moth Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='zaba14']Ten Fiprex to są krople czy obroza ?[/quote] Krople lub spray. Quote
zaba14 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='moth']Krople lub spray.[/quote] a dostane to w zoologicznym czy u weta ?? Quote
coztego Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Na pewno u weta, nie wiem czy zoologiczne mogą to sprzedawać... Babeszjoza jest zdecydowanie bardziej rozpowszechniona, ale chyba jeszcze nie dotarła do naszych rejonów... Quote
moth Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='zaba14']a dostane to w zoologicznym czy u weta ??[/quote] W Krakowie sprzedają w zoologicznych i jest tańsze niż u weta o 1/3. Quote
zaba14 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 a jak sytuacja wyglada z borelioza?? Tata dzis psu wycięgnął kleszcza.. rano kulał na przednią łapę, a popoludniu na tylnią, przednia jest już ok, ale teraz dwie tylnie łapy są w dziwnym stanie tzn, pies dziwnie chodzi, jakby obie go bolały ale jdną łape szczegolnie oszczedza.. :roll: jedną z objawow boreliozy to zapalenie stawow, ale pies nie piszczy .. mam nadzieje że to nie to.. Quote
coztego Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='zaba14']a jak sytuacja wyglada z borelioza?? [/QUOTE] Chyba głównie na Mazurach występuje :hmmmm: [QUOTE]Tata dzis psu wycięgnął kleszcza.. rano kulał na przednią łapę, a popoludniu na tylnią,[/QUOTE] Wydaje mi się, że to trochę za szybko na takie objawy. O ile mnie pamięć nie myli, pierwszym objawem możliwego zarażenia boreliozą jest rumień w miejscu po kleszczu. Quote
zaba14 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='coztego']Chyba głównie na Mazurach występuje :hmmmm: Wydaje mi się, że to trochę za szybko na takie objawy. O ile mnie pamięć nie myli, pierwszym objawem możliwego zarażenia boreliozą jest rumień w miejscu po kleszczu.[/QUOTE] Natalia ja niestety nie mam pojęcia od kiedy Mikus mial tego kleszcza :( dzis był taki dużyyyyy :roll: mam nadzieje, że jak wroce do domu to bedzie z nim lepiej, ale jak to nie kleszcz to co w takim razie moze wywolac kulenie psa takl nagle? :roll: Quote
Agnieszka K. Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='zaba14'] babeszjoza wystepuje częściej niż borelioza?? [/quote] W Polsce najczęściej występuje babeszjoza. [quote name='zaba14'] Ten Fiprex to są krople czy obroza ? [/quote] Krople. Quote
Cimi Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='coztego']Za Fiprex w rozmiarze L zapłaciłam 27 zł :angryy: [/QUOTE] Ja w sumie nie orientuję się w cenach u wterynarzyy, ale jakoś mi teraz nie podrodze, więc za jakiś czasm kupię w krakvecie za 21 zł L. Quote
Romas Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Sluchajcie, ja wczoraj pojechalam na cito do wet . bo moj pies mial objawy ostrego zapalenia ucha.Jak wychodzilam do pracy to suczka byla zdrowa .Jak wrocilam po ok. 9 godz. to suczynka trzesla sie ,zataczala,miala dziwnie przechylona na bok glowe i jeczala. W uchu czysto ,bez zapachu. Szybko do samochodu i do wet.Okazalo sie ,zew kanale sluchowym i to zbyt daleko zebym mogla sama zobaczyc i wyciagnac jest opity do obrzydliwosc kleszcz. Teraz psinka jest pod obserwacja ( domowa).A zabezpieczalam ja Frontlinem sprey oraz Sabunolem spot ,dwa tyg. temu. I wogole dobrze ,ze wet ,tak gapil sie w to ucho i gapil ,bo moze ktos mniej dokladny potraktowalby to jako zapalenia ucha . Wiec wnetrze uszu tez trzeba przegladac,co by mi nie wpadlo do glowy i wogole strasznie sie zdenerwowalam ,bo sadzilam ,ze pies ma ropnia w uchu ,a szczegolnie galopujac postac choroby mnie zmartwila. Oby nie okazalo sie ,ze dostanie babeszji ,bo ten kleszcz byl ogromny. Quote
