phase Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Witam. Zwracam się z prośbą do osób szczególnie z lub okolic Olsztyna, którzy byli ze swoimi pupilami u weterynarza, by usunąć kamień nazębny psiakom. Chciałam się zapytać czy są jakieś lecznice, które moglibyście polecić. Dziękuję za każdą pomoc. :) Pozdrawiam. Quote
daderma Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Witaj ;) Wiesz że w przypadku usunięcia kamienia,jeśli nie będziesz myć psu zębów będzie miał to samo? Niektórzy veci są mocno za , niektórzy przeciw. pozdrawiam Quote
phase Posted August 25, 2010 Author Posted August 25, 2010 Tak wiem, wiem. Na pewno po zabiegu, bym bardziej dbała o zęby Saby i przyłożyła się do regularnego mycia. Jednak chciałabym podjąć się tego, a nie chciałabym w "pierwszej lepszej" lecznicy, dlatego zwróciłam się na razie tutaj, a nóż może ktoś już był u weta i robił ten zabieg. Quote
lindas Posted September 17, 2010 Posted September 17, 2010 Niestety nie jestem z Twoich okolic, ale mogę doradzić regualrne dbanie o jamę ustną psiaka. Dobre szczególnie na kamień nazębny jest pasta triple pet. jest o smaku wanilii, jest to jeden z ulubionych smaków psów. Na e-karmie mozna teraz tanio kupić tą pastę razem ze specjalną szczoteczką za jakieś 33 zł. Quote
phase Posted September 17, 2010 Author Posted September 17, 2010 Ja szczoteczkę i pastę mam , ale bardziej "miętową", może kupię smakową i będzie lepiej, bo nie wiem czy to coś da, jak mój psiak już trochę kamienia ma... Wpierw chyba pójdę z Sabą do weta i zapytam co powinnam zrobić. Dziękuję lindas. :) Quote
ewtos Posted September 17, 2010 Posted September 17, 2010 [quote name='AguusS__x33']Witam. Zwracam się z prośbą do osób szczególnie z lub okolic Olsztyna, którzy byli ze swoimi pupilami u weterynarza, by usunąć kamień nazębny psiakom. Chciałam się zapytać czy są jakieś lecznice, które moglibyście polecić. Dziękuję za każdą pomoc. :) Pozdrawiam.[/QUOTE] Jestem z Olsztyna , mój pies i psy mojej rodziny korzystają z lecznicy dr.M.Obijalskiego ul.Hanowskiego 9/59(oś. Jaroty), są leczone i pielęgnowane u pani lek. wet Gertrudy Bischoff-Remiszewskiej tel. 89 543-03-43. Lecznica jest czynna od 12 do 20, w sobotę od 13 do 15 , w niedzielę 18-20. 2 lata temu Tosiek miał czyszczone zęby w narkozie, po zabiegu czyściłam szczoteczką do zębów z włosia i pastą Stoma żel . Jakiś miesiąc temu byłam ponownie bo miał lekki kamień pomimo czyszczenia (ale to moja wina za rzadko to robiłam, za mało dokładnie) i miał sciagnięty bez narkozy ,zwykłym stomatologicznym szpikulcem , nie mruknął nawet , trwało to 3 minuty. W domu dopolerowałam zęby papką z kwasku cytrynowego (naniosłam ją na gazik kosmetyczny i czysciłam). Weta polecam, a z zębami to tak jak wyzej dziewczyny piszą to skłonność osobnicza, jedne psy mają więcej inne mniej kamienia . Quote
phase Posted September 17, 2010 Author Posted September 17, 2010 Dziękuję bardzo !!!! Na pewno jutro lub w tygodniu tam zadzwonię , dopytam i zapytam o cenę. Jeszcze raz bardzo mocno dziękuję!. Quote
nerka Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 Ja byłam z psem na usuwaniu kamienia z zebów tylko raz. Teraz jednak bardzo dbam, by nie byóo takiej potrzeby. Dla mojego psa to był ogromny stres:-( Dobrym pomysłem są takie spraya [url]http://www.krakvet.pl/beaphar-dogadent-spray-higieny-jamy-ustnej-100ml-p-409.html[/url] dzięki nim kamień an zębach nie powstaje . Bardzo często szczoteczka i pasta to za mało, niektóre też psy nie dadzą sobie wyczyścić tak zębów Quote
phase Posted November 19, 2010 Author Posted November 19, 2010 Niedługo idę z Żabką do weta, bo muszę i tak ją zaszczepić, więc wtedy dopytam dokładnie co mi radzi, dziękuję wam wielkie Cioteczki. :) Quote
phase Posted December 8, 2010 Author Posted December 8, 2010 Wczoraj była Sabcia na zabiegu. Teraz tylko trzeba dbać o jej ząbki co nie jest proste... Dlatego mam jeszcze jedno pytanie. Mam spray do zębów dla psiaków, jednak czy można też wziąć na wacik spray i wtedy parę razy przetrzeć ząbki?. A może macie inne lepsze sposoby na czyszczenie ich?. Może i jeszcze wypróbuje jak pisała ewtos: "papką z kwasku cytrynowego" Jeszcze raz dziękuję za pomoc. :) Pozdrawiam. Quote
taks Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 zamiast wacika lepsza gaza ( nieco ostrzejsza czyli lepiej zbiera a i nie zostawia kłaczków) owiń kawałek gazowego bandaża wokół palca wskazującego i przetrzyj tym ząbki nie zapominając i o tych głęboko( trzonowcach);) ruchy najlepiej od dziąseł w kierunku końca zęba czyli tak jak sie prawidłowo powinno czyścić szczoteczką ludzką paszczę:evil_lol: nawet sam gazik lekko zmoczony wodą juz wystarczy aby mechanicznie usunąć osad na zębach - byle nie dopuścić że ten osad stwardnieje , czyli zabieg trzeba robic regularnie ( nie rzadziej jak raz na 2-3 dni) z dodawaniem kwasu ( np soku z cytryny) była bym ostrożna - łatwo uszkodzic szkliwo no i jesli odsłoniete są szyjki to taka operacja może byc dla psa bardzo przykra i bolesna natomiast dobrze robi , zwłaszcza jak dziąsła są podrażnione, delikatny ich masaż gazikiem nasączonym wywarem z szałwii Quote
Recommended Posts