Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

No i dostałam kopa od losu w pierwszy dzień wiosny :-(
Badania moich świetnie czujących się briardów normalnie mnie powaliły...
-Diuna ,ktora miala zawsze kreatyninę w dolnej granicy normy - teraz 2,3 lub 2,2,mocznik 98,5 i bardzo przekroczona fosfataza zasadowa 240,zamiast 155.Czy to oznacza ,że organizm jest zakwaszony?
-Antoś -nigdy nie miał przekroczonych prób nerkowych -teraz kreatynina 3,00,mocznik 123 :-(
Wszystkie mają obniżony potas
Wetka zasugerowała przejście na tylko rc renal + ipakitina,ewentualnie rubenal.
I za 10 dni powtorzyć badania.
Moj plan jest taki -powtórzyć badania ,ale z rozszerzonym profilem nerkowym.Co jeszcze oprócz potasu sie bada? wapń? fosfor?
Z wszystkimi badaniami będę chciala się zwrócić do dr Neski.

Posted

tak [B]diuna[/B] masz rację-zrób poszerzony nerkowy z wapniem i fosforem i tak jak wetka radziła przejsc na dietę nerkowa i rubenal,ipaktine-czekałabym aż ten fosfor zrobisz,bo moze jest w normie i nie trzeba podawać ipaktine.spytaj wetki o jekis benazepril coby obnizyć ciśnienie w nerkach .może pokus sie o badanie moczu u obu psiaków.
ile lat maja twoje zwierzaki?

Posted

agussos-Czesc,u mnie jakos leci-strasznie pusto i teskno za Pakituniem,ale postanowilam ,ze kupie yorka,bo tylko szczeniaczek jest w stanie poprawic mi samopoczucie,chociaz bardzo sie boje,zebym nie musiala juz nigdy przezywac tego co prawie 4 miesiace temu.Powodzenia w szukaniu malucha:)Pozdrawiam

Posted

Podczytuję wątek, niestety naszą babcię Milusię musieliśmy uśpić 21 marca :( [URL]http://img256.imageshack.us/img256/7625/milav.jpg[/URL]

Życzę Waszym psiakom dużo zdrówka, oby jeszcze długo mogły być szczęśliwe.

Posted

[quote name='siekowa']Podczytuję wątek, niestety naszą babcię Milusię musieliśmy uśpić 21 marca :( [URL]http://img256.imageshack.us/img256/7625/milav.jpg[/URL]

Życzę Waszym psiakom dużo zdrówka, oby jeszcze długo mogły być szczęśliwe.[/QUOTE]

Bardzo mi przykro.

Posted

[quote name='siekowa']Podczytuję wątek, niestety naszą babcię Milusię musieliśmy uśpić 21 marca :( [URL]http://img256.imageshack.us/img256/7625/milav.jpg[/URL]

Życzę Waszym psiakom dużo zdrówka, oby jeszcze długo mogły być szczęśliwe.[/QUOTE]

O jej bardzo mi przykro, mamy taką niedługo półtoraroczną ślicznotkę i walczymy o każdy dzień.

Posted

Witam, mam pytanko czy ma ktoś na zbyciu azodyl, albo może wie gdzie mogę go dostać, oprócz USA.
Mam obecnie red noskę (mała ma ok roku) i ma niewydolność nerek, jesteśmy po nawadnianiu ale kreatynina znowu nam skoczyła, dostaje ipaktinę i karmę renal, czytałam o azodylu że jest dobry.
Mała nie daje żadnych oznak choroby, z zachowania jest małym wariatem, po prostu po doświadczeniach z poprzednią sunią postanowiliśmy przebadać psiaka od razu jak przyjechała do domu a tu niespodzianka kreatynina 3,5 (po kroplówkach spadła do 1,8 a po zaprzestaniu nawadniania skoczyła do 3,5) wiem że jest to niewielki odchyłek on normy patrząc po niektórych postach ale norma jest przekroczona.
Może ktoś pomoże mi w zdobyciu leku?

Posted

Dzięki za informacje, dzwoniłam do jednego pana ale będzie w Polsce za tydzień, koleżanka ma znajomych w stanach i może coś zdziałają, znajomi mają mi się rozejrzeć u Pani dr Neski, na razie czekamy, póki co piesek jest "zdrowy" oprócz tych nerek. Wet powiedział że możemy spróbować Azodyl chociaż gdzieś wyczytałam że daje się dopiero przy wysokim moczniku a ten jest poniżej 100.
W Stanach podobno nie podaje się psom kroplówek tylko Azodyl, też przeczytane w necie.

