Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy tylko Royal produkuje karmę hypoalergiczną (konkretnie ROYAL CANIN Hypoallergenic Small Dog). Są może jakieś karmy o takich samych właściwościach, podobnym składzie, ale z hmm... przystępniejszą ceną? Bo 45 zł za kg poraża.

Znalazłam jeszcze karmy Trovet, 1st Choice, Purinę.. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi firmami? Może jakieś porównanie z Royalem i stanem psa po nich?

Posted

Jest jeszcze Eukanuba, Hills, Specific ....

Ja stosowałam RC i z mojego doswiadzenia wynika ze to dobra karma. Ale wiadomo kazdy pies jest inny i inaczej zareaguje.

A na co jest uczulony pies moze uda sie dobrac cos z normalnych karm?

Posted

Właśnie tego nie wiadomo. Wetka nawet nie wspomniała o potrzebie czy nawet możliwości sprawdzenia tego, tylko zaleciła przez kilka miesięcy podawać Royala- tego którego napisałam wyżej. Ale na to chyba nie ma testów, tylko drogą eliminacji wyklucza się różne rzeczy? W każdym razie psa wyłysiło po kurczaku. Także myślę, że i zwykła karma dla wrażliwych psów jagnięcina&ryż zdałaby egzamin... Tylko teraz największy problem jest nie z rodzajem karmy, a z tym, że pies w ogóle suchego nie rusza. Może nie jeść i 3 dni, potem trochę pochrupie i znowu głodówka... to na pewno nie jest dobre dla zdrowia. Wracam więc do mięsa, będę sama sprawdzała. Dzisiaj dostała wołowiny i zobaczymy co będzie ze skórą.

Posted

jest jeszcze bardzo dobra karma Orijen w wersji rybnej. Nie zawiera zbóż więc i ten alergen można przy okazji wykluczyć.
Tania nie jest ale w porównaniu z tym RC to połowa ceny.

• 2 weeks later...
Posted

Tylko ze jak pies jest uczulony na kurczaka to nalezy wczytac sie w skład karmy bo czesto jest dodawany do karm z jagniecina tłuszcz z kurczaka lub maczka wiec nawet nie wielka ilosc moze sowodowac ogromny kłopot. Dlatego polecam karmy bez zboż i kurczaka np. Acane, plecany przez Taks Orijen z ryba i kilka innych ..

Posted

Ja mam doswiadczenie w tej materii z 1st Choice i sie sprawdzil, zarowno ten z kaczka jak i ten z jagniecina. Jeszcze jest ta nowa Pronature Holistic, z ogranicznych produktow a wiadomo dieta z takich skladnikow ma pozytywny wplyw na wiele schorzen.

Posted

mialem okazje karmic RC w wersji giant i moj zwierz po niej mial straszna alergie, wet w swojej "dobroci" zgodnie ze swoim doswiadczeniem :cool3: polecal jako rozwiazanie tego problemu inny RC w wersji hypoalergicznej :crazyeye: - nie zrozumialam intencji i podziekowalismy przechodząc na inna karmę - nam to pomogło...

Posted

U mnie dokładnie to samo- tylko RC słuszny i dobry :) Na razie jest na tym Royalu, ale tylko dlatego, że to mały, 3 kg. pies i ciągniemy na próbkach darmowych, których dostałam chyba z pół kg. w jednej lecznicy (+ jakaś szwedzka konserwa dla psów wrażliwych z jagnięciną i ryżem). Także jak widać i tak nie ma diety całkowicie hypo, bo jest ta konserwa, więc zamiast tego Royala będę ją karmiła jakąś inną suchą karmą, z tych które podaliście, dla psów wrażliwych...

Posted

to dlaczego psa karmisz czymkolwiek :angryy:, jakas puszka z jagniecina (nie widzialem jeszcze puszek z jagniecina..., pewnie glownie sklada sie z produktow zwierzecych czyli nie-jagnieciny) i Royal który jest na bazie czegokolwiek plus właśnie kurczaka ?

Posted

Jak tak czytam o tych wszystkich problemach, alergiach, cudach niewidach, to sie zastanawiam, dlaczego sie upierac przy mozliwie sztucznym zywieniu karma przemyslowa.
Jeszcze rozumiem wetow, majacych jakis zysk ze sprzedazy, z leczenia psow, konsultacji itp.
Raptem moze sie okazac, ze najbardziej alergizujacym jest wysokie przetworzenie odpadow, z ktorych karma jest robiona, dosmaczacze, barwniki, utrwalacze do niej dodawane.

