fantka Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Ale bida! Mam nadzieję, że szybko wróci do zdrowia. Za parę miesięcy czeka nas kastracja naszego psiaka. [B]Sirion[/B], czytałam gdzieś, że skye teriery reagują na niektóre leki podobnie jak collie. Colak moich rodziców miał trochę problemów przy narkozie. Napisz czy tu też mogą wystąpić jakieś kłopoty. Czy wet stosował jakieś specjalne znieczulenie? Wielkie dzięki za miłe powitanie na Terierkowie. Ja ślepota jestem i zauważyłam dopiero po kilkunastu minutach. Quote
Rinuś Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 bo moja ciocia chcialay jednak rodowodowego pieska :) a znam tylko Ciebie ktora ma hodowle tych slicznych pieskow :) Quote
bajadera Posted April 1, 2007 Author Posted April 1, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]Fantka[/B], suka miała narkozę dożylną . Zero problemów. Tylko w nocy wymiotowała, ale to dość normalne.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Natomiast co do leku, to pewnie chodzi o invermectine (inwermektyna). Jest to lek powszechnie stosowany w USA na robaki, a konkretnie specjalny gatunek nicieni, który lokuje sie w sercu psów, a przenoszony jest przez tamtejsze komary. Stosuje się go do leczenia tego typu zakażeń pasożytniczych i także zapobiegawczo. U colie występuje genetycznie uwarunkowana nadwrażliwość na lek. Ta nadwrażliwośc objawia się szokiem całego organizmu po podaniu leku, prowadzącym bardzo często do zgonu psa. Został zidentyfikowany konkretny gen odpowiedzialny za to zjawisko. U skye terrierów występuje podobna nadwrażliwość na ten lek. Podejrzewano podobne podłoże. Przeprowadzono badania genetyczne w USA (nawiasem mówiąc ja przesłałam materiał genetyczny do tych badań od 5 psów, bo program badań był otwarty i bezpłatny), ale u ponad 200 przebadanych psów tego genu nie wykryto. Najprawdopodobniej podłoże nadwarażliwości na inwermektynę u skye terrierów jest inne. U nas nie jest to właściwie problelem, bo u nas nie wystepują te pasożyty. Inwermektyna jest praktycznie u nas nie uzywana.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
fantka Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Dzięki!!! To całe szczęście, że nie muszę się tym martwić. Życzę suni szybkiego powrotu do zdrowia. Quote
Asialalala&Borys Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 ja o narkozie...Borys przeszedł 2 operacje (kulawizna 2 łap) i obie narkozy przeszedł dobrze ,poza małymi wymiotami po wszystko, było ok.Oczywiście miał tez 2 "znieczulenia" w czasie wyjmowania "odrutowania" i tez było dobrze na szczęście.Druga łapa dochodziła do siebie znacznie dłuzej niż pierwsza ale teraz jest ODPUKAĆ idealnie. Quote
bajadera Posted April 5, 2007 Author Posted April 5, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A ja dziś idę na wyjęcie szwów Sandrze po zabiegu. Obrazi się na mnie jak drut ![/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
bajadera Posted April 22, 2007 Author Posted April 22, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Frodo na spacerze w parku w dniu dzisiejszym. Zdjęcia miały uwiecznić, jak pięknie zgarnia suche liście.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/F1.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/F2.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Trochę te foty wytrymowane, ale obiekt ruchliwy.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Deirdre Posted April 23, 2007 Posted April 23, 2007 [quote name='fantka']Cudowna zgarniarka liści z niego!!![/quote] zgarniarke to mozna wybaczyc ale te charakterki trudne!!!!!!! jeszcze toto gorsze bardziej od sznaucera :D Quote
bajadera Posted April 23, 2007 Author Posted April 23, 2007 [quote name='Deirdre']zgarniarke to mozna wybaczyc ale te charakterki trudne!!!!!!! jeszcze toto gorsze bardziej od sznaucera :D[/quote] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Co ty chcesz od ich charakterków. Do rany przyłóz, a gangrena się wda :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Poznałaś je w Poznaniu i chyba Cię nie pogryzły ?[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Deirdre Posted April 24, 2007 Posted April 24, 2007 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Co ty chcesz od ich charakterków. Do rany przyłóz, a gangrena się wda :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Poznałaś je w Poznaniu i chyba Cię nie pogryzły ?[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] No właśnie na wystawie to one miały włączoną opcję "maskowanie" takie grzeczniutkie były wszystkie i chętne do wygłaskania :D :p Na codzień to raczej kosmate i uparte "betonki" z własnym zdaniem. Toż to szkolenie takiego jeszcze trudniejsze i wolniejsze niż dawno temu szkolenie mojego Kastora. hehehehe Zwariować by mozna było z tymi betoniastymi łobuzami gdyby nie to że kochane te kosmate mordy :loveu: (moja kosmata morda psia w awatarze jakby mniej kosmata bo fota ostrzyznego na lato sznaucera z czasow gdy byl piekny i młody) Quote
