ma Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 [LEFT] Czy ktos z uczestnikow listy kryl suke nasieniem transportowanym z pewnej odleglosci? Nie mrozonym tylko schlodzonym. Jesli tak to bardzo prosze na prv. Mam pytania- o czas jaki uplynal od pobrania nasienia do zabiegu inseminacji, jak nasienie sie transportuje i w czym, Ile razy powtarza sie zabieg, gdzie to mozna zrobic dobrze i bezpiecznie, jakie badania robi sie wczesniej psu i suce oraz jaka jest cena inseminacji jednorazowej. I oczywiscie jakie byly efekty tego typu zabiegu- zdrowie i ilosc szczeniaczkow jesli ktos to robil to kiedy, Jak transportowac nasienie. Prosze o jak najwiecej informacji. Praktycznych zdobytych wlasnym doswiadczeniem i teoretycznych. Przeczytalam dokladnie jero tekst w Rozrodzie psow lekarza Nizanskiego- to chyba najlepszy specjalista? .Czy trzeba jakos dlugo wczesniej sie umawiac na taki zabieg? I jak wyglada sprawa prawnie. Jak wypelnia sie karte krycia? Ja takie cos planuje dopiero za okolo 10 miesiecy. Lecz potrzebuje zeby podjac decyzje informacji od osob zaufanych- czyli takich ktore to probowaly i wyszlo oraz od takich ktore probowaly i nie wyszlo. Bardzo wazna tu bylaby analiza dlaczego nie wyszlo.[/LEFT] Quote
karenina Posted April 14, 2006 Posted April 14, 2006 ma, ja nie mam takich doswiadczen, ale znajomi korzystali ( z efektem 3 szczeniat )z kliniki Therios ( [URL="http://therios.strefa.pl/"]http://therios.strefa.pl/[/URL] ), Ingardenowie maja juz spore doswiadczenie, i podobno niezłe wyniki, i chyba oni udziela Ci najpełniejszej informacji. Quote
ma Posted April 15, 2006 Author Posted April 15, 2006 a czy mozna prosic o informacje czy to bylo zupelnie swieze nasienie czy schlodzone lub mrozone. Bo to wazne. I jaka byla rasa psa. Bo to z kolei na znaczenie przy liczebnosci. Bo jesli to byl dog to maly miot. Lecz jesli ratlerek to miot przyzwoity. Quote
karenina Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 Nasienie było chłodzone, od pobrania do uzycia 9 godzin, rasy nie podam bo nie wiem czy moge :cool3: ale pierwszy miot miała naturalny 5 szczeniaków, 3 te sztuczne i potem 4 naturalne, wiec taki całkiem normalny ilosciowo. Quote
ma Posted April 15, 2006 Author Posted April 15, 2006 Prosze napisz jak takie nasienie sie transportuje w czym i (moze pytanie wyda Ci sie dziwne)- przesylka kurierska w pociagu? i cena chocby orientacyjna oraz ile razy trzeba powtarzac inseminacje u jednej suki aby byla skuteczna. Zalezy mi na tym bardzo bo pies jest stary. I jak sie nie uda to juz nie bedzie mozna tego powtorzyc za rok. Quote
karenina Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 ma o transporcie czy cenie nic ci nie powiem, bo nie wiem. O to juz powinnas w klinice pytac, moim znajomym oni od strony technicznej to załatwiali wszystko, nasienie było w niemczech pobrane w klinice i klinika z klinika juz dogrywała transport. Quote
Cavisia Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Też jestem ciekawa, ile łącznie wynosiłaby cena całej akcji. Osobiście podoba mi się, że klinika z kliniką same to załatwiają. Karenino, a możesz się dowiedzieć ile to kosztowało i w jakiej klinice to załatwiano? Quote
karenina Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 Cavisia, napisałam jaka klinika to robiła. A cene niech kazdy sam sobie wybada, rozna moze byc. Quote
acroba Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Wracam do tematu.Czy ktos moze wie jednak jakie sa orientacyjne koszty sprowadzenia żywego nasienia? Quote
Recommended Posts