megi345 Posted August 1, 2013 Posted August 1, 2013 [quote name='3 x']a ni emożecie np po zapakowaniu takiej maskotki na "plecach" przykleić kartkę wiekosci koperty najmniejszej, zeby było gdzie napisac adres i przykleic znaczki ?[/QUOTE] myślę, że by dało radę, zalezy jak duza jest ta maskotka, ja sie właśnie za bazarki nie biorę z żadnym szkłem, miśkami, lampkami etc. bo potem niemiłosierny problem z wysyłką, jak to zapakować itp :( ja tam mam pudełek po butach duużo więc dla mnie nie problem zapakować coś w nie. no ale jak się zmieści to przyklej połowę kartki z drukarki gdzieś w miarę płaskie miejsce i obklej taśmą boki. może da rade.ale nie gwarantuje Quote
stepelkaa Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 [quote name='megi345']myślę, że by dało radę, zalezy jak duza jest ta maskotka, ja sie właśnie za bazarki nie biorę z żadnym szkłem, miśkami, lampkami etc. bo potem niemiłosierny problem z wysyłką, jak to zapakować itp :( ja tam mam pudełek po butach duużo więc dla mnie nie problem zapakować coś w nie. no ale jak się zmieści to przyklej połowę kartki z drukarki gdzieś w miarę płaskie miejsce i obklej taśmą boki. może da rade.ale nie gwarantuje[/QUOTE] walne miśkowi po obu stronach tekturki i przynajmniej z góry i dołu będzie regularny :) dziś kończy mi się bazarek. na pocztę pójdę uzbrojona w regulamin PP mówiący o gabarytach, o tym, że wysyłam na własną odpowiedzialnosć wszystko co nie jest czasopismem lub drukiem. Będę się upierać, że mam czasopisma, wypychać gazetami owijać workami, nie wiem ! Ale się nie dam. a i tak mam stracha. Quote
b-b Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 [quote name='stepelkaa']walne miśkowi po obu stronach tekturki i przynajmniej z góry i dołu będzie regularny :) dziś kończy mi się bazarek. na pocztę pójdę uzbrojona w regulamin PP mówiący o gabarytach, o tym, że wysyłam na własną odpowiedzialnosć wszystko co nie jest czasopismem lub drukiem. Będę się upierać, że mam czasopisma, wypychać gazetami owijać workami, nie wiem ! Ale się nie dam. a i tak mam stracha.[/QUOTE] Jak pani na poczcie zdaje mi pytanie :"czy tu jest papier" mówię twardo TAK. Chociaż przez kopertę czuć, że są tam ciuchy ale nikt nie może mi sprawdzić ! :) Twardym trzeba być na poczcie i tyle!:D Quote
Martika&Aischa Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 [quote name='b-b']Jak pani na poczcie zdaje mi pytanie :"czy tu jest papier" mówię twardo TAK. Chociaż przez kopertę czuć, że są tam ciuchy ale nikt nie może mi sprawdzić ! :) Twardym trzeba być na poczcie i tyle!:D[/QUOTE] Mnie Panie nigdy o nic nie pytają :) wysyłam i już :) jedyne czego nie rozumiem to koszty ;) na jednej poczcie płacę mniej na drugiej więcej w zależności od humoru Pani w okienku :) Quote
megi345 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Martika@Aischa']Mnie Panie nigdy o nic nie pytają :) wysyłam i już :) jedyne czego nie rozumiem to koszty ;) na jednej poczcie płacę mniej na drugiej więcej w zależności od humoru Pani w okienku :)[/QUOTE] jak to możliwe? nie da się tak.. pewnie albo gabaryt A, albo B, przecież ceny sie nie zmieniają :crazyeye: chociaż czasem wysyłam jakąś lekką bluzeczke, i specjalnie ją rozkładam, żeby zmieściła się w A, to one twierdzą "oo na A za duże" no i zamiast 3,80 trzeba bulić 5.95zł :mad: Quote
Martika&Aischa Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='megi345']jak to możliwe? nie da się tak.. pewnie albo gabaryt A, albo B, przecież ceny sie nie zmieniają :crazyeye: chociaż czasem wysyłam jakąś lekką bluzeczke, i specjalnie ją rozkładam, żeby zmieściła się w A, to one twierdzą "oo na A za duże" no i zamiast 3,80 trzeba bulić 5.95zł :mad:[/QUOTE] Tak to możliwe że za malutką kopertę z parą kolczyków płacę 5 z 95 gr a na innej poczcie za dużą kopertę z bluzką płacę 3 zł 80 gr :) I nie pytaj mnie jak bo sama tego nie rozumiem ;) Quote
