aniaaxd2 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 mocz tez byl badany jutro poprosze o wyniki bo lekarz to chyba mina sie troche z powolaniem , radzo nam aby torke uspic , dlatego ze ja ciezko bedzie leczyc bo ona jest agresywna w stosunku do lakarzy i sie jej boi a ona jest agresywna dlatego ze jak byla mala to weterynarz podczas obcinania paznokci , troszke paluszka jej ucia , i od tego czasu ona tak reaguje . Quote
Grzalka Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Aniu, napisz, jak tylko będziesz miała wyniki, myślę, że [B]gryf80[/B], coś na pewno Tobie doradzi. Nie wiem co do tej pory jadła Twoja sunia, ale może spróbuj jej podać gotowaną marchewkę lub ziemniaki, moja przepada za chałką, jak marudzi z jedzeniem, to mieszam z chałką i mam gwarancję, że zostanie wchłonięte. Pomyśl o innym lekarzu, ponieważ jeżeli potwierdzi się pnn, wizyty będą dość częste. Czy umiesz podać kroplówkę pod skórę?. Quote
mandy Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), w piątek miał mocznik 97 mg, kreatyninę 2,1. Lek dostał ze względu na wielomocz i podejrzenie stanu zapalnego. Drugiego dnia podawania poprawiło się, dzisiaj jest znowu pogorszenie, 7 razy już był na dworzu, sika bardzo dużo. Do weterynarza idzie jutro rano. Co może być przyczyną? Quote
aniaaxd2 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 wracam z kina , wchodze do domu a moja niunia skacze z radonsci na mnie i merda ogonkiem :) mama mowi ze nawet na spacerku byla . bede o nia walczyc ! ona ma tyle energi i chceci aby zyc . Quote
Dark Lord Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Przede wszystkim zmień weta, do tej choroby trzeba dobrego lekarza, a nie takiego, który od razu badań odpowiednich nie zrobi, ładuje w psa niepotrzebne leki i jeszcze radzi uśpić. Quote
gryf80 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 taki poziom kreatyniny nie jest az tak wysoki(czyt.beznadziejny),żeby psa usypiać.bez przesady.czekjamy na wyniki.pozdrawiam i cierpliwości życzę. Quote
mala_czarna Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 [quote name='mandy']Rambuś 5 dzień bierze lek z grupy chemioterapeutyków (nie pamiętam nazwy), [/QUOTE] Czy przypadkiem nie podajecie mu endoxanu? Przepraszam, doczytałam, że właśnie z powodów związanych z wielomoczem i stanem zapalnym podajecie mu chemioterapeutyk. Quote
aniaaxd2 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 takie sa wyniki tory , mieszkam w irlandii wiec podam po angielsku urea ( mocznik ) 36.2 mmol/L high 2.0 -9.0 ) kreatynina 331 umol/L high 40.0 -106.0) to wystarczy czy podac cos jeszcze ? Quote
aniaaxd2 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 dali mi tylko to , jutro z tym ide do innego lekarza Quote
gryf80 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 no cóz.przydałyby się gdyz ciężar właściwy moczu moze wskazać czy nerka zageszcza jeszcze mocz czy tez nie,czy jest białkomocz czy nie i td.przy takim poziomie kreatyniny pies powinien byc karmiony dieta nerkowa+leki+wenflon w żyłę i dodatkowe nawadnianie(szczególnie gdy ma słaby apetyt) Quote
aniaaxd2 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 apetyt ma bardzo slaby nic nie je od 4 tygodni , tylko powacha i odchodzi od miseczki , siku robi normalnie tak jak zawsze , zawsze robila malo ale czesto , mocz ma kolory jasnego Quote
Grzalka Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Ania, moim zdaniem powinnaś tak jak pisze "gryf80" jak najszybciej podać suni kroplówki z NaCl. Musisz karmić ją na siłę, jedzenie w tej chorobie jest bardzo ważne, ale pamiętaj karmy tylko dla nerkowców, dodatkowo jak już pisałam wyżej gotowana marchewka, ziemniaki, pieczywo maślane (nie wiem czy jest dostępne w irlandii?). Jak nie chce jeść pokarmów stałych to dożywiać dożylnie. Spróbuj skontaktować się meilowo z dr Neską, bierze kasę za konsultacje meilowe, ale myślę, że warto, z tym, że potrzebne są wszystkie badania włącznie z usg nerek. Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 problem w tym ze torka nie chce nic jesc , na sile tez sie nie da bo zaciska pyszczek i nie chce otworzyć dzisiaj ide do innego lekarza , pokaże wyniki , powiem co i jak . opowiem o problemie ze do weterynarzy jest agresywna ( ale nie jest agresywna bo to taka rasa , ona sie boi lekarzy od czasu jak kiedyś jeden obcinał jej paznokci i przez przypadek uszkodził jej paluszka ) jak myślicie sunia ma szanse przy leczeniu o diecie pozyc ze mna jeszcze jakis dłuższy czas ? Quote
JamniczaRodzina. Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 Może skonsultuj się z dr Agnieszką Suszyńską specjalistka w tej dziedzinie [url]http://www.nerkiwet.com/[/url] Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 [url]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/155786_3115725469068_1659040192_n.jpg[/url] moja niunia :* Quote
gryf80 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 sunia b.ładna.skoro nie ma ochoty na jedzenie,to koniecznie trzeba dożywiać/pobudzić kroplówkami z lekami.przy długotrwałym podawaniu kroplówek jest szansa aby niznacznie kreatynina spadła, Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 wlasnie to mnie zdenerwowalo ze lakarz nas zostawil bez pomocy , gdzie wiedzial o tym ze ona nic nie je od dluzszego czasu . dzisiaj o 16 mam wizyte w innej lecznicy Quote
gryf80 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 trzymam kciuki.napisz jak bedziesz po wizycie.działajcie szybko,bo bez leków z dnia na dzień poziom kreatyniny rośnie Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 torce nikt nie chce pomoc , powiedzieli ze jest zbyt agresywna :( Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 ogólnie lekarka powiedziala ze wyniki nie sa złe , ale trzeba wziasc psa pod kroplówke i przejsc z nia na diete Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 i co ja moge teraz zrobic ? aby jej troche chociaz pomoc :( Quote
gryf80 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 popros o nauczenie kroplówek podskórnych,bedziesz je wykonywała w domu,nie jest to trudne.psu trzeba pomóc inaczej leki same z siebie ne pomoga. Quote
aniaaxd2 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 moglabym poprosic i zapytam sie , ale w irlandii chyba nie pozwola na to :( kurde czuje sie taka bezdarna :(:(:( wyc mi sie chce z rozpaczy ze moja niunia jest taka tylko do weterynarzy , bo innych ludzi uwielbia . jak moge jej pomuc , moge podowac jakies witaminy? Quote
Grzalka Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 Potwierdzam, kroplówki podskórne są łatwe do zrobienia, ja robię to od dawna, a koniecznie musisz jej podać aby zaczęła jeść. Ania, może to głupie pytanie, ale czy Twoja sunia chodzi do weterynarza w kagańcu?. Quote
Recommended Posts