Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

no i najgorsze jest to ze tu sie zaglada jak dotknie problem dopiero-na dogo jestem dlugo i moglam skorzystac z doswiadczen innych ...teraz kopie na tym dziale na dogo wszystko jak mam czas -bo gdyby zebrac do kupy doswiadczenie dogomaniakow z chorobami to razem maja wieksza wiedze niz jakikolwiek wet -taki wyciagnelam wniosek i zamierzam przeczytac od deski do deski cala weterynarie na dogo:oops:.malo tu pisuje od dawna ale dochodze do wniosku ze to najwieksze kompedium wiedzy o psach -Gali juz nie uratuje ,ale moze moja reszte psow??te przyszle i obecne???te obecne odpukac ale sa zdrowe ale na wszelki wypadek poczytam :-(

Posted

[quote name='daga10011']no i najgorsze jest to ze tu sie zaglada jak dotknie problem dopiero-na dogo jestem dlugo i moglam skorzystac z doswiadczen innych ...teraz kopie na tym dziale na dogo wszystko jak mam czas -bo gdyby zebrac do kupy doswiadczenie dogomaniakow z chorobami to razem maja wieksza wiedze niz jakikolwiek wet -taki wyciagnelam wniosek i zamierzam przeczytac od deski do deski cala weterynarie na dogo:oops:.malo tu pisuje od dawna ale dochodze do wniosku ze to najwieksze kompedium wiedzy o psach -Gali juz nie uratuje ,ale moze moja reszte psow??te przyszle i obecne???te obecne odpukac ale sa zdrowe ale na wszelki wypadek poczytam :-([/quot

Daga-cofnij się wstecz w czytaniu tematu. Zmodyfikowałam odpowiedż. Daj Dziewczynce ESPUMISAN.
Powtarzam treść:

Daga, spróbuj dać Jej na zagozawane jelita -[B]espumisan.[/B] To jest ludzka tabletka. Kupisz w kazdej aptece. Jeśli tak ma , to może Ją nadymać i boleć a nawet może dostać skrętu kiszek. Poprostu-....nie może się ..wypierdzieć.Usunąć gazów. I może dlatego nie chce jeść, bo ma biedny żołądek. Spróbuj.
Jeśli będziesz Jej gotować jeść, to tylko chude mięso drobiowe, bez soli- zmiksowane z chudym rosołkiem; żółtko gotowane z jajka ( bez białka). Nigdy wątróbki.Rybkę na parze bez przypraw. Spróbuj wstrzykiwać Jej zmiksowane pożywienie jak wyżej strzykawką- jeśli nie zechce.
Ile miała kroplówek i jak często? Odpowiedz!!!! Czy miała zastrzyki wspomagające???? i JAKIE???
Zrób Jej badania moczu.

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/70643.html"]annamariola[/URL] kurna...czytaj ze zrozumieniem :mad: przeczytaj ile i jak jest leczona Gala a nie zadawaj idiotycznych pytań........:angryy::angryy:.........wiesz co się dzieje z psem który ma taki poziom mocznika ???????????? dlaczego nie je?????? a nawet jak zje co sie dzieje w żołądku????? nie dlatego nie je bo ma gazy :angryy:...... Daga świetnie wie jak ma karmić Galunię.........i jeśli jeszcze raz [B]zażądasz[/B] od niej odpowiedzi na cokolwiek....nie będę już tak miła :angryy:

,..........a właściwie znawczyni............JAKIE to miałały by być [B]zastrzyki[/B] [B]wspomagające[/B]..????????? może wiesz więcej od nas wszystkich którzy walczyliśmy z ta straszliwą chorobą???????:angryy:

Posted

Dziewczyny, mam pytanie. Moja sunia kochana ma złe wyniki moczu i kreatyniny. Dzisiaj miała robione usg nerek. Wszystko jest w porządku. Podejrzewałam mocznicę, bo wyniki mocznika to 420, a kreatyniny 4,2. Nie ma wymiotów, biegunki, pije tak jak dotychczas, nie czuć od niej zapachu moczu. Jak było u Was? Czy Wasze pieski czuć było uryną? Jak było z ogólnym samopoczuciem? Tylko szczerze. Zniosę najgorsza prawdę :roll:

