Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukam karmy dla szczeniaka pudla średniego.. próbowaliśmy z Bozitą, ale je ją w zastraszająco małych ilościach jest wiecznie głodny - je ją tylko po dosmaczeniu - myślałam że tak ma.. ale doszła dziś do nas próbka RC mini junior i jeden woreczek od razu zniknął.. maluch pochłoną go jak szalony..
u hodowcy jadł karmę RC starter i też pochłaniał ją z wielkim apetytem.. odkąd w misce sama Bozita nawet powąchać nie chce :/ Bozitę je tylko dosmaczaną.. On cały czas rośnie - myślę że to najgorszy czas na przegładzanie go.. po za tym zaczyna pochłaniać wszystko co znajdzie, bo przez swoją upartość chodzi ciągle głodny..

Szukam dobrej karmy z następującymi właściwościami :
- mocny zapach
- dość wilgotna (Bozita w porównaniu do RC jest bardzo sucha..)
- dla szczeniaka mini

Chce się zorientować jakie firmy mają właśnie takie karmy w swoim asortymencie żeby pozałatwiać próbki, popatrzeć na skład i wybrać najlepszą..

Proszę o pomoc!

Posted

Przez 3 lata zdążyłam wypróbować wiele karm suchych i Royal Canin jest najchętniej zjadana przez mojego psa, niestety również wyłącznie po "dosmaczeniu" jej. W sklepie e-karma można zamówić pakiet wielu próbek Nuty Nuggets i innych - też dobrych karm - może któraś z nich zasmakuje maluchowi. Powodzenia :)

Posted

Hej

Jeśli chodzi o mocny zapach to u nas furorę robi fish4dogs zarówno sama karma jak i smakołyki. Pies da się za granulkę pokroić ;)

I sierść jest po niej wspaniała miękka i lśniąca ;) Bączków nie ma, psiak się nie drapie.

I ma fajny skład.

Stronka z próbkami: [url]www.fish4dogs.pl/sklep/?p=p_31&sName=probki[/url]

Posted

Jakoś specjalnie wilgotna to ona nie jest ale taka jakby lekko tłuściutka. Nie wiem jak jest z wersją dla szczeniąt.

Jeśli chodzi o coś wilgotnego to mogę polecić też Joserę w szczególności Festival ma taki fajny sos. ;)

Posted

Żabie chyba nie chodziło o to, że Josera festival jest karmą mokrą, tylko o to, że granule zalewa się odrobiną wody i wtedy tworzy się taki niby smakowity sosik. (Ale mój i tak nie chce jej jeść)

Posted

Sachma - to dawaj mu RC z Bozitą i weź pod uwage, że on teraz najszybciej rośnie :)
Sprawdzaj go sobie tylko żeby zawsze były wyczuwalne żeberka , żeby przy dużym apetycie wystopować z karmą jak zacznie być za bardzo miękki :)
Pieski rosną średnio do 4-5 msc przy szybkim wzroście, potem sie tylko rozbudowują :)

Z dobrych karm kiedyś trafiłam na ANF - ale teraz nie mogę na nią trafić.
Nie dosmaczałbym pod żadnym pozorem bo te france (od francuskiego pieska ;) ) szybko sie ucza naszych słabych punktów :)
A jak nie je to sie nie martw - nawet szczeniakowi nic się nie stanie jak nie zje do 3 dni .
Wiem, brzmi brutalnie, ale sie nie przejmuj - one nie są takie delikatne :)

Posted

U mnie tez Royal Cannin zdał egzami próbowałam wiele karm Josere,bozite,pro pla,flatazor itp ale pies nie chciał jesc lub nie najadła sie (nawet jest gdzies mój post o moim psiaku niejadku) a teraz karmie go royal cannin adult lub sensible mini i jest ok a jak był szczeniakiem dawałam albo royal cannin ultra sensible lub zwykłego juniora :)

Pozdrawiam

Posted

[quote name='aneta']

Z dobrych karm kiedyś trafiłam na ANF - ale teraz nie mogę na nią trafić.
Nie dosmaczałbym pod żadnym pozorem bo te france (od francuskiego pieska ;) ) szybko sie ucza naszych słabych punktów :) :)[/QUOTE]

