kbk Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Czy jest w Toruniu jakaś instytucja, typu animalsi czy toz? Gdzie można zgłosić zaniedbanie w stosunku do psa? Tylko nie piszcie, że na policję lub straż miejską, bo oni nic nie zrobili... Koleżanka, która wcześniej próbowała tego psa gdzieś zgłosić, mówiła, że dzwoniła gdzieś do Bydgoszczy (ale nie wiem, do jakiej organizacji) i tam też ją zbyli :/ Quote
Cajus JB Posted September 17, 2010 Posted September 17, 2010 Spróbuj w TTOZ. Edit Chociaż to bez sensu podejrzewam. Spróbuj też napisać do[B] ilon_n[/B]. Mój numer jest na dole. Co się dzieje z psem? Możesz napisać? Jak nie to pisz na pw. Quote
katimal Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Możesz spróbować wezwac strż lub policję, ale masz gwarancję, że coś zrobią jeśli przypilnujesz tego osobiście. Ja tak już parę razy zrobiłam - efekt był. Zależy oczywiście co się teu psu dzieje.... Możesz opisać, o co dokładnie chodzi? Quote
sharon Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 możesz napisać co konkretnie dzieje się z psem?! Bzrdzo chętnie się wybiorę tam osobiście jeżli dzieje się konkretna krzywda i przekonam ludzi, aby oddali psa. Proszę tylko o coś konkretniejszego na pw :) Quote
kbk Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 Postaram się zrobić zdjęcia... Gdzie mieszkasz? To jest na Koniuchach, ten pies cały czas przebywa na dworze, zimno czy nie zimno...a w nocy nie raz słychać, jak piszczy po drzwiami do swoich, żeby go wpuścili. Wydaje mi się, że tam w obejściu nie ma żadnej budy dla niego...ogólnie, to jest to dom z ogródkiem i tam często ktoś jest, więc nie można za bardzo robić śledztwa, bo zaraz wyzwą... Nie dość, że nie dbają o psa, to jeszcze teraz zaczęli palić jakimiś świństwami w piecu (jakieś plastiki pewnie, śmieci spod zlewu) i śmierdzi, a mój blok jest tuż przed tym domem. Wydaje mi się, że pies jest w typie nowofundlanda. Jest chudy, jego sierść i oczy nie wyglądają dobrze, ma jakieś strupy, na tyłku łyse placki... A może dramatyzuję? Może oni go leczą? Quote
kbk Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 A, jeszcze jedno - kiedyś nie wiem jakim cudem, ale wylazł (albo go wypuścili - bardzo odpowiedzialne) w nocy z ogrodzenia i latał po osiedlu... Akurat byłem z psem na siku przed spaniem. Piesek okazał się bardzo fajny, łasy na pieszczoty i wspaniale bawił się z moją malutką (różnica rozmiarów była naprawdę spora, ona jest mała, a wtedy była 7-miesięcznym szczeniakiem). No i przyniosłem mu trochę żarcia i pełną duże pudełko (takie po ciastkach szwedzkich, które można kupić w polomarkecie:)) wody, pochłonął wszystko w mgnieniu oka. Szczególnie od wody nie mógł się oderwać. [quote name='Cajus JB']Spróbuj w TTOZ[/QUOTE] To w Toruniu jest Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami? Czy nieprawidłowo odczytałem skrót? Moja współlokatorka już kiedyś próbowała zgłaszać tę sytuację do jakichś animalsów czy coś takiego, ale bez skutku. Jak już pisałem - zbyli ją. :/ Quote
katimal Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 W Toruniu jest coś takiego jak TTOPZ czyli Toruńskie Towarzystwo Ochrony Praw Zwierząt. Możesz zadzwonić i powiedzieć, o co chodzi. tel 0-661 826 056 Z tego co wiem, osoba, która tam dowodzi, wyjechała na dłużej. Jednak jeśli możesz, spróbuj sam działać. Zadzwoń po Straz Miejską. Tylko musisz mieć jakieś konkrety. To, że pies jest zaniedbany powinno (choć rónzie to bywa, trzeba walczyć) ich zainteresować, jednak róznie z tym bywa. Ale to, że pies biega po osiedlu bez opieki (jeszcze duży) to przecież doskonała okazja, żeby wlepić mandat, więc powinni ruszyć tyłki. No a w to, że pies jest zadbany średnio wierzę.... Popróbuj jeszcze dowiedziec się jak najwięcej szczegółów. To, że nie mam budy, można akurat wywalczyć. Kiedyś tak robiłam i Straż Miejska pomogła. Ale trzeba było iść z nimi i ludzi trochę postraszyć. Quote
becia_73 Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 Katimal ma rację. W przypadku TTOPZ trzeba samemu zrobić sporo szumu zanim zareagują. Jednak warto spróbować . Quote
