Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam 4-o miesiecznego boksia, prubowalam dawac mu rozne karmy od eukanuby i royala poczynajac ale krecil nosem i nie chcial tego jesc nawet jak sie go lekko przeglodzilo...
probowalismy mieszac mu karme z roznymi dodatkami tez bez skutku...
znajomy nam doradzil puszki darlinga ktory jest produktem puriny... i odziwo gdy tylko zostaje mu to podsuniente pod nos, wszystko znika...
ale jest maly problem bo jest to karma wylacznie dla psow doroslych...
Co zrobic w takiej sytuacji??

Pozdrawiam

Posted

[B]Keleris[/B] - pies je [B]Darlinga[/B], bo ma (tak jak karmy Chappi,Pedigree) sztuczne dodatki smakowe i zapachowe-każdy pies je te karmy ze smakiem-niestety:shake:

Mój pies nie tknie suchej karmy RC i Eukanuba. Obecnie jest na Hill's-ie.

Ja ze swojej strony(u mnie to działa:p) polecałabym Ci mieszanie suchej karmy z puszkami-ale nie tym supermarketowym paskudztwem tylko z puszkami typu- Animonda,Belcando, lub z twarożkiem, jogurtem, ryżem z mięskiem.

Z moim psiakiem to skutkuje, zwłaszcza jak karma puszkowa jest jeszcze lekko podgrzana, wtedy wydziela masę zapachów i psiak aż piszczy z radości:lol:

Co do [B]Puriny[/B]- Purina [B]Dog Chow[/B] i [B]Darling[/B] są na poziomie Chappi, natomiast Purina [B]Pro Plan[/B] jest dużo dużo lepsza:cool3:!!!

Posted

Problemem nie jest to, że szczeniak je karmę dla dorosłych, tylko to, że darling to śmieciowa karma...
Jeśli pies nie je suchego i nie potrafisz go do tego nakłonić, to kup mu puszki porządnej karmy, albo gotuj mu sama jedzenie.

Posted

ale ja wiem ze to nie jest dobra karma... tylko ze on nic innego nie zje nawet gdy mu sie wymiesza sucha z taka tandetna puszka tylko powącha i odejdzie...

Posted

[quote name='keleris'] tylko ze on nic innego nie zje nawet gdy mu sie wymiesza sucha z taka tandetna puszka tylko powącha i odejdzie...[/QUOTE]
A moje dziecko lubi tylko czekoladę i nic innego nie chce jeść... Czy w związku z tym mam karmić dziecko wyłącznie czekoladą? :cool3:

Posted

Może zmieszaj z jogurtem, moja Tosia uwielbia, je Nutrę i też nie powiem, żeby się na nią rzucała, ale z jogurtem, rosołem, olejem zje z apetytem...a jak dostanie do tego troszkę sosu z pieczonego schabu to miska lata po kuchni :lol:

Posted

znajomi mieli podobny problem z niejadkiem.
prostym sposoben sobie z tym poradzili.
Nasyp psu dobrej suchej karmy do miski polej odrobina oleju z oliwek,albo smalczyku/odrobine/ najlepiej smalczyk z skwarkami na palce i wymieszac z karma.Zobaczysz efekty jak wpalaszuje wszystko.

A co do puszek to jedyna jakie wydaja mi sie dobre to z Puriny dla sczeniat,to przyjemnie pachnacy pasztet drobiowy,z kawalkami mieska i watrobki.

Posted

mysmy kiedys mieszali suche z odrobinka pasztetu - trzeba bylo lapkami to wszystko wymiachac, zeby suche bylo wymazane pasztecikiem - mloda jadla jak szalona :D teraz na szczescie wyrosla z takich cyrkow i wcina wszystko pieknie :D

Posted

[quote name='keleris']tego tez probowalam i nic z tego...[/QUOTE]
Może upewnij się czy ten maluch jest zdrowy... Brak apetytu u takiego szczeniora jest niepokojący.

Posted

on ma apetyt ale tylko na karme z puszki...
dzis mial podstawione pod nos trzy warianty karma sucha wymieszna z puszka, ryz z wazywkami i miesem, no i sama puszke...
i co mu przypadlo do gustu?
jasne ze sama puszka do pozostalyuch nawet nie podchodzil...

myslalam nawet o tym zeby mu dawac po prostu karme z puszki i uzupelnic ja witaminami...

Posted

[quote name='keleris']
dzis mial podstawione pod nos trzy warianty karma sucha wymieszna z puszka, ryz z wazywkami i miesem, no i sama puszke...[/QUOTE]
No to wygląda na to, że jest rozpuszczony... ;) Wie, że prędzej czy później dostanie to na co ma ochotę, nie będzie sobie zawracał głowy jakimiś chrupkami czy kurczakiem... :diabloti:
[QUOTE]myslalam nawet o tym zeby mu dawac po prostu karme z puszki i uzupelnic ja witaminami...[/QUOTE]
Jeśli ta karma z puszki to ma byc darling, to witaminy nic nie pomogą. Pies nie będzie dostawał wystarczającej ilości wartościowego białka, które jest niezbędne do rozwoju. W tych puszkach nie ma mięsa, a pies musi jest mięso, tym bardziej młody pies. A do tego jest mnóstwo chemicznych ulepszaczy, które rozwalą psu wątrobę.

Posted

Zgadzam się jak najbardziej z [B]coztego[/B], Darling nie nadaje się do podawania jakiemukolwiek psu, a co dopiero szczeniakowi w okresie wzrostu.
On w tego chwili potrzebuje bardzo dużej ilości wapnia, białka, witamin i mikroelementów, ażeby jego organizm miał szansę rozwinąć się prawidłowo.

Ja ze swojej strony polecałabym dla Twojego psa lepsze puszki np. Animonda lub Belcando(która akurat nie ma osobnej karmy junior, ale jest bardzo dobra) z droższych natomiast są Eukanuba lub Hill's.
Poszukaj na stronach internetowych sklepów zoologicznych np. KrakVet.