sachma Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Szukam karmy dla szczeniaka pudla średniego.. próbowaliśmy z Bozitą, ale je ją w zastraszająco małych ilościach jest wiecznie głodny - je ją tylko po dosmaczeniu - myślałam że tak ma.. ale doszła dziś do nas próbka RC mini junior i jeden woreczek od razu zniknął.. maluch pochłoną go jak szalony.. u hodowcy jadł karmę RC starter i też pochłaniał ją z wielkim apetytem.. odkąd w misce sama Bozita nawet powąchać nie chce :/ Bozitę je tylko dosmaczaną.. On cały czas rośnie - myślę że to najgorszy czas na przegładzanie go.. po za tym zaczyna pochłaniać wszystko co znajdzie, bo przez swoją upartość chodzi ciągle głodny.. Szukam dobrej karmy z następującymi właściwościami : - mocny zapach - dość wilgotna (Bozita w porównaniu do RC jest bardzo sucha..) - dla szczeniaka mini Chce się zorientować jakie firmy mają właśnie takie karmy w swoim asortymencie żeby pozałatwiać próbki, popatrzeć na skład i wybrać najlepszą.. Proszę o pomoc! Quote
wire fox Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Przez 3 lata zdążyłam wypróbować wiele karm suchych i Royal Canin jest najchętniej zjadana przez mojego psa, niestety również wyłącznie po "dosmaczeniu" jej. W sklepie e-karma można zamówić pakiet wielu próbek Nuty Nuggets i innych - też dobrych karm - może któraś z nich zasmakuje maluchowi. Powodzenia :) Quote
Żaba66 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Hej Jeśli chodzi o mocny zapach to u nas furorę robi fish4dogs zarówno sama karma jak i smakołyki. Pies da się za granulkę pokroić ;) I sierść jest po niej wspaniała miękka i lśniąca ;) Bączków nie ma, psiak się nie drapie. I ma fajny skład. Stronka z próbkami: [url]www.fish4dogs.pl/sklep/?p=p_31&sName=probki[/url] Quote
Żaba66 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Jakoś specjalnie wilgotna to ona nie jest ale taka jakby lekko tłuściutka. Nie wiem jak jest z wersją dla szczeniąt. Jeśli chodzi o coś wilgotnego to mogę polecić też Joserę w szczególności Festival ma taki fajny sos. ;) Quote
sachma Posted June 4, 2010 Author Posted June 4, 2010 Żaba, ja szukam suchej karmy, więc "wilgotność" to właśnie takie lekko tłuste, a nie kulki suche jak płatki nesquik :D Quote
filodendron Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Żabie chyba nie chodziło o to, że Josera festival jest karmą mokrą, tylko o to, że granule zalewa się odrobiną wody i wtedy tworzy się taki niby smakowity sosik. (Ale mój i tak nie chce jej jeść) Quote
aneta Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Sachma - to dawaj mu RC z Bozitą i weź pod uwage, że on teraz najszybciej rośnie :) Sprawdzaj go sobie tylko żeby zawsze były wyczuwalne żeberka , żeby przy dużym apetycie wystopować z karmą jak zacznie być za bardzo miękki :) Pieski rosną średnio do 4-5 msc przy szybkim wzroście, potem sie tylko rozbudowują :) Z dobrych karm kiedyś trafiłam na ANF - ale teraz nie mogę na nią trafić. Nie dosmaczałbym pod żadnym pozorem bo te france (od francuskiego pieska ;) ) szybko sie ucza naszych słabych punktów :) A jak nie je to sie nie martw - nawet szczeniakowi nic się nie stanie jak nie zje do 3 dni . Wiem, brzmi brutalnie, ale sie nie przejmuj - one nie są takie delikatne :) Quote
Hawanka Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 U mnie tez Royal Cannin zdał egzami próbowałam wiele karm Josere,bozite,pro pla,flatazor itp ale pies nie chciał jesc lub nie najadła sie (nawet jest gdzies mój post o moim psiaku niejadku) a teraz karmie go royal cannin adult lub sensible mini i jest ok a jak był szczeniakiem dawałam albo royal cannin ultra sensible lub zwykłego juniora :) Pozdrawiam Quote