Posted

Oj Mala Czarna, przykro mi :shake:
Aczkolwiek nie jest to jeszcze wyrok. Po pierwsze mocznica to nie choroba, a objaw. Moj psiak chorowal na przewlekle zapalenie nerek 2 lata. Chorobe odkrylismy zupelnie przypadkiem. Nie bylo ZADNYCH objawow a wyniki krwi wyszly b.zle :shake: Ponoc w wiekszosci przypadkow chorobe nerek wykrywa sie wlasnie "przypadkiem" a wtedy 30%nerek juz nie pracuje.
Powiem Ci tak- badaniem usg bym sie zbytnio nie sugerowala :shake: ale to tylko moje skromne zdanie. Zbyt wiele razy "przejechalam" sie na psich specjalistach od usg/rtg, po prostu im nie ufam.

Napewno sunia powinna dostac serie kroplowek dozylnie (lub podskornie)i specjalne leki na nerki. Czy wet cos przypisal?
Moj pies praktycznie przez polowe choroby nie mial zadnych objawow, moze ciut bardziej wybredny przy jedzeniu. Nieprzyjemny zapach z pyska (moczu) to jeden z objawow mocznicy, pojawil sie ok pol roku przed koncem naszej walki... :-(

Posted

dzisiejsze wyniki Gali-mocznik 190 ,kreatynina 5,4.....nadal kroplowki podajemy...Niestety Gala zupelnie odmawia swojej karmy nadal,wet mi powiedzial ze nawet na sile ale mam ja karmic .....na razie dalam jej puszki to zjadla chetnie ale puszki wiadomo ile kosztuja a to nie york....a kazda wizyta z badaniem morfologii co 2-3 dni u nowego weta to 240 zl:roll:

Posted

[quote name='betka-sp'][URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/70643.html"]annamariola[/URL] kurna...czytaj ze zrozumieniem :mad: przeczytaj ile i jak jest leczona Gala a nie zadawaj idiotycznych pytań........:angryy::angryy:.........wiesz co się dzieje z psem który ma taki poziom mocznika ???????????? dlaczego nie je?????? a nawet jak zje co sie dzieje w żołądku????? nie dlatego nie je bo ma gazy :angryy:...... Daga świetnie wie jak ma karmić Galunię.........i jeśli jeszcze raz [B]zażądasz[/B] od niej odpowiedzi na cokolwiek....nie będę już tak miła :angryy:

,..........a właściwie znawczyni............JAKIE to miałały by być [B]zastrzyki[/B] [B]wspomagające[/B]..????????? może wiesz więcej od nas wszystkich którzy walczyliśmy z ta straszliwą chorobą???????:angryy:[/quote]

[COLOR=red][COLOR=#000000]...no właśnie- czytaj ze zrozumieniem [/COLOR]Betka : [/COLOR][COLOR=black][U][B]moja Sabka wygrała tą walkę[/B][/U] i czuję się w obowiązku podzielić tym co wiem[/COLOR]. Na stronie bodajże 301 jest przebieg leczenia babuleńki. Cytuję go poniżej:

