Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mieszkam w bloku a pod koniec lipca zamierzam kupić sobie psa.Owczarki szetlandzkie podobają mi się z wyglądu i z charakteru ale książki nie piszą wszystkiego.Mam więc kilka pytań.Czy dałby rade zostawać sam w doma przez 5-7godz.po porannym spacerze?Czytałam że potrzebują profesjonalnych zabiegów fryzjerskich jakie to zabiegi?Wiem że w okresie linienia gubią pełno włosów.Może gdybym czesała go trzy razy dziennie nie zostawiałby wszędzie włosów?

Posted

Owczarki szetlandzkie to zazwyczaj spolegliwe psy, robią to czego się od nich wymaga, czyli raczej zostanie 5-7 godzin sam w domu. Prawdopodobnie ten czas prześpi. Polecam wydłużyć maksymalnie poranny spacer, zapewnić psu możliwość wybiegania się np. za piłką. Trzeba pamiętać, że większość szczeniąt szetlanda ma niezły temperament więc wymagają sporo zainteresowania, zabawy i nauki.
Szetland nie potrzebuje zabiegów fryzjerskich. Raz w tygodniu czeszemy i co trzy dni kontrolujemy czy nie ma kołtunów za uszami. Do pielęgnacji swojego szetlanda posiadam szczotkę i specjalny grzebień do rozczesywania kołtunów i to wszystko.
Okres linienia jest trudny ale nie wolno przesadzać z czesaniem, z kłakami fruwającymi raz w roku należy się pogodzić i zminmalizować posiadanie narzut oraz dywanów. Zbyt częste czesanie bardzo uszkadza włos okrywowy, należy więc unikać nadmiernego szczotkowania. To samo z kąpielą-zasada jest prosta kąpiemy jak się wybrudzi i śmierdzi (np. padlina, odchody, cuchnący szlam). Włos szetlanda tak jak i collie jest samooczyszczający się-spada z niego błoto i piach. Pokryty jest osłoną, która w wyniku nadmiernych kąpieli wymywa się i przestaje chronić sierść przed brudem i wilgocią.
Collie oraz szetlandy to rasy hodowano niegdyś w trudnych warunkach klimatycznych, musiały być więc naturalnie przystosowane do błocka, zimna, deszczu i ciężkiej pracy.
Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy-szetland jest niezwykle szczekliwy a jego głosik nie należy do przyjemnych. Zapoznaj się więc wcześniej z technikami oduczania szczekliwości, ewentualnie sposobami na nie podsycania jej bo inaczej będziesz miał problem z sąsiadami.

Posted

Oprócz szetlanda mam collie, dwie świnki morskie, mysz i kota-wszyscy żyją w zgodzie.
Na początku przedstawiałam szetlandowi świnki przez klatkę-pozwalałam wąchać i jednocześnie nagradzałam za spokój. Początkowo pies był podekscytowany a z czasem (po kilku dniach) uspokoił się. Ustawiłam klatkę na podłodze tak aby zwierzęta mogły się swobodnie wąchać. Po jakimś czasie zaczęłam wyjmować świnki i dawać do powąchania na moich dłoniach. Potem swobodnie je puszczałam, jak zaobserwowałam że pies ich nie drapie, nie podgryza to uznałam że nie ma problemu. Teraz szetland wchodzi do świńskiej klatki. Pomogła też głupia rzecz-szelti uwielbia świńskie kupy. Wyczekuje aż świnie mu coś wyrzucą, jako że są jego "karmicielkami" to są nietykalne.
Pamiętaj też o dobrej socjalizacji szeltika- bywają delikatne psychicznie egzemplarze. Niech poznaje dużo miejsc, psów, ludzi i hałas. W czasie kwarantanny możesz go wynosić na rękach aby oglądał świat. Wypytaj się hodowcy o szczenięta jakie dokładnie są- w jednym miocie może być szczeniak wycofany, zrównoważony jak i nadpobudliwy(ten dobry do sportów). Zwróć uwagę jak zajmuje się hodowca szczeniakami-czy są puszczane luzem czy tylko siedzą w kojcu i czy mają kontakt z wieloma bodźcami. 8-tygodniowego psa sama nauczysz wszystkiego, jeśli kupisz dużo starszego-4-7 ms.to musi to być pies o prawidłowo ukształtowanym charakterze już przez hodowcę-nie powinien być lękliwy, smutny czy nadmiernie pobudzony. Zrównoważone szczenię samo do ciebie podejdzie i będzie lizać po palcach i domagać się pieszczot (swobodnie dotkniesz jego oczu, zębów), lękliwe schowa się w kącie i będzie unikać dotyku, nadmiernie pobudzone może kąsać ręce.