a_r_e_k Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 Witam Mam piesia ze schroniska od miesiąca. Na początku załatwiał się w domu, ale oduczenie zajęło 2 dni. Teraz pojawia się problem tego typu iż piesiu od 4 dni notorycznie robi kupę w domu w nocy dodam że nie sygnalizuje jeszcze chęci wyjścia na dwór trzeba się domyślać. Spacery ma prawie co 2 godz. ostatni o 22.30. Drugi posiłek dostaje o 16 ma ktoś jakiś pomysł? Quote
rozi Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 O której ma pierwszy spacer? Może robi tę kupę wcześnie rano, nie w nocy. Drugie pytanie - czy zmieniałeś karmę? Quote
a_r_e_k Posted May 1, 2010 Author Posted May 1, 2010 Pierwszy spacer ma o 6 rano. Karma w zasadzie od pojawienia się w domu została zmieniona ze schroniskowej na RC. Kupa w nocy bo zazwyczaj zdążę usłyszeć jak wstaje ale nie mam szans sięnawet ubrać bo zajmuje mu to mniej niż min :P. Oprócz karmy dostaje ryż z warzywami i gotowanym mięsem z kurczaka. Tak sobie teraz myślę że może go coś pędziło bo ostatnio na spacerach nad rzekom wcinał trawę błoto itp teraz mu nie pozwalam za bardzo i wczoraj w nocy był spokój. Quote
Delph Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Jeżeli to jeszcze szczeniak, to niestety trzeba mu "wybaczyć" i wstawać jak najwcześniej, psiaka na ręce i pędem na dwór. Jeżeli pies dorosły, to rzeczywiście może miał chwilowe dolegliwości i nie wytrzymał, a jeżeli będzie się powtarzać, to nie karm go wieczorem, wyprowadź tuż przed snem i rano jak najwcześniej. Z czasem, jak się przyzwyczai będzie można zmniejszyć "rygor" ;) Quote
Paulinka0013 Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Próbowałeś z matami/gazetami ? Zaniem szczenię się nauczy, trochę czasu minie, a łatwiej jest sprzątać z mat czy gazet niż z podłogi. Quote
a_r_e_k Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 na razie problem ustąpił ale wasze cenne uwagi będę miał w pamięci. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Na marginesie piesio ma 6-7 miesięcy. Quote
Belert Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 witam zeby nie mnozyc tematow . Mam ten sam problem moj 5 letni szpic niemiecki zaczal sie zalatwiac w nocy. Wychodze z nim o 23 pies sika i ciagnie do domu , mimo wszystko robie rudnke ale i tak jak sie nie wykasztani przed noca to kupa murowana . Co robic poza godzinnym lazeniem po nocy. :( Quote
Delph Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Tak jak pisałam wyżej, zmień pory karmienia (żeby ostatni posiłek był wcześniej). Jeżeli ma biegunkę idź z nim do weterynarza. A jeśli załatwia się kilka razy dziennie pomyśl nad zmianą karmy, może obecna mu nie służy. Warto też odrobaczyć psiaka, o ile nie był ostatnio odrobaczany. Quote
a_r_e_k Posted May 15, 2010 Author Posted May 15, 2010 Ja swojemu ostatni posiłek daje o 16 i jak na razie skutkuje. Robi co potrzeba o 20 i do rana wytrzymuje oby już mu tak zostało :) Quote
Recommended Posts