"Co mój Wet stosował.
[B]16.02.2009[/B]
Opis wywiadu: od 2 dni zwiekszone pragnienie, wymioty
tem.38,5
cukier 133MG%
waga 12,6 kg
Diagnoza: USG macicy-niezobrazowano, brak cech ropomacicza
Zastosowane leki:
Biotyl 50 1 ML
Biovetalgin 100 ML, 0,4ML
Combivit 100 ML 0,5 ML
Catosal 100ML 0,5 ML
Intravit B 12/100 ML 0,5 ML
Injectico glucosi et nacl 1;1 250 ML 4 szt ( podskórne po obu bokach kroplówy zastrzykami)
Zalecenia: metolocopramidum
[B]17.02.2009[/B]
znaczna poprawa- kontynuacja leczenia:
Biotyl 50 1 ML
Biovetalgin 100 ML, 0,4ML
Combivit 100 ML 0,5 ML
Catosal 100ML 0,5 ML
Intravit B 12/100 ML 0,5 ML
[B]20.02.2009[/B]
Opis wywiadu: lekki niedowład kończyn, ponownie wymioty
biochemia krwi:
cukier 109 MG%
Crea 5,24 MG/DL
Urea >300 MG/DL
HB 10,08G/DL
waga 12,3 kg
Diagnoza: Mocznica
Zastosowane leki:
Synulox 40 ml 0,6 ml
Dexasone INJ 50 ml 0,2 ml
Combivit 100ml 0,3 ml
Catosal 100 ml 0,3 ml
Intravit B 12/100 ml 0,3 ml
Płyn Ringera 500 ml 0,2 szt
Natrium chloratum 0,9% 250 ml, 1szt
[B][U]Od tego momentu dwa razy dziennie kroplówka- Royal dog Renal chrupki i konserwa( chrupki jadła jako tako, konserwy nie trawi, więc rybka na parze,gotowny indyk, skrzydelka z kurczaka z ryżem)[/U][/B]
[B]22.02.2009[/B]- leki
Synulox 40 ml 0,6 ml
Combivit 100ml 0,3 ml
Catosal 100 ml 0,3 ml
Intravit B 12/100 ml 0,3 ml
Płyn Ringera 500 ml 0,1 szt
[B]23.02.2009 [/B]
Synulox 40 ml 0,6 ml
Dexasone INJ 50 ml 0,1 ml
Catosal 100 ml 0,5 ml
zmiana wenflonu na drugą nóżkę (pękła żyłka)
[B]24.02.2009 [/B]
Synulox 40 ml 0,6 ml
Catosal 100 ml 0,5 ml
[B]25.02.2009 [/B]
[B]Badania krwi przed poranną kroplowką ( ostatnią)[/B]
Kreatynina 1,78, mocznik 141
Zastosowane leki:
Synulox 40 ml 0,6 ml
Catosal 100 ml 0,5 ml
koniec kroplówek
[B]21.03.2009[/B]
[B]Kreatynina 1,09 :multi:, mocznik 149[/B]
waga 12,30

[B]Babecia wygrała. Dalej stosuję Jej swoją dietę ze wspomaganiem chrupek Renala.[/B]
[B]Może KOMUŚ pomoże ten opis wygrać walkę."[/B]

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/70643.html"]annamariola[/URL] ... z czym twoja sunia wygrała ...bo z pewnością nie była to zaawansowana niewydolnośc nerek a raczej wicząc tak szybką poprawę zapalenie nerek lub ich kłębuszków /raczej/ najwpawdopodobniej spowodowana infekcją lub szybciej ugryzieniem keszcza........ elaborat fajny...tylko co daje??? gdzie te zastrzyki wspomagające??? bo ja tam widze większość preparatów witaminowych z grupy B+antybiotyk+wit ze strydem.
I dalej nie odpowiedziałas mi na pytanie czy wiesz co dzieje sie w organiźmie psa z tak dużym stężeniem mocznika......????

Życze twojej suni jak najlepiej..........zbij jej jeszcze mocznik...bo nadal jest zdecydowanie za wysoki

Posted

Daga....kurcze... biedna Galunia nie chce jeść..ale jak nie będzie żołądek odmówi posłuszeństwa...niech może cokolwiek...ale niech je :oops: Dawaj kropłówki póki tylko możesz........to jedyny chyba sposób na wypłukiwanie mocznika i obniżenie kreatyniny.......:-( W raziw wymiotów dobry jest Ulfamid....zalecił to nasz wet., to lek dla wrzodowców osłaniajacy żołądek...i faktycznie przyez jakis czas Jokula nie zwracała.

Kreatynina.... u nas w pewnym momencie doszła prawie do 10 :angryy:... potem spadła do ok7 i tak chyba sie utrzymywała do końca...chyba bo przez ostatnie z 2 tyg. nie mieliśmy juz serca ciągac ja po wetach..... :-(

Posted

Gala nie wymiotuje i jak przelatuje przez przedpokoj gdzie sa miski zdrowych psow i walaja sie kosci to zawsze cos zawinie w przelocie-ona chce jesc ale nie swoje i tyle..dzis jej zmiksowalam karme z saszetkami k/d dla kotow ,zjadla polowe:roll:.u nas kreatynina byla juz ponad 7 i spadla,oby spadla znowu do 3 ....:-(

Posted

Galuniu trzymaj się....idą ciepłe dni i pańcia musi pokazać ci stawik w którym będziesz się pluskała............:-(

.ta kreatynina musi ...musi znowu spaść :mad::mad:

Posted

[B]Daga[/B], a moze spróbuj namoczyc sucha karme, do papki dodaj puszke i dobrze wymieszaj. Wiem, ze nie powinno sie dodawac białka, ale moze jednak (zeby cokolwiek zjadła)- dodaj do tego ugotowane i dobrze posiekane (w blenderze) serce/a indycze - oczywiście minimalna ilosc. Serca maja bardzo intensywny zapach - i jesli wrzucisz je do suchej przy zalewaniu woda, to dodatkowo chrupki przejda jej zapachem.

