ira.s Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 Wiele pochlebnych opinii się naczytałem o tych czeskich akcesoriach dla psów zaprzęgowych, choć są one zarówno drogie (sama smycz z obrożą i szelkami odblaskowymi, to już wydatek 160 zeta), jak i trudno dostępne na polskim rynku (praktycznie w sklepach zoologicznych nikt o nich nawet nie słyszał, zaś w necie odnalazłem je tylko pod wątpliwymi adresami [URL]http://manmat.prv.pl/[/URL] oraz [URL]http://www.lonewolf.pl/[/URL] i [URL]http://www.pelna-miska.pl/[/URL] , gdzie równie dobrze możemy paść ofiarą oszustwa). Zastanawiam się przez to, czy znane są Wam jakieś tańsze i pewniejsze źródła, skąd można by się było zaopatrzyć w tego typu profesjonalny psi sprzęt sportowy (nie mam niestety pewności, czy na wystawach ZwK da się na nie choćby od święta trafić), co jest dla mnie o tyle istotne, że pospolite uprzęże moja zaledwie półroczna sunia dewastuje (także wolę nie co dopłacić i mieć taki zestaw na lata, a niżeli co parę miesięcy musieć go wymieniać na nowy). Quote
gops Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 sklep pelna-miska jest bardzo dobrym sklepem , nie oszukuja mam od nich kilka rzeczy w tym obroze manmata ceny maja normlane, taniej sie nie znajdzie :) Quote
ira.s Posted August 11, 2010 Author Posted August 11, 2010 [quote name='gops']...mam od nich kilka rzeczy...[/QUOTE] No ja też m.in. na obroże od MM się tam dzisiaj skusiłem, jak i smycze z szelkami odblaskowymi na dobry początek (choć je brałem niejako w ciemno, przyjmując dla mojej haszczakowej suni nadwyrost rozmiar 42 cm, czyli XS, gdyż 46 cm - czyt. S - uznałem za bardziej odpowiedni dla samców Husky... i teraz tylko mam nadzieję, że się dobrze w te wymiary przyszłościowo wstrzeliłem, aby 79 zeta nie wyrzucić w błoto). A nie wiesz, jak tam można dostać u nich ten zniżkowy kupon rabatowy (co to widnieje w opcjach przy zamówieniu), bo się jakoś nie mogę doczekać od nich infa na ten temat (pewnie dlatego, że zasugerowałem im, aby przy zamówieniach powyżej 200 złotych dali chociaż przesyłkę kurierksą gratis, bo wydatek 24 zeta za pobraniem wydaje się na tle konkurencyjnych rozwiązań wysyłkowych mocno przesadzony)?! Quote
gops Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 hmmm xs wzieles? te roziary 46cm to sa barki a nie szyja ja na moja 17kg suke mialam ski wiec mysle ze predzej ski powinienies wziac z nimi jest o tyle dobrze ze jak nie zerwiesz metki i masz paragon to Ci wymienia wiec przymierz i njawyzej wymienisz co do rabatu to nie wiem mam u nich wydane sporo pieniazkow ale rabatu nie dostalam :) Quote
ira.s Posted August 11, 2010 Author Posted August 11, 2010 [quote name='gops']...to sa barki a nie szyja...[/QUOTE] Tam podali w tabelce rozmiar szyi, choc logika faktycznie podpowiada barki... eeeeh Quote
gops Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 [quote name='ira.s']Tam podali w tabelce rozmiar szyi, choc logika faktycznie podpowiada barki... eeeeh[/QUOTE] no ja bralam wlasnie na logike. zadzwon tam i powiedz zeby wyslali rozmiar wieksze albo nawet dwa :) napewno wysla jesli cena ta sama a jeszcze kasa nie doszla probuj bo szkoda ganiac po pocztach Quote