ANF jest tutaj [URL]http://sklep.zoologic.pl/index.php?cPath=30_38_47_127&gclid=CKmw1NX7iKICFQORZgodm2ZPYw[/URL]

Też miałam ją kiedyś i smakowała psu, tylko niestety były wówczas dostępne wyłącznie suże 15 kg opakowania. To dobra karma, pakowana próżniowo i z o niezłym składzie choć nie było w naszym przypadku ciągłości w zaopatrzeniu sklepów i wróciłam do RC - jemy dla mini i średnich / ta wydaje się być mniej tłusta niż mini/.
A co do wilgotności to wystarczy ją trochę zmoczyć, jeżeli pies nie lubi suchych kulek, bo tłusta jest moim zdaniem wystarczająco.

Posted

Mam identyczny problem jak ty... Podawałam chyba wszystkie karmy i nic.. Doszłam do najdroższej RC i jest zjadana w całości. Polewam ją tylko olejem z pestek winogron i cała miska znika.

Posted

kupiłam jeszcze pro plan - smakuje :) ale RC przebija wszystko - chyba wiem dlaczego.. ta karma jest reklamowana jako ta ze "wzmocnioną smakowitością"..
Ja eksperymentuje z tym jedzeniem strasznie - a teraz jak dostaje w sumie 3 karmy :D Bozite RC i Pro Plan jego kupki są śliczne :D Jak Bozite wymieszam z RC to znika i RC i Bozita :D Więc będziemy mieszać coby się nie zmarnowało, a później skończymy paczkę Pro Planu i zdecyduje czy zostajemy przy ProP czy idziemy do RC.

Posted

No właśnie ta wzmocniona smakowitość RC trochę mnie niepokoi. Czy tam aby nie ma chemicznych dosmaczaczy? Obejrzyj dokładnie skład - czy tam nie ma też BHA?
Mnie wet naciągnął na jedno opakowanie RC na stawy, niestety wywaliłam torbę i nie mogę sprawdzić. Osobiście nie ufam tej karmie. Same trociny jak w paszy dla kurczaków. No i jest korporacyjna jak mało która. Mars Incorporated - oni produkują wszystko - od proszków do prania, przez podpaski, słodycze aż po karmy dla zwierząt a wśród nich pedigree, whiskas, kitekat, frolic no i RC właśnie.
Inna rzecz, że pro plan też korporacyjna (Nestle) ;)

Posted

A to już zależy, co kto je i jak często ;) Jak mi córa raz na tydzień wypije zupę w proszku to nie panikuję, ale gdyby chciała się tak żywić codziennie, to raczej bym protestowała (Zupy w proszku są właśnie konserwowane BHA)
No nie mam tej torby i nie mogę sprawdzić. BHA ma symbol E 320.

Posted

[quote name='filodendron']A to już zależy, co kto je i jak często ;) Jak mi córa raz na tydzień wypije zupę w proszku to nie panikuję, ale gdyby chciała się tak żywić codziennie, to raczej bym protestowała (Zupy w proszku są właśnie konserwowane BHA)
No nie mam tej torby i nie mogę sprawdzić. BHA ma symbol E 320.[/QUOTE]
No niestety ma BHA ale jak mój pies tylko to lubi to co mam zrobić...Jest jeszcze jakaś karma która nie ma BHA a smakowitościa i zapachem przypomina Royala ???
A pozatym ile tysiecy ludzi karmi ta karma przez całe zycie swoje psy .....

Posted

[quote name='filodendron']Skoro lubi tylko RC, to chyba nie masz wyjścia ;)
Ale Sachma wciąż szuka, więc może ma inne wyjście.
Mój nie lubi żadnej suchej - to dopiero jest impas ;)[/QUOTE]

a JAKA KARME POLECASZ TY ????

Posted

[quote name='Hawanka']a JAKA KARME POLECASZ TY ????[/QUOTE]
Żadnej. Ja w ogóle nie ufam suchym karmom ;) i na stałe żywienie wyłącznie suchą nigdy bym się nie zdecydowała. Poza tym mój pies ich nie chce jeść, więc smakowitości nie mogę sprawdzić.
Mieszam mu czasem suchą z innym jedzeniem - teraz Joserę, wcześniej Nutra Gold, Orijen, Bozitę.
Jak na rynku była stara linia Acany, to nawet chętnie zjadał. Z nowej linii nic nie weźmie.