wire fox Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 [quote name='aneta'] Z dobrych karm kiedyś trafiłam na ANF - ale teraz nie mogę na nią trafić. Nie dosmaczałbym pod żadnym pozorem bo te france (od francuskiego pieska ;) ) szybko sie ucza naszych słabych punktów :) :)[/QUOTE] ANF jest tutaj [URL]http://sklep.zoologic.pl/index.php?cPath=30_38_47_127&gclid=CKmw1NX7iKICFQORZgodm2ZPYw[/URL] Też miałam ją kiedyś i smakowała psu, tylko niestety były wówczas dostępne wyłącznie suże 15 kg opakowania. To dobra karma, pakowana próżniowo i z o niezłym składzie choć nie było w naszym przypadku ciągłości w zaopatrzeniu sklepów i wróciłam do RC - jemy dla mini i średnich / ta wydaje się być mniej tłusta niż mini/. A co do wilgotności to wystarczy ją trochę zmoczyć, jeżeli pies nie lubi suchych kulek, bo tłusta jest moim zdaniem wystarczająco. Quote
niunka04 Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Mam identyczny problem jak ty... Podawałam chyba wszystkie karmy i nic.. Doszłam do najdroższej RC i jest zjadana w całości. Polewam ją tylko olejem z pestek winogron i cała miska znika. Quote
sachma Posted June 6, 2010 Author Posted June 6, 2010 kupiłam jeszcze pro plan - smakuje :) ale RC przebija wszystko - chyba wiem dlaczego.. ta karma jest reklamowana jako ta ze "wzmocnioną smakowitością".. Ja eksperymentuje z tym jedzeniem strasznie - a teraz jak dostaje w sumie 3 karmy :D Bozite RC i Pro Plan jego kupki są śliczne :D Jak Bozite wymieszam z RC to znika i RC i Bozita :D Więc będziemy mieszać coby się nie zmarnowało, a później skończymy paczkę Pro Planu i zdecyduje czy zostajemy przy ProP czy idziemy do RC. Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 No właśnie ta wzmocniona smakowitość RC trochę mnie niepokoi. Czy tam aby nie ma chemicznych dosmaczaczy? Obejrzyj dokładnie skład - czy tam nie ma też BHA? Mnie wet naciągnął na jedno opakowanie RC na stawy, niestety wywaliłam torbę i nie mogę sprawdzić. Osobiście nie ufam tej karmie. Same trociny jak w paszy dla kurczaków. No i jest korporacyjna jak mało która. Mars Incorporated - oni produkują wszystko - od proszków do prania, przez podpaski, słodycze aż po karmy dla zwierząt a wśród nich pedigree, whiskas, kitekat, frolic no i RC właśnie. Inna rzecz, że pro plan też korporacyjna (Nestle) ;) Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 a w ludzkim jedzeniu nie ma konserwantów... właśnie jemy na codzień w royalu sensible nigdzie nie wyczytałam ze jest BHA Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 A to już zależy, co kto je i jak często ;) Jak mi córa raz na tydzień wypije zupę w proszku to nie panikuję, ale gdyby chciała się tak żywić codziennie, to raczej bym protestowała (Zupy w proszku są właśnie konserwowane BHA) No nie mam tej torby i nie mogę sprawdzić. BHA ma symbol E 320. Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='filodendron']A to już zależy, co kto je i jak często ;) Jak mi córa raz na tydzień wypije zupę w proszku to nie panikuję, ale gdyby chciała się tak żywić codziennie, to raczej bym protestowała (Zupy w proszku są właśnie konserwowane BHA) No nie mam tej torby i nie mogę sprawdzić. BHA ma symbol E 320.[/QUOTE] No niestety ma BHA ale jak mój pies tylko to lubi to co mam zrobić...Jest jeszcze jakaś karma która nie ma BHA a smakowitościa i zapachem przypomina Royala ??? A pozatym ile tysiecy ludzi karmi ta karma przez całe zycie swoje psy ..... Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Skoro lubi tylko RC, to chyba nie masz wyjścia ;) Ale Sachma wciąż szuka, więc może ma inne wyjście. Mój nie lubi żadnej suchej - to dopiero jest impas ;) Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='filodendron']Skoro lubi tylko RC, to chyba nie masz wyjścia ;) Ale Sachma wciąż szuka, więc może ma inne wyjście. Mój nie lubi żadnej suchej - to dopiero jest impas ;)[/QUOTE] a JAKA KARME POLECASZ TY ???? Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='Hawanka']a JAKA KARME POLECASZ TY ????[/QUOTE] Żadnej. Ja w ogóle nie ufam suchym karmom ;) i na stałe żywienie wyłącznie suchą nigdy bym się nie zdecydowała. Poza tym mój pies ich nie chce jeść, więc smakowitości nie mogę sprawdzić. Mieszam mu czasem suchą z innym jedzeniem - teraz Joserę, wcześniej Nutra Gold, Orijen, Bozitę. Jak na rynku była stara linia Acany, to nawet chętnie zjadał. Z nowej linii nic nie weźmie. Quote
Middledream Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 A jak było z Nutrą Gold? Mój wcześniej jadł Acanę i Orijena dosyć chętnie, a teraz wyparł mi się właśnie na Nutrę. Josera smakuje psu kręcącemu nosem na suche? Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='Middledream']A jak było z Nutrą Gold? Mój wcześniej jadł Acanę i Orijena dosyć chętnie, a teraz wyparł mi się właśnie na Nutrę. Josera smakuje psu kręcącemu nosem na suche?[/QUOTE] Mojemu nic nie smakuje :shake: Od dojrzałości zawsze był z tym problem, a po 6 miesiącach na barfie powrót do suchego okazał się mega problemem. Nutra gold należała do tych lepsiejszych - znaczy się, przez dwa, trzy dni można było zjeść od biedy i potem od czasu do czasu wrócić do miski. Josera festival podobnie - można pokosztować jako nowinkę kulinarną, ale żeby zajadać się dzień po dniu, to nie, nieee. A kupiłam, bo miała być niby dla wybredniaczków - że jak się ją wodą zaleje to się tworzy pyszny sosik itepe. Gucio nie sosik - jak dla mojego psa. Ale mój jest wyjątkowy - nie należy się tym sugerować. Quote
Hawanka Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 w piatek dostałam e-maila od przedstawicielki royala napisała tak [SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]Jesli chodzi o konserwanty BHA i BHT. Są to związki dopuszczone przez UE do konserwowania żywności dla ludzi. Są dodawane w ilościach nie mającyych wpływu na zdrowie a są to substancje niezbędne dla zachowania świeżości składniów karmy (antyoksydanty).[/COLOR][/SIZE] [FONT=Century Gothic][SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]BHA i BHT sa powszechnie stosowane w środkach spożywczych i ma Pani z nimi do czynienia na co dziń[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
filodendron Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='Hawanka']w piatek dostałam e-maila od przedstawicielki royala napisała tak [SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]Jesli chodzi o konserwanty BHA i BHT. Są to związki dopuszczone przez UE do konserwowania żywności dla ludzi. Są dodawane w ilościach nie mającyych wpływu na zdrowie a są to substancje niezbędne dla zachowania świeżości składniów karmy (antyoksydanty).[/COLOR][/SIZE] [FONT=Century Gothic][SIZE=2][COLOR=#5f5f5f]BHA i BHT sa powszechnie stosowane w środkach spożywczych i ma Pani z nimi do czynienia na co dziń[/COLOR][/SIZE][/FONT][/QUOTE] Jest dokładnie tak, jak napisano. Ale są kraje w których BHA i BHT zabrania się używać w produkcji żywności dla dzieci. Zresztą wystarczy wrzucić w google hydroksyanizol butylowy (BHA) i hydroksytoluen butylowy (BHT) i poczytać. A reszta to kwestia wolnego wyboru oczywiście :) Jasne, że są powszechnie stosowane - jak wszystkie "E". Quote
murakami Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [quote name='sachma']Szukam karmy dla szczeniaka pudla średniego[...] z następującymi właściwościami : - mocny zapach - dość wilgotna (Bozita w porównaniu do RC jest bardzo sucha..) - dla szczeniaka mini [/QUOTE] To ja tradycyjnie oddam głos na Biomill junior sensible, karma najchętniej jedzona przez mojego wybredniaka, tłuściutka, pachnąca, mmmniam... :lol: Maja wersję mini w kilogramowych opakowaniach. Niestety - droga!Teraz karmimy Nutra Gold Breeders, ta karma tez ma parametry, których poszukujesz, też mogę polecić z czystym sumieniem. Quote
evel Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 Dla mnie karma, która ma w składzie na pierwszym miejscu kukurydzę to świetna karma! Tyle, że dla ptaków, a nie dla psów ;) Osobiście polecam Brita Care, sprawdzone na wybrzydzającej suce, która każdą karmę wchłania jak odkurzacz przez pierwsze trzy dni a potem olewka ;) Ale z BC jest dobrze, zjadana chętnie, sierść ładna, kupki OK no i wreszcie nie ma łupieżu... Jako bonus pies czasami dostanie do michy starte jakieś warzywko lub owocka, jajko, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, czasem rybkę - jest w porządku :) Quote
Recommended Posts