Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prawdopodobnie moja suczka będzie rodzić za 3 trzy tygodnie.
Wiem,że powinnam już przygotować jej kojec w którym bedzie rodzić.
I mam pewnien kłopot-(do weta ide dopiero w piątek,wiec i tak się dowiem
co i jak,no ale to dopiero w piątek....)Otóż nie wiem czy suka powinna
mieć oddzielne posłanie do porodu.Poradźcie...!!!

Posted

Bardzo wygodne dla suczki są plastikowe legowiska ferplasta.
Mają dziurki na dnie, tak, że wody spłyną , można wyłożyć na podłodze pieluchę urologiczną , tak , żeby podłoga się nie zamoczyła.
W tym legowisku maluchy wychowają Ci się do 3 tyg.
Potem musisz zmienic na większe. Ja miałam robiony kojec z kratą zamiast dna. Widać go na filmiku na mojej stronie.
A i polecam maty dostępne w firmie rozprowadzającej kosmetyki All system.
Mata taka ma to do siebie , że jak szczeniak nasiusia , to mata pozostaje sucha i szczeniaki nie leżą na mokrym.

Posted

Pielucha to coś jak pampers, tylko płaska płachta, po spodu ma ceratkę ,a na wierzchu coś co wchłania ciecz.
Dostępne w aptekach. A nazywa się to podkłady urologiczne na łóżko.
ten kojec z kratą teżjest rewelka, bo szczeniaki siusiają i robiąkupska przez kratki, i to wszystko wpada na dół właśnie na podkład urologiczny.

Posted

Ja mam teraz 6-tygodniowe szczenięta. Kojec z siatką na dnie jest świetny, pod spodem mam wysypane trocinkami, na które lecą siuśki. Trocinki wymieniam co drugi dzień.
Niestety moje buliki robią wielgachne kupy i jakbym miała mieć na dnie kojca siateczkę z takimi otworami, żeby kupy przelatywały, to małym wpadałyby łapki. Więc kupki po prostu zbieram.
Wcześniej, do wieku około 4 tygodni, małe siedziały w kartonie wielkości około 1mx2m (wys. 15cm), gdzie miały wydzieloną część do spania i zabaw oraz część do siusiania. Na dnie wyłożyłam gumoleum i na to jeszcze ceratę, żeby siuśki nie przemiękały. Ja siedzę cały czas w domu, więc miałam czas żeby sprzątać jak tylko się załatwiły.

Posted

a może ktoś mi podać linki gdzie można tanio kupic takie plastikowe legowisko dla psa??

szukam takze expeana dla psow bo chciałabym zakupić, moze byc uzywany byle w dobrym stanie.

Posted

[quote name='flashka-g']a może ktoś mi podać linki gdzie można tanio kupic takie plastikowe legowisko dla psa??

szukam takze expeana dla psow bo chciałabym zakupić, moze byc uzywany byle w dobrym stanie.[/quote]

gdzies to widziałam na naszych stronach sklepów w internecie - jak sobie przypomnę to Ci podam

Posted

[URL="http://psiraj.pl/sklep/product_info.php?cPath=10_151&products_id=2187"]http://psiraj.pl/sklep/product_info.php?cPath=10_151&products_id=2187[/URL]

[URL="http://www.amekon.pl/x_C_Dz__PND_29510005__PD_29510276__SZPT_N__LL_30.html"]http://www.amekon.pl/x_C_Dz__PND_29510005__PD_29510276__SZPT_N__LL_30.html[/URL]

o takie Ci chodziło?

• 5 months later...
Posted

[quote name='Olivka']Pielucha to coś jak pampers, tylko płaska płachta, po spodu ma ceratkę ,a na wierzchu coś co wchłania ciecz.
Dostępne w aptekach. A nazywa się to podkłady urologiczne na łóżko.
ten kojec z kratą teżjest rewelka, bo szczeniaki siusiają i robiąkupska przez kratki, i to wszystko wpada na dół właśnie na podkład urologiczny.[/quote]

Kupuje te podklady sa rewelacyjne!!!!:multi: Moje maluszki maja 8 dni,siusiaja na to i od razu wchlania sie mocz w podkladzik.Zmieniam im codziennie swiezutki i nie musze niczego prac.W opakowaniu jest 6szt i kosztuje 5 zl,sa dwa rozmiary 60 na 60 i 60 na 90.Naprade serdecznie polecam

• 2 weeks later...
Posted

Ja zawsze używam kojca z listewkami na ściankach, które zapobiegają ewentualnemu przygnieceniu szczeniąt.
Kojców mam kilka- różnej wielkości, wszystkie własnej roboty.
Jak widać na zdjęciach - są albo z całych płyt(ten w pokoju), albo nawet z odpowiednio łączonych kawałków (ten jeszcze w trakcie wykończeń).
Taki kojec jest bezpieczny dla szczeniąt, wygodny dla suki i łatwy do utrzymania w czystości dla nas.

[IMG]http://img241.imageshack.us/img241/6155/kojec1uj2.jpg[/IMG]

[IMG]http://img184.imageshack.us/img184/5834/kojecda9.jpg[/IMG]

• 3 weeks later...
Posted

naparwde super to legowisko!! ja mam problem ,moja suczka bedzie rodzic juz nawet najprawdopodobniej dziś,problem polega na tym ,ze juz od około 3 tygodni przyzwyczajamy ja do nowego legowiska ,które usytuowane jest w piwnicy,ma tam przygotowany swoj kartonik,wyscielony pokolei folia, kołdra i prześcieradłem,wszystko było w porzadku,suczka wychodzi kiedy chce,wchodzi tez, (ma dostep do podwórka) wydaje mi sie ,ze czuje sie tam bezpiecznie i jest przyzwyczajjona juz do tego miejsca (sama wchodzi tam i sie kładzie ) no ale... dzis zauwazyłam ,ze usiłowała wejsc w inne miejsce na podwórku ,gdzie wczesniej spała,a które zamknelismy ,gdy przygotowalismy jej nowe legowisko, bo to miejsce sie nie nadaje,(tam jest praktycznie sam piach!!!nawet weterynarz w razie czego by sie tam nie dostał!!) no i dzis chciała tam wejsc ,piszczała obchodziła miejsce wokół ale jak zrozumiała ze to nic nie da to poszła to legowiska w piwnicy i zaczeła drapac w kartonie!!wszystko porozwalała ,podrapała i sie położyła!! wiec ja juz w sumie nie wiem... udostepnic jej tamto miejsce?czy zostawic w piwnicy??? (chodzi tez o to ,ze suczka bedzie sie prawodpodobnie dzis szczenic,bo juz 65 dzien,i moze potrzebowac pomoce ,bo istnieje podejrzenie ,ze bedzie mało ,ale dużych płodów i moze miec problem z urodzeniem :-( )
WIEC CO ROBIC????
;-(

Posted

I co - jak suka?
Cos się zaczęło?

Ja bym absolutnie nie pozwalała suce na szczenienie się w miejscu dla ludzi niedostępnym i to na piachu.
A to że kopała w "posłaniu" to normalne- wszystkie psy tak czasem robią, a u suki w ciąży może oznaczać, że poród się zbliża (i albo szykuje legowisko wg swoich upodobań albo nawet ma juz pierwsze bóle).

Posted

no jeszcz sie nie zaczęło:shake:
ale problem sie sam rozwiązał:multi: bo suczka zaczęła drapac w innym miejscu w piwnicy ,własciwie to w tym samym pokoju tylko ze w kącie,wiec przenisołam jej tam część posłanie (tzn kołdre ,bo z kartonu to prawie nic nie zostało ):roll: no ale połozyła sie tam ,chyba jej sie tam podoba , bo w kącie i nie jest tak na widoku.:p chyba ma pierwsze bóle ,bo jest bardzo niespokojna,popiskuje, trwa to juz od rana ,wiec chyba sie niedługo oszczeni:multi:

Posted

Witam, ja też pomału przygotowuję sie do porodu, i nie widziałam nigdzie takiej maty dla szczeniaczków, że jak nasiusiają to jest sucho... ktoś wie gdzie to jest??
Pozdr,
Monika

Posted

Yoko mowa o Drybedzie? Jezeli o tym mowimy to wiem ze spedzaje je pewna pani z Hodowli Sentinel(pod warszawa) [url]http://www.sentinel.waw.pl/galeria.php?op=sk&id=1085[/url] Slyszalam wiele dobrego o tych matach i sa do uzytku wielorazowego ;)