Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.Przejdę od razu do tematu.W poniedziałek moja Nikita zaczęła wymiotować,rano do godziny 12.00,zanim wyszłam z domu ,było wszystko ok,gdy wróciłam o 16.00 cały korytarz zarzygany białą pianą,koło 18.00 rzygała już żółcią.Pojechaliśmy do weta do Szczecina,diagnoza zatrucie i gorączka 40,8.Dostała antybiotyk i coś jeszcze w zastrzyku.Moim zdaniem nie wiele się po tym zmieniło,pies dalej nic nie jadł ani nie pil i miał odruchy wymiotne(nie miała już czym wymiotować).We wtorek o 11.00 byliśmy z powrotem u weta,gorączka spadła do 39,5.zrobiliśmy rtg brzucha,nic nie wyszło,dostała biały płyn(nie pamiętam z nerwów jak on się nazywa)aby sprawdzić drożność całego przewodu,po 20 minutach drugie zdjęcie,które pokazało,że wszystko elegancko drożne,płyn przeszedł przez cały układ elegancko,więc to nie jest ciało obce w przewodzie(byłam pewna,że nic nie zjadła,ale zawsze warto się upewnić.)Leki jakie dostała to:
Retinol-witamina a
Ringer-nawodnienie
Tolfine-przeciwzapalny,przeciwbólowy,przeciwgorączkowy.
Cerenia-przeciwwymiotny
Betamox-Amoksycylina jest antybiotykiem bakteriobójczym o szerokim spektrum działania, należącym do grupy półsyntetycznych penicylin. In vitro działa na wiele bakterii zarówno Gram (+) jak i Gram (-),
Oprócz tego podskórnie dostała kroplówkę,żeby się nie odwodniła,po południu zjadła jedną parówkę z ręki,picie muszę podawać jej co jakiś czas przez strzykawkę,oprócz krótkich spacerów,na które nie ma ochoty,nawet nie wstaje z posłania,dziś też zjadła tylko jedna parówkę i dalej leży na posłaniu,co z nią robić już nie wiem,jakie badania jeszcze mogę wymusić od weta,które mogą wskazać przyczynę jej dolegliwości.Przez te trzy dni schudła ze dwa kilo i strasznie zapadły jej się żebra,już poprzednio patrzyłam rok czasu,jak białaczka powoli zżera moją staruszkę i jestem przerażona,że jakieś chorubsko zabierze mi i tego rudzielca.Pomóżcie proszę....

Posted

no dziś już mój wet powinien być,od 16.00 przyjmuje,zrobimy badania krwi.wczoraj też dostała kroplówkę,wczoraj byłam tak zdenerwowana,że o badaniach krwi w ogóle zapomniałam,ale koniował powinien mi sam zaproponować,a tego nie zrobił,ale prześwietlenia rtg dwa to zrobił i 80 dych skasował,a badania krwi taniej przecież by wyszły i jeszcze za wizyte i leki codziennie po 60zł kasuje.mniejsza o pieniądze,pies już trochę lepiej się czuje,sama powędrowała za mną na dwór,napiła si wody z kałuży i zawinęła kuzynce bułkę z masłem i mielonką.co do diety to nie mogłam jej zastosować bo po prostu ona nic jeść ani pić nie chciała,ale jak już dzisiaj trochę zjadła to zaraz jej kurczaczka z ryżem i marchewką ugotuję.kleszcza na pewno nie ma,zmian skórnych też żadnych.wodę podaję w strzykawce co godzinę,dodatkowo od wczorej wieczora z kroplami homeopatycznymi Aflubin,to na grypę i infekcje górnych dróg oddechowych,no i wydaje mi się,że po tych kroplach już lepiej,w zatrucie trochę trudno mi uwierzyć,bo kupy ma w porządku,mało bo nie je,ale bez żadnych rozwolnień,po prostu zwarte bobki.Po lecznicach nie mam co latać,bo u nas tylko dwóch wetów,obaj tak sobie leczą,raz im się uda wyleczyć a raz nie,a w poniedziałek to byłam w Szczecinie aż,bo tam był dyżur całodobowy tylko.