moth Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='Cimi']Ja w sumie nie orientuję się w cenach u wterynarzyy, ale jakoś mi teraz nie podrodze, więc za jakiś czasm kupię w krakvecie za 21 zł L.[/quote] W PsimRaju możesz mieć trzy L-ki za 44 pln. Quote
coztego Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [B]zaba14[/B], pisz co z Mikusiem! Ja zwariuję przez te kleszcze, dzisiaj wymacałam Kresce jakieś zgrubienie na szyi- jakby kleszcz. Rozgarnęłam sierść a tam coś jakby strupek, takie stwardnienie dookoła niego... :roll: I teraz się zastanawiam, czy może był tam kleszcz, ale wypadł? :hmmmm: Czy to jakaś inna cholera... :angryy: Bendem obserwować... [QUOTE]W PsimRaju możesz mieć trzy L-ki za 44 pln.[/QUOTE] No to pięknie :angryy: Quote
asiek Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Ja u mojego veta za Fiprex XL płace 22zł - i to jest chyba normalna cena w Krakowie Quote
Agnieszka K. Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='Romas'].A zabezpieczalam ja Frontlinem sprey oraz Sabunolem spot ,dwa tyg. temu. .[/quote] Moim zdaniem powinno się zabezpieczać albo spotem albo sprayem, bo działają w podobny sposób plus ewentualnie obroża. Substancją czynną w Frontlinie jest fipronil a w sabunolu permetryna. Obydwie substancje to środki owadobójcze i wydaje mi się że podwójne zabezpieczeni tak jak to opisałaś może zaszkodzić psu. Jeśli się myle, to proszę mnie poprawić. Quote
Cimi Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='moth']W PsimRaju możesz mieć trzy L-ki za 44 pln.[/QUOTE] No to już wiem, gdzie kupię :D . Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej, bo niedawno przyszła przesyłka z Psiego Raju.. no ale cóż. Quote
Flaire Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='Agnieszka K.']Obydwie substancje to środki owadobójcze i wydaje mi się że podwójne zabezpieczeni tak jak to opisałaś może zaszkodzić psu. Jeśli się myle, to proszę mnie poprawić.[/quote]Na stronie internetowej Frontline jest napisane, że nie ma niepożądanych interakcji z innymi środkami owadobójczymi. Quote
zaba14 Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='coztego'][B]zaba14[/B], pisz co z Mikusiem! [/quote] wrociłam do domu, kupiłam mu smakołyki w platanie od razu zobaczylam czy sa obrozki polecane przez vetserwis ale niestety nie było :( we wtorek pojdziemy do pobliskiego weta, ale on jest tak zaopatrzony że niech go drzwi ścisnął :evil_lol: Mikuś już znacznie lepiej, biega na wszystkich łapach i właśnie hasa z kością ;) jesli zaczną powracac te dziwne ruchu i bol łapek to pojdziemy do weta, ale nadal to jest dla mnie zabawką, bo pies może kulec na jedną łapę, ale żeby na trzy :roll: Quote
Agnieszka K. Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 [quote name='Flaire']Na stronie internetowej Frontline jest napisane, że nie ma niepożądanych interakcji z innymi środkami owadobójczymi.[/quote] Czy to znaczy, ża można stosować spray z jednym składnikiem i spot z innym jednocześnie? A jaka jest wtedy ich skuteczność? Szczerze mówiąc nie wpadłabym na to, aby stosować te środki w taki sposób. Zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Quote
