Millka Posted April 25, 2006 Posted April 25, 2006 Witajcie, zastanawiam sie ile powinna wazyc 5 miesieczna suczka ? Jeszcze tydzien temu wazyla 4,30 dzis 3,70 ciagle ma angine nic nie je ... czy jej waga mocno odbiega od normy ? Quote
Psiarka Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 Może napisz o tym w dużym wątku o Shih Tzu. Tam zostaniesz lepiej zauważona Quote
aldo Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 [quote name='Millka']Witajcie, zastanawiam sie ile powinna wazyc 5 miesieczna suczka ? Jeszcze tydzien temu wazyla 4,30 dzis 3,70 ciagle ma angine nic nie je ... czy jej waga mocno odbiega od normy ?[/quote] Mój Bolek ma prawie 5 miesiecy i waży 5,10 Jeszt zdrowy i budowę ma w normie (nie jest zachudzony ani zapasiony). Ale to pies ... Nie mam doswiadczenia z suczkami.... . Quote
Goja Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 mam małe doświadczenie w shih tzu ale nie waga psa powinna być twoim zmartwieniem tylko to że pies zamiast przytyć chudnie i to dość sporo może mieć tasiemca glisty lub inne robactwo a może przyczyną jest angina skonsultuj się z weterynarzem Quote
Alpina Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Millka biegiem do dobrego weta. Sunia nie może tak chudnąć. Coś jest nie tak. Z tego co piszesz może ją boli gardło i nie może jeść ale wtedy trzeba moczyć suchy pokarm lub najlepiej gotować mięsko kurczaka i dawać zmielone z gotowanym ryżem i marchewką..Jednak utrata apetytu może wskazywać (choć nie musi) na jakąś poważną chorobę. Czy sunia była szczepiona a przed szczepieniem odrobaczona? To może być równie dobrze coś z układem trawiennym....Możemy tak sobie gdybać...Ja Ci radzę- Leć i to szybko do dobrego weterynarza - kliniki weterynaryjnej -tam gdzie są dobrzy lekarze...To może być sprawa życia lub śmierci... Quote
pumilo2 Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Alpina, przecież post Millki był napisany prawie rok temu... sprawa jest nieaktualna Quote
Alpina Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 No tak. Zreflektowałam się po tym jak już napisałam... Quote
Maleństwo Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Chciałabym zapytać ile średnio waży 3-4 miesięczne szczenię shih tzu. Mam suczkę w wieku 3,5 miesiąca o wadze 1,5kg. Malutka była najmniejsza z miotu, a różnica wielkości między nią a resztą rodzeństwa była znaczna. Jest mała i drobna, ale bardzo rezolutna i wesoła. Ma apetyt, rośnie i przybywa na wadze, jednak nawet na moje niedoświadczone oko jest znacznie mniejsza niż przeciętne szczenię w jej wieku. Myślę że będzie filigranowa, bo taka się urodziła i „taka jest jej uroda”. [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Może ktoś z Was ma lub miał takiego okruszka i mógłby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami w rodzaju porównania wagi i wzrostu. [/SIZE][/FONT] [FONT='Times New Roman']Moje pytanie podyktowane jest ciekawością co wyrośnie z mojego okruszka i jaka może być jej waga po osiągnięciu dorosłości. [/FONT] Quote
pumilo2 Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Trudno powiedzieć, ale jest mniej więcej połowę mniejsza od przeciętnego shih-tzu w jej wieku. Quote
Aisa_ Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Albo ona jest malutka, bo taką ma urodę, albo ktoś, że tak powiem "za bardzo chcial", żeby była niewielka :mad: Pamiętam, że mój starszy ważył 1,5 kg jak go odbierałam - czyli w wieku 2 mcy. Quote
SuperGosia Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 [quote name='pumilo2']Trudno powiedzieć, ale jest mniej więcej połowę mniejsza od przeciętnego shih-tzu w jej wieku.[/quote] Zaryzykowalabym nawet, ze ponad polowe. Quote
dianthus Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 [quote name='Maleństwo'][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Chciałabym zapytać ile średnio waży 3-4 miesięczne szczenię shih tzu. Mam suczkę w wieku 3,5 miesiąca o wadze 1,5kg. [/SIZE][/FONT][/quote] Tyle waży 8 - mio tygodniowe szczenię. Quote
Maleństwo Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Przyznaję, że jest malutka, choć nie zdawałam sobie sprawy, że ma wagę 8-tygodniowego szczeniaka! Nie mam wielkiego porównania, bo to mój pierwszy psiak tej rasy. [/SIZE][/FONT] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]Wprawdzie szukając pieska do kupienia oglądałam szczeniaki w pewnej hodowli w wieku niecałych 3 miesięcy i były rzeczywiście trzykrotnie większe niż moja suczka dzisiaj. Wprawdzie jej rodzeństwo również było od niej sporo większe, ale nie aż tak duże jak widziane przeze mnie wcześniej pieski z innej hodowli. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Times New Roman]Jej wagę kontroluję co dwa, trzy dni, zauważyłam że ostatnio trochę szybciej przybiera na wadze, ale i tak są to niewielkie skoki o 10-30 gram. Jednocześnie suczka wcale nie jest chudziutka i dotykając żeber czuje się pod skórką troszkę mięska, czy tłuszczyku. Wiem, że nie zanosi się na olbrzyma choć chciałabym żeby osiągnęła chociaż tę minimalną wzorcową wagę i wzrost. Ale jak widzę to mało prawdopodobne, bo nawet jej mama była niewielka i ważyła około 4,5 kg. [/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]A poza tym to moja sunieczka jest bardzo wesoła, żywiołowa, całuśna, rozkoszna i strasznie kochana.[/SIZE][/FONT] Quote
dianthus Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 [quote name='Maleństwo'][SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]A poza tym to moja sunieczka jest bardzo wesoła, żywiołowa, całuśna, rozkoszna i strasznie kochana.[/SIZE][/FONT][/quote] I to jest najważniejsze!W końcu nie wszystkie kobiety są duże;) . Pozdrawiam Quote
Alpina Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Jasne. Jeśli jest żywa, ruchliwa, wesoła i ma apetyt to widać,że już jej taka uroda... Quote
pola30 Posted April 24, 2007 Posted April 24, 2007 czy to prawda ze dorola suczka wazy okolo 4,5 kg a pies prawie dwukrotnie wiecek,okolo 8 kg?czy to jest prawidlowa waga? Quote
SuperGosia Posted April 24, 2007 Posted April 24, 2007 [quote name='pola30']czy to prawda ze dorola suczka wazy okolo 4,5 kg a pies prawie dwukrotnie wiecek,okolo 8 kg?czy to jest prawidlowa waga?[/quote] Wzorzec rasy np. tu: [URL]http://www.hajanpolonia.com/wzorzecshih.htm[/URL] Quote
dianthus Posted April 24, 2007 Posted April 24, 2007 [quote name='pola30']czy to prawda ze dorola suczka wazy okolo 4,5 kg a pies prawie dwukrotnie wiecek,okolo 8 kg?czy to jest prawidlowa waga? [/quote] Generalnie waga dorosłego shih powinna mieścić się w przedziale 5-7 kg bez względu na płeć.W tym przedziale mieszczą się psy wystawowe. Samce zwłaszcza w typie angielskim i skandynawskim potrafią ważyć więcej.Suczki w angielskim typie ważą około 6 kg. 4,5 kg to minimum. Moje prywatne zdanie na takie maluszki jest jedno - do kochania nie do hodowli.Poza tym wzorzec mówi,że shih ma mieć MOCNĄ KOŚĆ i ma być muskularne(masywne). Takie małe shih rzadko miewają mocną kość i są muskularne.Na ogół są drobne i eteryczne. Mam książkę o shih wydaną w Anglii pół wieku temu i jest tam zdjęcie z początków stulecia.Karawana jaków w drodze z Lhasy do Pekinu.Obok nich i ludzi biegają po śniegu shih,które były częścią daniny składanej cesarzowi.Gdyby były malutkie i drobne to raczej nie pokonywałyby znaczej części drogi "na piechotkę". MAŁY PIES NIE OZNACZA DROBNY!!! Pozdrawiam Quote
paula20@amorki.pl Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Moj shih tzu Snoopy ma 3 miesiące. Martwe się jego wagą, waży 2,8kg. Ostatnio na spacerze zaczepił mnie jakiś gościu, hodowca yorka i powiedział, że on jest grubaskiem.Proszenepiszcie mi jaka jest odowiednia waga tej rasy!!! Quote
Siamensis Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 A ile ważyli rodzice? Mój Karat waży 2,7kg ma 3 mies.i 2 tyg......rodzice powyżej 6 kg,nie rzuca się na karmę,ale je bezproblemowo,nawet witaminy z miski.. ;-)) Quote
Maleńka Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 [quote name='paula20@amorki.pl']Moj shih tzu Snoopy ma 3 miesiące. Martwe się jego wagą, waży 2,8kg. Ostatnio na spacerze zaczepił mnie jakiś gościu, hodowca yorka i powiedział, że on jest grubaskiem.Proszenepiszcie mi jaka jest odowiednia waga tej rasy!!![/quote] Waga jest odpowiednia do wieku. Panu hodowcy powiedz, że shih tzu to nie miniaturki. Quote
paula20@amorki.pl Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 Dzięk,i trochę mnie uspokoiło!!! :multi: Quote
Maleńka Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 [quote name='paula20@amorki.pl']Dzięk,i trochę mnie uspokoiło!!! :multi:[/quote] A dlaczego tylko trochę? :razz: Moja sunia ważyła tak: 2 m-ce - 2 kg 3 m-ce - 3kg 4 m-ce - 4kg teraz ma 5 miesięcy i waży 5 kg :cool1: Quote
paula20@amorki.pl Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 Dzięki. Faje się ta waga ułożyła!:lol: Quote
dorotasm Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 moj Benek tez czasami wydaje mi sie okrągły ale wazy chyba w normie tak jak piszecie, jak go kupilam i mial 2miesiace to wazyl 1.30kg, za kilka dni bedzie mial 4miesiace i wazy ok 3.30kg ale on jest mniejszy z miotu bylo dwoch samcow i moj benio byl ten troche mniejszy :) Quote
Recommended Posts