Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, ja i mój psiak jestesmy nowi na forum. Pin jest mieszacem setera irlandzkiego i border collie, ale wyglada i wykazuje wszystki cechy setera tyle tylko, ze jest nizszy i czarny :) Ma roczek i jest pełen energii. Z mezem zastanawialismy sie nad wzieciem drugiego psa. Marzylam o takiej samej mieszance, ale w koncu jak czesto sie to zdarza. I oto niespodzianka- szukajac informacji na temat seterow znalazlam ogloszenie wystawione przez wlascicielke takiej samej wybuchowej 4- letniej mieszanki (suczki). Musi ja oddac z uwagi na przeprowadzke. Suczka jest wysterylizowana. Zaczelam sie zastanawiac. Co do moich odczuc na ten temat- moj Pinek mialby towarzystwo przez czas, kiedy jestem w pracy. W dalszym ciagu chcialabym je brac na lesne spacery rano i wieczorem, ale nie wiem jak to jest spacerowac z dwoma seterami puszczonymi luzem- jeden podaza za drugim czy zwykle rozpelzaja sie kazde w inna strone. Poswiecilam kilka dobrych miesiecy uczac go wracac na zawolanie. Poza tym onek jest przyzwyczajony, ze jest jedynym psem w domu i boje sie, ze poczuje sie zagrozony. Miewamy gosci z psami, nawet w tym momencie- trzydniowych i jest w porzadku, zdarzaja sie male klotnie pomiedzy nimi, ale Pin odpuszcza od razu. Jesli spotykamy inne psy na lesnych spacerach nie ma zadnych klotni- bawia sie, a nawet jesli nieporozumienia zaistnieja to z reguly pin nawet nie wie jak sie bronic. Poza tym nie wiem jak ukladalyby sie ich wzajemne relacje, z uwagi na fakt, że jednak mimo wszystko Onka jest starsza. Z tego co napisala mi jej wlascicielka jest identyczna jeslichodzi o temperament.

Przepraszam za dlugosc tego posta, ale naprawde od ostatniego tygodnia szukam odpowiedzi na te pytanie i odczuc ludzi, ktorzy maja dwa setery i podobna sytuacje. Wiem, ze moj pies nie jest czystej krwi seterem, ale uwierzcie mi jest naprawde jak seter.

CZy ktos ma dwa setery i moze ten mlodszy byl wczesniej z Wami niz starszy i jak to wyglada? Prosze pomozcie.

dominika

Posted

Darianna ma dwa setery , posyłam Ci link do Jej galerii

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/130472-Słodko-gorzkie-rude-życie...-Brando-i-Karmel-(oraz-Presto-w-sercu)/page551[/URL]

Posted

wywołana do odpowiedzi zgłaszam się ;)

Między Karmelo a Brando jest około 9 miesięcy różnicy. Między wcześniejszym duetem było 5 miesięcy różnicy. Oba idealnie zdawały egzamin, ale nalezy pamiętać, że dobrze mieć jako starszego psa, który już jest jako tako wychowany, bo młodszy pies będzie brał z niego przykład. Jeśli chodzi o buszowanie w krzakach zwiewają w jednym kierunku. A najpiękniejszy widok to podwójna stójka, która ze względu na niecierpliwość nieletniego zdarza się rzadko. Inna kwestia jeśli chodzi o duet to przywoływanie. Nie radzę drugiego psa, jeśli jeden nie ma tego opanowanego w 90%... Jak zaczynałam przygodę z seterami to chodziłam na spacer w adidasach, że jakby co to dogonię szczyla... Dziś - to obojętne, zwykle w klapkach lub sandałkach, i tak nie dogonię ;) To one maja mnie gonić a nie ja ich :)

Zapraszam do swojej galerii dwóch rudych agentów. Sama zwiewam na dwutygodniowe wczasy na zbitą dechami wieś ;)