Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie.
Jest to pierwszy temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałośc i jasne odpowiedzi :)

Przejdźmy do rzeczy, mam czteroletnią suczkę rasy Golden Retriever, jest z [COLOR=Black]zarejestrowanej, dobrej hodowli Complement po rodzicach - ojcu: [/COLOR][SIZE=2][COLOR=Black][URL="http://complement.fr.pl/extreme.html"]EXTREME PLEASURE Jeanton[/URL]
Ch. PL. Zw. Rasy, Wielokrotnie CWC IMPORT HOLANDIA i matce: [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black][URL="http://complement.fr.pl/p1.html"]CH. PL NIGHTDREAM Go Go Go. [/URL]

Moja suczka posiada wszystkie papiery, które są potrzebne do wyrobienia rodowodu. Chciałbym za około 10 miesięcy, przy następnej cieczce ją dopuścic - oczywiście będzie to decyzja przemyślana, podjęta wspólnie z rodzicami - w związku z tym mam wiele pytań, mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która jasno mi na nie odpowie :). Oto pytania:

1. Jaka jest granica wieku suki, która może miec szczeniaki (chodzi mi o bezpieczeństwo) ?
2. Jakie formalności muszę załatwic, aby szczeniaki miały rodowody ?
3. Czy muszę rejestrowac hodowlę w związku kynologicznym czy mogę po prostu dopuścic moją suczkę ?
4. Gdzie mogę znaleźc reproduktora z rodowodem oraz z badaniami (bez dysplazji i innych wad)?
5. Jak stwierdzic kiedy moja suka ma dni, kiedy może zajśc w ciąże?
6. Jak duże jest prawdopodobieństwo, że umrze podczas porodu lub szczeniaki będą chore?
7. Po urodzeniu szczeniaków jakich kosztów muszę się spodziewac, ile kosztują wszystkie badania itp ?
8. W jakim wieku szczenięta mogą byc odebrane od matki?

Oto parę pytań z wielu, które chodzą mi jeszcze po głowie, mam nadzieję, że otrzymam odpowiedź choc na częśc z nich :)

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam - Jakub
[URL="http://complement.fr.pl/p1.html"][/URL][/COLOR][/SIZE]

Posted

najpierw wyrób rodowód. potem uzyskaj z suczką min ocenę bardo dobrą na 3 wystawach z tym na jednej międzynarodowej.. wtedy uzyska tytuł suki hodowlanej a potem możemy pogadać o reszcie.. ;)

Posted

Dzięki Goldenmanko i Nefre za odpowiedzi, jutro przejde się do związku i postaram się wyrobic rodowód, czy macie może terminarz i miejsce wystaw na których mogę wystartowac, głownie interesuje mnie woj. pomorskie, gdyż jestem jeszcze młody i nie zmotoryzowany, mama nie prowadzi a tata zapracowany ;)

Pozdrawiam i czekam na więcej odpowiedzi.

Posted

Terminarz wystaw jest na stronie związku ([url]http://www.zkwp.pl/index_pl.htm[/url]) w dziale wystawy. Tam są podane miejscowosci, rangi wystaw (krajowe, międzynarodowe,czy klubowe) i termin zgłoszeń.

Posted

Okay, dziękuję bardzo :) Są trzy wystawy w moim rejonie, więc wystartuje :)
Troche się cykam, bo moja jak widzi innego psa to dostaje "kota" i nie moge jej utrzymac :))

Mam jeszcze takie pytanie: czy konieczne jest zaliczenie tych trzech ocen bardzo dobrych, aby dopuścic sukę "legalnie" i żeby jej szczeniaki miały rodowody?

Nie zależy mi, aby na szczeniakach zarobic dużo pieniędzy, traktuje to jako zdobywanie nowego doświadczenia i nabrania wprawy jeśli chodzi o odpowiedzialnośc, lecz nie chciałbym byc jednym z "piratów" sprzedających "golden retrievery" po rodowodowych rodzicach ;)

Pozdrawiam

Posted

Tak, konieczne są 3 oceny bdb dla suki (3 dosk dla samca)- 2 na wystawach krajowych, trzecia na międzynarodowej lub klubowej, od dwóch przynajmniej różnych sędziów.Uzykanie tych ocen naprawdę nie jest trudne, szczególnie jeśli suczka jest po dobrych rodzicach.
Przydomek już sobie zacznij wyrabiać- idziesz do Związku, prosisz o druczek (druczek waha sie w granicach cenowych 30 -40 zł) wpisujesz sobie kilka wariantów przydomka,oddajesz Pani w Związku i czekasz. Dlatego piszę już o tym, bo niestety na przydomek czeka sie czasem i kilka miesięcy, więc lepiej zacząć już teraz. Jeśli zaliczysz te 3 wystawy na bdb, idziesz do Związku, pokazujesz karty ocen ( które dostaniesz na wystawach), i na ich podstawie wbiją Ci w rodowód "sukę hodowlaną", już bez opłat. Teoretycznie, mając przydomek i sukę hodowlaną, oraz odpowiedni wiek tejże, mozesz zacząć hodowlę. Ale uwaga : zrób jej jeszcze przynajmniej prześwietlenie stawów biodrowych (HD), o ile nie jeszcze badanie oczu i serca.
Jeżdząc na wystawy, patrz na samce - potencjalnych tatusiów. Może jakiś Ci sie wybitnie spodoba, będziesz mieć też możliwość sprawdzenia ich psychiki (podejdź, pobaw się, wyciagnij piłeczkę, chociaż tyle), bo na zdjęciach niestety nie wszystko widać, a lepiej nie kryć utytuowanym ale dennym psychicznie :razz: .

