Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zacznijmy może od tego, że żeby rozpoznac który to pit a który amstaff, trzeba porównywać rasowe psy, a nie jakies mieszanki które są tak często spotykane na ulicach.

Generalnie ast jest większy i potężniejszy od pit'a.

Posted

[quote name='moon_light']Zacznijmy może od tego, że żeby rozpoznac który to pit a który amstaff, trzeba porównywać rasowe psy, a nie jakies mieszanki które są tak często spotykane na ulicach.

[/quote]

Bo tylko wtedy widać różnicę: jeden ma w rodowodzie AST a drugi APBT.

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Różnica między pitbulem a amstaffem jest teoretycznie sprawą umowną. Oczywiście z wyjątkiem pita typu red nose.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Jednak znawcy rasy uważają, że AST jest wersją wystawową pita. Czyli mimo braku różnic we wzorcu, są różnice w charakterze psów. Amstaff jest psem o niższym gameness, czyli ma mniejszą wolę walki ( zwycięstwa ). [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Jednak są to różnice tak ulotne i zależne od cech osobniczych psa i jego wychowania, że są one praktycznie niezauważalne. Zwłaszcza, że wiele psów w USA ma podwójne rodowody. Przykładem może być tu pies Ch. Herling BEAU JANGELS, który zwyciężył w 1983 jako AST i APBT, National Specialties - prestiżową wystawę w USA. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Śmiało więc można twierdzić, że jest to jedna rasa.[/SIZE][/FONT]

Posted

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]To „mącanie w głowach” wzięło się stąd, że w ojczyźnie pita są trzy związki kynologiczne w których są zrzeszeni właściciele potomków bull & terrierów. Związek American Dog Breeders Association ( ADBA ) rejestruje psy tylko pod nazwą American Pit Bull Terrier. United Kenel Club ( UKC ), rejestruje podwójne rodowody, a American Kenel Club ( AKC ) uznaje tylko American Staffordshire Terriery.[/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Dla ADBA I UKC najważniejsza jest użytkowość psów. I mimo, że walki psów są dawno zakazane, to jednak jest możliwość sprawdzenia gameness psów. W czasie wystaw organizowane są np. obowiązkowo zawody przeciągania ciężarów.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Dla AKC, które kategorycznie odcina się od rodowodu psów walczących, najważniejszy jest eksterier. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Aby amstaff mógł uzyskać pozytywną notę na wystawach UKC, lub być zarejestrowany jako pit w ADBA, musi wykazać się wysokim gameness. Co oczywiście nie znaczy, że taki pies ma się wykazywać agresją. Wprost przeciwnie – ASTy i APBTy, aby zdobyć pozytywne lokaty na ringach, muszą wykazać się wyjątkową pewnością siebie i łagodnością wobec człowieka. Czego brakuje czasami ASTom hodowanym pod względem eksterieru.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Stąd też wzięło się to powiedzenie, ( Sonix się trochę pomylił:lol: ), że każdy pit może być amstaffem, ale nie każdy amstaff może być pitem.[/SIZE][/FONT]

Posted

No i różnicą może być też to że u pitów w mniejszym stopniu liczy się wygląd dlatego też można spotkać pity ważące 20 kg jak i 70 kilowe smoki. Amt ma ściśle określone "od tond, do tond".

Posted

Bonnie Wilcox Chris Walkowicz - "The Atlas of Dog Breeds of the World"

American Pit Bull Terier:
Kraj: USA
Waga: 22-36 kg
Wzrost: 45-56 cm
Szata: Krótka,gładka
Umaszczenie: Dowolne
Zarejestrowana w: UKC

American Staffordshire Terier
Kraj: USA
Waga: 18-22 kg
Szata: Krótka,przylegająca
Umaszczenie: Dowolny kolor - czysty,łaciaty,srokaty,niepożądany czarny podpalany,wątrobiany lub więcej niz 80% białego
Zarejestrowany w: FCI,AKC,UKC,CKC

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Magia:lol: . Nie! Wzorzec tak ASTa jak i pita mówi jasno, że waga i wzrost powinny być proporcjonalne. To proporcje decydują o określaniu wzrostu i ciężaru psa, a nie mierzenie z linijką i wagą. U tych ras nie ma ściśle określonego wzrostu i wagi.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]W opisach sędziów nie spotyka się w odniesieniu do ASTa terminu „wzorcowy wzrost”, ale określenie „… proporcjonalny, harmonijnej budowy…” lub coś w tym stylu, co jest dużo ważniejsze niż fakt, ze pies ma 40 czy 50 cm wzrostu.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]

Posted

Byłam przekonana, że pitbulle są mniejsze i drobniejszej budowy, niż amstaffy, a tu proszę :evil_lol:

Z tym, że w Polsce mało jest chyba "prawdziwych" pitbulli, a - jak ktoś słusznie zauważył - amstaffy, które na codzień widuje się na ulicy, w większości są pseudo-amstaffami.

