Lottie Posted June 17, 2010 Posted June 17, 2010 Witajcie Jestem na etapie poszukiwania "swojej rasy". Razem z TŻ podobają nam się eleganckie, smukłe i dostojne niemieckie wyżły krótkowłose, ale nie jesteśmy do końca pewni czy mamy warunki dla tego pięknego psa. Na tą rasę wpadliśmy przypadkiem, gdyż na stronie [URL]http://www.podajlape.pl/porady/54/porady/0/Jak-wybrac-psa-dla-siebie.php[/URL] zrobiliśmy test jaka rasa do nas pasuje i między innymi w wynikach był wyżeł. Zainteresowaliśmy się głębiej ale mamy kilka pytań... 1. Czy wyżeł może mieszkać w mieście, w bloku, w mieszkaniu pod warunkiem że zapewni mu się codzienne spacerki i możliwość wybiegania???? 2. Czy jest podatny na tresurę, łatwo się go szkoli czy to indywidualista? 3. Czy może mieszkać z innymi zwierzętami takimi jak kot i świnki morskie? Pytam bo mamy te zwierzątka i bardzo nam zależy aby psiak żył z nimi w zgodzie i nie gonił świnek ani kota po całym mieszkaniu. W artykule o wyżle niemieckim na ww stronie jest napisane że się podobno dobrze dogaduje się z innymi zwierzakami i może z nimi mieszkać pomimo że jest psem polującym (to mnie zdziwiło). 4. Czy jest psem jednego pana, czy przyjacielem całej rodziny? 5. Czy to dobry stróż, dużo szczeka? 6. Czy jest agresywny do innych psów? 7. Czy jego pielęgnaca jest uciążliwa? To chyba narazie tyle, proszę znawców rasy i właścicieli o odpowiedź :-) Quote
magda_hopek Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Nie wiem czy pytanie jeszcze aktualne :), ale z mojego doświadczenia wynika, że: 1. Wyżły to psy b. ruchliwe i aktywne, ale myślę, że gdyby miały zapewnioną możliwość swobodnego wybiegania się (mam na myśli swobodne bieganie w bezpiecznym miejscu) i sporą dawkę pracy typu szkolenie, aportowanie itp, to i w mieszkaniu dadzą radę. :) jednak nie są to psy, które będą grzecznie czekały same 10h w domku, ich inteligencja i energia mogą wtedy powodować zniszczenia ;). 2. Wyżły to jedne z najinteligentniejszych psów jakie spotkałam: przy zachowaniu dużej konsekwencji wspaniale się szkolą. Jednak ich spryt powoduje, że tak samo łatwo uczą się "złych" rzeczy. 3. Moje wyżły (wieś) - żyją w zgodzie z kotami, drobiem i innymi zwierzakami. Są w stosunku do nich wyjątkowo łagodne i niezaczepne. jednak ze względu na polujący charakter i korzenie, na początku trzeba bardzo uważnie przyglądać się relacją wyżełka z resztą i nagradzać pozytywny stosunek do zwierzaków, a eliminować niezdrowe zainteresowanie. Tak więc myślę, że byłoby ok. :) 4. Wyżełki są b. pozytywnie nastawione do wszystkich domowników, ale "bezgranicznie" słuchają zwykle jednego Pana/Panią. 5. Nie są to na pewno psy typowo obronne, jednak zwłaszcza w nocy: czujny, pilnujące. 6. Raczej nie. 7. Gładkowłosego- nie. Wystarczy ściąganie kurzu itp włosianą szczotka, bawełnianą szmatką, co powoduje, że włos jest błyszczący i miękki. Pozdrawiam :)) Quote
Lottie Posted August 20, 2010 Author Posted August 20, 2010 Hej dziękuję za odpowiedź, jednak w między czasie zdecydowaliśmy się na inną rasę... jednak wyżeł niemiecki był najblizej ze wszystkich ras które braliśmy pod uwagę i to na niego się niemalże zdecydowaliśmy (zakochaliśmy się w tej szlachetnej i energicznej rasie), jednak los tak chciał że ostatecznie padło na border collie :-). Pozdrawiam i wysyłam głaski dla piesków :) Quote
Recommended Posts