Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

postanowilam napisac pare slow o moim psie. Kiedys czesto zagladalam na forum, troszke sie "udzielalam", wspieralam psiaki jak moglam.
Sama mam malego psa, kaleke z krotsza nozka, ktory zyje juz 14 lat. Miesiac temu wykryto u niego cukrzyce. Bierze insuline w zastrzyku. Duzo pije, zalatwia sie w domu, nie chce wychodzic na podworko. Troche schudl, malo je, czasem zwroci.
Prosze o jakas rade, jak sie nim opiekowac, moze ktos mial podobnie ze swoim psiakiem.
Boje sie najgorszego, nie chce go usypiac, chce go jeszcze leczyc.:placz:

Posted

[quote name='Iv']Witajcie,

postanowilam napisac pare slow o moim psie. Kiedys czesto zagladalam na forum, troszke sie "udzielalam", wspieralam psiaki jak moglam.
Sama mam malego psa, kaleke z krotsza nozka, ktory zyje juz 14 lat. Miesiac temu wykryto u niego cukrzyce. Bierze insuline w zastrzyku. Duzo pije, zalatwia sie w domu, nie chce wychodzic na podworko. Troche schudl, malo je, czasem zwroci.
Prosze o jakas rade, jak sie nim opiekowac, moze ktos mial podobnie ze swoim psiakiem.
Boje sie najgorszego, nie chce go usypiac, chce go jeszcze leczyc.:placz:[/QUOTE]

Iv [B]o cukrzycy jest więcej na "Gastrologi[/B] " bo cukrzyca atakuje młode i starsze psy
mam psa z cukrzycą , ma 8 lat , sunia ...cukrzyce ma od maja zeszłego roku
cukrzycę wyrównałam insulina ludzką

jesli podajesz insulinę prawidłowe dawki nie powinien juz tyle sikać ani chudnąc chociaż to akurat wyrównuje sie dłużej
na gastrologii podałam wątek na miał , bardzo obszerny >> wszystko o insulinach, zastrzykach , karmieniu, witaminach i ten wątek i doświadczenie dziewczyn ogromnie mi pomógł
moja sunia dobrze zyje :) i psoci ...
zapraszam zatem na gastrologię
[URL]http://www.dogomania.pl/forums/1118-Cukrzyca[/URL]

Posted

Dziekuje, bede tam zagladac:). Moj psiak czuje sie troche lepiej. Nawet zaczal jesc. Daje mu raz dziennie insuline, o stalej porze. Dostalam od weterynarza probke karmy dla cukrzykow, ale moj pies nie chcial jej jesc. Gotuje mu podroby. Moze jeszcze troche pozyje moj kochany dziadus:)

Posted

[quote name='Iv']Dziekuje, bede tam zagladac:). Moj psiak czuje sie troche lepiej. Nawet zaczal jesc. Daje mu raz dziennie insuline, o stalej porze. Dostalam od weterynarza probke karmy dla cukrzykow, ale moj pies nie chcial jej jesc. [B]Gotuje mu podroby. Moze jeszcze troche pozyje moj kochany dziadus[/B]:)[/QUOTE]

Rany boskie tylko nie podroby dla cukrzyka bo nie pozyje ci długo ....
widać że nie poczytałas ,,
podroby są tłuste i mocno zwiekszaja poziom cukru !! twój pies ma jeść często małe posiłki ale chude >> inaczej szybko sie z nim pożegnasz a i jeszcze przysporzysz mu cierpienia :shake:
poczytaj dziewczyno ...

Posted

[quote name='avii']Rany boskie tylko nie podroby dla cukrzyka bo nie pozyje ci długo ....
podroby są tłuste i mocno zwiekszaja poziom cukru !! twój pies ma jeść często małe posiłki ale chude >> inaczej szybko sie z nim pożegnasz a i jeszcze przysporzysz mu cierpienia :shake:
poczytaj dziewczyno ...[/QUOTE]

Mialam na mysli przelyki, nie wiem jak to nazwac. Nie daje mu watrobki, plucek itp.
Je tez gotowane korpusy kurze, oczywiscie bez kosci.

Posted

[quote name='Iv']Mialam na mysli przelyki, nie wiem jak to nazwac. Nie daje mu watrobki, plucek itp.
Je tez gotowane korpusy kurze, oczywiscie bez kosci.[/QUOTE]

i bez skóry bo zawiera dużo tłuszczu .....

[QUOTE]I dla tych którym zależy na życiu futrzaka ,link wszystko o cukrzycy ,insulinie, żywieniu, suplementach ,
świetnie prowadzony wątek na miau ale właśnie na podstawie tam zawartych wiadomości i informacji wiele nauczyłam się jak walczyć z cukrzycą u mojego psiaka , jaka insulina ,jak stosować insulinę i jak prawidłowo karmić i wiele innych cennych wiadomości o tej paskudnej chorobie nazywanej „”biała , cicha śmierć””

[URL="http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=87400&postdays=0&postorder=asc&start=0"][COLOR=#4444ff]Miau.PL • Zobacz temat - wątek cukrzycowy III[/COLOR][/URL]
[/QUOTE]

• 2 years later...
Posted

[quote name='avii']Rany boskie tylko nie podroby dla cukrzyka bo nie pozyje ci długo ....
poczytaj dziewczyno ...[/QUOTE]

Jeżeli chodzi o żywienie cukrzyka, to zdecydowanie korzystniej jest aby zjadł tłustą golonkę, jak kromkę chleba (zwłaszcza białego) Najgorsze dla cukrzyków są węglowodany, szczególnie te proste bo bardzo szybko wchodzą w krwiobieg i gwałtownie podnoszą poziom cukru, co jest szokiem dla organizmu, podczas gdy tłuszcze organizm musi przetrawić więc cukier jest stopniowo wprowadzany do krwi, organizm nie doznaje szoku i lepiej sobie z tym poradzi- nie ma gwałtownego skoku poziomu cukru. Poza tym 100ml oleju ma na pewno dużo niższy indeks glikemiczny, niż 100gr czekolady