Berti80 Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 Czy ktos moze polecic jakis skuteczny preparat, który odstraszy psy od zalatwiania sie na dywanie, w konkretnym miejscu? Mam w domu 4 psy, i juz pare lat temu nauczyly sie zalatwiac na dywanie. Jeden rozpoczal, reszta powtarza, takze nonstop robią kupe i siki w rogu dywanu, tak ze ten doslownie plywa w odchodach i juz sie odbarwil nawet, jak i podloga (drewniana) pod nim. Dodam ze psy zyja sobie w otwartym domu, moga w kazdym momencie wybiec na dwor i tam sie zalatwiac, co tez robia w 90% przypadkow, ale na noc mają "lenia" i zamiast wyjsc sobie to na dywanik cisną. Nie pomaga wyprowadzanie ich przed pojsciem spac, i tak sie zalatwiaja w domu... Quote
taks Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 Tak na prawdę to skutecznego odstraszacza nie ma zwłaszcza jak pieskom weszło to juz w nawyk. Są środki odwaniające ale też do pewnych granic. Na Twoim miejscu kładłabym na noc w tym newralgicznym miejscu grubą folię - albo to nowe podłoże przestanie im się podobac ( co oczywiście grozi tym że przeniosą się w inne miejsce) albo jesli będą wierne starym nawykom , Tobie znacznie ułatwi sprzątanie Quote
Berti80 Posted May 6, 2010 Author Posted May 6, 2010 Rozkladanie folii jest dosc klopotliwe, gdyz ten rejon (sporego dywanu) lezy praktycznie pod duzym i ciezkim zestawem meblowym. No nic bede kombinowac dalej... swoja droga mam rozumiec ze te rozne preparaty odstraszajace koty/psy co mozna nabyc w sklepach zoologicznych (np.spray) nie sa w ogole skuteczne? Quote
taks Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Miałam podobny problem - tymczas uparcie zaznaczał siuskami jeden punkt wykładziny i oczywiscie moje psy uznały że to swietny pomysł:diabloti:.Nie było to jakies masywne siusianie ale własnie nocne zaznaczanie (i to jeszcze po odejściu tymczasa) Stosowałam odstraszacze z zoologa z zerowym skutkiem a sporym obciażeniem kasy. Kolejnym krokiem było gruntowne wypranie wykładziny bardzo wonnym detergentem - skutek jak wyżej. Zastosowałam Vitopar -dla mnie zapach zniknął ale dla psów niestety nie. Dopiero zakrycie tego miejsca grubą malarską folią wybiło psiakom z głowy głupie pomysły - trwało to ponad tydzień ale się udało. Zapach moczu jest bardzo intensywny, mocno utrwala się w tkaninach i drewnie a psi nos trudno oszukać. Spróbuj zwykły ocet - na ogół psy nie lubią tego zapachu , może się uda:roll: Quote
Lawinka Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Zdecydowanie tak jak pisze [B]Taks [/B]trzeba naprawde porzadnie wyprac dywan zeby nie bylo zapachu moczu, to podstawa. Pozniej ocet bo to faktycznie zneutralizuje resztki zapachu i dodatkowo odstraszy psy. Jesli nie masz mozliwosc polozenia tam foli to moze zastaw to miejsce czyms innym choc na krotko zeby psy zorientowaly sie ze to nie jest juz sikalnia ;) Co do preparatow gotowych, to nie uzywalam ich zbyt wiele ale te dwa ktore probowala podzialy tylko odstraszajaco na koty ale i to na krotko. Quote
mistwalker1006 Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 [quote name='Lawinka']Zdecydowanie tak jak pisze [B]Taks [/B]trzeba naprawde porzadnie wyprac dywan zeby nie bylo zapachu moczu, to podstawa. Pozniej ocet bo to faktycznie zneutralizuje resztki zapachu i dodatkowo odstraszy psy. Jesli nie masz mozliwosc polozenia tam foli to moze zastaw to miejsce czyms innym choc na krotko zeby psy zorientowaly sie ze to nie jest juz sikalnia ;) Co do preparatow gotowych, to nie uzywalam ich zbyt wiele ale te dwa ktore probowala podzialy tylko odstraszajaco na koty ale i to na krotko.[/QUOTE] nie wypierzesz tak dywanu sama zeby zapachu nie bylo:( uwierz mi) ja nie wiem jakie masz mozliwosci w polsce albo w necie, ale te preparaty dzialaja bo nie tylko dezynfekuja miejsce ( zarazki) ale tez zabijaja zapach, zastawianie moze pomuc ale zapach sie dalej bedzie roznosil i nie wiadomo czy psy by nie zaczely na ten mebel sikac. Jak nie bedziesz mogla znalesc nic w polsce daj mi znac na prv to moze sie cos da zalatwic , czesto wysylamy przesylki do rodziny w polsce wiec..... Quote
Recommended Posts