Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Mam pytanie, czy ktoś z dogomaniaków ma psa z dysplazją nerek ale stwierdzoną przed wystąpieniem jakichkolwiek objawów?
Dużo czytałam na ten temat ale w zasadzie to nie wiadomo jak długo piesek żyje z taką chorobą przy podawaniu leków i karmy Renal. Jak na razie moja psica (wiek - 1 rok) czuje się super, ładnie przybiera, rozrabia ile się da, została zapisana na szkolenie. Dodam, że kreatynina jest na poziomie 4,0 a mocznik ok 90, zapomniałam jednostek. Anemia podleczona prenatalem. Najważniejsze jesteśmy pod opieką Pani doktor Neski.
Jeśli ktoś ma chorego pieska może podzieli się doświadczeniami.

Posted

Ja mam sunię z dysplazją, wykryto ją w wieku 7 m-cy, w tej chwili sunia ma 1 rok i 10 m-cy, leczymy się również u dr Neski, kreatynina obecnie na poziomie 5,2, mocznik ok. 143 ale bierze Azodyl. Rokowania, dr mówi, że max do 2,5 roku, ja mam nadzieję, że może troszkę dłużej. Sunia je, bawi się, rozrabia, nic po niej nie widać, może poza tym, że więcej śpi. Szkolenie odradzam, myśmy chodzili, ale widziałam, że dla Tośki to było zbyt duże obciążenie. właśnie na szkoleniu zorientowałam się, że coś jest nie tak.

Chyba zdecyduję się na Epo, [B]gryf80[/B], może wiesz jak długo ono w przypadku psów ma szansę działać, czy jest jakiś sposób na obniżenie kreatyniny?.

Posted

nie mam pojecia jak dlugo moze działać.chyba trzeba byłoby kontrolować krew raz np.na 2-3 tyg.czy znam coś na obnizenie kreatyniny?klasycznie-wenflon w łape i "kroplówkoterapia".mozna także spróbowac obniżyc cisnienie w nerkach podajac benazepril

Posted

można,pewnie.spróbuj podawać ten benazepril w tabl.wybierz "ludzką"wersję.dużo tańsza od weterynaryjnego(dla ludzi nie jest w formie tabletek samokowitych po prostu)

Posted

dzięki Grzałka za odpowiedź, u mojej suni też nic nie widać rozrabia bardzo, dlatego musimy iść na szkolenie ukrócić pit bullka :), my wiemy że ma dysplazje bo zrobiliśmy badania na samym początku jak ją adoptowaliśmy, wet mówił że nie ma takiej potrzeby ale ja się uparłam, nie dajemy żadnych kroplówek, dostawała na samym początku bo była bardzo odwodniona i strasznie chuda, dr Neska powiedziała że przy dysplazji w jej stanie nie potrzeba, na anemię dostaje prenatal i jakoś mamy jeden problem z głowy. Wagę ma dobrą - 26 kg i wygląda bardzo dobrze. W tym momencie kreatynina nam skoczyła ponieważ miała ciążę urojoną i później sterylkę. Co miesiąc robimy jej pełen profil badań łącznie z potasem i fosorem. Jak na razie wszystko się jakoś trzyma. Jak mówimy komuś że ma taką chorobę to wszyscy się dziwią. Ostatnio jeden pan chciał poczęstować Zuzkę udkiem z kurczaka i golonką :)
Co do energii Zuzki to ja mam czasami jej dość, nie mam siły na jej harce.
Co to jest to EPO?

• 3 weeks later...
Posted

Mam suczkę 16 letnią i niedawno przeszła ciążę urojoną, miała temperaturę 40 stopni. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, ze przestała jeść, jest chuda, kołysze się chodząc, jedyne co, to pije wodę, choć dziś nawet po jej wypiciu wymiotowała. Po zrobieniu badań krwi okazało się, że ma zniszczone nerki, wyniki fatalne wszystko przekroczone powyżej norm dopuszczalnych. Jestem załamana. Dostaje płyny dożylnie, a jedzenie podaję do pyszczka na łyżce, ale potem i tak to zwraca - tak jakby miała problem z przełykaniem. Nie reaguje jak się ja woła, jest apatyczna. Mam już dość. Jestem na skraju załamania. Może wy też mieliście coś podobnego z waszymi pociechami. Ja codziennie wylewam morze łez.

Posted

nie wylewaj "morza łez",jeśli wymiotuje to nie dawaj psu nic do jedzenia,bo tylko pogłebisz problem wymiotów.kroplówki są dobrym rozwiązaniem,wazne też aby dostawała leki ktore zahamuja odruch wymiotny,obniza ciś w nerkach,oraz witaminy które działaja tonizujaco

Posted

Trochę nie masz racji bo weterynarz powiedział że można ją karmić. Zrobiłam rosołek, zmiksowałam warzywa i wczoraj zjadła dwa razy i dziś rano też, a najważniejsze, nie zwróciła tego. Dla mnie najgorsze jest to, że ona sama nic jeść nie chce. wygląda to tak jakby coś jej w gardle przeszkadzało.

