mikimata Posted July 25, 2010 Posted July 25, 2010 Dostałam pupila na urodziny....:lol::lol::eviltong::eviltong: wiec chciałam psa położyć na kocyku ale nic z tego od tej pory śpi ze mną na łóżku mama już narzeka ale jak ja oduczyć próbowałam wszystkiego ale nic z tego.....;);) Quote
Martens Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 A musisz ją oduczać? Spanie z psem, jeszcze malutkim, to sama przyjemność ;) Oczywiście o ile z pomoca smakołyków nauczymy psa schodzić z łózka na komendę "zejdź" czy inną, i respektuje on to, że czasami mu tam wejść nie wolno... Quote
Igiełka Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 Popieram wypowiedz Martens nie ma potrzeby odzwyczajania- tylko dobrze byłoby gdyby umiał piesek schodzić na komendę. A i jeszcze najlepiej to mieć dużą kanapę. :lol::cool3: Quote
Wilkandlab Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 Po co oduczać? Przecież można się cisnąć z psem na jednym małym łóżku. :lol: Ja jestem przeciw spaniu psów w łóżku (chociaż sama na obozie brałam Ważniątko do łóżka), no chyba, że piesek jest naprawdę mały albo bardzo zestresowany. Najlepiej chyba nauczyć psa wskakiwania na komendę i tak to wypracować, żeby bez komendy nie wchodził. Od spania w łóżku może wynikać wiele problemów, np. nadmierna strachliwość albo "pilnowanie" łóżka - "to moje łóżko ! Spie*rzaj mi stąd!" Quote
Martens Posted August 9, 2010 Posted August 9, 2010 [quote name='Wilkandlab']Od spania w łóżku może wynikać wiele problemów, np. nadmierna strachliwość albo "pilnowanie" łóżka - "to moje łóżko ! Spie*rzaj mi stąd!"[/QUOTE] Tylko, że te problemy nie powstają wskutek spania na łózku, tylko ogólnie złych relacji z psem, niedopracowania wielu rzeczy, m. in. własnie wchodzenia/schodzenia na komendę. Quote
Fantowa Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Moim zdaniem należy oduczyć psa i to jak najszybciej, bo potem wynikną problemy. Chodzi między innymi o hierarchię między człowiekiem, a psem. Owszem, czasami niech sobie śpi, ale żeby wiedział, że jedynie na komendę może, w innym wypadku nie. I nie wolno uczyć psa na takiej zasadzie, że jak zejdzie z łóżka, dostanie smaka, bo wtedy będzie to kojarzył mniej-więcej tak; wszedłem na łóżko, zszedłem i mam smaka. I będzie celowo wchodził na łóżko, żeby po zejściu dostać smaka. Quote
Martens Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Z teorii o hierarchiach w stadzie psio-ludzkim wycofał się ich sam autor, i nawet umrzeć zdążył, ale wiara w nie wśród ludzi wiecznie żywa ;) Faktem jest, że spanie w łóżku wzmacnia więź w rodzinnym stadzie - za to problemy z hierarchią tudzież schodzeniem z łóżka to nie wynik spania w nim psa, tylko naszego braku konsekwencji i umiejętności pracy z psem, i nie ma co zwalać własnych błędów na to, że pies śpi w łóżku, ani straszyć ludzi, którzy to lubią, że z tego wynikają jakieś wielkie problemy, bo to nieprawda. U mnie jeden pies śpi w nim jeśli chce od 11 lat, drugi od roku, i czekam na te problemy i czekam, i nic :( Może moje psy o dominacji nie czytały? :hmmmm: Jak ktoś nie lubi spać z psem - super, nie ma problemu, pies śpi u siebie i żadna to zbrodnia, ale jeżeli komuś sprawia to przyjemność, to nie widzę powodu, żeby robić z tego halo i demonizować to jako przyczynę problemów wychowawczych - są psy śpiące w łóżku, super podporządkowane i posłuszne, i psy mieszkające w przedpokoju, piwnicy, ba nawet w budzie, i nieszczególnie właścicielowi podporządkowane, potrafiące nawarczeć, kiedy coś im nie pasuje - więc to chyba nie w łóżku tkwi problem, tylko jednak w naszym postępowaniu z psem. Quote
psikut_zabrze Posted September 12, 2010 Posted September 12, 2010 Podpisuje się pod tym co pisze Martens. Mój pies wchodzi sobie na łóżko kiedy chce (no chyba ze jest morky po spacerze, ale to inna bajka) Schodzi też kiedy chce i kładzie sie tam gdzie mu wygodniej czyt. klatka albo podłoga. Problemów żadnych nie ma, wręcz przeciwnie świetnie sie dogadujemy. Quote
Recommended Posts