Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ma ktoś pomysł, dlaczego mój pies z zapałem liże uszy (głównie mojego męża)? :D Gdy tylko mąż sobie przysiądzie, pies wskakuje na kanapę i zabiera się do lizania uszu. I widać, że nie jest to dla niego rozrywka, ale prawdziwa praca :) Liże te uszy solidnie, skupiony, poważny. Jak uzna, że jedno jest już wylizane, zabiera się za drugie. No i dlaczego on liże? I dlaczego tylko uszy? Nieraz też co prawda liźnie bosą stopę, ale zdecydowanie nie wkłada w to tyle serca, co w lizanie uszu :lol:

Posted

Wiesz co mówi stare polskie przysłowie? Uszy się myje a nie wietrzy!

Może przekaż to mężowi! ;)

Mój pies też czasem lizał uszy kiedy mu się na to pozwoliło... Coś musi być na rzeczy, że to psom smakuje ;)

Posted

:lol:

Ja uszy myje regularnie :lol:

Ale moja suka tez mi je wylizuje. I tylko moje :o

I rzeczywiscie robi to bardzo namietnie :o

Ale o co jej chodzi :niewiem:

Posted

Gdzieś swego czasu słyszałam, że w wilczej watasze osobniki będące na samym dole hierarhii oraz szczeniaki na znak "poddania" wylizują właśnie uszy "wyższym" w hierarhii osobnikom.

U kotów to zdaje się znak przywiązania ;)

Posted

Wydaje mi się, że to taki objaw bliskości, uległości. Moje liżą sie wzajemnie w uszka, zachowuja się też tak w stusunku do psów które bardzo lubią, do kotów, ludzi. Widziałam kiedyś psa, u którego to zachowanie przeszło w nawyk (nerwica natręctw?)- tak namiętnie i nerwowo lizał stopy pana. Podejrzewam, zę ten pies, spragniony uczuć ze strony pana (to był pies wiejski, nie był rozpieszczany) zauważył, że pan zwraca na niego uwagę (głaszcze go , śmieje się) właśnie jak liże go w stopy.

Posted

o, Myszka, włąśnie tak mi się wydaje (fajnie mieć do obserwacji grupę psów ;) ). Moje koty też myją uszka- sobie, psom (pies myty nie ma nic do gadania, za próbę buntu dostaje w papę ;) ) i trochę- nam. Koty też "ugniatają" :lol:

Posted

to co napisala mysza, to nawet interesujace. Wynika z tego, ze chyba sobie wreszcie moja suke podporzadkowalam :o

No moze rzeczywiscie cosik mie sie ostatni lepiej psina sprawuje, siakas taka bardziej posluszna :o.

I jeszcze jeden fakt mojego chlopa, ktory jej na wszystko pozwala po uszach nie lize i w ogole go specjalnie nigdzie nie lize. :o Cosik w tym jest :D

Posted

Nie wiem, czy do konca moge sie zgodzic z Myszka... To jest ciekawe, ale u mnie sie raczej nie sprawdza. Moje psy tez namietnie wylizuja sobie uszy, a takze mi ;) I jest to na zasadzie starszy - mlodszemu (matka - corka, babka - wnuczka) lub tez na odwrot. Nie ma w tym zaznaczonej widocznie hierarchii, bo uklady sa rozne 8)

Posted

Pika :lol: z tą hierarchią w psio-ludzkim stadzie to chyba nie jest takie proste ;) Znam sukę, która pokazuje człowiekowi wszystkie możliwe "książkowe" objawy uległości- macha nisko ogonem, kładzie uszy, wywala się do góry kołami itd, a po chwili przechodzi demonstracyjnie z zabawką w pysku, "pilnuje" np choinki (jak były n niej cukierki), broni pani w dziwnych momentach, ciągnie na spacerze i potrafi być bardzo nieposłuszna jeśli czegoś nie chce, znaczy teren. Gdzieś był dobry artykuł na stronie klikera chyba- o okazywaniu przez psy róznych gestów, o charakterach...

Posted

dixie_s - wydaje mi sie, że te gesty niekoniecznie muszą świadczyć o jasnej hierarchii "w całokształcie" - ten niżej ten wyżej, tylko o tym że w tym momencie jest dobrze, miło, psy są do siebie przyjaźnie nastawione, stanowią stado. Albo w ogóle może są dwa znaczenia takiego lizania- jedno łagodzące, uspokajające, a drugie jako oznaka bliskości?

Posted

Mam nadzieję, że jednak lizanie uszu nie świadczy o podporządkowaniu, bo moich uszu pies za bardzo nie liże, niestety :cry: Może faktycznie mu te mężowskie uszy smakują :D Chociaż nie zgadza mi się z tym mina psa przy lizaniu - on naprawdę wygląda tak, jakby miał do wykonania poważną, odpowiedzialną pracę :D

Posted

Tilia - ja se tylko tak gdybam :D

Zebys ty zobaczyla moja suke. dominantka jak ta lala :D

Tylko (na szczesie) w stosunku do domownikow (nawet w stosunku do mojego faceta) nie okazuje agresji.

Raczej "wymusza" (i wlasnie szczegolnie od mojego faceta - ja sie nie daje tak latwo :wink:), jest wrecz czasami upierd**** Robi dokladnie to samo co sunia twoich znajomych :lol:

Ale faktem jest, ze ostatnio zauwazylam znaczna poprawe zachowania, chyba wreszcie

uznala moja wyzszosc :lol:

Widze tez roznice w traktowaniu mojej osoby i osoby mojego faceta, oraz roznice w sluchaniu sie jego i mnie :wink:

Posted

Z tego co mi wiadomo i co zaobserwowałam w hodowli satfików, psy w dowód uznania i oddawania czci liżą dominanta po pysku. I nas też chca lizać po buzi, ale większość z nas na to nie pozwala (mam nadzieję, bo nie dam inaczej buzi zadnemu dogomaniakowi :wink: ) znacznie szybciej godzimy się na lizanie nóg czy uszu w zastępstiwe twarzy. Poza tym psy chyba podobnie jak małpy czy większość ssaków poprzez lizanie i iskanie zacieśniają więzi między sobą.

Perta, moze twój pies (masz sunię?) może chce mieć z twoim mężem dzieci? :wink: A jeśli masz psa to może jest geyem? :wink: :lol: :lol:

Posted

I nas też chca lizać po buzi, ale większość z nas na to nie pozwala (mam nadzieję, bo nie dam inaczej buzi zadnemu dogomaniakowi :wink: )

szkoda :( A juz myslalam, ze Cie ucaluje :(

Posted

W takim razie moj pies jest strasznie ulegly, bo najchetniej lizal by wszystkich moich znajomych po twarzy lub po uchu. (mnie oczywiscie tez obowiazkowo)

Pozdrawiam

Iwa & Rocky

Posted
Marta ostatnio mówiłaś coś innego 8)

PIKA to mnie możesz ucałowac...i.... :oops:

Ruffi TAK????? :o A co??? Obiecalam ci coś????? Muszę sie zastanowić, ale u mnie to ciężko... moze potrwać...

PIKA, ja bardzo chętnie, wszystkich i jak kto chce ,tylko żeby was tam wcześniej pieski nie lizały!!! :modla: :buzi: :calus: :iloveyou: :wolfie:

Posted
w tym momencie jest dobrze, miło, psy są do siebie przyjaźnie nastawione, stanowią stado. Albo w ogóle może są dwa znaczenia takiego lizania- jedno łagodzące, uspokajające, a drugie jako oznaka bliskości?

Moze forumowicze zaczna sie tak... lizac po uszkach? :D Coby bylo tak przyjemnie, rodzinnie... :P