Ypsylon Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 [quote name='cavallo']Pewnie w Polsce nie ma jeszcze takiego eleganta???? [/quote] są od kilkunastu lat... nawet dwa mioty były urodzone, niestety rasa nie wzbudziła zachwytu, podobnie jak psy faraona... może teraz się to zmieni?! Quote
Matina Posted April 10, 2007 Posted April 10, 2007 [quote name='cavallo']no, no, całkiem ciekawe pieski....Pewnie w Polsce nie ma jeszcze takiego eleganta???? Chyba sobie poczytam troszkę o tej rasie:eviltong: Pozdrawiam, Agata&Alpa[/quote] własnie o to chodzi że za dużo się o nich nie dowiesz :P chociaż może w jakiś ksiązkach ale w necie dużo nie pisze :C (po polsku) co znajde jak tylko będe mogła to dam ;) Quote
Incunabula Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 W Polsce ogólnie pierwotne nie są jakoś zbytnio lubiane i zauważane (tu mam na myśli wystawy). Zupełnie inaczej niż w Czechach czy Finlandii. Quote
Ca Eivissenc Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 witam, tez jestem podenkomaniaczka :lol: swoja droga, mam wrazenie, ze wiekszosc "podenkow" jakich zdjecia mozna znalezc w sieci, to kundle (podenco-mix :cool3:) albo psy w typie rasy. w ogole rodowodowych podenkow jest stosunkowo niewiele, natomiast mnostwo jest psow podenkopodobnych, hodowanych przez mysliwych. o tym, co sadze o hiszpanskich mysliwych i ich praktykach wzgledem psow, moglabym pisac dlugo, ale nie chce sie denerwowac :mad: moze komus sie przyda: [COLOR=black][FONT="]Club Español del Podenco Ibicenco[/FONT][/COLOR] [B][FONT="]964286296[/FONT][/B] [SIZE=2]c/ Magallanes, 2 5º 9ª, 12100 Grao de Castellon[/SIZE] Quote
Ca Eivissenc Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 [quote name='Morris']Ca Eivissenc - a sama masz podenco :) ?[/quote] wlasnie mam od wczoraj :loveu: z wrazenia zalozylam nowy watek zanim zobaczylam twoje pytanie tutaj :crazyeye: Quote
Asiaczek Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 A jakieś fotki Twojego podenco można prosić? Bardzo chętnie obejrzę to cudo!:loveu: I myślę, że nie tylko ja... Pzdr. Quote
Asiaczek Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Wydaje mi się, że Paatrycji chodziło tylko o Podenco Ibicenco. Ale to tylko "mój odbiór" Jej postu...;) Pzdr. Quote
Paatrycja Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Taak, chodziło mi tylko o duże podenco, gdyby małe mnie interesowały, napisałabym w ich temacie. :razz: A co myślisz Asiaczku o szczeniętach w Polsce, gdyby tak owa hodowla istniała w przyszłości. Hm? Quote
Asiaczek Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Hm... Psiaki warte zainteresowania, bo pięknie prezentują się w biegu i statyce. Mam koleżankę na Węgrzech (kilka fotek jej suni wstawiałam na DGM) i zawsze Jej serdecznie kibicuję, gdy wystawia swoja pięknośc. Sunia juz nie raz stawała na pudle na grupie a i na BIS;ach też! Co do hodowli. Na początku na pewno byłoby ciężko. Dlaczego? No to najpierw trzeba sprowadzić sukę z zagranicy, doprowadzić ją do licencji hodowlanej. Wybrać dla niej reproduktora (kłania się zagranica). Minusem tej rasy (o ile, oczywiście, można tak powiedzieć) jest jej wielkośc no i taki trochę charci charakter. Charci, czyli lubiący biegać, nie zawsze od razu reagujący na komendy, niezależny... A jeszcze przed szczeniakami - reklama rasy. Ciężka praca. Przy basenji było podobnie, ale przynajmniej niektórzy sędziowie znali tę rasę... Jak zaczęłam pokazywac moje trikolory, to niektórzy na wystawach pytali się co to za rasa. Odpowiadałam;basenji. A ludzie na to, że nieeeee, to nie jest basenji, bo basenji to tylko rudo-białe są... No i jak tu dyskutować z takimi opiniami...? Tak więc, gdy ja zainteresowałam się rasą, to kilka basków w PL było wystawianych, ale dla rady to niewiele zrobiono. Takie jest moje zdanie. Pzdr. Quote
Paatrycja Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 O której konkretnie suni mówisz? Z jakiej hodowli? Taa.. charty, jestem wielką charciarą, może nie ogólną ale przede wszystkim whippeciom. :loveu: Masz rację jeśli chodzi o `reklamę` rasy o czym faktycznie nie pomyślałam, gdyby się głębiej zastanowić to ciężko by było sprzedać szczenięta `niewiadomej rasy`, czy też `niewiadomego pochodzenia`, że tak się wyrażę. Najbliższa hodowla Ibizów to First Dynasty w Niemczech, o ile się nie mylę. Potem można poszukać i w Czechach, na Słowacji, na Węgrzech.. Mnie akurat coraz częściej zaczynają interesować przy z USA, niż z niedalekich stron, gdzie byłoby łatwiej tak ową sunię sprowadzić.. Quote
