Alojzyna Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 W jakich jednostkach masz wyniki? Bo to bardzo wazne! Quote
PANGEA Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 [quote name='Alojzyna']W jakich jednostkach masz wyniki? Bo to bardzo wazne![/quote] tak wiem, ze to wazne:p . Moje wyniki sa w ng/ml. Quote
Alojzyna Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Wg mnie coś się ruszyło, ale pewność będziesz miała w piątek. U mojej znajomej wzrost progesteronu nastąpił dopiero w 25 dniu!!! Rezultat: 6 szczeniaków! Quote
PANGEA Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 [quote name='Alojzyna']Wg mnie coś się ruszyło, ale pewność będziesz miała w piątek. U mojej znajomej wzrost progesteronu nastąpił dopiero w 25 dniu!!! Rezultat: 6 szczeniaków![/quote] No zobaczymy Faktycznie w piatek coś sie dowiem. Ona do krycia będzie w 30 dniu :crazyeye: a cieczka będzie trwac 2 mies Quote
PANGEA Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 [quote name='PANGEA']Zmobilizowałam się i zrobiłam dziś badanie wtorek 8.07 początek cieczki piątek 11.07 - progesteron 0,1 (4 doba cieczki ) poniedziałek 14.07 - 0,08 (7 doba) czwartek 17.07 - 0.03 (10 doba ) wtorek 21.07 - 0.14 (15 doba) Nie wiem co myśleć zrobie jeszcze w piątek[/quote] no i zrobiłam piątek 25.07 - 1.54 (19 dzień cieczki ) Quote
Alojzyna Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Podejrzewam, że po wtorkowym badaniu będziesz jechać do krycia :lol:;) a może nawet wcześniej, bo skok progesteronu czasami bywa gwałtowny. Teraz przydałoby się mieć pod bokiem jakiegoś psa, który wskazałby ci najlepszy moment ;) Ja kiedyś miałam w domu airedale, który interesował się moją suczką (staffik) wyłącznie w dniach płodnych. Jego zainteresowanie zaczynało się nagle z dnia na dzień i równie nagle się kończyło, pomimo, że suczka go zaczepiała i się nadstawiała. Nie musiałam robić żadnych badań :lol: Dodam tylko, że pies nigdy nie krył ;) Quote
PANGEA Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 No zobaczymy Badanie bede robic w poniedzialek i naszczescie wynik bedzie przed 18-ta.:p Jej nigdy progesteron nie rosl gwaltownie, no ale zobaczymy. I pomyslec, ze za pierwszym razem krylam ja 11 dnia :crazyeye:, a dzis mamy 20-ty:roll: Quote
rodzice Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Niestety nie zawsze zachowanie psa i suki jest adekwatne to faktycznego stanu progesteronu . Ja juz mialam tak przedziwne sytuacje ,ze wierze tylko badaniom w przypadku jednej suki a w przypadku drugiej tylko obserwacja zachowania suki . Dodam ,ze jest to corka i matka . w przypadku pierwszej suka bez reakcji przez cała cieczke , samiec testowy szalał ( badanie w tym czasie wykazalo bardzo niski progesteron ) , w czasie dni plodnych i suka i samiec docelowy kompletnie bez reakcji , takze drugi samiec mieszkajacy w domu nazeczonego . Wygladalo ,ze suka przyjechala na wakacje a nie do krycia . Wszystkie psy ( nawet suki z tej hodowli ) bawily sie świetnie jakby wogole nie bylo cieczki . Badanie wykazalo ,ze czas na krycie wiec byla inseminacja ( na wabia w pierwszym dniu podstawiona byla inna suka z cieczką ( matka tej która miala być kryta ) i pobranie spermy odbylo sie bez problemu . W drugim dniu juz matki nie bylo wiec pan doktor solidnie sie napracował . Z tego dziwnego krycia urodzilo sie 8 zdowych szczeniąt a suka jest cudowną matką . Quote
PANGEA Posted July 26, 2008 Posted July 26, 2008 Ona byla juz kryta ( to nie jest mloda suka i to jej ostatnie krycie ) Za pierwszy razem w 11 dniu i bylo 5 szczeniakow Pozniej juz 14-16 dzien i tez 5 szczeniakow a teraz ??:crazyeye: No coz Ona zawsze nie zadziwiala. Ma cieczki raz w roku :cool3: Quote