Posted

No i wróciliśmy,jednak swój wet to swój.Wyszło,że zatrucie,gorączka jest dalej 40 stopni,antybiotyk podał taki sam,kazał rosołek ugotować(kurczak,marchewka,ryż)strzykawką poimy,homeopatyczne leki dalej podawać i strzykawką wodę,nie jest już odwodniona,wędlin żadnych nie daję,bułkę ukradła kuzynce z ręki,nie chciałam się z nią szarpać jak od trzech dni nic nie jadła.więc rosołek właśnie się gotuje,mam nadzieję ,że będzie jadła,bo karma sucha stoi i nawet do misek nie podchodzi.Jak nie będzie pogorszenia i zacznie jeść to mamy przyjść w piątek,jak będzie tak samo,bez jedzenia to idziemy jutro znowu,wieczorem się okaże,bo rosołek musi się ugotować i ostygnąć,najważniejsze,że nie wymiotuje już a kupy prawidłowe.

Posted

No i jak zwykle na tej wiosce moje plany wzięły w łeb.Mój wet nie robi badań krwi(nie ma umowy z laboratorium,ani żadnych pojemniczków z kryształkami,żeby krew nie krzepła),tylko ten drugi,a ten drugi leży w łóżku i nie może wstać(coś z kręgosłupem).Byłam u niego w domu w wiosce obok,niestety ze względu na to,że nie mam auta,do Szczecina nie mogłam się wybrać.
Naprawdę chciałam te badania zrobić,ale mój wet znów mi tłumaczył,że dostaje antybiotyk przeciw wirusowy i jak widać pomaga,wolniej bo ona od początku chorowita ale pomaga.Temperaturę miała 39,4 więc tylko stan podgorączkowy u psa,je normalnie,zachowuje się normalnie,"gdyby to była inna choroba jak babeszjoza lub zatrucie to byłoby gorzej"-tak powiedział wet.No a jest już dużo lepiej,wczoraj wieczorem już pół godziny szalała ze swoim sąsiadem Haskym,a dziś o 6.00 rano wpakowała mi się do łóżka z piłeczką i chciała się bawić.Dostała wczoraj następną dawkę antybiotyku i widzimy się w poniedziałek,a na badania "musimy poczekać 10 dni po podaniu ostatniej dawki antybiotyku".Mocz sprawdziłam-jest normalny,przezroczysty żółty,kupy też ok.

Posted

i jak z pieskiem? Gdyby to bylo zatrucie bakteryjne to tak po ok 2 dobach antybiotyk powinien zaczac dzialac i powinno byc lepiej, jak wirusowe to dluzej sie leczy...Szkoda,ze tych badan krwi zrobic nie mozna i watrobe trzebaby zbadac. Ale rozumiem, ze na usg nie byla powiekszona?

Posted

Piesek czuje się już super,w piątek dostała ostatnia dawkę antybiotyku.
Leki jakie dostała to:
Retinol-witamina a
Ringer-nawodnienie
Tolfine-przeciwzapalny,przeciwbólowy,przeciwgorączkowy.
Cerenia-przeciwwymiotny
Betamox-Amoksycylina jest antybiotykiem bakteriobójczym o szerokim spektrum działania, należącym do grupy półsyntetycznych penicylin. In vitro działa na wiele bakterii zarówno Gram (+) jak i Gram (-),
Teraz musimy odczekać 10 dni,po tym okresie dopiero możemy zrobić badania krwi,żeby były wiarygodne.Przy prześwietleniu nic nie wyszło,drugie miała z kontrastem,przewód drożny,nie było żadnych zmian.Teraz tylko wyniki krwi i oby wszystko było oki.