ira.s Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 Pytam dlatego, że chciałbym - choć statystycznie-teoretycznie - zminimalizować ryzyko wystąpienia jej w potencjalnych terminach wystawowych, które odpowiednio będą przypadać, kiedy moja suczka (urodzona 6 lutego br.) skończy 19, 21 i 24 tygodnie (czyli w klasie baby weźmie udział na przestrzeni swoich 4,5 miesięcy i ok. 6 m-cy) oraz 32, 33 i 39 tygodni (zaś w klasie szczeniąt 7,5 m-cy i 9 m-cy z jednomiesięczną przerwą po środku). Dla uściślenia dodam, że chodzi mi o tegoroczne wystawy z 20 czerwca, 4 i 25 lipca, a także 19 i 26 września oraz 6 listopada - najmniej ryzykowne wydają się te skrajne daty (czyt. czerwcowa i listopadowa, gdyż tak wcześnie, ani tak późno się pewnie ta pierwsza cieczka by nie pojawiła), a nie co obawiam się tych lipcowych (szczególnie tej drugiej, gdyż już na początku sierpnia moja sunia skończy pół roku i pomimo, że jeszcze mogłaby nie osiągnąć pełnej dojrzałości płciowej, to pewności niestety żadnej co do tego nie mam), a już najbardziej wrześniowych (jako, że matka mojej suni właśnie pierwszą swoją cieczkę przechodziła w siódmym miesiącu)... mając jednocześnie nadzieję, że być może ta cieczkowa pora akurat przypadnie na sierpień, bądź październik (jako, że będą to dla mnie miesiące wystawowo "martwe", a dodatkowo wypadałyby one dokładnie w 6 i 8 miesiącu jej życia, co wydaje się okresem najodpowiedniejszym dla premierowej cieczki). Quote
mortikia Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 Najczesciej pierwsza cieczka przypada miedzy 6 a 8 miesiacem zycia suczek. Ale sa wyjatki - znalam sunie husky, ktora dostala cieczke, gdy miala zaledwie 4 miesiace i znam inna suczke, ktora pierwsza ruje miala w wieku roku. Matka mojej Toffi dostala cieczke w 6 miesiacu zycia. Jej corka dostala cieczke dokladnie co do dnia - tez w wieku pol roku. Quote
ira.s Posted May 22, 2010 Author Posted May 22, 2010 [quote name='mortikia']Jej corka dostala cieczke dokladnie co do dnia...[/QUOTE] Z tego wynika, że muszę się przygotować jednak na wrzesień (zatem łódzka klubówka i wrocławski CACIB mogą mi przejść koło nosa, o ile oczywiście na trzy tygodnie przed datą 19.09.2010r. by się ta cieczka nie zaczęła, a dopiero z początkiem dziewiątego miesiąca roku kalendarzowego), choć ciągle mam cichą nadzieję, że zacznie się ona już w połowie sierpnia (letni okres powinien jej sprzyjać, tym bardziej, że potem mając jedną cieczkę co pół roku, to pora lutowa i sierpniowa by na nie dobitnie wskazywały) :-( Quote
Inarugowa Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 ira.s piszesz ciagle o tym, że wystawy przejdą Ci koło nosa, ale przecież można wystawiać suki które mają cieczkę:razz: Chyba, że z jakichś innych powodów nie chcesz tego robić. Quote
ira.s Posted May 22, 2010 Author Posted May 22, 2010 [quote name='Inarugowa']...przecież można wystawiać suki które mają cieczkę...[/QUOTE] Pierwsze słyszę, aby było to przez związkowy regulamin dopuszczalne - z tego co wiem, to wręcz kategorycznie jest to zakazane! Quote
Inarugowa Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 [quote name='ira.s']Pierwsze słyszę, aby było to przez związkowy regulamin dopuszczalne - z tego co wiem, to wręcz kategorycznie jest to zakazane![/QUOTE] Kiedyś był taki zapis w regulaminie ale został on wykreślony (z tego co wiem to w wielu innych krajach już dawno było to dozwolone). [QUOTE][B]10.[/B] W wystawach uczestniczyć mogą tylko psy zdrowe, posiadające zaświadczenia zgodne z wymogami weterynaryjnymi. Psy chore, kalekie, z atrofią jąder oraz suki w okresie laktacji nie mogą uczestniczyć w wystawach. [B]11.[/B] Zabronione jest traktowanie szaty, skóry i nosa jakimikolwiek środkami, które zmieniają ich strukturę lub kolor. Zabronione jest także przygotowywanie psów na terenie wystawy z zastosowaniem jakichkolwiek środków. Dopuszczalne jest stosowanie grzebienia i szczotki. Nie wolno także pozostawiać psa przywiązanego na stoliku trymerskim dłużej niż wymaga jego przygotowanie. [/QUOTE] Quote
ira.s Posted May 22, 2010 Author Posted May 22, 2010 [quote name='Inarugowa']Kiedyś był taki zapis w regulaminie ale został on wykreślony...[/QUOTE] Nie sądzę, gdyż akurat punkt 9 Regulaminu Wystaw Psów Rasowych w postanowieniach ogólnych (patrz: [URL="http://www.kynologia.gorzow.pl"]www.kynologia.gorzow.pl[/URL] w zakładce Regulaminy) mówi wprost, że: "[I]W wystawach uczestniczyć moga tylko zdrowe psy, posiadające zaświadczenia zgodne z wymogami służby weterynaryjnej. [B][U]Suki[/U][/B] będące w widocznej ciąży lub [B][U]z cieczką nie mogą uczestniczyć w wystawach.[/U][/B][/I]" - co jest zresztą logiczne, albowiem nie wyobrażam sobie sytuacji, w której sfora wystawowych psów ugania się na ringu za taką suczką, co by niewątpliwie nastąpiło, jeśli byłaby ona akurat wówczas hormonalnie "chętna". Quote
INU Posted May 22, 2010 Posted May 22, 2010 [quote name='ira.s']Nie sądzę, gdyż akurat punkt 9 Regulaminu Wystaw Psów Rasowych w postanowieniach ogólnych (patrz: [URL="http://www.kynologia.gorzow.pl"]www.kynologia.gorzow.pl[/URL] w zakładce Regulaminy) mówi wprost, że: "[I]W wystawach uczestniczyć moga tylko zdrowe psy, posiadające zaświadczenia zgodne z wymogami służby weterynaryjnej. [B][U]Suki[/U][/B] będące w widocznej ciąży lub [B][U]z cieczką nie mogą uczestniczyć w wystawach.[/U][/B][/I]" - co jest zresztą logiczne, albowiem nie wyobrażam sobie sytuacji, w której sfora wystawowych psów ugania się na ringu za taką suczką, co by niewątpliwie nastąpiło, jeśli byłaby ona akurat wówczas hormonalnie "chętna".[/QUOTE] W tym roku zostały wprowadzone zmiany w regulaminie. Chociażby klasa baby na każdej wystawie także została wprowadzona dopiero w 2010. Regulamin, który Ty zacytowałeś, to jeszcze ten stary, teraz obowiązuje ten, którego fragment wkleiła Inarugowa. Quote
ira.s Posted May 23, 2010 Author Posted May 23, 2010 [quote name='INU']...teraz obowiązuje ten, którego fragment wkleiła Inarugowa.[/QUOTE] No faktycznie (upewniłem się na stronie Zarządu Głównego ZwK)... zwracam zatem honor, choć kompletnie nie pojmuję czemu niby ma służyć zniesienie tego ogranicznika na suczki z cieczką, gdyż w wyniku tego może się zrobić ogromny chaos na wystawach. Quote
Nitor-Nivalis Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 bez przesady, suka z cieczką to żaden problem, jeśli oczywiście właściciel tej suki jest odpowiedzialny. Cieczka u suki trwa około 3 tygodnie a dni do krycia jest zaledwie parę ( a czasami jeszcze mniej). Wystarczy tylko podejść do tego z głową i nie stawiać suczki w okolicę psów i to wszystko, na każdej wystawie znajdą się jakieś suczki z cieczką i nie ma w tym żadnego problemu. Quote
ira.s Posted May 23, 2010 Author Posted May 23, 2010 [quote name='Nitor-Nivalis']...dni do krycia jest zaledwie parę...[/QUOTE] Raczej kilka (czyt. 7-9 dni) i jeśli akurat w tym czasie one przypadają na wystawę, to ja bym jednak takiej suni nie ważył się wówczas wystawiać (skoro de facto nawet wychodzenie z nią z domu może stwarzać spore trudności ze strony zainteresowanych nią psów, a co tu dopiero mówić na takiej wystawie, gdzie już cholernie trudno byłoby się opędzić od niestrudzenie nachalnych "reproduktorów"). [QUOTE]...nie stawiać suczki w okolicę psów i to wszystko...[/QUOTE] Przecież psy są w stanie wyczuć taką sunię i z odległości kilkudziesięciu metrów (jak nie więcej), a tym bardziej na jednym obszarze wystawowym (gdzie swoją drogą jest pełna koedukacja i raczej trudno o wystarczająco oddalone od siebie wybiegi dla każdej z płci). Zaś tej części, iż "na każdej wystawie znajdą się jakieś suczki z cieczką", to już kompletnie nie pojmuję, skoro praktycznie do 1 stycznia 2010 roku było to regulaminowo przecież surowo zakazane. Quote
Nitor-Nivalis Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 Myśle że naprawdę jeszcze bardzo mało wiesz na temat psów, dni do krycia jest naprawdę nie wiele, są suki które dają się pokryć jedynie w ciągu jednego dwóch dni podczas cieczki, doświadczone reproduktory również nie będą zwracać uwagę na suki w cieczce poza tym terminem. Na wystawie w Łodzi jedna z moich suk była w cieczce, i myślę że nikomu nie przysworzyła żadnego problemu, móje dwa samce podróżowały z nią w jedym samochodzi i znajdował się zaraz obok niej przez cała wystawę, i w niczym im to nie przeszkadzało. Suka w cieczce na wystawie to żaden problem, ani dla właścicieli suki ani dla właścicieli psów, tylko do wszystkiego trzeba podejść z głową. Na wystawie jest tyle różnych zapachów, że suczka z cieczką może być wogóle nie zauważona. Jeśli Ci się ten przepis nie podoba poprostu nie przyjeżdżaj z suką w cieczce na wystawy i tyle, nie ma co "filozofować" nad tym zagadnieniem, regulamin zezwala na wystawianie suk w cieczce i wsio na ten temat. W Polsce chodziło mi o wystawy od tego roku, wcześniej wielokrotnie spotkałam się z tym w innych krajach, w wielu z nich od dawna nie robi się problemów z cieczki. Quote
Nitor-Nivalis Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 a co do tematu, to tak jak pisali poprzednicy, u każdej suki jest to sprawa zupełnie indywidualna i zupełnie nie do przewidzenia. Przyjmuje się że termin pierwszej cieczki jest pomiędzy 6 - 12 miesiącem życia, nie mniej jednak są to kwestie indywidualne, tak samo jak i częstotliwość cieczek, u nie których występować będzie raz do roku a u innych nawet 4 razy w roku ( co 3 miesiące). Przy większej ilości suczek, najczęściej jest tak że gdy jedna dostaje cieczkę, zaraz po niej dostają następne. Quote
Recommended Posts