kbk Posted September 24, 2010 Author Posted September 24, 2010 Co za beznadzieja z tym Toruniem...po co takie stowarzyszenie w ogóle istnieje? Będę psa obserwował, zbliża się zima... Dziś zauważyłem, że sierść ma zdecydowanie lepszą, niż miał. W nocy zawsze go dokarmiam, ale wczoraj go nie było; pewnie wzięli go do domu. Czyli....w Toruniu nie ma gdzie się zwrócić o pomoc? Trzeba działać samemu, albo przy pomocy policji lub straży miejskiej? Nie ma żadnej aktywnej organizacji, która zajmuje się tylko opieką nad zwierzętami i działaniami przeciwko okrucieństwu wobec nich? A schronisko toruńskie? Czy oni wykonują jakieś interwencję? Quote
Cajus JB Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Schronisko nie ma uprawnień. To mogą tylko inspektorzy i wtedy zwierzak trafia do schroniska. Quote
martik b Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 ja jestem członkiem pogotowia dla zwierząt, siedziba jest w woj wielkopolskim ale na terenie bydgoszczy działa kilka osób z tego stowarzyszenia, w toruniu od nas nie ma nikogo, prowadzimy interwencję, zabieramy w trybie 7.3 zwierzęta jesli jest taka konieczność, policaj czy straż słabo się znają na ustawie o ochronie zwierząt, my ich wzywamy głównie wtedy gdy nam podczas akcji coś grozi, właściciel jest agresywny itp w innych przypadkach nawet w interwencjach nie uczestniczą tylko po zabraniu zwierzaka jedziemy na komendę złożyc zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa...jestem co sb w toruniu więc mogę wtedy przed pracą podjechać, z opisu nie jest to tragiczna sytuacja, pewnie trzeba będzie ich pouczyć, w raporcie napisac zalecenia jesli np nie będzie budy i skontrolowac po tyg czy się do nich dostosowali, bo zwierzak raczej nie będzie się nadawał do odebrania ...podaj swój nr tel na pw i adres właściciela....o jesli chodzi o toruń to na pewno macie jakąs organizacje która ma uprawnienia do tego typu interwencji..u nas jest animals 1 od p/ łęgowskie, 2 od p. janowskiej, otoaz animals działający przy schronisku oni tez jeżdżą poza bydgoszcz na interwencje, która organizacja odmówiła pomocy w bgd? Quote
kbk Posted September 25, 2010 Author Posted September 25, 2010 Umówię się z Cajus JB na zobaczenie pieska, i jeżeli on stwierdzi, że rzeczywiście jest co do czego pouczać, to wtedy zwrócę się do Ciebie, ok? :) Wielkie dzięki za odpowiedź. No właśnie, pisali tutaj, że jest Toruńskie Towarzystwo Ochrony Praw Zwierząt, ale działa chyba tylko na papierze. :/ Nikt o niczym więcej nie pisał, a pisali tu doświadczeni dogomaniacy z Torunia, więc...chyba rzeczywiście jest lipa z tą zorganizowaną pomocą dla zwierząt w Rydzykowie... Nie wiem, kto z Bydgoszczy zbył moją koleżankę. A tak BTW, na podstawie jakich kryteriów takie uprawnienia się nabywa? Ktoś jest przyznaje? Quote
martik b Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 ok...szkoda, że nie ma u Was działającej organizacji, przecież to spore miasto... a swoją drogą możecie się dołączyć do jakiejś organizacji i działać jak tam nikogo sensownego nie ma ..my tak zrobiłyśmy właśnie, bo był przypadek maltretowanego psa, policja rozkładała ręce, jedna z organizacji tu w bdg też rozkładała ręce i dziewczyna z dogomanii pixie podał mi tel do prezesa PiSdZ, jak przyjechali na interwencje to stwierdziłyśmy, że chcemy do nich należeć i tak się zaczęło ;) jeśli chodzi o kryteria to wynikają one z przepisów...musi być zarejestrowana organizacja/stowarzyszenie, która posiada odpowiedni statut a uprawnienia już otrzymujesz po przebyciu odpowiedniego szkolenia od danej organizacji... Quote
Zofija Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Pilnie poszukuję osoby do wizyty przedadopcyjnej w Górsku- 10 km za Toruniem, w kierunku Bydgoszczy. Czy ktoś moze mi pomóc???? Sprawa pilna, chodzi o sunie z tego wątku: [URL="http://www.dogomania.pl/threads/192865-Pi%C4%99kna-bernardynka-czeka-na-DOM!!?p=15383746"]http://www.dogomania.pl/threads/192865-Pi%C4%99kna-bernardynka-czeka-na-DOM!!?p=15383746[/URL] Jeżeli ktoś może, lub wie kto moze mi pomóc, to bardzo proszę o wiadomość na pw lub maila: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] mój tel. 508-063-271 Quote
Recommended Posts