megi345 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Martika@Aischa']Tak to możliwe że za malutką kopertę z parą kolczyków płacę 5 z 95 gr a na innej poczcie za dużą kopertę z bluzką płacę 3 zł 80 gr :) I nie pytaj mnie jak bo sama tego nie rozumiem ;)[/QUOTE] kłóć się! jeśli widzisz, że jest to malutkie i nie przekracza szerokości 3cm (cienkiej bluzeczki z krótkim rękawem położonej płasko) to się kłóć! ja sprzedaję na szafa.pl, allegro.pl, i jak idę z 5cioma paczkami to zawsze zlotówka w jedną i w drugą to coś zaoszczędzonego, oni na poczcie maja specjalną linijkę, w którą wkładają by sprawdzić czy się zmieści, to jest ich obowiązek, i myślę, że nie ma co im dawać zarobić aż takiej różnicy między 3.80 a 5.95zł.. do tego jeszcze koperta od 0.50gr do 2zł zarobku :shake: ja jak widzę, że coś jest cienkie, płaskie i na pewno to gabaryt "A", to podaję najpierw te malutkie i mówię ''to chyba się zmieści w gabaryt A, proszę sprawdzić''. Bo jak kiedyś wysłałam mamę na poczte do wysłania miała 2 pary majteczek i pani jej mówi - 5.95zł a ja mamie dałam 4zł do wysłania, i mówi moja mama do pani w okienku "córka mówiła, że to jest wysyłka A za 3.80zł" i wtedy babeczka sprawdziła i "oo faktycznie, 3.80zł proszę" ... nie dajmy sie robić w bambuko :eviltong: Quote
stepelkaa Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 ja to pójdę z miarką i jakby co - zacznę im autentycznie mierzyć i udowadniać. Quote
megi345 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='stepelkaa']ja to pójdę z miarką i jakby co - zacznę im autentycznie mierzyć i udowadniać.[/QUOTE] w gabaryt A mieści się jeśli chodzi o długość maksymalnie koperta bąbelkowa nr 16, czyli taka klasyczna koperta na bluzkę, lekką bluze itp. stepelkaa proś zawsze o sprawdzenie czy zgadza sie gabaryt bo jak przyniesiesz im 10 paczek to będą z Ciebie sączyć ile sie da.. Quote
Perełka1 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='megi345']w gabaryt A mieści się jeśli chodzi o długość maksymalnie koperta bąbelkowa nr 16, czyli taka klasyczna koperta na bluzkę, lekką bluze itp. stepelkaa proś zawsze o sprawdzenie czy zgadza sie gabaryt bo jak przyniesiesz im 10 paczek to będą z Ciebie sączyć ile sie da..[/QUOTE] ale grubość ma też znaczenie. Na poczcie mają specjalną "kształtkę" i najczęściej nie przechodzi przesyłka na grubość Quote
stepelkaa Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='megi345']w gabaryt A mieści się jeśli chodzi o długość maksymalnie koperta bąbelkowa nr 16, czyli taka klasyczna koperta na bluzkę, lekką bluze itp. stepelkaa proś zawsze o sprawdzenie czy zgadza sie gabaryt bo jak przyniesiesz im 10 paczek to będą z Ciebie sączyć ile sie da..[/QUOTE] mam do wysłania 16 listów plus jedną faktycznie paczkę. Z czego może 5 mieści się z gabarycie A. Reszta to wielkość pudełek po butach, i właśnie w tych pudełkach wysyłam "korespondencję" :D W poniedziałek dopiero ale już się boję tej poczty. Jednak skoro mieszczą sie wymiary w gabaryt B wg regulaminu, to nie mogą mi chyba tak zwyczajnie nie przyjąć, jesli pokażę im ten regulamin. Quote
brzośka Posted August 14, 2013 Posted August 14, 2013 [quote name='stepelkaa']mam do wysłania 16 listów plus jedną faktycznie paczkę. Z czego może 5 mieści się z gabarycie A. Reszta to wielkość pudełek po butach, i właśnie w tych pudełkach wysyłam "korespondencję" :D W poniedziałek dopiero ale już się boję tej poczty. Jednak skoro mieszczą sie wymiary w gabaryt B wg regulaminu, to nie mogą mi chyba tak zwyczajnie nie przyjąć, jesli pokażę im ten regulamin.[/QUOTE] Nie mogą nie przyjąć. Twarda bądź, a nie mientka :D Tylko o wadze pamiętaj - przesyłka chyba do 2 kg jest, potem paczka Quote
