Iwona Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 Od pewnego czasu nurtuje mnie to pytanie- na czym polega współwłasność psa? Czy to jest "prawnie" obwarowane ? Pod jakim przydomkiem hodowlanym rodzą się szczenięta? Może wypowiedzą się osoby mające psy na współwłasność - jakie są plusy i minusy takiej sytuacji? Quote
onka Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 Spisuje się umowę i pies przez cały czas będzie własnością obu stron umowy jakie będą rozliczenia za utrzymanie psa i wystawy itd (krycie itd)to juz kwestia umowy między stronami. Obie osoby (czy wiecej niz dwie) musza byc członkami ZK i oplacac składki.Jesli jedna ze stron "nawali" i zostanie wykluczona ze związku kyn, pies automatycznie również, dlatego tez ja na współwłasnośc poszłabym tylko zosoba którą bardzo dobrze znam nie mam w tym doswiadczenia więc pisze to co wiem :) Quote
onka Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 no i np .plusem może byc to,że jesli nie stac mnie na psa który kosztuje sporo to w tym momencie dzielimy sie kosztami kupna psa. Quote
Iwona Posted April 8, 2006 Author Posted April 8, 2006 Dzięki Oneczko za wyjasnienia:-) a pod jakim przydomkiem rodzą się szczenięta jeżeli suczka jest na współwłasność? Quote
onka Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 a tutaj jest info o wszystkim, miałam ten numer ale niestety bardzo smakował moim szczeniakom:evil_lol::mad: [SIZE=2][COLOR=#005633][B]PIES - nr 8 (308) / 2004 tzn w tym numerze psa [/B][/COLOR][/SIZE] Quote
Dorota_33 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 zasady współwłasności psa: 1.Członkowie Związku mogą posiadać i hodować psy zarejestrowane w Związku na zasadzie współwłasności. 2.Skutkiem zgłoszenia prawa do współwłasności psa i działań związanych z jego wystawianiem,hodowaniem i innymi rodzajami aktywności w Związkujest ponoszenie konsekwencji przez wszystkich współwłaścicieliza działanie każdego z nich.itd 3.Suki hodowlane stanowiące współwłasnoścmogą być użyte w hodowli z wykorzystaniem przydomka któregokolwiek ze współwłaścicieli.Jednak sytuacja ta musi być urególowana co najmniej jeden miesiąc przed planowanym kryciem w taki sposób,że: -na piśmie potwierdzonym przez Oddział Związku współwłaściciele wyznaczają jednego ze współwłaścicieli jako wyłącznego dysponenta i przedstawiciela -w piśmie tym stwierdzają,który przydomek będzie użyty dla mających się urodzić szczeniąt -jeśli współwłaściciele są członkami różnych Oddziałów Związku,to pies stanowiący współwłasność musi być zarejestrowany w Oddziale przedstawiciela współwłaścicieli i konsekwentnie dokumentacja hodowlana suki i jej potomstwa jest wystawiana przez ten Oddział 4.Każdorazowa zmiana właściciela,przedstawiciela lub używanego przydomka musi być zgłoszona w formie pisemnej potwierdzonej przez Oddział Związku nie póżniej niż jeden miesiąc przed planowanym kryciem. Quote
Iwona Posted April 9, 2006 Author Posted April 9, 2006 Dziękuję za odpowiedzi:multi:- teraz mam już trochę wiedzy na ten tema:-). Dorotko- czy te informacje zaczerpnięte są z jakiegoś regulaminu?Przegladałam regulamin hodowli psów ale tam nie natknęłam się na to. Quote
Dorota_33 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Tak Iwonko-z Dwumiesiecznika Związku Kynologicznego w Polsce ,,Pies'' Nr 2 /2006r Quote
Iwona Posted April 9, 2006 Author Posted April 9, 2006 [quote name='Dorota_33']Tak Iwonko-z Dwumiesiecznika Związku Kynologicznego w Polsce ,,Pies'' Nr 2 /2006r[/quote] Dzięki - muszę ze wstydem przyznać ,że nie jeszcze nie prenumeruję "Psa":oops:. Quote
Dorota_33 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Szczerze mówiąc ja też nie,dostałam akurat jak byłam w czwartek w Związku,piszą tam m.in. o współwłasności. Quote
sh_maniak Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Ja mam psa na współwłasności i tak po prawdzie to jak kto się dogada, jest sprawa czysto indywidualną ;) Quote
tomek321 Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 A mógłby ktoś napisać coś więcej o zasadach współwłasności. Wiem, że jest to sprawa indywidualna, ale przykładowo, mniej więcej jak zazwyczaj się robi. Pozdrawiam Quote
kredka Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 są i plusy i minusy.Plus jest taki że jeśli pies dużo kosztuje można go kupić za połowę ceny,ale natomiast minusem będzie to że trzeba o wszystkim decydować z drugim właścicielem. Quote
Dada Posted June 27, 2009 Posted June 27, 2009 Tomku, na prawdę zależy dużo od tego z kim bierzesz psa na współwłasność i na co się decydujesz.. Często może być jeden, lub dwa mioty w przypadku suni na przydomek hodowlany drugiej osoby plus konkretna ilość szczeniąt - czasami dwa, miot.. Na prawdę różnie to bywa. Współwłaściciele moga dzielić się kosztami wystaw itd, ale nie zawsze tak jest, można w umowie zawrzeć dosłownie wszystko... Quote
Toller Posted June 27, 2009 Posted June 27, 2009 [quote name='Dada']Tomku, na prawdę zależy dużo od tego z kim bierzesz psa na współwłasność i na co się decydujesz..Współwłaściciele moga dzielić się kosztami wystaw itd, ale nie zawsze tak jest, można w umowie zawrzeć dosłownie wszystko...[/quote] Dokładnie, wszystko zależy jak się dogadacie, tu nie ma sztywnych ram Quote
milamini Posted June 27, 2009 Posted June 27, 2009 [quote]-jeśli współwłaściciele są członkami różnych Oddziałów Związku,to pies stanowiący współwłasność musi być zarejestrowany w Oddziale przedstawiciela współwłaścicieli i konsekwentnie dokumentacja hodowlana suki i jej potomstwa jest wystawiana przez ten Oddział[/quote]I nie radzę ustanawiać "przedstawiciela" mieszkającego daleko- nikt z innego oddziału nie przyjedzie na przegląd miotu na teren innego oddziału. Obrazowo- suka mieszka w W-wie, a główny przedstawiciel w Gdańsku. Masz miot (szczeniaki mieszkają w W-wie), ale zgłosić go trzeba w takim razie w Gdańsku. I na zdrowy rozum nikt nie będzie się tłukł te ...set kilometrów na przegląd, a małych szczeniaków nikt normalny też nie będzie targał na przegląd. a bywało tak, że najpierw ustalenia były inne, a życie (ZK ;)) je ostro zweryfikowało. Można zawsze sukę zaciążoną wysłać do "przedstawiciela" i on odchowuje miot. Ale czy warto??:razz: Quote
pa-ttti Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 czy dwie hodowle mogą kupić psa na współwłasność? tak żeby potem można było powiedzieć że pies jest z hodowli X i Y. miejsce zamieszkania będzie miał jedno ponieważ dwie hodowle mieszczą się w jednym domu. Quote
Recommended Posts