AgaiTheta Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Nie wiem już który to dzień powodzi... Dzisiaj w mediach pojawił się krecik... Będzie sławny krecik!!! Kto wie z dogomaniaków jak przedstawia się sytuacja na Mazowszu? Kto jest bliżej ode mnie? Rozmawiałam dzisiaj z okolicznymi sztabami. Płock mówił, że jest tragicznie, że potrzebna jest pomoc. Gmina odpowiedzialna za akcje twierdzi, że radzi sobie doskonale. Ja chcę jutro tam jechać, zobaczyć wszystko na własne oczy, tam nie ma żadnej organizacji pro zwierzęcej, ale bardzo boimy się zostawiać nasze tereny. Od wielu dni walczymy z tym żywiołem pośrednio, szukamy karmy, pomocy, mało śpimy. Na południu konają nasi przyjaciele, wycieńczone psy, koty. Zwierzęta są umieszczona na wysepkach i dowożona jest tam karma czasami, ale brakuje osób zajmujących się zwierzętami. Taki pies po przepłynięciu paru kilometrów musi mieć odpowiednią opiekę. Super, że ma grunt pod nogami, ale co dalej? Sama sucha karma nie pomoże im, potrzebna woda, czasami glukoza. Od samego początku stanów powodziowych jestem w kontakcie z wieloma sztabami kryzysowymi. Potrzeby są ogromne. Teraz zaczną się problemy w Świniarach, jak już ludzie zostaną zabezpieczeni, trzeba będzie płynąć po zwierzaki, które przeżyły. Ja sobie nie potrafię wyobrazić co czują te zwierzęta. Jesteśmy w stałym kontakcie z Gdynią, z siedzibą OTOZ Animals, są gotowe samochody z pomocą. Płock jest oddalony, boimy się, że nie zdążymy wrócić na nasze tereny w razie tragedii. Potrzebujemy pomocy, nie wiem czy nam zaufacie, ale zasuwamy od rana do rana już teraz chyba. Błagam pomóżcie nam! Szukajmy pomocy bliżej! --------------------------- Animalsi z Gdyni wyjeżdżają do Gąbina Pieniądze wpłacać można na konto OTOZ ANIMALS [URL="http://www.otoz.pl"]www.otoz.pl[/URL] lub naszego schroniska już kilka wpłat mamy i karmę będziemy zamawiać i dowozić [URL="http://www.schronisko.elblag.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=229&Itemid=1"]http://www.schronisko.elblag.pl/inde...d=229&Itemid=1[/URL] ----------------------------- Rozliczenie wpłat na konto schroniska w Elblągu [url]http://www.dogomania.pl/threads/186370-OTOZ-ANIMALS-Schronisko-w-Elbl%C4%85gu-Rozliczenie-wp%C5%82at-na-powodzian[/url] Quote
Cajus JB Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Zaznaczam. Napisz do [B]Ajula[/B]. Ona założyła wspólny wątek powodziowy. Edit Widzę, że już tam jesteś. Quote
danal1983 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 oświęcimski OTOZ też daleko ale jesli trzeba bedzie pomóc, nie zostawimy nikogo... jeszcze nie wiem jak to logistycznie mozna by bylo przeprowadzic ale bądźmy w kontakcie . moj nr 505 98 27 29 Oświęcim Quote
Ajula Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 [quote name='AgaiTheta'] Sama sucha karma nie pomoże im, potrzebna woda, czasami glukoza. [/QUOTE] no właśnie - woda to też problem, przecież ta woda powodziowa jest zanieczyszczona Quote
zuzlikowa Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Podnoszę...zobaczę co mogę...jak wrócę z mamą od lekarza...może coś choć porozsyłam... Quote
malawaszka Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Najlbliżej chyba jest Emir w Żabiej Woli, ale oni mieli jechać z pomocą do Marleny zdaje się na podkarpacie Quote
AgaiTheta Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 Animalsi z Gdyni już wyjeżdżają. OSP z Gąbina od rana zajmują się już zwierzętami, bo ludzie są ewakuowani. Dotarły większe łodzie i teraz trwa ewakuacja tych zwierząt co przeżyły. Nie mają co dać psom jeść i wypuszczają je tylko na suche tereny. Powinniśmy być tam już rano, ale mnie wczoraj zapewniano, że sobie poradzą. ZAŁAMKA!!! Dzisiaj pojedzie tam Gdynia. My może jutro jak będzie trzeba im pomóc. Teraz woda dochodzi do Tczewa, jesteśmy w kontakcie ze schroniskiem, w razie czegoś pojedziemy. Poza tym doszły już mnie słuchy, że być może będą wysadzane wały przed Dworkiem, by woda nie zalała rafinerii i wodę puszczą na nasze żuławy. Wójt dementuje to ale skądś pojawiła się na elbląskich portalach ta informacja. Quote
teqquila Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 my nie wiem jak sie wyrobimy bo pracuje cały tydzień,możne w niedziele uda mi sie wyrwac to pojedziemy zawieść jakieś jedzenie dla zwierząt , koce miski nie wiem my z Łodzi wiec strasznie daleko nie mamy. Quote
AgaiTheta Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 Mają coś wziąć, ale szczerze nie wiemy co jest najbardziej potrzebne. Czy dla krów, czy dla psów. Pojadą i zobaczą, my będziemy dowozić. Quote
kaja555 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 jak już będzie coś wiadomo to dajcie namiary na jakieś konto, gdzie wpłacać i gdzie wysyłać Quote
AgaiTheta Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 wpłacać można na konto schroniska już kilka wpłat mamy i karmę będziemy zamawiać i dowozić [URL]http://www.schronisko.elblag.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=229&Itemid=1[/URL] no albo na konto OTOZu [url]www.otoz.pl[/url] Quote
kaja555 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 dzięki!, dajcie to w pierwszy post to więcej ludzi wpłaci Quote
Kluska4 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Adres do tego konta jest na schronisko? Bo bez adresu nie zrobię przelewu ... a chciałabym się dorzucić choć trochę :shake: Quote
AgaiTheta Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 Tak Marzenka. ul. Królewiecka 233 82-300 Elbląg Teraz na tvn24 wypowiada sie wojewoda ze mimo sprzeciwu właścicieli wojsko zabiera dzisiaj zwierzeta bo niektóre stoja w wodzie po szyje juz kilka dni Quote
Kluska4 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 A właściciele się sprzeciwiają :angryy: ... brak słów Quote
ilon_n Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 też już jestem .. bliżej centrum PL .. od wczoraj rozsyłam Wasz link z apelem na NK .. To niech właściciele stoją wraz ze swoją zwierzyną po nozdrza w wodzie!!! Co za naród!! Quote
emilia2280 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 AgaiThea, albo kto wie, skád mozna hurtem kupic karmé zeby byla na biezáco dostarczana zwierzétom na zalanych terenach, a takze wlascicielom uwiézionych pupili, którzy stracili dobytek, ale zwierzéta uratowali. Czy jako schronisko macie jakies zródlo gdzie mozna kupowac suchá karmé np. na setki kilogramów, przyczepka czy jak? I czy ten wátek obejmuje ostatnie tereny gdzie organizacje prozwierzéce nie istniejá. Czy w istniejácych punktach pomocowych potrzebna jest karma i kto tym dysponuje, zeby nie bylo sciemy, tylko ludzie którym mozna zaufac. Quote
magenka1 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 też słyszałam na tvn24 o wywózce zwierzaków, nie czekają już na zgodę właścicieli (chwała im!) Quote
zuzlikowa Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 [quote name='magenka1']też słyszałam na tvn24 o wywózce zwierzaków, nie czekają już na zgodę właścicieli (chwała im!)[/QUOTE] ...cóż- WŁASCICIELI...to odpowiednie słowo. Opiekunowie tak by nie postąpili! Dobra decyzja...ludzie chcą, niech ryzykują własnym życiem-ich wola! Zwierząt życiem nie mają prawa!...bardzo dobra decyzja. Quote
AgaiTheta Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 [quote name='emilia2280']AgaiThea, albo kto wie, skád mozna hurtem kupic karmé zeby byla na biezáco dostarczana zwierzétom na zalanych terenach, a takze wlascicielom uwiézionych pupili, którzy stracili dobytek, ale zwierzéta uratowali. Czy jako schronisko macie jakies zródlo gdzie mozna kupowac suchá karmé np. na setki kilogramów, przyczepka czy jak? I czy ten wátek obejmuje ostatnie tereny gdzie organizacje prozwierzéce nie istniejá. Czy w istniejácych punktach pomocowych potrzebna jest karma i kto tym dysponuje, zeby nie bylo sciemy, tylko ludzie którym mozna zaufac.[/QUOTE] Partię dla Tarnobrzegu kupowałam tu: [url]http://www.allegro.pl/item1038230160_bosch_my_friend_2x20kg_prezent_do_wyboru.html[/url] dość tanio wychodzi Na jutro do Dobrzykowa wezmę karmę ze schroniska, bo nie ma czasu żeby czekać na dostawę z allegro. Dzisiaj Animalsi już pojechali z karmą. Ja jutro jadę i wezmę 400 kg suchej i jakieś puszki. Na konto schroniska wpłynęło do dzisiaj 822 zł dla powodzian. Bardzo potrzebujemy w schronisku koców i ręczników, bo ja jutro zabiorę ze schroniska. Zostawię nasze zwierzole bez, ale trudno. Bardzo Was proszę, jeżeli ktoś ma zbędne ręczniki i koce niech podeśle nam: OTOZ ANIMALS ul. Królewiecka 233 82-300 Elbląg Smycze i obroże też pozabieram, nie mam czasu kupić nowych. Quote
Recommended Posts