stepelkaa Posted August 18, 2013 Posted August 18, 2013 juutro lecę na pocztę , zabieram się za drukowanie regulaminu. Jakby mi nie chciała baba w okienku przyjąć - poproszę o napisanie oświadczenia w powodem odmowy zawierającego wagę i wymiary przesyłki. :) Quote
stepelkaa Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 Dobra, wysłałam przesyłki. Udało się !!! Pani tylko powiedziała mi, że wrazie reklamacji mogą być problemy ( jednak nie sądzę, że to prawda) i jeden pan powiedział, że " ale to są paczki" a ja na to : " nie, to są listy, mieszczą się w wymiarach listu gabarytu b" I tyle :) Nawet nie musiałam się bardzo kłócić :) Quote
megi345 Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 I bardzo dobrze, jeśli coś było faktycznie wielkości pudelka od butów, no to tu fakt- listonosz od razu awizuje taką przesyłkę jeśli nie jest potraktowana jako paczka. Ale to wiadomo, nie będzie się dopłacać z własnych pieniędzy, jeśli osoba kupująca przeznacza tyle na wysyłke, to takową trzeba wysłać. ;-) [B]Stepelkaa[/B], Wysyłałaś na ul.Konstytucji na poczcie? Quote
stepelkaa Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 [quote name='megi345']I bardzo dobrze, jeśli coś było faktycznie wielkości pudelka od butów, no to tu fakt- listonosz od razu awizuje taką przesyłkę jeśli nie jest potraktowana jako paczka. Ale to wiadomo, nie będzie się dopłacać z własnych pieniędzy, jeśli osoba kupująca przeznacza tyle na wysyłke, to takową trzeba wysłać. ;-) [B]Stepelkaa[/B], Wysyłałaś na ul.Konstytucji na poczcie?[/QUOTE] nie, pojechałam na tą główną :D nie wiem jaka to ulica ale tam obok SP nr 12 :) Quote
free Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 jeśli wysylam fanty w pudełku po butach,to może być jako list?dobrze zrozumiałam?czy musi być te pudełko zapakowane specjalnie?przepraszam za pyt,ale jestem laikiem i wł.robie bazarek,nie chcę by ktoś pomyślal,że naciągam na koszta... Quote
Martika&Aischa Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 [quote name='free']jeśli wysylam fanty w pudełku po butach,to może być jako list?dobrze zrozumiałam?czy musi być te pudełko zapakowane specjalnie?przepraszam za pyt,ale jestem laikiem i wł.robie bazarek,nie chcę by ktoś pomyślal,że naciągam na koszta...[/QUOTE] ja wysyłam śmiało jako list pod warunkiem że nie przekracza 2 kg ;) Quote
stepelkaa Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 [quote name='free']jeśli wysylam fanty w pudełku po butach,to może być jako list?dobrze zrozumiałam?czy musi być te pudełko zapakowane specjalnie?przepraszam za pyt,ale jestem laikiem i wł.robie bazarek,nie chcę by ktoś pomyślal,że naciągam na koszta...[/QUOTE] tak tak :) taką wielkość można listem, jeśli nie przekracza 2 kg. Tylko od razu trzeba mówić że to list gabarytu B. No i wydrukować sobie regulamin najlepiej gdyby ktoś czasem nie chciał wysłać. Mi pani na poczcie powiedziała jeszcze, że powinno być to zapakowane w papier ( bo ja miałam w folię ) Nie wiem czy to prawda, ale wskazówka może się przydać :) Quote
GatoNegro22 Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 Czy ktoś składał reklamację w sprawie niedostarczenia poleconego? Czy została rozpatrzona pozytywnie i poczta zwróciła pieniądze? Jeden fant z mojego bazarku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/245917-%2A%2A%2ARozliczamy%21-Prosz%C4%99-o-potwierdzenia%21-dla-Szakry-wy%C5%BCe%C5%82k%C3%B3w-do08-08-2013?p=21265451#post21265451[/URL] nie dotarł i musiałam dziś złożyć reklamację. Skłamałam, że w paczuszce były dokumenty a było coś innego i zastanawiam się czy źle zrobiłam? :roll: Quote
