Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Jak już pisałam wcześniej- chyba w dziale Alergologia, mój pies systematycznie gryzie się i drapie- od września ub. roku. Nasz wet leczył go jednorazowymi zastrzykami, ale ostatnio znów nam się nasiliło, zdobyłam nr do dr.Wierzejskiego z Kalisza no i dziś byliśmy na wizycie... Badanie krwi średnio nas ucieszyło-praktycznie wszystko podwyższone:
[I]krw.czerw. RBC- 8,54 (norma 5,5-8,0)
Hemogl. HGB- 21,9 (nor. 12-18)
hematokryt HCT- 53,8 (nor. 37-55)- ufff, chociaż to ok...
śr. obj. krwinek czerw. MCV-63 (nor. 60-77)
śr. masa hemogl. w krw. czerw. MCH- 26 (nor.19-24)
krwinki białe WBC- 18,5 (nor.6,0-16,5)[/I]
Pan doktor (chociaż bardzo miły) trochę nas wystraszył, mówiąc że Argo ma lipo...(końcówki nie pamiętam:roll:)- pokazał nam probówkę z krwią psa gdzie w osoczy wytrącony był tłuszcz... :roll: U ludzi to chyba poprostu cholesterol...
W młodości Argo był na Purinie, od dwóch-trzech lat na barfie... teraz mu gotowaliśmy od kiedy nasz wet tak poradził. Teraz wychodzi na to że pies nie może jeść praktycznie prawie wcale mięsa... :shake:
Mamy go nie kąpać żeby przestał mieć łupież i się drapać, dawać tylko ryż z warzywami i odrobiną mięska chudego ewentualnie... Poprostu mi ręce opadły...
Dziewczyny, czy jest jeszcze ktoś na forum kto ma podobny problem ze swoim psem?
Wet doradził także weterynaryjną karmę Royala- nawet nie wiem ile takie kosztują. Sensity albo inną o obniżonej zawartości tłuszczu... Kazał nam krótko przed snem wychodzić na długi spacer, godzinę przed snem pies dostanie też tabletkę na świąd... Chyba o niczym nie zapomniałam... Ehh, poradźcie coś, proszę...
Może podpowiedzcie jaką dietę, tryb życia, jakie jeszcze badania zrobić... :-(
Z góry dziękuję...

Posted

Przede wszystkim zrób dokładne badania, sama morfologia nie wystarczy by postawić pewną diagnozę. Być może drapanie związane jest z nietolerancją, złym przyswajaniem białka, które obecnie dostaje w karmie. Konieczne jest zrobienie enzymów trzustkowych, biochemia, zbadanie pod kątem stężenia kreatyniny i mocznika. Napisz, czy twój Argo ma biegunkę, jakiej konsystencji jest kał.

Posted

Nie, odchody w porządku, nic niepokojącego nie ma. Jest trochę "zatuczony"(a to cocker spaniel), wiem że to też moja wina-za mało ruchu ostatnio miał... :( Wet stwierdził że drapanie związane jest ściśle z tym tłuszczem we krwi, gdy obniżymy jego poziom w diecie wszystko ma wrócić do normy. Podobno choroba może mieć podłoże genetyczne. Możliwe, bo Argo ma nieznaną przeszłość... Aha, przypomniałam sobie nazwę tej choroby o której mówił weterynarz- to hiperlipidemia.

Posted

[quote name='olusia06022']Nie, odchody w porządku, nic niepokojącego nie ma. Jest trochę "zatuczony"(a to cocker spaniel), wiem że to też moja wina-za [U][B]mało ruchu[/B][/U] ostatnio miał... [/QUOTE]

Myślę, że to jest główny powód problemu. Wysoko tłuszczowa i wysoko białkowa dieta plus mało ruchu prowadzi do otłuszczenia wątroby, podrażnienia trzustki i właśnie hiperlipidemii i hiperglikemii.Biochemia krwi by to wykazała ale wet może nie chce Cię naciągać bo wyniki na 100 % bedą zle. Ta karma którą podaje Cheferenek jest super plus dużo ruchu i wszystko wróci do normy.

Posted

dzięki Chefrenek, sama wczoraj już odnalazłam stronę Royala, będziemy zamawiać po niedzieli puchy i suchą. Z tym że weterynarz polecił nam Sensivity Care-bo tam jest najmniej tłuszczu, a ważne jest też żeby była to karma "na skórę"-na to drapanie właśnie. Jest już lepiej, dwie nocki przespane (!) za nami... Dziś dzwoniłam do weta, umówiliśmy się na przyszły czwartek- na kontrolę i dalsze leczenie.
ewtos- nie wiem czy to tylko od małej ilości ruchu, gdyż jakiś miesiąc,dwa temu miał jeszcze długie normalne spacery, teraz przez ten czas przybrał może z kilo, albo dwa. :( Ale myślę że to zwalczymy. Dziś przez telefon wet mówił mi jeszcze o jakiś wynikach- bo faktycznie pobierał więcej krwi. Albo z przejęcia nie słyszałam że mówił o innych albo nie powiedział a zrobił. Napiszę jeszcze jakby się zaczął drapać, a jeśli nie- to po naszej wizycie u weta. :)
Bardzo dziękuję za odzew! :)

• 3 weeks later...
Posted

Witam, jesteśmy już po dwóch wizytach i mogę powiedzieć że: pies mniej się drapie, jednak nie jest to to, co powinno być. jesteśmy umówieni na następny piątek.we wtorek przychodzi do nas karma Royala- Gastro Intenstinal Low Fat. uzgodniliśmy że taka będzie najlepsza. na ten tydzień- z braku funduszy kupiliśmy Brita, też podobno mniej tłuszczu ma, ale pies się drapie... przy drugim pobraniu krwi, wyniki podobno nieznacznie lepsze... zobaczymy co teraz nas czeka. trzymajcie kciuki... aha, jakbyście mogły poradzić jakiś "wypełniacz" to byłabym wdzięczna, bo ta moja obżarta torba ciągle głodna... :(