Posted

Dziękuję Wam bardzo :)
Zastanawiam się czy jest sens, to długo potrwa a moja kochana nie jest już taka młoda, muszę to przemyślec :)

Pozdr.

Posted

Zarejestrowac suke w ZKwP, i pojechac na kilka wystaw nie zaszkodzi. Kosztowało to bedzie ok 500 zł w sumie ( zapisanie Ciebie lub któregos z rodziców do zwiazku to ok 70 zł ze składką roczną, plus rejestracja suki i rodowód ok 60 plus te 3 wystawy ok 250 zł, no chyba ze trzebaby wiecej wystaw.) Ale to nie zaszkodzi, a w tym czasie mozesz sie dokształcic, poznac hodowców, włascicieli reproduktorów.. No i dojsc do wniosku czy hodowac czy nie.

Posted

Wiem, dzięki :)
Dzisiaj lub jutro pójde i postaram się o wyrobienie rodowodu...

Mam jeszcze takie pytanko: mojej suczce lecą z oczu takie łezki brązowe (zobaczcie zdjęcie z linku), usunąc to mogę tylko poprzez operacje, czy to ją dyskwalifikuje na wystawach?

Pozdrawiam

Posted

Ale te łezki są jako co zdiagnozowane? Bo kilka chorób oczu daje wysięki, pytanie tylko czy to jest choroba nabyta, czy dziedziczna- jeśli dziedziczna, to należałoby się zastanowić nad rozmnażaniem..

Posted

Nie jest to choroba dziedziczna, pytałem :)
Robiliśmy wymaz oka i są to zatkane kanaliki łzowe, pomoże tylko ich przetkanie, ale trzeba by ją uśpic... Jak uważasz [URL="http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=5341"]Toller-Fox[/URL] dyskwalifikuje ją to na wystawach?

Pozdrawiam.

Posted

NIe znam sieakurat na tym schorzeniu, ale dlaczego ją ma to dyskwalifikować? Przecież to nie wada eksterieru, ani tym bardziej psychiki;) . Myślę, ze jeśli przetrzesz jej oczka tuż przed ringiem nikt się nawet nie zorientuje- niemniej, na Twoim miejscu, niezależnie od tego czy będziesz ją wystawiał czy nie, zoperowałabym, jeśli tylko jest taka możliwość. Twoja suczka nie jest w podeszłym wieku, i jeśli ma zdrowe serce i ogólnie dobrą kondycję (co i tak jest wymagane do jej rozmnażania) spokojnie przetrzyma operację, a oczy nie będą jej doskwierać.

Posted

Pomyślę nad tym, dziękuję Ci bardzo, pomogłaś mi :)
Jest jeszcze jedna sprawa nie do końca związana z tematem - Draka (moja sunia) najbardziej się słucha mamy, ze mną jest gorzej, na spacerach często zjada jakąś kośc albo czasami ... coś gorszego, chciałbym jej kupic kaganiec - uważasz, że to dobry pomysł - golden w kagańcu? Nie będzie się męczyła?
Jeśli miałbym kupowac ten kaganiec to są rozmiarówki czy muszę iśc z nią i dopasowac?

Sorry za laickie pytanka ;)

Pozdrawiam

Posted

Zacieki wyglądają nieładnie, ale moim zdaniem nie dyskwalifikują psa.
Wiele młodych psów ma takie - związane głównie z grudkowym zapaleniem trzeciej powieki. Czasami kanalik jest zarośnięty (wtedy wysięk jest od urodzenia) lub zatkany (np. ziarenkiem piasku).
Wydaje mi się, że warto oko "naprawić" - skonsultuj się z wetem-okulistą.

Posted

Zacieki pod oczami nie dyskwalifikuja, ale zle wygladaja.

[quote]Przejdźmy do rzeczy, mam czteroletnią suczkę rasy Golden Retriever, jest z zarejestrowanej, dobrej hodowli Complement po rodzicach - ojcu: EXTREME PLEASURE Jeanton
Ch. PL. Zw. Rasy, Wielokrotnie CWC IMPORT HOLANDIA i matce: CH. PL NIGHTDREAM Go Go Go. [/quote]

O ile mi wiadomo, Nightdream Go Go Go to samiec, a Extreme Pleasure Jeanton to suka.

