Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Mam piesia ze schroniska od miesiąca. Na początku załatwiał się w domu, ale oduczenie zajęło 2 dni. Teraz pojawia się problem tego typu iż piesiu od 4 dni notorycznie robi kupę w domu w nocy dodam że nie sygnalizuje jeszcze chęci wyjścia na dwór trzeba się domyślać. Spacery ma prawie co 2 godz. ostatni o 22.30. Drugi posiłek dostaje o 16 ma ktoś jakiś pomysł?

Posted

Pierwszy spacer ma o 6 rano. Karma w zasadzie od pojawienia się w domu została zmieniona ze schroniskowej na RC. Kupa w nocy bo zazwyczaj zdążę usłyszeć jak wstaje ale nie mam szans sięnawet ubrać bo zajmuje mu to mniej niż min :P. Oprócz karmy dostaje ryż z warzywami i gotowanym mięsem z kurczaka. Tak sobie teraz myślę że może go coś pędziło bo ostatnio na spacerach nad rzekom wcinał trawę błoto itp teraz mu nie pozwalam za bardzo i wczoraj w nocy był spokój.

Posted

Jeżeli to jeszcze szczeniak, to niestety trzeba mu "wybaczyć" i wstawać jak najwcześniej, psiaka na ręce i pędem na dwór. Jeżeli pies dorosły, to rzeczywiście może miał chwilowe dolegliwości i nie wytrzymał, a jeżeli będzie się powtarzać, to nie karm go wieczorem, wyprowadź tuż przed snem i rano jak najwcześniej. Z czasem, jak się przyzwyczai będzie można zmniejszyć "rygor" ;)

Posted

na razie problem ustąpił ale wasze cenne uwagi będę miał w pamięci. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Na marginesie piesio ma 6-7 miesięcy.

• 2 weeks later...
Posted

witam
zeby nie mnozyc tematow .
Mam ten sam problem moj 5 letni szpic niemiecki zaczal sie zalatwiac w nocy.
Wychodze z nim o 23 pies sika i ciagnie do domu , mimo wszystko robie rudnke ale i tak jak sie nie wykasztani przed noca to kupa murowana .
Co robic poza godzinnym lazeniem po nocy. :(

Posted

Tak jak pisałam wyżej, zmień pory karmienia (żeby ostatni posiłek był wcześniej). Jeżeli ma biegunkę idź z nim do weterynarza. A jeśli załatwia się kilka razy dziennie pomyśl nad zmianą karmy, może obecna mu nie służy. Warto też odrobaczyć psiaka, o ile nie był ostatnio odrobaczany.