Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

moze glupie pytanie, ale straszliwie ciekawi, zwlaszcza mojego TZ-ta no i mnie. Mea kiedy jest glaskana, bez zadnej komendy wyciaga lapke i kladzie ja na nas. np. na nogach, czy na reku, jak jej wygodnie. mamy wrazenie z moim TZ-tem ze to cos oznacza, robi tak wylacznie jak jest w "siodmym niebie", tylko niestety nie mamy pojecia co tez nasz szczekajacy chce nam przekazac.
ktos zyczliwy pomoze? :)

Posted

Są psy które, większość rzeczy robią łapami i takie, które wolą posługiwać się pyskiem. Twój najwyraźniej reprezentuje tą pierwszą grupę. Jest to naturalne zachowanie, może pies w ten sposób prosi o więcej pieszczot. Możesz wykorzystać to zachowanie do nauki podawania łapy.

Posted

Zaraz ktos napisze, ze jest to zachowanie dominacyjne i trzeba psu tego zabraniac :evil_lol:
Jeden z moich psow bez przerwy daje lape odkad jest u nas w domu; daje lape, kiedy sie nudzi i probuje zwrocic na siebie uwage; daje lape, kiedy go zbyt mocno pociagne przy czesaniu; daje lape, kiedy glaszcze drugiego psa. Mysle, ze wyniosl to z hodowli, gdzie bylo kilka innych psow i w ten sposob mogl zwrocic na siebie uwage.

Posted

Moja sunia podnosi lape(zwykle lewa) lub kladzie ja na moim kolanie gdy kucne - zaobserwowalam, ze zdarza sie to w momentach gdy czegos sie obawia, nie rozumie, czuje sie niepewnie. Chcialam ja nauczyc podnoszenia lap naprzemian(cos jakby stepowanie) ale dalam sobie spokoj bo widzialam ze nie bardzo jej to pasuje, robila to wprawdzie ale z kolei odwracala glowe na bok.

Posted

Mea daje tak lape wylacznie jak jest zadowolona. mam ja juz troszeczke dluzej i dopiero ucze sie jej zachowan. ona rzeczywiscie tak domaga sie pieszczot. czasem wyglada to jakby chciala powiedziec "dziekuje". a na rece jej nie wezme, 21 kg do noszenia to moim zdaniem troche za duzo :D

Posted

moja tez czesto kladzie mi lape podczas glaskania ale jak sie wita tylko musze uwazac bo juz nieraz z "liscia" od niej dostalam, jakies nieskoordynowane ma te ruchy i lubi lapami powymachiwac

Posted

[quote name='frruzia']moja tez czesto kladzie mi lape podczas glaskania ale jak sie wita tylko musze uwazac bo juz nieraz z "liscia" od niej dostalam, jakies nieskoordynowane ma te ruchy i lubi lapami powymachiwac[/quote]

Z "liścia" dostawaliśmy z moim TZ bardzo często, jak Tysiek był mały. Teraz już po twarzy nie bije ;)

Posted

Mój Pierwszy Pies- Groszek, podawał łapę jak coś przeskrobał i podniosło się na niego głos. Odczytywałam to jako prośbę o zachowanie spokoju i udobruchanie mnie. do tego specyficzna mimika pyska- lekko odciągnięte kąciki warg i lekko stulone uszy. Napiszę ku uprzedzeniu możliwych komentarzy- Groszek dostał 4 klapsy w zadek w ciągu swego 10 letniego zycia i nikt nie miał w domu zwyczaju podnosić głosu na niego bez wyraźnej przyczyny.

• 2 weeks later...
Posted

moj psiak tez daje lapke jak go głaszczę i wyciąga przy tym pazury prawie jak kot - zeby zaczepic sie dobrze nimi :evil_lol: najlepiej o sweter czy cuś. robi wtedy taką poważną i natchnioną minę... :saint1: :loveu: