dvx0 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Zamierzam kupić psa rasy Owczarek francuski Beauceron. Nie wiem czy dam sobie rade z tym psem i czy mam odpowiednie warunki więc proszę o pomoc. Mam dom prywatny o średnim rozmiarze z ogródkiem. Mam czas wyprowadzać psa i chce go wychować reagował na polecenia typu siat, spokój, zostaw, choć, itp. Jak ten pies toleruje osoby które widzi pierwszy raz ale są mi dobrze znane i czy nadaje się na ogród? Może ktoś ma takiego psa? Mój przyjaciel ma psa Labrador to ona i jest dość mała i przyjazna jak na Labradora czy ten pies będzie agresywny do tego psa jeśli od małego będę się znać? Z góry dzięki Quote
superpies Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 Beauceron jest normalnym psem, nie jest ani bardziej groźny od owczarka niemieckiego, a już na pewno nie tak szczekliwy jak ON ;), ani bardziej energiczny od przeciętnego laba. Jednak w planowanych wydatkach na psa, radziłabym uwzględnic szkolenie, wtedy będzie reagował na to co się do niego mówi. Niestety, większośc psów nie odróżnia obcych osób znanych przez właścisiela, od osób obcych , właścicielowi nie znanych :D. Wyszkolony, będzie po prostu reagował na polecenia. Jak większośc owczarków i beauceron, gdy dorośnie może (ale nie jest to regułą) nie tolerowac obcych psów tej samej płci , zwłaszcza na swoim terytorium. Quote
Recommended Posts