Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich:lol:
Mam malamuta który właśnie skończył 6 miesięcy, poszukuję wiadomości dotyczących tresury tych psów, to mój pierwszy malamut. Wcześniej miałam owaczarki niemieckie - a to zupełnie inne psy.

Posted

Po pierwsze - malamut to też pies :lol:, choc oczywiście trudno po nim oczekiwać takiej współpracy, jaką da Ci ON.
Skontaktuj się z Zaklą, ona sama szkoliła swojego malamuta i ma całkiem niezłe efekty. Pies jest kontaktowy i chętny do współpracy.

Posted

ja w prawdzie nie malamuta ale haszczaka szkoliłam, tzn. chodziłam z moją psicą na tresurę metodą klikerową. Muszę powiedzieć, że w grupie mieliśmy dobermana, labradora, owczarka niemieckiego i leonbergera ale hasior nie ustępował psiakom postępów w nauce.

Na podstawie własnego doświadczenia i efektów po szkoleniu polecam tą metodę.

Posted

Z malamutem nie jest łatwo:evil_lol: Z pewnoscia nie nastawiaj sie na to, ze pies bedzie w Ciebie wgapiony, zawsze bedzie mial ochote na prace czy zabawe z Toba. Ja z moim malym pracuje dopiero dwa lata na torze agility, i ostatnio probujemy troche frisbee. Tu ze strony psa nie ma takeigo wariactwa jak ze strony owczarkow itp., ale za to przewodnik musi sie znacznie bardziej napracowac i nabiegac zeby zdobyc zainteresowanie i chęć zabawy u psa.
Ja mialam z moim psem problemy z agresja, olewaniem mnie i ciaganiem na smyczy. Zaczelam prace z ponad tzry letnim maluszkiem. Szkole (a pzrynajmniej staram sie szkolic;)) pozytywnie i z klikerem (polecam:)). Na chwile obecna ciagniecie na smyczy jest nieporowywalnie pzryjemniejsze niz te sprzed dwoch lat. Agresja w stosunku do psow jest chyba zmniejszona do jego minimum. Moze biegac luzem i jeszcze nigdy mi nie uciekl. Bez problemow poruszamy sie po miescie. Juz kilka razy udalo mi sie go odwloac od psiej bojki. Czyli praca, cierpliwosc, stanowczosc, opanowanie, i jeszcze raz praca z psem ;)

Posted

Z malamutem też można pracować, chociaż po owczarkach niemieckich będzie to wymagało zdecydowanie większej cierpliwości. Ale można :).

Oto Hudson podczas ćwiczenia obedience Zatrzymanie w Stój:

[IMG]http://obediencepoznan.cyberdusk.pl/galeria/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=15&g2_serialNumber=2[/IMG]