Posted

czasami alergie powoduje różnorodność diety, ludzie karmią wieloma rożnymi produktami, nie czytają ich składów, do tego dodają jakieś przysmaki , dental sticksy, jedzenie domowe i rożne próbki .

skad wtedy mozna wiedziec, ktory w powyzszych produktow ma skladnik uczulajacy...?

Posted

[quote name='Bakteria']A jakiego mam ;) ? Co prawda testów robionych nie miała, ale łysieje mi po kurczaku...[/QUOTE]

To podawac karme bez dodatku kurczaka i najlepiej bez zbóż! Ja mojego karmie Acana Grasslands i pies wkoncu wyglada zdrowo ma duzo energii, poprostu odżył. Nalezy tez czytac dokładnie skład bo to ze karma jest z jagniecina nie oznacza ze nie ma kurczaka!! I tak jak powiedział hodowca mojego psa Podawac tylko karme i wode, nic po za tym, zadnych smaczków, resztek ze stołu...

Posted

[quote name='andromeda'] Podawac tylko karme i wode, nic po za tym, zadnych smaczków, resztek ze stołu...[/QUOTE]
Najgorsze chyba zywienie z mozliwych, wyjalawiajce, ubogie, a jak pies sie gdzies dorwie do resztek, moze sie kiepsko skonczyc.
Generalnie jakos dziwnie wzrosly problemy zdrowotne zwierzat wraz z popularyzacja karm przemyslowych, szczegolnie alergie itp. atrakcje.

Posted

[quote name='mam psa']to dlaczego psa karmisz czymkolwiek :angryy:, jakas puszka z jagniecina (nie widzialem jeszcze puszek z jagniecina..., pewnie glownie sklada sie z produktow zwierzecych czyli nie-jagnieciny) i Royal który jest na bazie czegokolwiek plus właśnie kurczaka ?[/QUOTE]

Naprawdę nie masz w życiu ważniejszych problemów niż to czym karmię swojego psa...? Weź się może trochę uspokój, opanuj, pooddychaj. To, że czegoś nie znasz i nie widziałeś, nie znaczy, że tego nie ma albo jest jakimiś syfem w style Pedigree ;) A słowo czymkolwiek to już twoja własna interpretacja tego, co napisałam. Radzę zająć się poważniejszymi sprawami jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia.

Co do karmienia gotowanym, ja jestem jak najbardziej na tak i wcale nie upieram się na żadnych karmach gotowych. Problem w tym, że pies nie jest jak najbardziej za. Była na wołowinie, wcześniej na tym nieszczęsnym drobiu, z tym, że chęć do jedzenia mija po kilka dniach i pies robi kilkudniowe głodówki, a ze względu na to, że ma też chorą trzustkę COŚ jeść musi, chociażby po to, żeby dostać tabletkę... Akurat te konserwy na których obecnie jest ładnie wcina, ma błyszczącą sierść, jest zdrowy i pełen energii.

A jeszcze do znawcy pt. [B]mampsa[/B] próbka niczym nie różni się od gotowej karmy, a dental stixy i inne przysmaki są hmm.. dla mnie obce. A co widzisz złego w domowym jedzeniu? Lepiej psa karmić całe życie paszą przemysłową niż od czasu do czasu jakieś urozmaicenie wprowadzić?

Posted

Poczytaj o barfie.
Zreszta gotowane, to nie jeden gatunek miesa, mozna dawac male porcje, by pies codziennie cos zjadl.
Glodowki, przerwy w jedzeniu, to norma, nie bardzo jest czym sie przejmowac.
Pod tabletke wytarczy dac kawalek chleba/bulki z dodatkiem ;).
Nawiasem mowiac, konserwy w dluzszym okresie czasu dosc mocno podrazniaja zoladek, ze wzgledu na konserwanty w nich zawarte.
Zasadniczo nie bardzo rozumiem karmienie psa przemyslowym fastfoodem, nawet najdrozszym, szczegolnie przy problemach zoladkowych, trzustkowych, alergiach. Im bardziej przetworzony pokarm, tym trudniej przyswajalny, bardziej obciazajacy uklad trawienny.

