Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

mocz tez byl badany
jutro poprosze o wyniki
bo lekarz to chyba mina sie troche z powolaniem , radzo nam aby torke uspic , dlatego ze ja ciezko bedzie leczyc bo ona jest agresywna w stosunku do lakarzy i sie jej boi
a ona jest agresywna dlatego ze jak byla mala to weterynarz podczas obcinania paznokci , troszke paluszka jej ucia , i od tego czasu ona tak reaguje .

Posted

Aniu, napisz, jak tylko będziesz miała wyniki, myślę, że [B]gryf80[/B], coś na pewno Tobie doradzi. Nie wiem co do tej pory jadła Twoja sunia, ale może spróbuj jej podać gotowaną marchewkę lub ziemniaki, moja przepada za chałką, jak marudzi z jedzeniem, to mieszam z chałką i mam gwarancję, że zostanie wchłonięte.
Pomyśl o innym lekarzu, ponieważ jeżeli potwierdzi się pnn, wizyty będą dość częste. Czy umiesz podać kroplówkę pod skórę?.

Posted

Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), w piątek miał mocznik 97 mg, kreatyninę 2,1. Lek dostał ze względu na wielomocz i podejrzenie stanu zapalnego. Drugiego dnia podawania poprawiło się, dzisiaj jest znowu pogorszenie, 7 razy już był na dworzu, sika bardzo dużo. Do weterynarza idzie jutro rano. Co może być przyczyną?

Posted

wracam z kina , wchodze do domu a moja niunia skacze z radonsci na mnie i merda ogonkiem :) mama mowi ze nawet na spacerku byla . bede o nia walczyc ! ona ma tyle energi i chceci aby zyc .

Posted

Przede wszystkim zmień weta, do tej choroby trzeba dobrego lekarza, a nie takiego, który od razu badań odpowiednich nie zrobi, ładuje w psa niepotrzebne leki i jeszcze radzi uśpić.

Posted

[quote name='mandy']Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), [/QUOTE]

Czy przypadkiem nie podajecie mu endoxanu?

Przepraszam, doczytałam, że właśnie z powodów związanych z wielomoczem i stanem zapalnym podajecie mu chemioterapeutyk.

Posted

takie sa wyniki tory , mieszkam w irlandii wiec podam po angielsku
urea ( mocznik ) 36.2 mmol/L high 2.0 -9.0 )
kreatynina 331 umol/L high 40.0 -106.0)

to wystarczy czy podac cos jeszcze ?

Posted

no cóz.przydałyby się gdyz ciężar właściwy moczu moze wskazać czy nerka zageszcza jeszcze mocz czy tez nie,czy jest białkomocz czy nie i td.przy takim poziomie kreatyniny pies powinien byc karmiony dieta nerkowa+leki+wenflon w żyłę i dodatkowe nawadnianie(szczególnie gdy ma słaby apetyt)

Posted

apetyt ma bardzo slaby nic nie je od 4 tygodni , tylko powacha i odchodzi od miseczki ,
siku robi normalnie tak jak zawsze , zawsze robila malo ale czesto , mocz ma kolory jasnego

Posted

Ania, moim zdaniem powinnaś tak jak pisze "gryf80" jak najszybciej podać suni kroplówki z NaCl. Musisz karmić ją na siłę, jedzenie w tej chorobie jest bardzo ważne, ale pamiętaj karmy tylko dla nerkowców, dodatkowo jak już pisałam wyżej gotowana marchewka, ziemniaki, pieczywo maślane (nie wiem czy jest dostępne w irlandii?). Jak nie chce jeść pokarmów stałych to dożywiać dożylnie. Spróbuj skontaktować się meilowo z dr Neską, bierze kasę za konsultacje meilowe, ale myślę, że warto, z tym, że potrzebne są wszystkie badania włącznie z usg nerek.

Posted

problem w tym ze torka nie chce nic jesc , na sile tez sie nie da bo zaciska pyszczek i nie chce otworzyć
dzisiaj ide do innego lekarza , pokaże wyniki , powiem co i jak . opowiem o problemie ze do weterynarzy jest agresywna ( ale nie jest agresywna bo to taka rasa , ona sie boi lekarzy od czasu jak kiedyś jeden obcinał jej paznokci i przez przypadek uszkodził jej paluszka )
jak myślicie sunia ma szanse przy leczeniu o diecie pozyc ze mna jeszcze jakis dłuższy czas ?

Posted

sunia b.ładna.skoro nie ma ochoty na jedzenie,to koniecznie trzeba dożywiać/pobudzić kroplówkami z lekami.przy długotrwałym podawaniu kroplówek jest szansa aby niznacznie kreatynina spadła,

Posted

wlasnie to mnie zdenerwowalo ze lakarz nas zostawil bez pomocy , gdzie wiedzial o tym ze ona nic nie je od dluzszego czasu .
dzisiaj o 16 mam wizyte w innej lecznicy

Posted

moglabym poprosic i zapytam sie , ale w irlandii chyba nie pozwola na to :(
kurde czuje sie taka bezdarna :(:(:( wyc mi sie chce z rozpaczy ze moja niunia jest taka tylko do weterynarzy , bo innych ludzi uwielbia .
jak moge jej pomuc , moge podowac jakies witaminy?

Posted

Potwierdzam, kroplówki podskórne są łatwe do zrobienia, ja robię to od dawna, a koniecznie musisz jej podać aby zaczęła jeść.
Ania, może to głupie pytanie, ale czy Twoja sunia chodzi do weterynarza w kagańcu?.