Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Romas']I jeszcze podoba mi sie ich elegancja ,przypominaja mi rasowe konie...[/quote]
Romasku kochany chyba Ci sie tu sredniak z olbrzymem pomieszal :evil_lol: .

Posted

Czyli średniak wygrywa :loveu: W sumie chciałam żeby tak bylo :lol:

A powiedzcie mi, mili państwo, jak stoi sprawa z alergią? Jest wśród was jakiś alergik, który wypowiedzial by sie na temat, jak sznaucer na niego oddziałowuje?? :roll:

Posted

to tylko zalezy jaka alergia jest przypadloscia alergika :cool3: moj TZ jest neurodermitykiem, reaguje na "alergie" sienna i kontaktowa na kurz czyli roztocza. Dlatego mamy kota ktory sie prawie nie sypie, no i niesypiacego sie sznauca. Alergik zostanie zawsze alergikiem, trzeba tylko starac sie zeby to wszystko nie latalo w powietrzu, a pies ktory sie nie leni-sypie jest mniejszym zagrozeniem. Po zabawie czy glaskaniu mozna wymyc rece, ale jak lata siersc po calej chalupie i jest w kazdym miejscu gdzie mozna sie dotknac, dostaje sie do drog oddechowych ... to juz dupa blata albo nie ma sie psa, albo sie z tym zyje.

Posted

[quote name='Romas']Angelka ,ja nie moge sie z Toba zgodzic ,ze "nie szczeka z byle powodu " i ,ze " brak agresji do innych zwierzat".
Ma sie to co sie wychowa a podloze genetyczne do takich zachowan jest.
Moje chetnie szczekaja i maja na to pozwolenie ( na posesji nie na ulicy) ,jak rowniez chetnie by pogonily obcego kota ( na co nie maja pozwolenia).Moze nie sa agresywne do innych psow ,nie maja ducha walki ( sznaucery sredniaki) ale niektore lubia sie poawanturowac.
Choc oczywiscie jest roznica miedzy awantura sredniaka ( pyskowa) a awantura psa z grupy bojowcow :-)
:-)[/quote]
Dlatego ja specjalnie napisalam że to sa + i - a nie ogólnie sredniaków Teri :eviltong::eviltong:
A nie bede juz wspominac że u średniakow pochodzenie jest baardzo ważne, nawet bym nie wpadła miec bezpapierowego psa :cool3:
Ze wzgledu własnie na psychike , no i socjalizacja jest w ich przypadku baardzo ważna , jesli mieszkasz w domu z ogródkiem niesty konieczne beda wyjazdy do miasta.

A co do alergi przychylam sie do stwierdzenia Pink.

Posted

Ja mam alergie ale sznaucery na szczescie na mnie nie dzialaja.
Bardzo kicham jak mam doczynienia z krotkowlosymi psami np boksery a przy sznauciach nie.Tylko jak intensywnie glaszcze to mam pokrzywke na przedramionach.
Zauwazylam ,ze alergia sie zmniejsza jak psy sa czyste jak czesto kapane.
Angelka ,jedziemy do Lublina ,trzymaj w niedziele kciuki :-) !Moja Bianka juz po fryzjerze :-) i wyglada pieknie :-)

Posted

[quote name='Angelka']
+ brak agresji do innych zwierząt , psów i kotów [/quote]

tutaj się nie zgodze. wszystko zależy od wychowania..

[quote name='Angelka']+ brak agresji w stosunku do domowników[/quote]

a miniatury sa agresywne??:crazyeye:

[quote name='Angelka']+ nie jest tak mała aby mozna ja było "uszkodzić";)[/quote]

zapewniam, że uszkodzenie miniatury nie jest aż tak proste jak mogłoby się wyadawać ;)

oczywiście jeżeli dobrze zinterpretowałam, że to miały być plusy średniaka i jednocześnie minusy miniatury. a na pocżatku postu widniało "średniaki górą".

Jakby coś, proszę mnie poprawić ;)

Posted

I poprawiam jak juz napisałam to sa cechy Teri ktora jest sredniakiem.
Nic o mini :cool3::cool3:
Osobiscie znam też osobniki mini patrz np Figa, Pasavery ktora jest uosobieniem spokoju:lol:.

• 2 years later...
Posted

Moja Anda też jest uosobieniem spokoju, ulubione zajecie to leżenie mi na nogach a co do szczekania to prawie nie wydaje z siebie dzwieków. Fionka natomiast była bardzo szczekliwa i szalona po sznupkowemu. Uwielbiała patyczki, piłeczki i wszystko co służyło do zabawy. Andusia woli spokojniejsze zabawy. Obie to sznaucerki miniaturki czarno srebrne.

• 3 months later...
Posted

Witam!
Jestem nowa na forum, ale sznaucery były u mnie w domu od dawna - pierwsza sunia zawitała do nas jak miałam 6 lat. Był to sredniak pieprz i sól. Teraz mamy miniaturę (przerośniętą...) czarną posrebrzaną.
I mogę napisać tyle:
- średniak wymaga bardzo dużo pracy i konsekwencji (jak większość psów zapewne). Nasza Randa wybrała sobie za przewodnika moją mamę i dosłownie była w stanie zrobić dla niej WSZYSTKO. Ale mama bardzo z nią pracowała. Pies miał dużo zajęć i dużo się od niej wymagało. Randa była bardzo inteligentna, dla mnie dużo ponad przeciętną u psa.
- średniaczka kochała mnie i moją małą siostrę - broniła nas jak oka w głowie. Mogłyśmy z nią zrobić wszystko. Służyła mojej siostrze za chodzik nawet ;)
- miała inną sierść niż obecna miniatura - sztywną i łatwą w pielegnacji
- była bardzo 'szczekliwa' i na starość zrobiła sie agresywna w stosunku do innych psów

- a miniatura: śmiejemy się, że ma rozumek 'Kubusia Puchatka':lol: - to pewnie też dlatego, że mało od niej wymagaliśmy, co teraz procentuje dość negatywnie... Śmieciara jest nie z tej ziemi - nieupilnowana zje wszystko, co znajdzie na dworze...
- ma straaaszną sierść - porasta jak owca takim gęstym, miękkim puchem (niby typ amerykański...), kołtuni to się masakrycznie i trudno rozczesać
- nie szczeka prawie wcale, ale za to ma strasznie histeryczny charakter - boi sie wszystkiego, nie daje się czesać, nie daje myć łap po spacerze, za każdym razem trzeba z nią walczyć (ale i tak ją kochamy :loveu:)
- poluje na papugę - średniaczka jej nie ruszała, żyły z papugą w idelanej symbiozie, włącznie z używaniem wspólnie wiklinowego koszyka :crazyeye: Miniatura poluje również na kota - kot nie ma prawa biegać ani się bawić...
- ale za to miniatura bardzo ładnie toleruje inne psy w domu, czego średniaczka nie robiła

I tak to mniej więcej wygląda.
Gdybym teraz miała się decydować, wybrałabym średniaczkę po raz drugi.
Ale to prawda - znajomość charakteru rodziców jest bardzo ważna - znam sznaucery bardzo nerwowe i histeryczne.