Marciashka Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 [quote name='Mraulina'] Historia rasy ON jest ciekawie opracowana na niemieckich stronach. Na fotkach przodków ONa są psy łaciate - słyszałam, że takie też się rodzą, ale żadnego nie widziałam osobiście.[/quote] Łaciate się rodzą - kiedyś trafiłem na amerykańską stronę grupującą fanów takich łaciatych ON. Kiedyś też chyba na allegro wystawiali łaciatego DONa, z podobno zrobionym badaniem DNA. Quote
asher Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 [B]Ayshe[/B], a mogłabys podpytać swoich współpracowników z USA, jak to tam wszystko wygąda? Np. pisałas gdzieś, że psy z Twojej hodowli są wystawiane rzadko, ale między innymi w USA, bo to potrzebne im do hodowlanki. A z tego co ja słyszałam, w Stanach właśnie wystawy do hodowlanki nie są potrzebne :niewiem: Tylko pewnie zalezy to właśnie od tego, według jakiego regulaminu się hoduje. A tam jest to wszystko tak poplatane i dziwaczne dla mnie (np. hodowle ponoć nie muszą mieć przydomków i poszczególne mioty mogą być pod różnymi przydomkami :-o :lol:), że z chęcią dowiedziałabym się czegoś więcej. Znam osobiście jedną polską hodowczynię, która wcześniej hodowała w USA, ale ta osoba hoduje zupełnie inną rasę, nie użytkową, więc pewnie i reguły inne... Quote
mch Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 pamietam tego łaciatego z allegro , na pewno byl po donkach . ciekawe jak teraz wygląda , taki wybryk natury , bo szczeniol to szczeniol ,ale dorosły z budową ona a tu łaciatosc :crazyeye: Quote
ayshe Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 asher-moje psy byly w rekach ludzi ktorzy hoduja wg sv i naleza do wusv.ocena na ringu jest wg w/w eksterieroi potrzebna do hodowli nadal.:cool1:. niei nteresuje mnie bajzel w hodowlach prowadzonych przez inne organizacje niz sv i wusv. mraulina-dla kazdego onkarza stephanitz to podstawa.:p.wzorzec jednak jest zawezony i po to zeby sie od niego stosowac.genotypu onak nie da sie wyczyscic w 100lat.ani w 200 obawiam sie.;).wiec przypominajki genetyczne po misz maszu z ktorego powstal on beda jeszcze dlugo sie pojawialy. Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Są jeszcze mutacje. A oprócz Stephanitza trzeba jednak Zorna znać, bo podaje rzeczy, o których tamten nie wspomina. No i u Zorna jest ilustracja b. wczesnej formy, okreslonej jednak jako Deutscher Schaeferhund. Quote
Marciashka Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 [quote name='mch']pamietam tego łaciatego z allegro , na pewno byl po donkach . ciekawe jak teraz wygląda , taki wybryk natury , bo szczeniol to szczeniol ,ale dorosły z budową ona a tu łaciatosc :crazyeye:[/quote] Wytężyłem podupadłą pamięć i znalazłem to [URL]http://www.pandashepherds.com/[/URL] Jest nawet klub panda-owczarków :-), aczkolwiek niewiele z nich przypomina wzorzec :-) Quote
asher Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 [quote name='ayshe']asher-moje psy byly w rekach ludzi ktorzy hoduja wg sv i naleza do wusv.ocena na ringu jest wg w/w eksterieroi potrzebna do hodowli nadal.:cool1:.[/quote] Kurczę, ja byłam przekonana, że według regulaminu SV do hodowlanki potrzebny jest tylko korung, dodatkowe oceny z wystaw już nie. Ot, skleroza, na pewno o tym nie raz pisałaś :oops: Szkoda, że nie podpytasz znajomych, z chęcią dowiedziałabym się o co w amerykańskiej hodowli biega. Bo na razie, to to jest dla mnie, jak bejzbol - kompletnie nie kumam zasad :evil_lol: [B]Marciashka[/B], Panda sheperds i Franka, od której się wywodzą są właśnie takimi "akacowskimi owczarkami". Cholera wie, czy nie mają w sobie jakichs domieszek i czy SV też uznałaby ich "rasowość" (abstra***ąc od przyznania im uprawnień hodowlanych, bo to dwie różne sprawy, tak, jak z DOnkami - rasowe są, choć niehodowlane). Quote
ayshe Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 do korungu eksteriery tyz musza miec ocene od sedizego sv:cool3:.min.jedna. Quote
JustynaJK Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 świetny temat ,szkoda tylko że nie kontynuowany:placz: Quote
JustynaJK Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 [quote name='Mraulina']Są jeszcze mutacje. A oprócz Stephanitza trzeba jednak Zorna znać, bo podaje rzeczy, o których tamten nie wspomina. No i u Zorna jest ilustracja b. wczesnej formy, okreslonej jednak jako Deutscher Schaeferhund.[/QUOTE] właśnie nabyłam Stephanitza po angielsku :multi: Quote
Recommended Posts