Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Musisz wypelnic taki wniosek [url]http://zkwp.pl/regulaminy/przydomek.PDF[/url]
z którym udajesz sie do swojego oddzialu ZK, płacisz pieniążki (bodajze 50 zł) i wracasz do domu :) a tam spokojnie czekasz kilka miesiecy na informacje z ZK :)
we wniosku podajesz kilka nazw przydomków (czym wiecej tym lepiej, jest mniejsze prawdopodobieństwo ze wszystkie będą zajęte) :)

Posted

dziękuję za odpowiedz, jakie przydomki? z kąd mam je wziąść? czy chodzi o te przydokmki które bedzie miał zakupiony przezemnie rasowy szczeniak i moge kontynuowac jego linię czy mam wymyśleć jakieś swoje zupełnie od czapy np. gooralska petronela XVI ?

Posted

musisz wymyslec sobie nazwe hodowli, i wszystkie pieski urodzone w tej hodowli beda miec przydomki np.[B] gooralska petronela XVI [/B]
Przyład

Alan Gooralska Petronela XVI ;)

Posted

acha, nazwa ma być polska czy wszystko jedno? raczej POWAZNa czy śmieszna? chyba taka na serio.
acha, jak sądzicie jak jest z yorkami, bede miała kłopot jak sie urodzą małe z chętnymi? nie chciałabym rozmnozyć a potem co? chciałabym zeby miały dobre domy. jak uwazacie są chętni na yorki?
a dwa gdzie kupić suczkę by była "dobra" znaczy rasowa, zdrowa, i żeby był szczeniak zadbany a nie z hodowli jak bydło rozpłodowe. macie takiego dobrego hodowce?

Posted

widzisz, hodowla psów to nie tylko rozmnażanie suczek to raczej praca nad doskonaleniem rasy

a do tego nie wystarczy :Kupić dobrze szczeniaka:

radzę Ci najpierw pojeździć na wystawy, pooglądać pracę hodowlaną innych, zapytać u źródeł, czyli w hodowlach

poza tym nie jest to sposób na zarabianie pieniędzy, raczej na zwrot poniesionych nakładów albo na zarobienie na swoje drogie hobby ( żeby móc hodować trzeba mieć pieniądze i to nie małe)

na Yorkach nie zarobisz

hodowla to wszystko co związane z psami to długie wyjazdy, obecność ze swoimi psami na wystawach, wiedza wiedza i jeszcze raz wiedza

to codzienna praca, a raczej przyjemność i sposób na spędzanie wolnego czasu, to również i kłopoty a czasami tragedie

jak zostać hodowcą ????
1. zapisać się do związku kynologicznego
2. kupić rasową suczkę i wyjeździć jej uprawnienia hodowlane ( dla yorków 3 wystawy z oceną min. bdb. w tym jedna wystawa międzynarodowa lub klubowa) oceny ważne do hodowli po ukończeniu 15 miesięcy
4. złożyc wniosek w oddziale związku o przydomek hodowlany ( czyli nazwisko dla urodzonych u ciebie szczeniąt)
5. wykupic kartę krycia
6. oczywiście mieć cały czas regularnie opłacane składki
7. znaleźć odpowiedniego do suczki reproduktora
8. pojechac w odpowiednim dniu na krycie
9. umieć pomóc suce w czasie porodu lub wiedzieć kiedy wołać weta
10. umieć zajmować się maleńkimi jak myszki szczeniaczkami i znać problemy rasy na tyle, żeby ci wszystko nie wyzdychało
11. mieć dużo gotówki, na wszelki wypadek
12. rozliczyć się z pieniążków z reproduktorem ( a są to niemałe kwoty)
13. umieć tak się zareklamować, żeby wśród powodzi różnych hodowli właśnie na twoją trafili przyszli właściciele szczeniaczków
14. mieć warunki, aby gdzieś chować dalej niesprzedane maluchy

oj i wiele wiele innych ważnych rzeczy które nie przychodzą mi akurat teraz do głowy

ale przede wszystkim trzeba to robić z miłości do zwierząt a nie z chęci zysku bo można się rozczarować i to gorzko

Posted

Jesli sie bardzo kocha rasowe i dobre eksterierowo psy mozna miec same reproduktory ;)
Ja mam jednego, drugi jeszcze "rosnie" w sensie, iz na razie nie licza mu sie oceny z wystaw.