Basia_Sz Posted June 20, 2007 Posted June 20, 2007 Witajcie odwiedzający! :loveu: Przekazuję serdeczne pozdrowienia od Małgosi ****** :loveu: Biedaczka ma bana i nie może z żadnego komputera wejść na dogo :shake: Ale prosiła,żeby przekazać, że nie zapomniała o swoich gościach, przesyła gorące uściski i dziękuje wszystkim za odwiedziny :loveu:. Quote
Vogue Posted June 21, 2007 Posted June 21, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/Tato.jpg[/IMG][/COLOR][/SIZE][/FONT] :loveu::loveu::loveu:Wpadłam trochę poodkurzać i przypomnieć skye.:loveu: Quote
Patikujek Posted October 2, 2007 Posted October 2, 2007 No i pusto tutaj, może ktoś z właścicieli skyeów wstawiłby jakieś fotki, steskniłam sie za kudłaczami Quote
DużyCP Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 fakt cicho strasznie, maluchyyyyyy gdzie jesteście? Quote
bajadera Posted October 19, 2007 Author Posted October 19, 2007 Wiesz działy się rózne rzeczy, wiele się pozmieniało. Frodo Baggins na wystawie we Wrocławiu. [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/wroclaw/skye8.jpg[/IMG] [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/wroclaw/weteran3.jpg[/IMG] Valenty Harmonia Zmysłów [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/wroclaw/skye6.jpg[/IMG] A to jest Tales - wnuczek Froda z nieprawego łoża [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/wroclaw/Tales1.jpg[/IMG] Quote
anetta Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 oooo jak miło znowu pooglądać kudłacze :multi: Quote
Miga Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Ja też chętnie pooglądam fotki tych ciekawych psów. Kiedyś na krakowskiej wystawie zatrzymałam się koło ringu skye`ów i pan, który wystawiał jednego szarego pieska sam zaczął opowiadać o tej rasie :) Miło :) Quote
bajadera Posted October 20, 2007 Author Posted October 20, 2007 Ze skye'ami jest obecnie bryndza straszna. Na klubówkę w Poznaniu nie ma żadnego zgłoszonego ! Ja nie mogę pojechać, bo w tym czasie służbowo za granicę muszę wybyć. Wszyscy inni, co kiedyś wystawiali skye'e przycichli. Koszmar. Grozi nam całkowity upadek ! Quote
Ishimaru Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 [COLOR=Red]Czy ktoś ma może fotkę skye terriera z obciętymi włosami ?[/COLOR] Chciałabym ocenić, czy moja suczka jest mieszanką tej rasy. Ona ma naturalnie długi włos, lecz trafila do schroniska jak jeden wielki dred, dlatego teraz ma krótsze kłaki.... Quote
fantka Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 [quote name='bloody-minded'][COLOR=Red]Czy ktoś ma może fotkę skye terriera z obciętymi włosami ?[/COLOR] Chciałabym ocenić, czy moja suczka jest mieszanką tej rasy. Ona ma naturalnie długi włos, lecz trafila do schroniska jak jeden wielki dred, dlatego teraz ma krótsze kłaki....[/quote] Na tym wątku znajdziesz takie fotki. Tylko tu jest sunia kremowa i zaraz po strzyżeniu. [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=93856&highlight=skye+terrier&page=15[/URL] A na innym zakazanym tu forum są fotki pieska z troszkę dłuższą sierścią. [B]Bajadera[/B] też powinna dysponować fotkami ostrzyżonych skye terrierów. Quote
bajadera Posted December 29, 2007 Author Posted December 29, 2007 Też tylko mogę wskazać te same miejsca, gdzie ostrzyżone skye można zobaczyć, bo moje wszystkie ofutrzone chodzą. A napisz no ty jakie mniej więcej ma wymiary Mopka (długość, wysokość, waga). Ze zdjęć wygląda na mix skye terriera, chociaż uszy ma dziwne, bo powinny być albo stojące albo wiszące, a na zdjęciach wygląda jakby były załamane. Quote
puchu Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Tutaj bloody-minded opisała swoja sunie [url]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=9179185&postcount=573[/url] Quote
bajadera Posted December 29, 2007 Author Posted December 29, 2007 Może to mix ze sznaucerkiem ? Widziałam takie w Łodzi po ciemnej suce i sznaucerku pieprz z solą. Poszły bardzo w matkę, tylko sierść miały bardzo twardą. A czy to w sumie nie wszystko jedno ? Ważne, że ma dobry dom i jest kochana ! Quote
Recommended Posts