Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam taki nietypowy problem z młodym psiakiem.

Po zjedzeniu czegoś z nabiału, ma problemy z wymiotami, czy raczej bardziej ulewaniem, bo nie są to takie typowe wymioty ze skurczami, a właśnie taki "bezwysiłkowy" zwrot części pokarmu.
Dzieje się tak najczęściej po kefirze; pies waży 14 kg i dostaje przykładowo na 1 posiłek duże pudełko kefiru. Po jakichś 10-15 minutach zwraca jakąś 1/3 z tego, ponownie zjada, i potem zwykle już nie ma problemu. Podobnie jest po jogurcie naturalnym, choć rzadziej i mniejsze ilosci; może dlatego, ze jest gęstszy?
Zmniejszenie porcji przynosi niewielkie rezultaty.
Nieco inaczej jest z twarożkiem; dostaje przykładowo kostkę twarogu z żółtkiem i za jakiś czas zwraca porządnym chluśnięciem trochę jakby wody, serwatki, choć nie samego twarogu. Tego już nie zjada, zostawia.

Przy tym wszystkim brak jakichkolwiek innych niepokojących objawów ze strony przewodu pokarmowego - biegunek, itp.
Czy to jest jakiś problem? Wiem, że przykładowo zwrócenie niepogryzionych dokładnie kości i ich staranniejsze zjedzenie jest raczej normalne - może niepotrzebnie panikuję przy tych kefirkach? Tego typu zaburzenia nie występują nigdy przy innym pokarmie typu miesne kości ,mięso z warzywami itp. tylko przy nabiale. Wiem, że objawy takie może dawać np. achalazja przełyku, ale wtedy chyba pojawiałyby się przy każdym posiłku, nie tylko przy jednej grupie produktów? Drugi pies je dokładnie to samo i takie problemy nigdy się nie pojawiały.
Czy może to jakiś rodzaj nietolerancji pokarmowej i lepiej nabiał odstawić? Choć szkoda by było, bo barfujemy i jego dodatek jest cenny.

Posted

Mam psa z achalazją więc zabiorę głos.:diabloti: Z moich obserwacji wynika, że są produkty, które "łatwiej wylatują" niż inne. Mówi się, że pies powinien być karmiony produktami półpłynnymi a np. mój ma na odwrót. Bardziej ulewa np. po wodzie.

Generalnie radziłabym zrobić badania, bo osobiście uważam, że ulewanie to nie jest normalna sprawa.

Z innych przyczyn przyszedł mi do głowy przerost flory.:roll:

Posted

Oczywiście tak może wystąpić, ja podałbym ser wiejski w odpowiedniej ilości oddzielnie, płynnych nie podawać.