Kara. Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 [quote name='GatoNegro22']Czy ktoś składał reklamację w sprawie niedostarczenia poleconego? Czy została rozpatrzona pozytywnie i poczta zwróciła pieniądze? Jeden fant z mojego bazarku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/245917-***Rozliczamy!-Proszę-o-potwierdzenia!-dla-Szakry-wyżełków-do08-08-2013?p=21265451#post21265451[/URL] nie dotarł i musiałam dziś złożyć reklamację. Skłamałam, że w paczuszce były dokumenty a było coś innego i zastanawiam się czy źle zrobiłam? :roll:[/QUOTE] Jak to praktycznie wygląda nie miałam okazji się przekonać ale na logikę jeśli znajdą to nie będą musieli płacić tylko oddadzą Tobie, a jeśli nie odnajdą to skąd mieliby wiedzieć czego nie odnaleźli? Niech sobie żyją w złudzeniu, że zgubili dokumenty i za nie zapłacili.:evil_lol: Gorzej jak to coś odnajdzie się w kawałkach, wtedy mogą nie uznać reklamacji.:roll: Quote
3 x Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 [quote name='GatoNegro22']Czy ktoś składał reklamację w sprawie niedostarczenia poleconego? Czy została rozpatrzona pozytywnie i poczta zwróciła pieniądze? Jeden fant z mojego bazarku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/245917-%2A%2A%2ARozliczamy%21-Prosz%C4%99-o-potwierdzenia%21-dla-Szakry-wy%C5%BCe%C5%82k%C3%B3w-do08-08-2013?p=21265451#post21265451[/URL] nie dotarł i musiałam dziś złożyć reklamację. Skłamałam, że w paczuszce były dokumenty a było coś innego i zastanawiam się czy źle zrobiłam? :roll:[/QUOTE] ja składałam jakis czas tmu (2 lata temu albo i lepiej) zagineła bransoletka - wiec wtedy zgodnie z prawdą napisalam, ze bransoletka o kwocie coś ok 100 zł (wszak cel szczytny) po miesiacu dostałam info, że potrzebują więcej czasu na odszukanie przesyłki po kolejnych chyba 2 tyg znalazlam awizo - jak sie okazało był to przekz pienięzny zwrot kasy z poczty - oddali zadeklarowany przeze mnie koszt bransoletki plus koszt wysyłki szczerze to uważam, ze jak zaginęło to zwyczajnie zajumali i nie masz co liczyć na to że się cudownie odnajdzie mam tylko nadzieję, że wpisałaś odpowiednio wysoką kwotę z tego co kojarzę to poczta oddaje jakąś wielokrotność wartości znaczu na list polecony - chyba coś ok 120 zł na pewno czeka Cię ok 1-2 m-ca oczekiwania na rozpatrzenie reklamacji a co wychodzi w "sledzeniu przesyłek"? edit: jeszcze może niech druga strona przejdzie sie albo przedzwoni u siebie na pocztę czy nie lezakuje u niej przesyłka czasami złośliwi listonosze nie zostawiają nawet awizo najczęsicej zaraz po tym jak sie na nich naskarży do kierownicwa :oops: - więc nie róbcie tak ;) Quote
GatoNegro22 Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 [quote name='3 x'] a co wychodzi w "sledzeniu przesyłek"? edit: jeszcze może niech druga strona przejdzie sie albo przedzwoni u siebie na pocztę czy nie lezakuje u niej przesyłka czasami złośliwi listonosze nie zostawiają nawet awizo najczęsicej zaraz po tym jak sie na nich naskarży do kierownicwa :oops: - więc nie róbcie tak ;)[/QUOTE] W śledzeniu przesyłek pojawia się tylko fakt nadania. Zresztą to jest nr przesyłki: 00959007734608911591 gdyby kogoś interesowało. Ale wątpię czy dotarła do miasta adresatki, bo gdy wpisuję nr innej doręczonej przesyłki pojawia się data doręczenia na pocztę adresata a dopiero potem awizo i odbiór. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :) Quote
3 x Posted September 3, 2013 Posted September 3, 2013 [quote name='GatoNegro22']W śledzeniu przesyłek pojawia się tylko fakt nadania. Zresztą to jest nr przesyłki: 00959007734608911591 gdyby kogoś interesowało. Ale wątpię czy dotarła do miasta adresatki, bo gdy wpisuję nr innej doręczonej przesyłki pojawia się data doręczenia na pocztę adresata a dopiero potem awizo i odbiór. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)[/QUOTE] zajumali i tyle musisz czekać te dwa tyg na poczcie to 14 dni roboczych zapewne ale jak list polecony na ciebie czeka to też 14 dni tyle ze kalendarzowych ;) Quote
Recommended Posts