[B]Annamariola[/B] - a gdzie zmiesciłas wyniki usg nerek???? Bo wklejonym wyzej poscie ich nie ma, a w poprzednich tez nie widziałam, ale moze przeoczyłam.

Posted

no ja mocze i miksuje z puszka,bo samej namoczonej nie zje..czasem dodaje mielone zwacze albo malutko podrobow..i jakos tam je ,w ciagu ostatnich dwoch dni zjadala pelna dawke suchego znowu wiec musi byc poprawa jakas:multi:.zobaczymy jutro jak wyniki krwi

Posted

pluczemy i mam nadzieje znowu bedziemy w miare ok bo kreatynina 3.7 to chyba nawet jest ok.....od stycznia sie leczymy i zyjemy i odzywamy i sie zapadamy ale Galunia futro przez jakis czas miala takie jak niejedna zdrowa suka nie ma -no u mnie zdrowsze a takiego nigdy nie mialy:multi:.moj obecny wet twierdzi ze gali organizm przywykl do jednej nerki i duzo wiecej zniesie a ja nie wiem jaka prawda,poczatek diagnozy to byl podobny wynik kreatyniny a mocznik wiekszy i ona byla prawie niezywa a teraz czasem przeklinam za jej zywiolowosc bo ona musi byc w centrum uwagi i jak jestem z innymi psami to sie drze jak dzika :lol:.niestety nie moga byc razem z czescia bo mam suke co zawsze jej podlegala ale od sylwestra ja chce zjesc i to w sumie byl dla mnie mega znak ze cos jest nie tak........ona chce ja zabic..:(..i sie dzielimy czasem a Gala tego nie rozumie i szczeka okropnie bo ja smiem sie innym psem zajac a ona nie jest tam..troche to ciezkie bo kocham je wszystkie a ja najbardziej ....ale nie moge ich ignorowac..ale co jest super to Gala jak sie zle czuje to jej wszystko jedno a znowu glosno protestuje bo przeciez ona tu najwazniejsza:multi:

Posted

Do [B]Gali [/B]i [B]wszystkich nerkowców[/B], którzy mają problemy z nadkwasotą (odbijanie, ulewanie itp.) bardzo dobry preparat to każdy na bazie Ometrazolu. Nie ma przeciwskazań przy niewydolności nerek. Naprawdę lek działa. Gorąco polecam. My stosujemy Polprazol.

A co do niejedzenia, to u nas nie ma takiej opcji, niestety chcemy czy nie to jesteśmy nakarmieni. Może to brzmi okrutnie, ale z dwojga złego to drugie zło jest mniejsze. My miksujemy namoczoną karmę z bardzą małą ilością puszki Royala Hepatic (też dosyć nisko białkowa, a ma rewelacyjny zapach) i Specific Kidney Support. U nas karma Hills'a U/d, więc dodatkowo musimy zakwaszać mocz. W każdym bądź razie karma jest wymieszana z rozdrobnionym Alusalem, małą porcją Ipakitine i rozdrobnionym Rubenalem i robimy kuleczki, które potem podajemy na tzw. "indora". Przed podaniem niuna dostaje dodatkowo wcześniej zaparzone siemie lniane (to też na osłonę podrażnionego przewodu pokarmowego). Gdyby występowały wymioty dobrym lekiem jest metoclopramidum (ostrożnie), ale próbujcie obniżyć dawkę do jak najmniejszej. Chore nerki potrzebują 2 razy więcej czasu, aby wydalić lek, więc dawkę należy minimalizować. Ja podaję pół tabletki na 30kg psa (nie lada wyczyn aby to maleństwo podzielić).
Poza tym podaję jeszcze Enarenal, Essential Forte, kwas foliowy, Vit-B Complex, żelazo (na ogół domięśniowo) oraz Phytophale, ale tak bardziej symbolicznie. Kreatynina po fatalnym załamaniu teraz 5,1 (wcześniej 7.7) a mocznik utrzymuje się na poziomie 200 przy kroplówkach podskórnych co 2-gi dzień. Dodatkowo ostatnio niuńka dostała 3 dawki EPO kolejna za tydzień po 2-tyg. przerwie. Erytrocyty wzrosły z 3 mln do ok. 4,5.

