Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, zastanawiam sie ile powinna wazyc 5 miesieczna suczka ? Jeszcze tydzien temu wazyla 4,30 dzis 3,70 ciagle ma angine nic nie je ... czy jej waga mocno odbiega od normy ?

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Millka']Witajcie, zastanawiam sie ile powinna wazyc 5 miesieczna suczka ? Jeszcze tydzien temu wazyla 4,30 dzis 3,70 ciagle ma angine nic nie je ... czy jej waga mocno odbiega od normy ?[/quote]

Mój Bolek ma prawie 5 miesiecy i waży 5,10
Jeszt zdrowy i budowę ma w normie (nie jest zachudzony ani zapasiony).
Ale to pies ... Nie mam doswiadczenia z suczkami....
.

Posted

mam małe doświadczenie w shih tzu ale nie waga psa powinna być twoim zmartwieniem tylko to że pies zamiast przytyć chudnie i to dość sporo
może mieć tasiemca glisty lub inne robactwo a może przyczyną jest angina skonsultuj się z weterynarzem

• 10 months later...
Posted

Millka biegiem do dobrego weta. Sunia nie może tak chudnąć. Coś jest nie tak. Z tego co piszesz może ją boli gardło i nie może jeść ale wtedy trzeba moczyć suchy pokarm lub najlepiej gotować mięsko kurczaka i dawać zmielone z gotowanym ryżem i marchewką..Jednak utrata apetytu może wskazywać (choć nie musi) na jakąś poważną chorobę. Czy sunia była szczepiona a przed szczepieniem odrobaczona? To może być równie dobrze coś z układem trawiennym....Możemy tak sobie gdybać...Ja Ci radzę- Leć i to szybko do dobrego weterynarza - kliniki weterynaryjnej -tam gdzie są dobrzy lekarze...To może być sprawa życia lub śmierci...

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Chciałabym zapytać ile średnio waży 3-4 miesięczne szczenię shih tzu. Mam suczkę w wieku 3,5 miesiąca o wadze 1,5kg. Malutka była najmniejsza z miotu, a różnica wielkości między nią a resztą rodzeństwa była znaczna. Jest mała i drobna, ale bardzo rezolutna i wesoła. Ma apetyt, rośnie i przybywa na wadze, jednak nawet na moje niedoświadczone oko jest znacznie mniejsza niż przeciętne szczenię w jej wieku. Myślę że będzie filigranowa, bo taka się urodziła i „taka jest jej uroda”. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Może ktoś z Was ma lub miał takiego okruszka i mógłby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami w rodzaju porównania wagi i wzrostu. [/SIZE][/FONT]
[FONT='Times New Roman']Moje pytanie podyktowane jest ciekawością co wyrośnie z mojego okruszka i jaka może być jej waga po osiągnięciu dorosłości. [/FONT]

Posted

Albo ona jest malutka, bo taką ma urodę, albo ktoś, że tak powiem "za bardzo chcial", żeby była niewielka :mad:
Pamiętam, że mój starszy ważył 1,5 kg jak go odbierałam - czyli w wieku 2 mcy.

Posted

[quote name='Maleństwo'][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Chciałabym zapytać ile średnio waży 3-4 miesięczne szczenię shih tzu. Mam suczkę w wieku 3,5 miesiąca o wadze 1,5kg. [/SIZE][/FONT][/quote]
Tyle waży 8 - mio tygodniowe szczenię.

Posted

[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Przyznaję, że jest malutka, choć nie zdawałam sobie sprawy, że ma wagę 8-tygodniowego szczeniaka! Nie mam wielkiego porównania, bo to mój pierwszy psiak tej rasy. [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Wprawdzie szukając pieska do kupienia oglądałam szczeniaki w pewnej hodowli w wieku niecałych 3 miesięcy i były rzeczywiście trzykrotnie większe niż moja suczka dzisiaj. Wprawdzie jej rodzeństwo również było od niej sporo większe, ale nie aż tak duże jak widziane przeze mnie wcześniej pieski z innej hodowli. [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Jej wagę kontroluję co dwa, trzy dni, zauważyłam że ostatnio trochę szybciej przybiera na wadze, ale i tak są to niewielkie skoki o 10-30 gram. Jednocześnie suczka wcale nie jest chudziutka i dotykając żeber czuje się pod skórką troszkę mięska, czy tłuszczyku. Wiem, że nie zanosi się na olbrzyma choć chciałabym żeby osiągnęła chociaż tę minimalną wzorcową wagę i wzrost. Ale jak widzę to mało prawdopodobne, bo nawet jej mama była niewielka i ważyła około 4,5 kg. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]A poza tym to moja sunieczka jest bardzo wesoła, żywiołowa, całuśna, rozkoszna i strasznie kochana.[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='Maleństwo'][SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]A poza tym to moja sunieczka jest bardzo wesoła, żywiołowa, całuśna, rozkoszna i strasznie kochana.[/SIZE][/FONT][/quote]

I to jest najważniejsze!W końcu nie wszystkie kobiety są duże;) .
Pozdrawiam

• 5 weeks later...
Posted

[quote name='pola30']czy to prawda ze dorola suczka wazy okolo 4,5 kg a pies prawie dwukrotnie wiecek,okolo 8 kg?czy to jest prawidlowa waga?[/quote]

Wzorzec rasy np. tu:
[URL]http://www.hajanpolonia.com/wzorzecshih.htm[/URL]

Posted

[quote name='pola30']czy to prawda ze dorola suczka wazy okolo 4,5 kg a pies prawie dwukrotnie wiecek,okolo 8 kg?czy to jest prawidlowa waga?
[/quote]

Generalnie waga dorosłego shih powinna mieścić się w przedziale 5-7 kg bez względu na płeć.W tym przedziale mieszczą się psy wystawowe.
Samce zwłaszcza w typie angielskim i skandynawskim potrafią ważyć więcej.Suczki w angielskim typie ważą około 6 kg.
4,5 kg to minimum. Moje prywatne zdanie na takie maluszki jest jedno - do kochania nie do hodowli.Poza tym wzorzec mówi,że shih ma mieć MOCNĄ KOŚĆ i ma być muskularne(masywne).
Takie małe shih rzadko miewają mocną kość i są muskularne.Na ogół są drobne i eteryczne.

Mam książkę o shih wydaną w Anglii pół wieku temu i jest tam zdjęcie z początków stulecia.Karawana jaków w drodze z Lhasy do Pekinu.Obok nich i ludzi biegają po śniegu shih,które były częścią daniny składanej cesarzowi.Gdyby były malutkie i drobne to raczej nie pokonywałyby znaczej części drogi "na piechotkę".
MAŁY PIES NIE OZNACZA DROBNY!!!

Pozdrawiam

• 1 year later...
Posted

[quote name='paula20@amorki.pl']Moj shih tzu Snoopy ma 3 miesiące. Martwe się jego wagą, waży 2,8kg.
Ostatnio na spacerze zaczepił mnie jakiś gościu, hodowca yorka i powiedział, że on jest grubaskiem.Proszenepiszcie mi jaka jest odowiednia waga tej rasy!!![/quote]

Waga jest odpowiednia do wieku. Panu hodowcy powiedz, że shih tzu to nie miniaturki.

Posted

[quote name='paula20@amorki.pl']Dzięk,i trochę mnie uspokoiło!!! :multi:[/quote]

A dlaczego tylko trochę? :razz:

Moja sunia ważyła tak:

2 m-ce - 2 kg
3 m-ce - 3kg
4 m-ce - 4kg

teraz ma 5 miesięcy i waży 5 kg :cool1:

• 3 weeks later...
Posted

moj Benek tez czasami wydaje mi sie okrągły ale wazy chyba w normie tak jak piszecie, jak go kupilam i mial 2miesiace to wazyl 1.30kg, za kilka dni bedzie mial 4miesiace i wazy ok 3.30kg ale on jest mniejszy z miotu bylo dwoch samcow i moj benio byl ten troche mniejszy :)