Paatrycja Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 A czy ktoś z was ma pomysły na to, jak `zareklamować` rasę, aby była odebrana przede wszystkim pozytywnie i mile? Napewno mowa tutaj o artykułach w różnych, psich gazetach, strony internetowe, fora. Ale może coś jeszcze? Quote
Asiaczek Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Możesz przygotowac jakieś ulotki z opisem charakteru tych psów oraz taką własna "instrukcję obsługi psa rasy p.i.". Gadżety reklamowe. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 W baskach tak było robione. Zwróć uwagę, że w j.polskim nie ma żadnego opracowania nt. tej rasy i taka ulotka to byłby I stopień do wiedzy.:lol: Pzdr. Quote
M&S Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 [quote name='Asiaczek']Wydaje mi się, że Paatrycji chodziło tylko o Podenco Ibicenco. Ale to tylko "mój odbiór" Jej postu...;) Pzdr.[/quote] sorry, rozpędziłam się :oops: Quote
M&S Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 [quote name='Paatrycja']Ulotki? E! Bez przesady. :cool3:[/quote] dokladnie tak, ulotki są potrzebne do rozdawania np. na wystawach, jak ktoś bedzie pytał "co to za rasa" dajesz ulotkę. Swego czasu tak robiliśmy w wilczych. Quote
Paatrycja Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 Przyznam, że fajnie by było posiadać pierwszy polski portal/stronę lub nawet na początek bloga czy forum na temat Podenco Ibicenco. Faktycznie, po polsku nie ma żadnych większych informacji na temat rasy.. może faktycznie jak mówicie, ulotki nie były by złym pomysłem. Jakieś plakaty, postery na wystawach... A książka, swojego czasu? Może znalazłby się ktoś, a raczej jakieś wydawnictwo, które by wydało książkę na temat tej rasy w języku polskim? Ja ostatnio szukałam i nadal szukam i nic nie mogę znaleźć... :roll: Quote
Incunabula Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 [quote name='Maks i Spark']są w Polsce małe podenko, wystawiane. Ostatnio były w Łodzi we wrześniu na krajowej V gr. nawet w weteranach chodziła sunia[/quote] Moja zresztą :razz: . [quote name='Paatrycja']Masz rację jeśli chodzi o `reklamę` rasy o czym faktycznie nie pomyślałam, gdyby się głębiej zastanowić to ciężko by było sprzedać szczenięta `niewiadomej rasy`, czy też `niewiadomego pochodzenia`, że tak się wyrażę. [/quote] Z autopsji wiem, że popularyzacja nieznanej, rzadkiej rasy to ciężka sprawa. Sama mam podengo portugalskie. Moja najstarsza suka jest z pierwszego miotu urodzonego w Polsce. Od 9 lat na wystawach. Na początku szok i wielkie halo, dlaczego na wystawy przyprowadzam kundelka :evil_lol: . Ale myślę, że właśnie częste pokazywanie się na wystawach to najlepszy sposób na popularyzację rasy, bo ludzie podchodzą, pytają, dowiadują się, mają szansę zobaczyć psa na żywo, wziąć jakiś namiar ;) (i tutaj przydaje się strona internetowa). Widzę olbrzymią różnicę między "kiedyś" a "teraz". [quote name='Paatrycja']Może znalazłby się ktoś, a raczej jakieś wydawnictwo, które by wydało książkę na temat tej rasy w języku polskim? [/quote] Nie wydaje mi się... Quote
Paatrycja Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='Incunabula']Ale myślę, że właśnie częste pokazywanie się na wystawach to najlepszy sposób na popularyzację rasy, bo ludzie podchodzą, pytają, dowiadują się, mają szansę zobaczyć psa na żywo, wziąć jakiś namiar ;) (i tutaj przydaje się strona internetowa).[/quote] Faktycznie, wystawy mimo wszystko duża dają nawet ostatnio w chartach coraz więcej ludzi zamiast krzyczeć że brzydkie, wygłodniałe, wychudzone to ładne, piękne i pytają o wiele informacji. Quote
M&S Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='Incunabula']Moja zresztą :razz: ...[/quote] teraz wiem z kim rozmawiałam na ringu przygotowawczym weteranów :p(byłam z wilczym) popieram wystawy, ulotki i stronę internetową Quote
Incunabula Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='Maks i Spark']teraz wiem z kim rozmawiałam na ringu przygotowawczym weteranów :p(byłam z wilczym)[/quote] Pamiętam! Miło mi :loveu: . Jeszcze tak do tematu... U nas rasy pierwotne lekko nie mają. Zupełnie co innego w Czechach. Tam jest trochę zarówno Ibizianów jak i psów faraona. Nawet co roku organizowana jest specjalistyczna wystawa, o czym u nas można pomarzyć :shake: . Czasem aż się odechciewa jeździć na wystawy bo polscy sędziowie potrafią zaskoczyć jakimś kwiatkiem :roll: . Quote
M&S Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='Incunabula']Pamiętam! Miło mi :loveu: . Jeszcze tak do tematu... U nas rasy pierwotne lekko nie mają. Zupełnie co innego w Czechach. ..... Czasem aż się odechciewa jeździć na wystawy bo polscy sędziowie potrafią zaskoczyć jakimś kwiatkiem :roll: .[/quote] Mi również :lol::lol: ....dobrze, że nie tylko ja odnoszę takie wrażenie :p Quote
Recommended Posts