• 3 weeks later...
Posted

W sobotę dowiedziałam się, że moja Nora ok.12-13 lat ma mocznicę, od środy nic nie jadła,wieczorem kilka razy wymiotowała, w nocy też, w czwartek byłam z nią u weta i dostała leki, było podejrzenie zatrucia, nie pomogło bo w sobotę po badaniach krwi okazało się, że mocznik 251,45mg/dl kreatynina 4,98mg/dl, AST 37,1, nieco obniżone trombocyty 150 G/L. reszta wyników dobra.Płukana była cztery dni kroplówkami plus leki, jakiś antybiotyk, Furosemid i coś tam jeszcze.Dzisiaj było usg i wszystko w normie a nerki cytuję:"takie jak ma pies w tym wieku":roll:, ogólnie to dużo się nie dowiedziałam.Nora dostała apetyt, nie wymiotuje, trochę dziś biegunka była, wyników na razie nie robiłam, powiedzieli, żeby poczekać, obserwować, dietę stosować i ipakitinine jakby się pogorszyło to przyjechać.Czy ktoś zna lepszego weta we Wrocławiu, chodzę na Trwałą, bo tam na miejscu można różne badania zrobić, ale podejście tych lekarzy jest tragiczne.Nie dość, że tam codziennie jest kto inny, i każdy mówi co innego to jeszcze jeden załamie człowieka, jak te babki w sobotę a drugi jest lekceważący, cholery można dostać.

Posted

Przecież we Wrocławiu nasz słynne kliniki wrocławskie! Ile razy ja tam do specjalistów jechałam ponad 200 km.... Ty masz to na miejscu i nie wiesz? Niemożebne....

Posted

Azodyl ma za zadanie obniżyć mocznik, pierwsze efekty powinny być zauważalne po 3-4 miesiącach stosowania, wpływa również na wyniki krwi, u mojej Tosi poprawiła się morfologia (sunia ma lekką anemię, ostatnie wyniki są lepsze). Jednak najważniejsza jest kreatynina, to ona mówi nam o stanie nerek, niestety na jej obniżenie nie ma lekarstwa.

Posted

agussos-Czesc,jakos leci,nadal nie moge sie przezwyczaic ze nie ma mojego malego broja.Podobno czas leczy rany-ale u mnie sie nic nie zmienia:(,a co u Ciebie?Jak samopoczucie?Pozdrawiam

Posted

Michasiu - u mnie tak samo...teraz więcej czasu spędzamy na dworze - w ogrodzie i ten Jej brak odczuwa się wyraźnie właśnie teraz :( tego się obawiałam ;/ staram się urozmaicać czas Famce, już się chyba jako tako oswoiła z tą całą sytuacją...ze mną gorzej :( Pozdrawiam.

Posted

Dziękuję za namiary na wątku do Pani doktor Neski, byliśmy u niej i muszę powiedzieć że jest to jedyna osoba która jest świetna w chorobach nerek. Azodylu nie dostałam bo na razie jest nie potrzebny, mam masę leków na poprawę życia psa ale nie na wyleczenie. Mój wet zgodził się kontynuować leczenie. Jesteśmy cały czas w kontakcie z Panią doktor. Powiedziała nam że mamy cieszyć się życiem.
Kochani badajcie pieski bo mojej suni przedłużyło to życie o ile to się okaże. Poprzednia sunia odeszła własnie na nerki i niestety mam to "szczęście" bo mam drugiego psa z dysplazją nerek.

• 2 weeks later...
Posted

Czy Ipakitine należy podawać tylko gdy fosfor jest za wysoki czy ona też obniża mocznik np?Nora ma fosfor w normie po dwóch badaniach i wetka mówiła żeby odstawić, i wogóle czy jak pies jest na karmie nerkowej to powinien też te Ipakitine dostawać?Pięciu wetów mówi co innego..

Posted

przeczytaj co pisze na opakowaniu-obniza fosfor ze wzgl.na zawartosc związków wapniowych.jesli fosfor jest w normie to nie ma sensu(moim zdaniem)go podawać