Posted

[quote name='momi']Trochę nie masz racji bo weterynarz powiedział że można ją karmić. Zrobiłam rosołek, zmiksowałam warzywa i wczoraj zjadła dwa razy i dziś rano też, a najważniejsze, nie zwróciła tego. Dla mnie najgorsze jest to, że ona sama nic jeść nie chce. wygląda to tak jakby coś jej w gardle przeszkadzało.[/QUOTE] ma owrzodzenie przewodu pokarmowego spowodowane mocznikiem podwyższonym w organiźmie. Przy chorobie nerek bardzo ważne jest, aby pies jadł.

Posted

[quote name='momi']Mam suczkę 16 letnią i niedawno przeszła ciążę urojoną, miała temperaturę 40 stopni. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, ze przestała jeść, jest chuda, kołysze się chodząc, jedyne co, to pije wodę, choć dziś nawet po jej wypiciu wymiotowała. Po zrobieniu badań krwi okazało się, że ma zniszczone nerki, wyniki fatalne wszystko przekroczone powyżej norm dopuszczalnych. Jestem załamana. Dostaje płyny dożylnie, a jedzenie podaję do pyszczka na łyżce, ale potem i tak to zwraca - tak jakby miała problem z przełykaniem. Nie reaguje jak się ja woła, jest apatyczna. Mam już dość. Jestem na skraju załamania. Może wy też mieliście coś podobnego z waszymi pociechami. Ja codziennie wylewam morze łez.[/QUOTE]
A ja mam takie pytanie. Bo samo się pcha . Czy suczka nie ma ropomacicza i już zatruty organizm? Bo to tak dokładnie wygląda....
Czy miała robione USG macicy przez dobrego weta? Bo to podstawa...

Posted

[B]momi[/B] chodziło mi o ten dzień,moment kiedy pies wymiotował-aby zaraz nie podawac znów jedzenia.oczywiście nie chodziło mi o glodzenie psa z chorymi nerkami,bo tak jak poprzedniczki napisały-pies musi otrzymywac pokarm(albo taki jak zrobiłaś albo mozna kupic rc convalescence support instant do rozrabiania w wodzie).trzymam kciuki.mam nadzieję że sie ustabilizuje.kroplówki utrzymuj jak tylko sie da,jeśli możesz to poproś lek wet żeby nauczył cię robić podskórne(myślę że taka umiejętność może sie przydać)

Posted

Hej!
Dziewczyny ,mój Antoś żyje chyba tylko dzięki epo.
Pod koniec lipca,pomimo codziennych litrowych kroplówek mocznik wzrósł do 238 ,kreatynina-5,7.
Antoś był w kondycji -placuszek- zero żywotności,apetytu itd
Zdecydowałam się na dializę otrzewnową i potem od razu podanie epo (eprex 1000).
Powolutku Antoś zaczął wychodzić na prostą,po 12 dniach kreatynina -3,65,mocz-119.
W tej chwili pies czuje się świetnie,przypuszczam,że wyniki ma jeszcze lepsze.Mój wet nie może w to uwierzyć..........

Posted

Witam, ja również podałam Tośce epo (Aranesp), tydzień temu dostała drugą dawkę i dopiero w poniedziałek mogę zrobić pierwsze badania kontrolne. Według mnie zadziałało, ponieważ zaczerwieniły jej się białka pod dolną powieką, a były białe jak śnieg, ciekawe jak często trzeba będzie podać i na jak długo przedłuży to życie. Za Aranesp w dawce 10 i 20 zapłaciłam ok. 240 zł.
Szukam czegoś co pomoże zmniejszyć przykry zapach z pysia, mocznik jest ok. 150, ale pachnie coraz gorzej i widzę, że jej zaczyna to troszkę przeszkadzać?.

Posted

Za 1 dawkę Eprex 1000 płacę 67zł.Najpierw podawałam co3 dni,teraz przeszłam na cykl 4 dniowy.Wychodzi 400 zł za 24dni.Drogo ,ale jeżeli to ma być cena za jego życie,to muszę dać radę.

Posted

Mam ten sam problem. Na Allegro ktoś sprzedaje ciekawy zestaw do leczenia, świetny w takich właśnie przypadkach
[URL]http://allegro.pl/pies-kot-nerki-zestaw-leczenie-nefron-i3532016869.html[/URL]
Znajomy weterynarz polecał dla mojego pieska taki zestaw, za tą cenę chyba warto?? Ma ktoś rozeznanie czy to wszystko wystarczy??