Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niedługo chcę nabyć Beaucerona, bardzo proszę o opinie właścicieli tych psów, czy nadają się na pierwszego psa, czy lepiej wybrać sukę, ze względu na mniejszą dominację? Jakie beauceronki są? :) i czy łatwo je ułożyć?

Posted

Nie mam beaucerona, ale postaram sie odpowiedzieć, bo jest to jedna z moich ulubionych ras, które w przyszłości planuję mieć, i mam za sobą długie zbieranie informacji i rozmowy z włacicielami, hodowcami.
Pytanie zasadnicze, jaka jest Twoja wiedza i doświadczenie z psami obronnymi o silnym charakterze i psami w ogóle? Jeśli wiedzę masz niewielką i nigdy nie szkoliłaś psa, to ja boska jednak odradzam. To świetne psy, inteligentne, posłuszne - ale w rękach osoby, która potrafi nad takim psem zapanoiwać, wyszkolić, zapewnić dużą ilość ruchu i zajęcia. Przy nieumiejętnym postępowaniu moga się pojawić problemy z agresją, również wobec domowników, a to pies naprawdę silny fizycznie i może nie być ciekawie. Boska łatwo ułożyć - ale tak jak pisałam, kiedy ma się wiedzę i doświadczenie, bo błędy wychowawcze u dużej obronnej rasy mogą mieć kiepskie skutki.
Na pierwszego psa polecałabym jednak łatwiejsze zwierzę - jeśli zaś koniecznie chcesz beaucerona, najpierw solidnie popracuj nad wiedzą o prowadzeniu psa, porozmawiaj z dobrymi hodowcami - takimi którzy nie będą Ci wmawiać, że beauceron to łagodny i łatwy do ułożenia pieseczek jak czarny podpalany labrador, tylko uczciwe powiedzą o plusach i minusach rasy. Od razu przygotuj fundusze na szkolenie psa u dobrego, polecanego instruktora, plus psie przedszkole i socjalizacja z innymi psami, by zapobiec agresji wobec nich w przyszłości, i wybierz raczej sukę, bo samce miewają dość silne skłonnosci do dominacji, i osoba nieobeznana z psami może tego przestraszyć i sobie z psem nie poradzić. Niejeden bosek stracił już dom, bo właściciele nie umieli zapanować nad zachowaniem psa i skończyło się agresją i oddaniem zwierzaka. Przy sukach taka sytuacja ma miejsce znacznie rzadziej, w sumie nie słyszałam o takim przypadku.