Miec szczeniaki = duzo radosci, ale i masa klopotow nie wspominajac o nerwach.

Osobiscie - mooooze kiedys jak sie z miasta wyprowadze i bede miala wiecej czasu na opieke nad mama i maluchami. Obecnie odpada.

Posted

dzieki, za odpowiedzi. pełnoletnia to jestem i to od dawna :)
nie mam zamiaru "rozmnażać dla kasy". a na samych psach, porodach,k zdrowiu, żywieniu itp. to się nieco znam bo psy mam od kąd pamietam i jakoś wszystkie dobrze się mają. mam nawet sukę 17 letnią z którą postępuję wg własnej zdobytej wiedzy a nie tego co mi wet mówi i za każdą wizytą wet ma wielkie oczy jakim cudem ona jest w tak dobrym stanie. więc chyba najgorzej nie ma :)

Posted

[quote name='weszynoska']i co jeszcze mi przychodzi do głowy to trzeba być chyba pełnoletnim ;)[/quote]

Hodowcą jest KAŻDY członek ZK posiadający przynajmniej jedną sukę hodowlaną.
A, żeby być CZŁONKIEM ZK nie trzeba być pełnoletnim.

Posted

Hehe, Ty mi sukę, a ja Tobie użyczę przydomek :cool3: . Po znajomości, jako współmieszkanki jednej okolicy, i ulicy :cool3: .
Dancing with Fire, wprawdzie nie bardzo opisuje puli, ale co tam, nie bądźmy drobiazgowi...:razz: :lol:

• 3 months later...
Posted

[quote name='weszynoska']i co jeszcze mi przychodzi do głowy to trzeba być chyba pełnoletnim ;)[/quote]

aby byc czlonkie zwiazku trzaba miec ukonczone 16 lat.
Czy ten wiek wystawcza, alby zalozyc hodowle ?

• 3 years later...
Posted

Ja się podepnę do tematu.
Jak to jest z tą pełnoletnością?
Czy mając nieukończone 18 lat, można mieć psy na swoje nazwisko i imie, oraz rozpocząć rejestację przydomka?

Posted

To chyba o to chodzi:
"§ 5
Hodowcą jest [B]członek Związku[/B], prowadzący hodowlę na terenie RP, zgodnie z przepisami niniejszego
Regulaminu, [B]posiadający jedną lub więcej suk hodowlanych[/B] oraz [B]zatwierdzony przydomek hodowlany[/B]."
"§ 7
1. [B]Członek Związku, rozpoczynający prowadzenie hodowli jest zobowiązany [/B][B]wystąpić o zatwierdzenie przez Zarząd Główny przydomka hodowlanego[/B]. (...)
4. [B]Brak zarejestrowanego przydomka uniemożliwia wydanie metryk[/B] dla szczeniąt."
"§ 16
(...)
2. Hodowca ma obowiązek: (...)
d) [B]przed planowanym kryciem suki[/B] (w kraju lub za granicą) [B]wykupić w swoim Oddziale KARTĘ
KRYCIA[/B] (wzór zał. nr 2) [B]i uzyskać na niej, od właściciela reproduktora, potwierdzenie krycia[/B]; przy
kryciu za granicą uzyskać dodatkowo kserokopię rodowodu reproduktora,"
Źródło: [URL]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Regulamin_hodowli_psow_rasowych.pdf[/URL]

A więc bazując na powyższym, można stwierdzić, że [B]wystarczy być członkiem Związku[/B] - zostając nim automatycznie uzyskujemy wszystkie uprawnienia związane z prowadzeniem hodowli. Jednak zanim zacznie się hodować i tak trzeba spełnić trochę dodatkowych warunków (przydomek, hodowlanka) ;)

A odnośnie głównego tematu, to takie info można znaleźć w poniższych wątkach:
[url]http://www.dogomania.pl/threads/5419-hodowla-jak-zalozyc[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/threads/2602-rejestracja-hodowli[/url]