Ilka21 Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 właśnie przebrnęłam przez cały temat, no jestem ciekawa jak u mnie będzie, na razie suka miała dwie cieczki w ksiązkowych odstępach i w tych samych dniach była chętna(ale badań nie robiłam ponieważ mój kastrat interesuje się tylko w pewnych momentach a i reproduktor też więc moje dwa samce mi potwierdzały, teraz jak będę chciała kryć to zbadam progesteron,żeby zobaczyć czy chłopaki mają rację).Z kryciem z suki strony problemu nie będzie bo walnęła sobie bezpieczny seksik z moim kastratem i wie o co chodzi i przy drugiej cieczne pięknie się wystawiała ale jeszcze nie była kryta tak żeby szczeniaczki były bo za młoda była.Pod koniec września powinna byc do krycia, zobaczymy co wymysli:cool3: Quote
Monika W Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 Od którego dnia cieczki zaczynacie badać poziom progesteronu? Moja suka ma dziś 8my dzień cieczki i weterynarka zaleciła badanie ale w labolatorium powiedzieliu, że dziś nie robią i dopiero w poniedziałek puszczą wynik więc razem z weterynarką zdecydowałyśmy, że lepiej bedzie w poniedziałek rano pobrać świeżą krew i zrobić badanie, wynik będę miała w poniedzialek popołudniu... To bedzie 10 dzień cieczki i boję czy nie okaże się zapóźno...:roll: Jest to 3letnia suczka, która ma być pierwszy raz kryta... Jadę na krycie do Pragi i jeśli w poniedziałek bedę miała wynik to najwcześniej we wtorek popołudniu mogę być u reproduktora... Quote
rodzice Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 A nie masz jakiegoś chlopaka w pobliżu zeby zobaczyć jak zachowuje sie suka ? Mlode sunie zazwyczaj mają dni płodne dośc wczesnie - ale nie jest to norma oczywiście . Moje suki pokryte byly pierwszy raz w życiu w 9 dniu ( tez w Czechach )-9 szczeniat - na drugi dzień juz bylo po ptakach , druga suka tez w 9 dniu ( 8 szczeniąt ), a trzecia pierwszy raz w życiu byla pokryta w 19 i 20 dniu ( 8 szczenią ) Quote
Monika W Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 Jak narazie na spacerach psy zbytnio się nią nie interesują a suka jeszcze nie odstawia ogona i ma krwisty wypływ... Mam nadzieję, że jak zrobimy badanie w poniedziałek to we wtorek nie będzie jeszcze zapóźno... Quote
Alojzyna Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 Ja pierwsze badanie progesteronu robie w 9-10tym dniu cieczki a kolejne w 11-12tym dniu. W moim szpitalu badania robią tylko dwa razy w tygodniu. Jak pierwszy wynik jest stosukowo wysoki, to już drugiego badania nie robię. Ale moje suki kryją się dość późno (13-ty, 15-ty a nawet 17-ty dzień cieczki).;) Nie polecałabym poprzestawanie wyłącznie na obserwacji zachowania suki. :cool3: Tylko jedna z moich suczek odstawia ogon w czasie dni płodnych przy każdym psie, natomiast pozostałe nie dadzą się nawet powąchać.;) Za wyjątkiem tego jednego, do którego jedziemy na krycie (jakby wiedziały, że z tym można:evil_lol:) Quote
Monika W Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 My już po badaniu. Dzisiaj Aileen ma 10 dzień cieczki a poziom progesteronu[B]0,658 ng/ml[/B]. W środe mamy ponownie robić badanie;) A ja już myślałam, że pewnie jutro do Pragi bedę musiała jechac, mama moja specjalnie brała urlop żeby się moim synkiem zająć kiedy mnie nie bedzie.... A jeśli chodzi o zachowanie to od dzisiaj podchodzi do mojej drugiej suczki, nadstawia ię i odstawia ogon... Quote
Monika W Posted October 13, 2008 Posted October 13, 2008 Co myślicie o tym: 10 dzień cieczki ( około 11ej )- progesteron [B]0,658 [/B][B]ng/ml [/B]12 dzień cieczki ( krew pobrana o 8mej rano ) - progesteron [B]3,6 ng/ml [/B]13 dzień cieczki krycie koło 17ej - suka ładnie się nadstawiała i dopuściła osa 15 dzień cieczki krycie rano - dopuściła psa Kilka dni po kryciu miała ciemnoczerwone upławy... Jak to widzicie? Dzisiaj jest 11dzień po kryciu a ja z niecierpliwością czekam na usg Quote
Alojzyna Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Według mnie - trafiona :multi: Szykuj się na poród :lol: Quote
Monika W Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 No, zobaczymy jak będzie, narazie nie mogę się doczekać usg tym bardziej, że będzie to mój pierwszy miot;) A sunie raczej zachowuje się normalnie tylko ostatnio coś często się wypróżnia i czasem nawet w nocy muszę z nią wyjść no i po kryciu miała ciemnoczerwone upławy... Quote
Alojzyna Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Moja jedna suka też po udanych kryciach miała ciemnoczerwone upławy (w odróżnieniu od normalnych cieczek). I właśnie wtedy mioty były dość liczne...:lol: Trzymam kciuki za usg ;) Quote
Neiven Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Mam nadzieję, że się udało ale wg mnie to trochę za wcześnie. Kiedyś moja suka miała prog. 2.5 i była kryta w 2 następnych dniach - nic z krycia nie było. Na dodatek był ciemny wyciek. Generalnie jest owulacja jest przy progesteronie = 10, 2 dni komórki rozwijają się i zapłodnienie następuje ok. 2 dni po dniu w którym progesteron był = 10. Wnioskuję, że najlepiej jest kryć pierwszy raz gdy właśnie progesteron jest = 10, zważywszy na fakt, że nasienie może przetrwać do 5 dni. Informacji takich udzieliła mi Pani weterynarz, która ma specjalizacje z rozrodu zwierząt. Quote
Alojzyna Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 [quote name='Hawana'] Wnioskuję, że najlepiej jest kryć pierwszy raz gdy właśnie progesteron jest = 10, zważywszy na fakt, że nasienie może przetrwać do 5 dni. [/quote] Pod warunkiem, że można badać progesteron codzniennie. U nas np. można takie badanie wykonać jedynie dwa razy w tygodniu, dlatego u mnie krycia były zawsze "na wyczucie" jak tylko dwa kolejne wyniki wskazywały na zwyżkę progesteronu - nigdy nie doszłam do 10. Moja wetka mówi, że w początkowej fazie progesteron rośnie powoli ale potem protrafi czasami skoczyć niemal z dnia na dzień o kilka punktów. U suczki Moniki podwyższył się o 3 w ciągu dwóch dni więc o ile pierwsze krycie mogło być dyskusyjne, to drugie 15-tego dnia cieczki powinno dać dobry wynik. A zresztą za dwa tygodnie wszystko się okaże.;) Quote
Monika W Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Ja zaufałam oponi mojej weterynarki i pojechałam na krycie w takim terminie bo nie bylo możliwoiści badań w kolejnym dniu... Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie... [B]Alojzyna[/B] jak długo po kryciu u Twojej suczki utrzymywały się upławy? Ja się trochę martwię bo dziś jest 16ty dzień od krycia a u Aileen nadal zauważyłam upławy i teraz nie wiem czy jechać do weta czy jeszcze czekać...:roll: Quote
Alojzyna Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 U moich suk plamienia trwały tyle co przy normalnej cieczce, czyli 21-28 dni. Spytać lekarza nie zawadzi... Quote
Monika W Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Dzwoniłam dzisiaj do weta ale powiedziała, że jak sunia dobrze się czuje i ma apetyt to wszystko jest ok i jeszcze może tak być. Jak się bedzie dobrze czuła to mam dopiero na USG przyjść... Quote
Recommended Posts