Mam nadzieję, że komuś przydadzą się też i moje doświadczenia.

pozdrawiam
Anita i boksery

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/88070.html"]Nita123[/URL]

kreatynina na poziomie 5 i mocznik 200 to mimo wszystko bardzo wysoko...nerki długo takich stężeń nie wytrzymają..........wydaje mi sie, że mało jej podajecie kroplówek......a to chyba jedyny sposób na zmniejszenie stężeń... :roll: do tego na dłuższy czas podawanie kroplówek podskórnych jest dość ryzykowne.... mogą sie robić stany zapalne :-(pod skórą..........
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/88070.html"][/URL]

Posted

NIta, essentiale tak jak hepatil podwyzszaja mocznik.. Dlatego my za rada dr Neski podajemy sylimarol..
Dziewczyny, wchodze tu zawsze ze scisnietym sercem.. Zawsze sie boje co przeczytam.. Nasz Bruno ma sie na razie niezle. Kastracja pomogla o tyle, ze apetyt mamy szalony (mamy nawet tluszczyk na zeberkach!!) i przestal kropelkowac moczem. Poza tym wyniki w miare, stoja (jezu, czlowiek sie nauczyl cieszyc tym, ze sie nie pogarsza!!:cool1: ) My juz jestesmy z ta choroba ponad poltora roku.. Ale my wykrylismy ja na samym poczatku, nigdy mocznik nie przekroczyl u nas 100.. Kazdemu, zawsze! bede powtarzac, ze warto co pol roku robic zwierzakowi badania kontrolne krwii i moczu. Przeciez pierwszym objawem u nas bylo zmniejszenie sie ciezaru wlasciwego moczu.. Na oko trudno to zobaczyc, nie? (choc ja widze na oko roznice w moczu mojego chorego psa i zdrowego .. ale ja jestem lekko walnieta na punkcie ich zdrowia :eviltong: )
Daga, trzymamy mocno! Za dobre i jeszcze dlugie zycie.. i w razie czego lekka smierc dziewczynki.. I znowu - nikt, kto z nami tego nie przechodzil, nie bedzie wiedzial, o co mi chodzi.. Ja juz nie modle sie za Bruna wyleczenie, bo wiem, ze to nie mozliwe.. ale o to, zeby jak przyjdzie czas - nie cierpial, zeby usnal i snil.. :-(:-(:-(

Posted

[quote name='betka-sp']

kreatynina na poziomie 5 i mocznik 200 to mimo wszystko bardzo wysoko...nerki długo takich stężeń nie wytrzymają..........wydaje mi sie, że mało jej podajecie kroplówek......a to chyba jedyny sposób na zmniejszenie stężeń... :roll: do tego na dłuższy czas podawanie kroplówek podskórnych jest dość ryzykowne.... mogą sie robić stany zapalne :-(pod skórą..........
[/quote]

Betka, ja to wszystko wiem. Leczymy się u dr. Neski. U Agi nie ma ryzyka ropieni (jak na razie). Kroplówki bardzo dobrze się wchłaniają. Ilość kroplówek ustalona z lekarzem. Nie chcemy jej kłuć za często, ponieważ to duży stres dla niuni. [B]Najważniejsza jakość życia[/B]. Niunia teraz się bawi i jest pełna energii. Kiedy nastąpi kolejny kryzys mamy już ustalone z dr. Neską, że odpuszczamy i dajemy jej spokojnie przejść za TM :-(. Ona jest już w IV fazie niewydolności nerek - nie ma odwrotu. Fosfor makabrycznie wysoki, bo aż 11.8 pomimo podawania Alusalu i Ipakitine. Nerki po prostu już nie funkcjonują:shake:

pozdrawiam,
Anita i boksery