Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem 10miesiecznej Akity z której jestem bardzo zadowolony ale ostatnio mam problem mianowicie od jakiegoś tygodnia zauważyłem ze moja Akita strasznie sie drapie po łapach a właściwie górnej części nóg i to tak że aż do krwi czasami.a na tylnej łapie zauważyłem duży ubytek sierści(jest strasznie przerzedzona)i łapa ma kolor czerwony z małymi strupkami a jak chcę tej łapy dotknąć to pies robi wszystko żeby mi to uniemożliwić.Chce iść z nią do mojego weta ale niestety dopiero za parę dni wraca z zagranicy.Co do karmienia to gotuję jej jedzenie,wcześniej były to podroby i gardziele zwierzęce ale ostatnio jakieś 3 tygodnie temu przeszedłem na korpusy z kurczaka do tego oczywiście warzywa i ryż,makaron lub kasza.
Jeżeli ktoś będzie mógł mi coś poradzić ub miał podobny przypadek prosiłbym o poradę lub opis tego przypadku i sposobu leczenia będe przynajmniej mądrzejszy przed wizyta u mojego weta.Z góry bardzo dziękuje

Posted

[COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]Możliwe ze to te korpusy są przyczyna. Jeżeli przed podaniem kurczaka nic się nie działo być może to jest to. Kurczaki często wywołują alergie, może odstaw na jakiś czas i obserwuj reakcje psa. [/FONT][/COLOR]

Posted

Moje przypuszczenia są podobne,zobaczę zmienię mu trochę sposób przygotowania jedzenia i odstawie kurczaki na jakiś czas a poza tym czekam na wizytę u mojego weta,Myślę ze kupię mu jeszcze DermafitDog i Algolith w każdym razie nie zaszkodzą mu a z tego co wiem Akity mają problemy z wchłanianiem cynku tak że powinny mu pomóc te środki

Posted

czytałem ten artykuł i trochę mam mieszane uczucia ponieważ co artykuł to inne dane np jedni piszą że sól wskazana inni że nie,jedni piszą prawie wszystkie warzywa bez cebuli a inni ze tylko marchewka i ziemniaki.trochę ciężko jest się połapać ale będę próbował eleminować poszczególne składniki które mojej akicie nie odpowiadają,co do preparatów to mam zamiar kupić i tran,i Dermafitdog i algolith i drożdże piwne,

Posted

soli bym zadnemu zwierzakowi nie podała.....a to, że kurczaki czesto uczulaja to muszę się zgodzić...choc pierś z kurczaka jest np dość neutralna dla organizmu. Ze wspomagaczami tez nie ma co przesadzac bo można niestety przekombinowac

Posted

[quote name='ortolan1111']czytałem ten artykuł i trochę mam mieszane uczucia ponieważ co artykuł to inne dane np jedni piszą że sól wskazana inni że nie,jedni piszą prawie wszystkie warzywa bez cebuli a inni ze tylko marchewka i ziemniaki.trochę ciężko jest się połapać ale będę próbował eleminować poszczególne składniki które mojej akicie nie odpowiadają,co do preparatów to mam zamiar kupić i tran,i Dermafitdog i algolith i drożdże piwne,[/QUOTE]

zgadza się, w różnych opracowaniach znajdziesz różne informacje. Podając Ci link do naszego miałam raczej na myśli, abyś złapał ogólny zarys "co może być przyczyną" a nie podanie gotowej recepty "jak leczyć" ponieważ póki co--> nie wiadomo co Twojej psicy dolega. Równie dobrze może być to alergia pokarmowa, ale też niekoniecznie, bo i na trawy, albo na chemię...a w ogóle nie wiadomo czy to alergia, bo może grzyby, albo bakterie?, albo choroba autoimmunologiczna. Przyczyn może być jak widzisz całkiem sporo i powiem szczerze, że dopóki bym u swojego psa nie znalazła jednoznacznej przyczyny to bym go zanadto nie faszerowała różnymi suplementami, bo tak jak słusznie mówi Kateczka- można przekombinować.

Posted

nie mówiłem ze będę kombinował z tym wszystkim ale mam już większą wiedzę TROCHĘ i skonsultuję to wszystko z moim wetem i poradzę się co i jak mu dać z tych suplementów bo o sierść warto dbać .w każdym bądż razie w rozmowie z wetem bedę wiedziało co pytać

Posted

My mamy podobnie. Bylismy u weta, przepisal jakies tabletki odczulajace... ale to w sumie nic nie dalo. Zlagodzilo objawy i nic wiecej. Po miesiacu objawy ustaly. I to bylo w ubieglym roku. W tym znowu to samo - doszlismy do wniosku, ze to uczulenie. A na co? niewiadomo. W kazdym razie mozesz zaparzyc rumianek, ostudzic i przemywac te rany. To na pewno pomoze.

• 1 year later...
Posted

zwiedziłem troche lekarzy kupiłem troche leków,zmieniałem jedzenie i nic dopiero jeden znajacy sie na fachu wet powiedział ze to nie alergia ani inne głupoty tylko swierzb,dał płyn do pryskania i po 2 tygodniach siersc wrocila,piesek sie nie drapie,łapy sa normalne bez krost i krwi całe owłosione,czasem warto szukac i trafic na teo jednego co troche sie zna a nie tylko gdzies wyczytał ze te psy czesto maja alergie pokarmowe,

Guest shabowy
Posted

witam,
fajnie że psu przeszło i nikt już na nim nie eksperymentuje....
Można prosić nazwę tego preparatu który został przepisany??;)