Mój pitbull waży 25 kg. i ciągle mam kompleksy, jak widzę ją obok przeciętnego amstaffa :evil_lol:

Posted

Greven:lol: Nie masz powodu do kompleksów. Tanga jest bardzo proporcjonalna. A jej psychika... daję jej piętnaście punktów w skali od jeden do dziesięciu:lol: Oczywiście na plus:lol:

Posted

taka dygresja nie wiem czy wam tazkę sie to rzuciło w oczy ;) obecnie AST obiegaja juz od tych psów, które wyhodowano w Polsce 7 lat temu - moja suka jest w wielkiej mniejszosci wazy 24 kg ma 46 cm w kłębie (niby wg ksiazek wzorcowo ;) ale uchodzi za szceniaka bo taka mała ;) ) najczesciej psy są od niej dużo wyzsze i masywniejsze oraz bardziej "kwadratowe" ja jednak preferuję ten "stary" masywny, niski typ :cool3: co do pitów poznaję je gdy są psami sportowymi lub redami :lol: i mała opowiastka: w Toruniu niemal wszystki prawie AST(z giełd i allegro) to pity wg ich właścieli :evil_lol:

Posted

Patka ma racje,wzorzec amstaffa bardzo się zmienił:shake:
mój ponad 10 letni ast(rodowodowy)wazy 28 kg,jest nizszy i szczuplejszy niz obecne psy.
wyglada jak podróba dzisiejszych napakowanych psów:-(
tylko łeb i kark ma duzy.

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][B]Patka.[/B] Najprostszym wytłumaczeniem dlaczego mój AST nie ma rodowodu, jest wmówienie potencjalnemu właścicielowi szczeniaka, że jest to pit, a skoro ZKwP nie uznaje APBT jako rasy, to pies nie ma metryki. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Fakt jest jednak faktem, że znaczna większość „polskich pitów”, to właśnie psy ASTopodbne. Zresztą o fatalnej psychice.[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] 24 kg i 46 cm, to wcale nie jest aż tak drobny pies. Zwłaszcza jeśli chodzi o sukę. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mi osobiście podobają się ASTy o silnej i zwartej sylwetce i raczej krótkich łapach. Czyli psy w pierwotnym typie ( typ bulla a nie terriera ), takie, których środek ciężkości jest dość nisko osadzony, ale o muskularnej budowie i sprężystych ruchach. Oczywiście nie mogą być to psy w typie stafika, czyli te czterdzieści parę cm muszą mieć. No i głowa psa, jej kształt to podstawa. Nie podobają mi się ASTy o „szczurzym” pysku, czyli małej i szczupłej głowie.[/SIZE][/FONT]

Posted

moja suka ma tzw suczą głowę :lol:
[QUOTE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mi osobiście podobają się ASTy o silnej i zwartej sylwetce i raczej krótkich łapach. Czyli psy w pierwotnym typie ( typ bulla a nie terriera ), takie, których środek ciężkości jest dość nisko osadzony, ale o muskularnej budowie i sprężystych ruchach.[/SIZE][/FONT][/QUOTE]
... [FONT=Arial Black]o tak :multi:[/FONT]

Posted

[quote name='Zbyszek'][SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mi osobiście podobają się ASTy o silnej i zwartej sylwetce i raczej krótkich łapach. Czyli psy w pierwotnym typie ( typ bulla a nie terriera ), takie, których środek ciężkości jest dość nisko osadzony, ale o muskularnej budowie i sprężystych ruchach. (...) No i głowa psa, jej kształt to podstawa. Nie podobają mi się ASTy o „szczurzym” pysku, czyli małej i szczupłej głowie.[/SIZE][/FONT][/quote]
Mnie też.
A Tanga (o jej dobrym charakterze opowiedz "bajkę" Księżniczce :evil_lol: ) niestety dąży do posiadania charciej sylwetki. Tylko ten łep jak cegła, hehe.

Posted

[QUOTE]Tylko ten łep jak cegła, hehe.[/QUOTE] poczekaj reszta z wiekiem "dociągnie" :evil_lol: Lilith (juz pisąłam) do 2 rz była zlotą frytką :lol:

Posted

Greven. Ale sarenek i reszta towarzystwa w tą "bajkę" wierzy:lol: Księżniczka jest sobie sama winna:mad: I lepiej by dla niej było gdyby też uwierzyła, że Tanga jest psem pozytywnie do swiata nastawionym:evil_lol:

Posted

jednego zrozumieć nie moge :diabloti: dlaczego nikt nie wierzy mi jak mówie że Lala to kundel ;) ;) najprostrzy na świecie boorek

mnie to się podobają takie duże , amerykańskie pity , masywne , wielkie i niebieskie :loveu: :loveu: :loveu: bo te chudziny to jakoś tak mi sie żle kojarżą :angryy:

Posted

ja sie boje takich psów morderców:diabloti:
szkoda ze na swojego asta nie moge mieć wymówki ze to kundel:-(
a moze moge??:cool3:
może on wcale do asta podobny nie jest??
chyba za dużo oglądam Animal Planet bo te psy w Stanach zupełnie nie są podobne do naszych:roll: