Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

na poczatku chcialbym sie przywitac i prosic o pare porad apr. wychowania szczeniat zabawek i osprzetu typu obroze szelki obpowiedniego doboru karmy (przelicznik wagi do kalori co ksiazka to co onnego) ilosci ruchu i trsuru psa itd. moja sunie odbieram 28 sierpnia wiec troche czasu jeszcze mam
przeczyatlem pare ksiazek abc psa moj pierwszy pies szczenie w domu grzeczny pies zapomiany jezyk psow wychowanie i tresura psa jak wychowac psa
ale nie moge znalesc nic konkretnego w polskim jezyku apropo wychowania stafika cztalem cos ogulnego o bulach ale staliki to inna bajka wiec ucieszyla by mnie jakas lektura na ten temat

to tak ogulnie teraz konkretnie jaka wyprawke rozmiar legowiska(kupic czy pozwolic spac na fotelu czy moze polozyc my gruby koc moj jamnik kochal wlasnie swoj kocyk ) rodzaj miski zwykla czy ta z regulowana wysokoscia metalowa czy plastk obroza czy szelki jak dobrac odpowiedne dla niej rozwiazanie jakie zabawki zeby sobie nie zrobila krzywdy i ile zeby nie przesadzic i zeby bylo wystarczajaco by nie obgryzala mebli teraz karmienie ile razy dzennie pisza od 4 do 6 w zaleznosci od ksiazki jak przeliczac kalorie do wagi ciala jaka karme wybrac sucha czy mokra w koncu jaka marke karmy zeby zaspokoic zapotrzebowanie na witaminy i mineraly jak czesto zmieniac karme kiedy zaczac tresure uczyc czystosci odrazu na dwor(ogrod brak dostepu do innych psow) czy na maty trenigowe a na zewnatrz dopiero po 2 szczepieniu i cos do mieszkajacych w uk jakie ubezpieczenie by bylo kompleksowe i zeby nie bylo zbyt drogie takie do 15gbp/miesiecznie i bez limitow na wet to wszystko co przychodzi mi terz do glowy ale napewo bedzie tego wiecej

Posted

DODAM TYLKO ZE PIES JEST Z RODOWODEM [URL="http://www.preloved.co.uk/index.cfm?fuseaction=adverts.showadvert&index=1032313926&utm_source=oodle&utm_medium=export&cs=4312e958"]http://www.preloved.co.uk/index.cfm?fuseaction=adverts.showadvert&index=1032313926&utm_source=oodle&utm_medium=export&cs=4312e958[/URL] OBOJE RODZICOW TRZYMANE W DOMU W DOBRYCH WARUNKACH :)

Posted

Dla szczeniaka dobra jest obroża skórzana, nie za wąska żeby nie wrzynała się w szyję, z nie za wielką sprzączką. Szelki raczej nie, bo wg niektórych żródeł potrafią wykrzywić rosnącemu psu łokcie, jeśli będzie ciągnął na smyczy.
Zabawki dla staffika trzeba wybierać bardzo wytrzymałe; odpadają wszlekie delikatne, lateksowe, bo rozwali je momentalnie i może nałykać się kawałków gumy. Szczególnie lubiane przez staffiki sa piłki wszelkiej maści (nie do tenisa) oraz wszelkie zabawki do przeciągania, szczególnie sznurowe.
Co do karm w UK trudno mi się wypowiadać jeśli chodzi o marki - moge natomiast powiedzieć, że karmy mokre najlepiej sobie darować, a podawać psu dobrej jakości suche pożywnie uzupełniane niewielkimi ilościami mięsa, warzyw, oleju, jogurtu naturalnego (dodatki powinny stanowić ok. 10% posiłku). Jeśli chodzi o ilość, orientacyjnie stosuj się do tabelki na opakowaniu, ale zawsze bardziej patrz na psa - czy nie chudnie ani nie tyje, i odpowiednio reguluj ilośc pożywienia - każdy pies jest inny, ma inną przemianę materii.
Poczytaj też w dziale o Żywieniu o diecie BARF, tu link z wyjaśnieniami w skrócie:
[url]http://www.vetopedia.pl/article178-1-.html[/url]
Ja odchowałam tak mojego staffika i karmię oba moje psy - i ja, i one jesteśmy zadowoleni :) Może Cię zainteresuje.
Co do ruchu - staffik to żywe srebro, uwielbia wszelkie zabawy, ale do ok. roku warto się wstrzymać z bardzo intensywnym szarpaniem, wieszaniem psa na oponie itp. żeby nie uszkodzić jeszcze rozwijającego się kośćca. Bardzo uważać też w czasie upału, nie pozwalać wtedy na intensywny ruch.

Do poczytania polecam ksiązki Stanleya Corena oraz Zofii Mrzewińskiej, prowadziła ona również blog o wychowaniu szczeniaka:
[url]http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp[/url]
To kopalnia wiedzy. Wymysły Jan Fennel i teorie dominacji daruj sobie, tym bardziej mając staffika... Te psy wymagają stanowczości, czasami krzyknięcia, ale nie mogą czuć się odtrącone, bo są bardzo wrażliwe i uczuciowe. Kary cielesne, klapsy totalnie nie skutkują, bo staffik klapsa traktuje jako zabawę. Ostre słowa są o wiele skuteczniejszym sposobem, podobnie jak przerwanie zabawy, kiedy szczeniak za mocno nas podgryza.
O samych staffikach ciężko coś znaleź po polsku, polecam forum staffik. fora. pl (bez spacji)
Posłanie pies musi mieć - musi mieć swoje miejsce, swój azyl - spanie na fotelu to inna sprawa, chyba że masz jakiś stary fotel który może być tylko psa, służyć za posłanie - ale i tak sczzneiak raczej nie d arady na niego wejść. Dla malucha nie kupuj drogich posłań, wystarczy koc, bo wszelkie koszyczki i budy z gąbki pewnie szybko pójdą w strzępy. Posłanie z prawdziwego zdarzenia możesz kupić jak pies dorośnie.
Meble możesz ochronić niesmacznymi sprayami dostępnymi w zoologiku; zabawki chowaj i dawaj po jednej swie na raz, na zmianę - będą bardziej interesujące.
Jak masz ogródek i dostajesz psa juz po pierwszym szczepieniu, ucz od razu na dwór, będzie łatwiej, a ryzyko zarażenia zdrowego silnego zaszczepionego szczeniaka wirusówkami jest znikome, w przeciwieństwie do możliwości zawalenia socjalizacja przy ścisłej kwarantannie.
Miski dla malucha moga być z plastiku, bo na początku wystarczą małe - na dłuższą metę lepsze są metalowe lub cięzkie, ceramiczne. Moga być z regulowaną wysokością, ale nie koniecznie.
Karmienie początkowo tyle razy co u hodowcy; 4 razy myslę że wystarczy, od 4 miesiąca 3 razy, od pół roku zwykle można już dwa.
Z karmą jest różnie - jeśli trafisz na taką, która psu służy i będziesz uzupełniał ją świeżym jedzeniem, nie ma potrzeby w ogóle jej zmieniać.
Naukę w formie zabawy ze smakołykami można zacząć już pierwszego dnia.
Zostawiać psiaka samego od pierwszego dnia, początkowo na kilka minut w pokoju, potem stopniowo wydłużac czas nieobecności. Od razu dodam, że zaraz po odebraniu szczeniak nie będzie w stanie wytrzymać 3-5 godzin bez załatwiania się; na to trzeba będzie trochę poczekać.

Masz linka do strony hodowli? Przejrzałabym rodowód, może to jakiś krewny mojego smerfa ;) Jest cudowny :loveu: