ira.s Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 Podobnie unikatowa rzecz się tyczy także srebrno-białego haszczaka z zieloną siatkówką, którego wydaje się również na próżno szukać w syberiańskich hodowlach. Komuś z Was w ogóle takie niespotykane okazy Siberianów udało się gdzieś wypatrzeć?! Quote
przeszlus Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 [B]Biały husky z czarnym nosem....[/B] to czysta abstrakcja,białasy zawsze mają nos wątrobiany lub śniezny. Co do srebrno-niałego to nigdy nie widziałem :( A masz gdzieś fotki takich psów Quote
ira.s Posted July 13, 2010 Author Posted July 13, 2010 [quote name='przeszlus']...białasy zawsze mają nos wątrobiany lub śniezny...[/QUOTE] Bynajmniej, białasy z czarnymi noskami są dość powszechne, tyle tylko, że występują na ogół z brązowymi oczami ( [URL]http://www.zgubione-znalezione.org/v/169/1_6028.jpg[/URL] - tu masz nawet takiego z jednym niebieskim i dlatego się rozglądam, czy aby pośród krajowych reproduktorów nie trafił się jakiś całkowicie niebieskooki, co powinno być siłą rzeczy znacznie prostrze od namierzenia srebrno-białego okazu z zielonymi ślepkami, gdyż te z reguły są znamienne dla rudzielców). Quote
przeszlus Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 A ty co reproduktora szukasz ???? Twoja suńka jest za młoda,a po za tym musi mieć co najmiej 1,5 roku aby mieć legalnie dzieciaki,i hodowlanke(ale myśle że to wiesz ;) ) a ona jest zarejestrowana w ZK pod jakim przydomkiem??? Quote
ira.s Posted July 14, 2010 Author Posted July 14, 2010 [quote name='przeszlus']A ty co reproduktora szukasz ?[/QUOTE] Bynajmniej (na razie jestem na etapie podejmowania decyzji w sprawie sterylizacji, zaś o hodowli nawet nie myślę)... ciekawość mnie tylko zżera, czy takie psy są w ogóle u Nas w kraju zarejestrowane, czy też są w posiadaniu jedynie zagranicznych hodowli. Quote
Miśka Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 [quote name='przeszlus'][B]Biały husky z czarnym nosem....[/B] to czysta abstrakcja,białasy zawsze mają nos wątrobiany lub śniezny. Co do srebrno-niałego to nigdy nie widziałem :( A masz gdzieś fotki takich psów[/QUOTE] absolutnie nie abstrakcja. To ze bialy pies ma nos brazowy lub watrobiany (podobnie wtedy obramowanie oczu), znaczy tylko tyle ze tak naprawde jest to bardzo rozjasniony rudzielec. Czarny pigment nosa jak najbardziej wystepuje, to ze takich psow nie ma w Polsce, nie znaczy ze nie ma w ogole :) nos sniezny z czarnego nierzadko robi sie okresowo. [url]http://www.youtube.com/watch?v=1_MQkABC43Q[/url] Quote
ira.s Posted July 15, 2010 Author Posted July 15, 2010 [quote name='Miśka']...to ze takich psow nie ma w Polsce, nie znaczy ze nie ma w ogole[/QUOTE] Eeeh... więc jednak potwierdzasz moje przypuszczenia, co do ich żadkości na rodzimym gruncie :( P.S. [url]http://www.youtube.com/watch?v=Wyn88k9yVyU&feature=related[/url] - raczej nie postrude rodzeństwo (czyt. ich rodzice musieli być w "antyrecesywnego" umaszczenia) :) Quote
przeszlus Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 [quote name='ira.s']Bynajmniej (na razie jestem na etapie podejmowania decyzji w sprawie sterylizacji, zaś o hodowli nawet nie myślę)... ciekawość mnie tylko zżera, czy takie psy są w ogóle u Nas w kraju zarejestrowane, czy też są w posiadaniu jedynie zagranicznych hodowli.[/QUOTE] Streulka to dobra rzecz ;0 Dobrze że się nad tym zastanawisza Quote
morus09 Posted July 19, 2010 Posted July 19, 2010 no taki mix występuje na pewno sama posiadam :)) ale okresowo ma wątrobiany nochal. Z realnych to nie wiem, bo już wątpię które prawdziwe które oszukane, ale na pewno białasami z czarnymi nosami są owczarki szwajcarskie, tylko błękitne oczy to u nich wada. Quote
ira.s Posted July 20, 2010 Author Posted July 20, 2010 [quote name='morus09']...taki mix występuje na pewno...[/QUOTE] Czy to mix, to bym nie powiedział, gdyż np. wilki z dalekiej północy są z takim białym umaszczeniem i czarnym nosem (nie wiem jednak czy z błękitnymi oczyma) dość typowymi przedstawicielami swojego arktycznego gatunku, a Syberiany co by nie mówić, to od nich pośrednio się przecież wywodzą (tutaj wg mnie bardziej na krzyżówkowe określenie zasługują np. czarno-białe oraz rudo-białe haszczaki, które od naturalnego swojego wzorca chyba najbardziej odbiegły, niezależnie od tego, że wśród samych Huskich obecnie dominują). Quote
morus09 Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 nie no, mnie chodzi o to że ja mam mix husky, który jest cały biały ;) Quote
przeszlus Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 I tak nie bardzo rozumiem :? masz husky,mieszańca czy psa w typie husky(tak będzie łatwiej ) Quote
morus09 Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 no tak, ja laik jestem to dla mnie było logiczne co piszę. mam psa w typie husky. Quote
ira.s Posted July 21, 2010 Author Posted July 21, 2010 [quote name='morus09']mam psa w typie husky.[/QUOTE] A z jakiej konkretnie krzyżówki wyszedł Ci taki okaz (gdzieś tu czytałem, że nawet z goldenem haszczaka skrzyżowano, ale poza błękitną siatkówką niewiele z anatomii się w nim z Sybeiranów zachowało)?! Quote
morus09 Posted July 22, 2010 Posted July 22, 2010 matka SH ojciec NN, z pyska, postawy, lekkiego biegu podobny do husky, z uszu podobny do nietoperza. filigranowy bardzo, taki do kolana (mojego, a ja średnia jestem) ale młody wiec może dlatego. pogubiłam sie już. mam mieszańca, kundla, mix w typie husky czy mam coś innego? jakkolwiek by było pies jest czarujacy, pojętny, sprytny i biały i gdyby nie uszy nic nie zdradzałoby mezaliansu jego matki. :) Quote
INU Posted July 22, 2010 Posted July 22, 2010 [quote name='morus09']pogubiłam sie już. mam mieszańca, kundla, mix w typie husky czy mam coś innego? jakkolwiek by było pies jest czarujacy, pojętny, sprytny i biały i gdyby nie uszy nic nie zdradzałoby mezaliansu jego matki. :)[/QUOTE] Mieszańce i kundle to to samo, chociaż niektórzy są zwolennikami teorii, jakoby mieszaniec musiał być dzieckiem chociaż jednego psa rasowego (czyli wychodzi na to, że Twoj jest właśnie nim), a kundel to taka całkiem nieokreślona mieszanka. Dla mnie wszystko jedno. Za to psy w typie, to tak zwane 'rasowe bez rodowodu', czyli kupione jako np. husky, ale bez udokumentowanego pochodzenia. Mam nadzieję, że wszystko wytłumaczyłam ;-) Quote
ira.s Posted July 23, 2010 Author Posted July 23, 2010 [quote name='morus09']...ojciec NN... z uszu podobny do nietoperza (..) filigranowy bardzo...[/QUOTE] No to teraz ja mam zagwózdkę, bo bladego pojęcia nie mam jaka też rasa się za tym skrótem NN kryje??? Natomiast wg oficjalnej terminologii "[I][B]mieszańcami[/B] nazywamy potomstwo psów rasowych, reprezentujących [U]dwie odmienne rasy[/U][/I]", natomiast "[I]psa określamy [B]rasowym[/B], gdy oboje jego rodzice należą do tej samej rasy, a ich pochodzenie potwierdzone jest kilkupokoleniowym [U]rodowodem[/U][/I]", zaś "[I]psy, o których pochodzeniu nie da się [U]nic pewnego[/U] powiedzieć, nazywamy [B]kundlami[/B][/I]" (słownik pojęć niestety nie precyzuje tutaj, co należy rozumieć pod szyldem "psa [U]w typie[/U] danej rasy", gdyż pewnie równie dobrze może być to mieszaniec, jak i także kundel, które swoim wyglądem jedynie w pewnym stopniu przypominają Nam przedstawiciela konkretnej rasy). Quote
Martens Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 [quote name='ira.s']No to teraz ja mam zagwózdkę, bo bladego pojęcia nie mam jaka też rasa się za tym skrótem NN kryje??? Natomiast wg oficjalnej terminologii "[I][B]mieszańcami[/B] nazywamy potomstwo psów rasowych, reprezentujących [U]dwie odmienne rasy[/U][/I]", natomiast "[I]psa określamy [B]rasowym[/B], gdy oboje jego rodzice należą do tej samej rasy, a ich pochodzenie potwierdzone jest kilkupokoleniowym [U]rodowodem[/U][/I]", zaś "[I]psy, o których pochodzeniu nie da się [U]nic pewnego[/U] powiedzieć, nazywamy [B]kundlami[/B][/I]" (słownik pojęć niestety nie precyzuje tutaj, co należy rozumieć pod szyldem "psa [U]w typie[/U] danej rasy", gdyż pewnie równie dobrze może być to mieszaniec, jak i także kundel, które swoim wyglądem jedynie w pewnym stopniu przypominają Nam przedstawiciela konkretnej rasy).[/QUOTE] NN - nikomu nieznany ;) A skąd ta oficjalna terminologia? Bo w różnych źródłach jest różnie. Ja spotkałam się ze stwierdzeniem, że mieszańcem jest tez potomek jednego rasowego rodzica - czyli dopóki można powiedzieć, że to mieszaniec jakiejś rasy z kundlem czy mieszaniec dwóch ras, to jest to mieszaniec, nie kundel. Quote
ira.s Posted July 26, 2010 Author Posted July 26, 2010 [quote name='Martens']A skąd ta oficjalna terminologia?[/QUOTE] Z kompedium ras psów ( [url]http://www.albertus.pl/sklep/0/446326/0[/url] ), w którym to wszystko z kynologii jest wprost pieczołowicie wyjaśnione (niestety nawet tam nie doszukałem się rasy o skrócie NN), także zainteresowanym je szczerze polecam. Quote
AniaDre Posted August 22, 2010 Posted August 22, 2010 Ja mam białą sukę husky :) Niebieskie oczka, jak była mała to miała czarny nos ;) Ale nie ma co patrzeć na wygląd Syberiana w młodości... bo mojej nosek zaczął jaśnieć jak miała jakieś 6 mies (na zimę) , razem z ociepleniem zaczyna z powrotem ciemnieć, ale już nie jest czysto czarny, raczej brązowy:) Quote
ira.s Posted August 23, 2010 Author Posted August 23, 2010 [quote name='AniaDre']Ja mam białą sukę husky...[/QUOTE] A po jakich rodzicach i dziadkach ona jest (tzn. jak umaszczonych i z jakimi oczyma)??? Quote
AniaDre Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Matka srebrno (szaro)- biała, ojciec czarno-biały, oboje niebieskie oczy :) Dziadków nie znam, bo Lena nie ma rodowodu (teoretycznie jest w typie rasy) ;) Ale w miocie były i białe i czarno-białe i chyba brązowo-białe (chociaż do tych ostatnich nie jestem pewna) Quote
ira.s Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 [quote name='AniaDre']...w miocie były i białe i czarno-białe i chyba brązowo-białe...[/QUOTE] Z tegi wynika, że ich rodzice mieli po jednym genie recesywnym i stąd te "albinosy" się wzięły (choć czarno-białe umaszczenie ich ojca bardziej by wskazywało na oba geny dominujące, a wówczas nie było by miejsca dla białasków w takim układzie). Quote
AniaDre Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 z genetyki byłam dobra parę lat temu,. teraz nie mogę się wypowiedzieć :P Quote
Recommended Posts