Posted

[quote name='Middledream']A jak było z Nutrą Gold? Mój wcześniej jadł Acanę i Orijena dosyć chętnie, a teraz wyparł mi się właśnie na Nutrę. Josera smakuje psu kręcącemu nosem na suche?[/QUOTE]
Mojemu nic nie smakuje :shake: Od dojrzałości zawsze był z tym problem, a po 6 miesiącach na barfie powrót do suchego okazał się mega problemem.
Nutra gold należała do tych lepsiejszych - znaczy się, przez dwa, trzy dni można było zjeść od biedy i potem od czasu do czasu wrócić do miski. Josera festival podobnie - można pokosztować jako nowinkę kulinarną, ale żeby zajadać się dzień po dniu, to nie, nieee. A kupiłam, bo miała być niby dla wybredniaczków - że jak się ją wodą zaleje to się tworzy pyszny sosik itepe. Gucio nie sosik - jak dla mojego psa. Ale mój jest wyjątkowy - nie należy się tym sugerować.

Posted

w piatek dostałam e-maila od przedstawicielki royala napisała tak

[SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]Jesli chodzi o konserwanty BHA i BHT. Są to związki dopuszczone przez UE do konserwowania żywności dla ludzi. Są dodawane w ilościach nie mającyych wpływu na zdrowie a są to substancje niezbędne dla zachowania świeżości składniów karmy (antyoksydanty).[/COLOR][/SIZE]

[FONT=Century Gothic][SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]BHA i BHT sa powszechnie stosowane w środkach spożywczych i ma Pani z nimi do czynienia na co dziń[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Hawanka']w piatek dostałam e-maila od przedstawicielki royala napisała tak

[SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]Jesli chodzi o konserwanty BHA i BHT. Są to związki dopuszczone przez UE do konserwowania żywności dla ludzi. Są dodawane w ilościach nie mającyych wpływu na zdrowie a są to substancje niezbędne dla zachowania świeżości składniów karmy (antyoksydanty).[/COLOR][/SIZE]

[FONT=Century Gothic][SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]BHA i BHT sa powszechnie stosowane w środkach spożywczych i ma Pani z nimi do czynienia na co dziń[/COLOR][/SIZE][/FONT][/QUOTE]
Jest dokładnie tak, jak napisano.
Ale są kraje w których BHA i BHT zabrania się używać w produkcji żywności dla dzieci.
Zresztą wystarczy wrzucić w google hydroksyanizol butylowy (BHA) i hydroksytoluen butylowy (BHT) i poczytać. A reszta to kwestia wolnego wyboru oczywiście :)
Jasne, że są powszechnie stosowane - jak wszystkie "E".

Posted

[quote name='sachma']Szukam karmy dla szczeniaka pudla średniego[...] z następującymi właściwościami :
- mocny zapach
- dość wilgotna (Bozita w porównaniu do RC jest bardzo sucha..)
- dla szczeniaka mini [/QUOTE]

To ja tradycyjnie oddam głos na Biomill junior sensible, karma najchętniej jedzona przez mojego wybredniaka, tłuściutka, pachnąca, mmmniam... :lol: Maja wersję mini w kilogramowych opakowaniach. Niestety - droga!Teraz karmimy Nutra Gold Breeders, ta karma tez ma parametry, których poszukujesz, też mogę polecić z czystym sumieniem.

Posted

Dla mnie karma, która ma w składzie na pierwszym miejscu kukurydzę to świetna karma! Tyle, że dla ptaków, a nie dla psów ;) Osobiście polecam Brita Care, sprawdzone na wybrzydzającej suce, która każdą karmę wchłania jak odkurzacz przez pierwsze trzy dni a potem olewka ;) Ale z BC jest dobrze, zjadana chętnie, sierść ładna, kupki OK no i wreszcie nie ma łupieżu... Jako bonus pies czasami dostanie do michy starte jakieś warzywko lub owocka, jajko, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, czasem rybkę - jest w porządku :)