marlena901 Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 Od 2 dni posiadam szczeniaczka owczarka niemieckiego. Różnie się wypowiadano na temat karm dla onków dlatego proszę o radę. Wiem że zawartość składników jest ważna też do tego aby uszka pieskowi ślicznie stały. Doradźcie coś proszę. Quote
Martens Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 A czy koniecznie musi być to karma, nie wchodzi w grę gotowane jedzenie lub BARF? Quote
olusia06022 Posted July 2, 2010 Posted July 2, 2010 Jeśli masz dużo pieniążków to ja proponuję Royal Canin, z tego co wiem to jest linia German Shepherd i jest właśnie karma dla szczeniąt. Jak dla mnie- firma godna polecenia. Sprawdza się u nas w 100% po (niestety) metodzie prób i błędów. Mój pies karmiony był jako szczenię Purina Dog Chow, też dobra karma, z tym że nam nie podpasowała na dłuższą metę. Royal na początek chyba byłby ok- tym bardziej że szczeniak nie zje 10kg na tydzień. Martens- nie obraź się, (bo Ty BARFem karmisz, tak?) ale ja odradzam od kiedy mój pies nabawił się od BARFu hiperlipidemii. Wydaje mi się że dla dorosłego, przebadanego i w stu procentach zdrowego psa BARF się sprawdza, ze szczeniakiem bym nie ryzykowała. Marlena- dobrą karmą mi się też wydaje Mera Dog, Josera, Bosch. Nie wiem jak teraz z Eukanubą? Kiedyś była to dobra karma. Quote
Martens Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 Bo barfować trzeba umieć - ja odchowałam szczeniaka na barfie i ma się świetnie; suka karmiona od kilku lat barfem nie jest dorosła tylko stara, i nie zdrowa tylko przewlekle chora, ma uszkodzenia wątroby, chorą tarczycę - i na barfie, mimo coraz starszego wieku ma wyniki lepsze niż w wieku 7 lat na karmie (Royalu zresztą). Poza tym jeden pies będzie miał się super na gotowanym, inny na barfie; jeszcze inny najlepiej toleruje karmę, choć dla mnie to ostateczna opcja i raczej nie na cale życie psa, chyba że pies wymaga specjalnej diety np. dla alergików. To, co psu najlepiej służy, zależy od rasy, po trosze tego co jadł wcześniej, a głównie predyspozycji osobniczych, genów. Niemniej jednak podstawowe zasady dietetyki są nieubłagane - im bardziej przetworzony pokarm, tym mniej korzystny niestety. Jeśli pies ma problemy z wchłanianiem jakiegoś składnika to będzie je miał niezależnie od tego czym był karmiony (u ONków wcale nie jest to rzadkością) - ale na to zawsze najłatwiej zwalić ;) Że Purina Dog Chow jest dobrą karmą, zdecydowanie się nie zgodzę. Podobnie z Royalem. Moja suka wyglądała na nim dobrze, ale niestety duża ilość zbóż w nim zawartych powodowała bardzo silną fermentację w jelitach i gazy na okragło. Nie wiem jak jest teraz z BHA i BHT w Royalu, ale wiem, że był nim konserwowany - a to chyba niezbyt dobry pomysł by karmić psa cale życie karmą konserwowaną składnikiem zakazanym w UE przemyśle spożywczym dla ludzi ze względu na rakotwórczość. Jak dla mnie Royal na swoją jakość jest zdecydowanie za drogi - nie jest badziewiem, ale bez rewelacji; na pewno nie tak, żeby kosztował aż tyle. Pomijając chwyty reklamowe i linie karm dla pojedynczych ras - zabawne to, bo różnica w cenie widoczna, w składzie znikoma, tyle że chwytliwe opakowanie specjalnie dla naszego pupilka. Eukanuba nas bardzo rozczarowała, bo moja suka chyba na żadnej karmie nie miała tak paskudnej sierści jak na tamtej. W tej chwili jest mnóstwo bardzo dobrych karm nowych firm - nie są tak drogie jak te od lat "renomowane", a jakościowo nawet znacznie lepsze. Mnóstwo jest o nich w dziale o Żywieniu. Quote
kasiunia_rrrrr Posted July 27, 2010 Posted July 27, 2010 Ja swojego onka karmie karmą firmy HUSSE dla szczeniaków - 175zł za 15kg. Wydaje mi się że te karmy sa naprawdę dobre i szczerze mogę polecić. Piesek nie ma dużo problemów żołądkowych i rośnie ładnie. Quote
Boogie Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Mój też teraz leci na Husse Prima Plus, wczesniej był na Dog Chow ale postanowiłem zmienić na wyższą półkę. Myśle że cenowo jak na razie jest to taki złoty środek jakości do ceny. Royal też jest dobry, ta sama półka super premium tylko niestety kosztowo gorzej wypada. Quote
kasiunia_rrrrr Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Ja karmię jak już wspomniałam HUSSE a dokładnie HUSSE SUPER PREMIUM/VALP. Naprawdę szczerze polecam. Quote
olusia06022 Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Odpowiadam tak późno, bo nie miałam dostępu do neta. Martens- Argo był przez 2 lata na Barfie wg jakiejś tabeli, którą znalazłam w necie, chyba ktoś z forum nawet ją polecał. Karmiłam psa tym, co tam było, wszystko ładnie super, dopóki nie nabawił się hiperlipidemii. Co prawda na Barfie wyglądał cudnie, lepiej niż na gotowanym, ale teraz na weterynaryjnym Royalu też jest nieźle. I płacę 249zł za worek 12kg, w przeliczeniu na cocker spaniela to 3, max.4 miesiące, bo weterynarz kazał dodawać ryż z marchewką. Dodatkowo "wpadają" mu owoce i warzywa- surowe, jak na Barfie- bo wiem że od tego wątroba i trzustka mu nie wysiądzie. Przepraszam za off topic. Barf jest dobry- ale nie dla każdego. Ja mimo wszystko polecam Royal Canin- ale tylko przy dużej zasobności portfela. Ciekawe są ostatnio karmy produkcji skandynawskiej, Husse chyba jest jedną z nich z tego co kojarzę. Quote
asiunia Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Ja swojego DONa odchowałam na Purinie Pro Plan(konkretnie jagnięcina z ryżem)i szczerze tę karmę polecam.Moje psisko jest na niej do dnia dzisiejszego i obydwoje sobie bardzo to chwalimy. Też początkowo uważałam,że istnieje tylko ROYAL i oczywiście też musiałam spróbować serii dla owczarków(tak btw royal maxi ma o wiele lepsze proporcje białka).Rozwolnienie,łupież,wypadająca garściami sierść-takie były efekty stosowania R. u mojego pokraka. Podobnie jak u ludzi jednym pewne rzeczy służą,a innym nie. Trzeba próbować. Quote
marlena901 Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 Karmię Kenza Eucanubą ta podobno dobra Quote
Recommended Posts