Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

[B]Grzalka-[/B]moim psom podaję co 12 godz 2 kapsułki Biopronu 9.każde z nich waży 42-44 kg Dla Twojej Tosi to by pewnie 1 kapsułka wystarczyła ,gdybyś ją mogła podzielić na 2 części.
Biopron kupiłam w internetowym DOZie,ostatnio płaciłam 18,50 za 30 kapsułek.

Niestety Antoś nie czuje się dobrze ,pomimo stosowania Ranigastu wysiadł mu żołądek.Przez ostatni tydzień były wymioty białym zażółconym płynem,nigdy pokarmem.
Po wymiotach zero apetytu,zero jedzenia.
Dzisiaj dałam mu na czczo 10cm2 mleczka gelatum aluminii phosphorici-pies odzyskał apetyt,wymiotów brak.Po południu -drugie tyle GAPH -Antoś z apetytem zjadł 1,5 puszki Trovet intestinal.Miałam już w pogotowiu Cerenie ,ale się wstrzymałam.
Wiem ,że gdzieś na tym wątku były posty o preparatach osłaniających żołądek,ale w tej chwili nie mam naprawdę czasu na przeglądanie wątku .
Gdyby ktoś wiedział o środkach osłaniających żołądek,które można podawać w niewydolności nerek ,to bardzo proszę o poradę.

Posted

Najlepiej podawać jakiś pantoprazol, on w zasadzie nie wchodzi z niczym w interakcje w przeciwieństwie do omaprazoli. Ja podaję Controloc, ale są tańsze odpowiedniki (najlepiej załatwić ludzką receptę, na zniżkę, jak masz możliwość, ja mam refluks, także sama nie biorę, a daję Tosi). Zrezugnuj z Ranigastu to stara substancja, która, im dłużej ją bierzesz tym mniej działa, trzeba zwiększać dawkę. Wiem, że u nas naród do Ranitydyny przyzwyczajony, ale wierz mi, że lepiej działa ta wymieniona powyżej. Moja Tosia waży 28 kg to pewnie będę musiała podawać trzy tabletki, tak jak Azodylu.

Posted

[quote name='Grzalka']Najlepiej podawać jakiś pantoprazol, on w zasadzie nie wchodzi z niczym w interakcje w przeciwieństwie do omaprazoli. Ja podaję Controloc, ale są tańsze odpowiedniki (najlepiej załatwić ludzką receptę, na zniżkę, jak masz możliwość, ja mam refluks, także sama nie biorę, a daję Tosi). Zrezugnuj z Ranigastu to stara substancja, która, im dłużej ją bierzesz tym mniej działa, trzeba zwiększać dawkę. Wiem, że u nas naród do Ranitydyny przyzwyczajony, ale wierz mi, że lepiej działa ta wymieniona powyżej. Moja Tosia waży 28 kg to pewnie będę musiała podawać trzy tabletki, tak jak Azodylu.[/QUOTE]
A jest jakiś konkretny preparat z pantoprazolem / bo nie mogę znaleźc..
Ja też podawałam controloc,ale wet kategorycznie stwierdził ,że Ranigast lepszy,ale Antoś bierze Ranigast od lipca i mimo to dostał jakichś nadżerek żołądka.
Co do Biopronu,to raczej bym,to raczej bym została przy mniejszej dawce.Dawka dla człowieka obliczana zwykle na 70 kg wynosi 1-2 kaps z zaleceniem nieprzekraczania dawki.Ja bym dała Tosi 2x1 kaps co 12 godz

Posted

Mogę jeszcze dodać Ortanol, Nolpaza no i oczywiście Controloc, który jest lekiem oryginalnym i ma bardzo małą tabletkę, reszta to odpowiedniki. A z tym Ranigastem to tak jak pisałam, idzie siłą przyzwyczajenia, a nie koniecznie skutecznością i nowszą wiedzą w temacie.

Posted

A nie daje się przypadkiem Alusalu na żołądek przy nerkach?Ja zaczęłam stosować Biopron u Norki zamiast Quatrum, zamówiłam w zwykłej aptece, daję jedną kapsułkę dziennie, Nora waży ok.13kg.Ja polecam też Animondę tylko puszkową, zamawiam w zooplusie, bo mają tańszy zestaw tych puszek, dobre są, bo puszka ma 600gram i starcza na dwa dni, karmię tak Norę od kilku miesięcy i nie ma zmiany w wadze,tzn. nie schudła jakoś drastycznie, chyba nawet wcale czyli tyle karmy jej wystarcza.Jest tylko dosyć tłusta, nie daję tego tłuszczy, co jest na spodzie puszki.Nie wiem niestety czy coś się w wynikach pogorszyło czy nie, przez wydatki ostatnio na swoje badania i leczenie nie mam za co zbadać psa:angryy: i od lipca nie była badana, po zachowaniu psa mogę stwierdzić, że jednak nic się nie pogarsza na razie...

Posted

Alusal podaję, ale mówili, że to na obniżenie fosforu. Ja też kupuję Animondę małe saszetki lub duże puszki i mieszam z suchą, a przy okazji mam w czym podać tabletki.