ira.s Posted August 11, 2010 Author Posted August 11, 2010 [quote name='gops']...albo nawet dwa...[/QUOTE] Rozmiar M (czyt. 50 cm) to już by była pewnie przesada jak na sunię (choć moja filigranowa bynajmniej nie jest, to jednak samcom haszczakowym wielkością ustępuje), choć nie wiem po prawdzie, jak masywna ostatecznie będzie (jak dotąd wcina za dwóch i mając zalewie nie co ponad 6 miesięcy już osiągnęła niemal górny pułap wzorcowej suczej wagi, choć brakuje jej ciegle w kłębie do dolnego 50-cm minimum wzorcowego wzrostu, także być może nawet do tego czasu i na 25 kg skończy, a te się już chyba faktycznie pod Medium kwalifikują), pomimo że kości grubej raczej nie jest. Niestety nie mam jak tam zadzwonić, bo numeru kontaktowego telefonu nie podali, a jest tylko opcja e-mail'owa, choć ani myślą na nią odpowiadać (dzisiaj już tam chyba trzy infa wysłałem i jak dotąd bez najmniejszego nawet z ich strony odzewu). Zaś co się tyczy samego zwrotu towaru, to zaczynam mieć poważne wątpliwości, czy ona w ogóle u nich wchodzi w rachubę, skoro od poniedziałku moje zapytanie w/s rabatu jest przez nich cały czas ignorowane, także nie zdziwiłbym się, gdyby podobny stosunek mieli do reklamacji zakupionego u nich towaru (najwyżej od kuriera paczki nie odbiorę, aby 79 zeta w błoto nie wywalić). Quote
gops Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 ja wymienialam raz komplet manmata kupilam rozmiar za duzy :) bez problemu odeslali miejszy poczekaj do jutra moze akurat nie ma ich przy komputerze Quote
ira.s Posted August 11, 2010 Author Posted August 11, 2010 [quote name='gops']...poczekaj do jutra...[/QUOTE] Ja zaznaczyłem opcję kurierską "za pobraniem" (czyt. dodatkowe 24 zeta), także dzisiaj to oni już ją do mnie wyślą, aby do jutra doszła, także sama rozumiesz, że mnie teraz ponosi, iż nie jestem się w stanie z Nimi w żaden sposób skontaktować (swoją drogą cholernie dziwne, że nie dali na siebie żadnego numeru telefonu). Quote
ira.s Posted August 11, 2010 Author Posted August 11, 2010 P.S. Po konsultacjach wychodzi na to, że nie tylko XS-ska będzie za mała, ale i S-ka może nie wystarczyć, więc siłą rzeczy M-ka wydaje się właściwym wyborem... porażka jednym słowem z takimi zakupami na odległość, kiedy uprzęże na rozmiar bierze się w ciemno;) Quote
Czekunia Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 Mój znajomy na sukę husky (27 kg) wziął L-kę. Ja na swojego wyżła 28kg wagi też mam L-kę... Więc nie wiem, czy M-ka będzie u Ciebie odpowiednia. Quote
gops Posted August 15, 2010 Posted August 15, 2010 ja juz mowilam ze Ska jest na moja suke w sam raz 17kg :) haskie sa wieksze, choc nie maja szerokich barkow ale napewne wieksze doslzy juz szelki ? Quote
ira.s Posted August 15, 2010 Author Posted August 15, 2010 Tzn. z tymi oznaczaniami jest różnie, bo nie we wszystkich M-ka jest M-ce równa, a często są względem siebie pomiędzy nimi nawet całe szczeble różnic, więc należy patrzeć po prostu rozmiarami (np. szukamy 50 cm, więc czy to będzie akurat odpowiadało S, M, czy L nie ma znaczenia). U mnie akurat tak się pechowo złożyło, że szelki Reflex od ManMata wyraźnie odbiegają swoimi znacznikami od pozostałych tam dostępnych, przez co wprowadzają dodatkowe zamieszanie, które wprowadza jedynie w błąd (w wyniku czego rypnąłem się o całe dwa numery, biorąc XS-ke zamiast M-ki, przec co czekam teraz na ich wymianę). Quote
Recommended Posts