hekate811 Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 Jak myślicie czy welsh corgi cardigan będzie dobrym towarzyszem dla berneńczyka. Mimo że w bernusiach jestem zakochana, i marzył mi się ich dwupak, mój obecny psiak powoduje ze zastanawiam się nad inną rasą. A mianowicie Alto nie jest pewnym siebie przedstawicielem swojej rasy i właśnie to że na mniejsze pieski się otwiera i wtedy sam inicjuje zabawę, podejrzewam że czuje się przy nich bezpieczniej :razz:. Na co zwracać uwagę wybierając hodowlę? Czy jest jakieś forum o tej rasie gdzie mogłabym dokładniej zgłębić wiedzę o rasie? Stronę klubową już znalazłam :p Quote
Frytela Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 U mnie na osiedlu jest jeden berneńczyk który jak to zazwyczaj wychodzi jest towarzyszem naszych spacerów... ;) Co prawda mam tylko jednego cardigana, ale jeżeli chodzi o stosunki między nimi to jest bardzo dobrze, ogólnie myślę że corgi to bardzo otwarta rasa i z wieloma psami się dogadają :) Ja osobiście w domu mam pewną wredną istotę która się Etna nazywa (mix malamute i husky) to corgi żyją z nią bardzo dobrze. Przy wyborze hodowli... hmmm myślę że trzeba zwrócić uwagę na charakter psów z poszczególnych hodowli, niestety zdarzają się w corgi coraz częściej psy agresywniejsze lub dokładnie w drugą stronę - płochliwe. Najlepiej popytać ludzi którzy mają np. psa z danej hodowli itp. Jeżeli to pies który miałby być wystawiany to wiadomo sukcesy wystawowe też mają znaczenie :) ale wiadomo wystawa to kilka godzina a pies jest z nami cały czas, więc charakter jest nie bez znaczenia. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts