Basia&Safi Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Witam :) mam pół rocznego buldożka francuskiego jak widać w avatarku i podpisie jest biały :) często słyszę ze biały znaczy alergie i problemy skórne- czy o jest reguła, jak się chronić przed alergiami i chorobami ?? Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Hymmm to nie musi być reguła :razz: Jeśli chcesz koniecznie uchronić psa przed alergią, najlepiej kupuj szampony dla alergików, o "delikatnym" składzie (mam psa alergika) - są szampony specjalnie dla takich psów. Poza tym uważaj też na karmę. Jeśli widzisz łupież czy jakieś zmiany naskórne, trzeba sie przerzucić na inną karmę ;) Mam ten kłopoto z moim Teddym, ponieważ po dużej ilości karm ma zmiany naskórne, nie mówiac już o szamponach (ja kupuje lecznice, nie ładnie pachną, ale jeszcze nigdy nic nei było ;) ) Quote
Alicja Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 [I]:razz:czy ja wiem czy można się uchronić przed alergią ... Mój Harley był Atopikiem , a Ozzy alergik wyglada na to ,że ma kontaktówkę :razz:, no i już mieliśmy też gronkowca złocistego:angryy:/ i trudno dociec kto był 1szy czy alergia czy gronek / Szampony tylko dla alergików , witaminki i kwasy Omega 3 i 6 , karma L&R i co i nic trzeba kochać to nasze cudeńko :loveu: [/I] Quote
Ola_ Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Moja pani weterynarz powiedziała że najczęściej białe psy cierpią na alergie, jednak ja mam owczarka niemieckiego (czarna-podpalana) która jest alergiczką. Jest uczulona na nabiał. Nie dało się temu zapobiec , jest i koniec. Jak już masz psa alergika to trzeba po prostu stosować się do zaleceń weterynarza, dawać karmę dla alergików albo gotować (ale też nie wszystko bo może być uczulony :razz:)jak trzeba to tabletki na sierść, kąpać w szamponie dla alergików itd. Quote
Enigma79 Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Chyba jednak umaszczenie nie ma znaczenia.Miałam przez 15 lat sunie rasy bf - była łaciata z przewagą białego i na nic nie była uczulona (gumowe zabawki, wszystkożerna :), wykładziny w domu, trawa) Za to mój obecny czarnuszek już od małego jeździ co tydzień jeśli nie częściej do weterynarza właśnie ze wzglęu na drapanie.Testy wykazały alergię na mleko, wołowinęm jagnięcinę ale to zapewne nie wszystko.Dochodzi atopowe zapalenie skóry albo alergia na coś innego lub nużeniec.Kochamy, walczymy i mamy nadzieję, że będzie dobrze. Quote
Dianka92 Posted March 11, 2012 Posted March 11, 2012 mam 5-letnigo Amstaffa ktory ma na imie Ares. Aresik od czterech lat zmaga sie z alergia, ale nie na pokarm, tylko na ogrzewanie, kurz, pylenie traw itp. Gdy jest zima co miesiac chodze z nim na zastrzyki, i pozniej juz tylko na poczatku wiosny oraz czasami na przelomie lato/jesien. Piesek dostaje rowniez w domu encorton, amociklav, witamine c, wapno. ale niestety nie dzialaja te leki. w kwietniu bedzie mial robione testy alergologiczne bo dopiero pani weterynarz o takiej mozliwosci mi powiedzaiala... Ares wygryza sobie siersc i wydrapuje, cialo ma pokryte krostami ropnymi ktore go swedza. dodam takze ze pies ma ponad 80% masci bialej. ale z tego co weterynarz mi mowila to w tych samych miesiacach przychodza rowniez psy rasy bialej z takimi samymi objawami wiec duzo zalezy od masci naszych pupilow. Quote
robaczek999 Posted April 12, 2013 Posted April 12, 2013 Mam niespełna 3 letniego białego francuskiego alergika. Droga do wyciszenia alergii i znalezienie kompetentnego wet była bardzo długa. Bulek miał robione testy alergiczne, okazało się,że ma alergię pokarmową, jest uczulony na każdy rodzaj mięsa ( prócz ryb), krowie mleko i skrobię. Jeżeli chodzi o sam temat alergii pokarmowej u buldożków naprawdę przetestowaliśmy masę rzeczy (leki, suplementy, szampony etc) gdyby ktoś miał podobny problem, proszę śmiało pisać. Rozumiem to uczucie frustracji gdy piesek się drapie, ma ranki a my mu nie potrafimy pomóc. Quote
Recommended Posts