Nikt z Was nie ma watpliwosci odnosnie pierwszego krycia suki w wieku okolo 5 lat??? (zakladajac, ze zalatwienie formalnosci troche potrwa, dobor reproduktora i wreszcie czekanie na cieczke)

Posted

Ja mam dwa psy urodzone gdy ich matki miały 6 lat, oba mioty były pierwsze i beda jedyne. W ich wypadku były to gruntownie przemyslane krycia, bo hodowcy kryja tylko wtedy gdy chca miec szczeniaki dla siebie. Oba mioty były zdrowe i bezproblemowe.(ale hodowcy maja po 20 lat doswiadczenia w rasie i hodowli) Ale tez i obie rasy nie sa tak popularne jak GR.
Wszystko to jest kwestia przemyslenia i decyzji czy takie krycie miałoby zapoczątkowac hodowle, czy ma byc tym jednym jedynym "zeby zobaczyc jak to jest wychowac szczeniaki" bo i takie sa przypadki .. No i czy suka jest na tyle wartosciowa hodowlanie ( i zdrowa) by przyniosło to korzysc dla rasy.

Posted

Racja, Nightdream Go Go Go to samiec, pomyliło mi się :)
Powiem tak: w chwili obecnej myślałem o jednorazowym kryciu, żeby zobaczyc jak to wygląda, czy się opłaca itp. Na pewno dla tej suki, którą posiadam byłby to pierwszy i ostatni miot, gdyby rozmnażanie nie sprawiałoby problemów - poradziłbym sobie z tym wraz z rodzicami to nie wykluczalibyśmy tego jako dodatkowego źródła dochodów. Oczywiście wszystko byłoby robione zgodnie z regulaminem itp, przede wszystkim zdrowie suczki.

Rodowód wyrobię, nie dużo mnie to kosztuje, a może się przydac, na wystawy pójdę, aby zdobyc doświadczenie jak to wygląda a jak będzie dalej? Zobaczymy :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdr.

Posted

[quote]czy się opłaca itp[/quote]

Przede wszystkim,zeby rozmnażać zwierzęta trzeba już teraz wiedzieć,czy jest się na to gotowym. Szczeniaki to nie tylko pieniądze z nich, ale także mnóstwo problemów łącznie ze zbytem. To nie jest tak,że rodzi się kilka kuleczek a pod drzwiami stoją chętni.Te kuleczki trzeba odchować, dokarmić, zaszczepić, wyrobic metryki...to wcale nie jest łatwa i przyjemna praca. Trzeba wiedzieć,ze te kuleczki brudzą i to wcale nie mało:shake: Te kilka kuleczek sika, robi kupke kilka razy dziennie i nie ma z tym związanych zapachów róz i fiołków w domu.....

Posted

[quote]w chwili obecnej myślałem o jednorazowym kryciu, żeby zobaczyc jak to wygląda, czy się opłaca[/quote]

Moze sie okazac, ze zamiast zarobic, bedziesz musial dolozyc do miotu i to niemalo.
Owszem, moze byc tak, ze sprzedasz "na pniu" caly miot i zostaniesz z mniej lub bardziej okragla sumka w kieszeni, ale moze byc i tak, ze (odpukac!) szczenieta beda miec problemy zdrowotne, suka-matka bedzie wymagala kosztownego leczenia, nie znajdziecie nabywcow i szczeniaki zostana u Was duzo dluzej niz 8 tygodni...
Trzeba rowniez wziac pod uwage fakt, ze goldenow jest teraz bardzo duzo i zeby szybko sprzedac miot trzeba odpowiednio sie zareklamowac i/lub skojarzenie musi sie czyms wyrozniac - o to bedzie trudniej, bo suka ma 4 lata, nie byla na zadnej wystawie, nie startowala w konkursach, nikt o niej nie slyszal...

Ponadto, jezeli myslisz o kupnie/zostawieniu drugiej suki, to wez pod uwage to, ze zanim zacznie na siebie zarabiac (o ile w ogole, bo moze z roznych przyczyn nie nadawac sie do rozrodu), minie duzo czasu i bedziecie musieli w nia zainwestowac.
Ale od czegos trzeba zaczac.

Posted

Oczywiście liczę się z tym, dlatego myśle o tym teraz kiedy mam trochę kasy, nie jest tak, że ja mówię rodzicom, że wszystko cacy, oni dają tylko na pokrycie i już. Koszty pokrywam ja z własnej, zarobionej kasy, chciałbym zobaczyc jak to wygląda.

Na razie wyrobię rodowód i w lipcu pójdę na wystawę, potem zobaczymy co będzie dalej :)
Dzisiaj muszę się pochwalic Draka przeszła dystans około 1 km bez smyczy po chodniku - pierwszy raz spróbowałem, szła przy nodze jak nie ona :)
Hehe :)

Pozdrawiam i dziekuję.