Posted

Nie ma już mojej Diunki :-(:-(:-(.......
Wczoraj rano zjadla swoją michę, po południu nie chciała nic jeść i miała odruchy wymiotne,ale nie była klapnięta,odszczekiwała się Antkowi.
nocowała w domu w temp .ok 11 st
Rano nie żyła......

Posted

Nie ma już mojej Diunki:-(:-(:-(
Jeszcze wczoraj rano rześka i wesoła zjadła całą michę...
Po południu nie chciała jeść i miała odruchy wymiotne,ale bez tragedii-była średnio żwawa.
Dostała leki na żołądek,przespacerowała się i poszła spać.
Rano nie żyła......

Posted

Wstępna sekcja zwłok stwierdziła że nastąpił zawał nerki ,a potem się wdała sepsa.nerki były w krańcowym stadium niewydolności z roponerczem.Poza tym żołądek był w fatalnym stanie -z nadżerkami wrzodami i zmianami martwicznymi.
Dusieńko!!
Jeszcze wczoraj żyłaś :-(:-(:-(

Posted

Czy wie ktoś ,czy istnieje preparat z żelazem ,taki dla ludzi w zastrzykach ,który nadawałby się dla psów.Mój wet twierdzi,że zna tylko preparat dla swiń,który ny jest stosowany dla psów.

Posted

[B]DiunaB[/B] - nie wiem czy to dla świń, ale podaję Tośce u weta, raz na trzy tygodnie żelazo domięśniowo. Na butli jest po prostu napisane Ferrum, takie zalecała mi dr Neska, a jaka jest różnica między tym a ludzkim?.

[B]Grazka77[/B]- jakoś się trzymamy, Tosia już ma dwa lata, teraz odstawiłam Azodyl i przeszłam na Bioprom, troszke się martwię czy zareaguje, ale trzeba spróbować.

Posted

DiunaB współczuję bardzo.Czy można dawać coś innego zamiast Rubenalu, i czy podawanie go daje jakieś efekty, cholera ja już finansowo nie wyrabiam z tymi zwierzakami, nie dość, że pies chory to jeszcze kot mi się rozchorował.Norka dostaje w sumie regularnie Rubenal, miesiąc był przerwy i zamiast tego podawałam Uroforce, ale raczej nie chcę go stosować mimo, że tańszy, bo przy wadze Nory taniej by mnie wcale nie wyniósł, trzeba by podawać co najmniej trzy kapsułki dziennie w dodatku zawiera potas a Nora miała w górnej granicy normy.

Posted

Antoś po śmierci matki załamał się totalnie,wet sugerował depresję ,ale ja czułam że to nie to.
Dzisiaj pojechaliśmy na kompleksowy przegląd i okazało się że biedak ma ciężką mocznicę
m-260
cr -7,P-12,9 K-7,3
Ma zalecone kroplówki prawie całodobowe,w poniedziałek od 11 dializa otrzewnowa.
O dziwo morfologia wyszła mu prawie idealna; tylko hgb zamiast 20,wyszła 11,6.
Najgorszy był wynik usg -wyszło,że struktura nerek jest zniszczona w stopniu srednim do ciężkiego :-(:-(:-(

Posted

[quote name='Dark Lord']DiunaB współczuję bardzo.Czy można dawać coś innego zamiast Rubenalu, i czy podawanie go daje jakieś efekty, cholera ja już finansowo nie wyrabiam z tymi zwierzakami, nie dość, że pies chory to jeszcze kot mi się rozchorował.Norka dostaje w sumie regularnie Rubenal, miesiąc był przerwy i zamiast tego podawałam Uroforce, ale raczej nie chcę go stosować mimo, że tańszy, bo przy wadze Nory taniej by mnie wcale nie wyniósł, trzeba by podawać co najmniej trzy kapsułki dziennie w dodatku zawiera potas a Nora miała w górnej granicy normy.[/QUOTE]
Uroforce jest bardziej ne pęcherz moczowy,niż na nerki ja podawałam nawet mniejsze dawki Rubenalu ,kiedy nie wyrabialam finansowo,ale Uroforce odradził mi mój wet-po prostu szkoda kasy.

Posted (edited)

Baski też ma problemy z nerkami wątrobą i sercem, ale wydaje się, że to na tyle wcześniej wykryte, że będzie dobrze. Objawów żadnych nie ma dzieciak i błazen domowy jak zwykle, leczenie i profilaktyka już wprowadzona. Mam nadzieje, że nie będę musiała tutaj zaglądać i pytać o porady...
Wszystko się okaże na badaniach kontrolnych w lutym...

Edited by Baski_Kropka
Posted

[B]Baski_Kropka[/B] - również życzę abyś nigdy nie musiała walczyć z tą chorobę, ale jeżeli podejrzewacie chorobę nerek to ja badania zrobiłabym troszkę wcześniej niż w lutym, w tym przypadku nie ma na co czekać.

[B]DiunaB[/B] - jak tam Antoś?.