Posted

[quote name='karjo2']Poczytaj o barfie.
Zreszta gotowane, to nie jeden gatunek miesa, mozna dawac male porcje, by pies codziennie cos zjadl.
Glodowki, przerwy w jedzeniu, to norma, nie bardzo jest czym sie przejmowac.
Pod tabletke wytarczy dac kawalek chleba/bulki z dodatkiem ;).
Nawiasem mowiac, konserwy w dluzszym okresie czasu dosc mocno podrazniaja zoladek, ze wzgledu na konserwanty w nich zawarte.
Zasadniczo nie bardzo rozumiem karmienie psa przemyslowym fastfoodem, nawet najdrozszym, szczegolnie przy problemach zoladkowych, trzustkowych, alergiach. Im bardziej przetworzony pokarm, tym trudniej przyswajalny, bardziej obciazajacy uklad trawienny.[/QUOTE]

Barf jest na pewno bardzo dobrym sposobem zywienia jednak ja rozumiem tez karmienie psow karmami suchymi, tym bardziej ze przeciez nie wszystkie maja konserwanty a juz na pewno nie maja ich karmy organiczne.

Posted

[quote name='Bakteria']U Na razie jest na tym Royalu, ale tylko dlatego, że to mały, 3 kg. pies i ciągniemy na próbkach darmowych, których dostałam chyba z pół kg. w jednej lecznicy (+ jakaś szwedzka konserwa dla psów wrażliwych z jagnięciną i ryżem....[/QUOTE]

sorry nie chciałem Cie urazic :placz:

zrozumiałem z powyższego postu ze dajesz rożne próbki RC a nie jednego rodzaju i puche jakiejs szwedzkiej karmy i taki wynik mi wyszedł ... jsorrrry ! :crazyeye:

ale wracając do tematu, jeśli karmisz jednym rodzajem karmy moim zdaniem pewnie widzisz czy ta konkretna uczula, jesli tak wybierz inna o dobrym składzie, padło tu kilka propozycji.
1st Choice wersja Hypoalergiczna (tylko mieso z kaczki) , Orijen (ryby) , Pronature Holistic (ja tym karmie i sobie chwale), RC raczej nie polecam ...

Inna opcja, pewnie tez niezła, to sugestia karjo2 aby przejsc na BARF .

Szczerze współczuje, miałem dawno temu taki problem i wiem, że jest trudno

Pozdrawiam i życze uporania sie z tym... :)

Posted

a jeszcze jedno...spojrzałem w net. i widzę w RC Hypoalergenic zawiera wątróbkę drobiowa (inne RC maja kurę) , nie wiem na 100% ale chyba może ona uczulac psa który jest uczulony na drób ??

Posted

to może jeszcze ja podam jedną nazwę - James Wellbelowed. Skład może nie idealny - tylko ok 26% mięsa ale jest bez drobiu, sprawdziłam skład tych co mam w domu - jagnięciny i kaczki. i reklamuja jako hypoalergiczna

• 3 years later...
Posted

Tak naprawdę to czy karma będzie służyła danemu psiakowi alergikowi zależy od tego na co pies jest uczulony. Karma może być hipoalergiczna, ale może zawierać takie dodatki, które akurat tego konkretnego psiaka mogą uczulać. Czasami wystarczy zastosowanie zwykłej karmy tylko składającej się z mięsa i dodatków, które nie uczulają psiaka. Oczywiście karmy hipoalergiczne produkowane są najczęściej z takich składników, które w ogólnym przekonaniu, statystycznie uczulają najrzadziej.
Karm hipoalegricznych na rynku jest sporo, zdecydowanie nie tylko RC ;) Ja od siebie mogę dorzucić wcześniej nie wymienione jeszcze takie marki jak Taste of The Wild, Wolfsblut, Platinum Natural i Trovet - te znam ale na pewno jakby dobrze poszukać to znajdzie się pewnie jeszcze kilka(naście) innych marek :)

Posted

Ja bym porbowala karmy bez zbozowki...
Husse polecam,bardzo fajna karma za mysle nie az takie straszne pieniadze...Maja spore probki,wysylaja za free -wystarczy do nich napisac i wysla.
Jest tez karma na strusiu-savanna pet/12 kg 240 zl.
Znajoma ja daje teraz swojej suczce i jest zadowolona.Ew moze cos zupelnie innego typu o'canis konina?
Ja bym royala nie dawala,sklad nawet hypoalergika zostawia wiele do zyczenia...

Posted

Przez przepadek odkryłam że moja dziewczyna jest wrażliwa na zboża. Obecnie podaje Brit Care z dziczyzną i ziemniakami. Odpukać jest nawet, nawet :)

Zjadła jeden worek 3 kg. Od kilku dni kolejne 3 kg zostały napoczęte. Jak nic się nie zmieni kupie duży worek :)

Wcześniej sadziłam że to wrażliwość na kurczaka i kukurydzę. Na dzień dzisiejszy muszę zrezygnować ze wszystkich zbóż - nawet ryż odpada.

Kombinowałam z ilością białka sądząc że 18% to max jaki mogę jej podać. Brit ma 24% i nawet uszami nie trzepie.