myszsza Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 Jak zwykle, ilu psiarzy, tyle głosów. Ja najpierw stosowałam obrożę, ale jej zapach uczulał TŻ, od paru lat używamy frontline, a na wszelki wypadek mam przy sobie urządzonko trix. Moje zdanie: frontline jest najlepszy, może o 30% droższy, ale ta dyszka więcej się opłaca. Kleszcze, nawet jak się wkłują, odpadają po godzinie, inne środki tak nie działały. To u psa. Kotka po prostu nie dopuszcza do zagnieżdżenia się dziada, przy wieczornej toalecie usuwa zębami i pazurami wszystko, co narusza biel jej futerka! Quote
Fritz Posted April 30, 2006 Posted April 30, 2006 co sadzicie o preparacie Sabunol- krople przeciw kleszczom i pchłom dla psów firmy Laboratorium dr.Seidla.Polski produkt dosc tani. Dotad stosowalam frontline ale postanowilam sprobowac jakas inna alternatywe.Czy warto? Quote
zaba14 Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 [quote name='myszsza']Jak zwykle, ilu psiarzy, tyle głosów. Ja najpierw stosowałam obrożę, ale jej zapach uczulał TŻ, od paru lat używamy frontline, a na wszelki wypadek mam przy sobie urządzonko trix. Moje zdanie: frontline jest najlepszy, może o 30% droższy, ale ta dyszka więcej się opłaca. Kleszcze, nawet jak się wkłują, odpadają po godzinie, inne środki tak nie działały. To u psa. Kotka po prostu nie dopuszcza do zagnieżdżenia się dziada, przy wieczornej toalecie usuwa zębami i pazurami wszystko, co narusza biel jej futerka![/quote] Vetserwis poleca Frontlain i obrozki takie jak Bolfo Preventic Kiltix piszę że po wszystkich tych środkach kleszcze sie wyprowadzają nawet jak wejda w psa ;) ktora z nich proponujecie? Czy zapach jest bardzo duszący ? :roll: raz kupiłam psu obroze przeciw pchłą i kleszczą i skonczyło sie na tym że nikt mu tego nie zakłądał, nawet pies przed tym smrodem uciekał, dosłownie zapach wręcz dusił :roll: Pytam o te obrozki bo czas działania jest dłuższy niż u Frontlina, ale jesli zapach rowniez jest przykry to zdecyduje sie na zakraplania psa.. Koleżanka polecała mi jeszczeobroze Bayer... co o tym sądzicie? Używał ktoś wogole cos z tych firm? Quote
Flaire Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 [quote name='zaba14']Vetserwis poleca Frontlain i obrozki takie jak Bolfo Preventic Kiltix[/quote] [quote name='zaba14']Koleżanka polecała mi jeszczeobroze Bayer... co o tym sądzicie?[/quote] Obroża Kiltix jest właśnie produkowana przez firmę bayer, więc to pewnie o to chodzi. [quote name='zaba14']Używał ktoś wogole cos z tych firm?[/quote]Hej, no, przecież cały niemal topik jest o tych i podobnych produktach... Ja używam Frontline, chyba głównie dlatego, że u mnie się sprawdza - psy nie łapią kleszczy. Więc nie chcę bawić się w próbowanie innych środków - po prostu nie warto mi ryzykować zdrowia moich psów. Frontline nie ma żadnego zapachu po aplikacji. Quote
zaba14 Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 Już doczytałam że i Bolfo jest od producenta Bayer ;) Quote
Agnes Posted May 1, 2006 Posted May 1, 2006 a bolfo nie ma takiego purpurowego koloru? w zeszlym sezonie mialam cos napewno bayera (obroza wygladala jak kiltix i miala tez ten malo przyjemny bayerowy zapach) tylko, ze koloru purpurowego mniej wiecej. I zastanawiam sie co to bylo. W kazdym razie ta obroza kompletnie sie u nas nie sprawdzila - sucz przynosila po kilkanascie kleszczy dziennie z podworka osiedlowego. Dopiero po zastosowaniu preventica kleszczy praktycznie nie bylo. Quote
madzior_ka Posted May 2, 2006 Posted May 2, 2006 ja stosuje frontlibe w sprayu ale chciałam sie zapytać co sądzicie o innych postaciach tego środka? chodzi mi o spot on cz sa lepsze? działają na całym psie? które sie bardziej opłaca cenowo? Quote
Recommended Posts