dexterka Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 potrzebuje rady... za dwa tygodnie odbieram od hodowcy pieska. aktualnie piesek je royal canin maxi baby dog ale ja nie mam zaufania do royala dlatego tez chcialabym zmienic maluchowi karme na acane puppy large breed. no i teraz sie zastanawiam jaka karme mam dla niego zakupic. czy kupic worek royala i jak bedzie sie konczyl to zakupic acane i zaczac mu mieszac czy byc moze moge zrobic to po jego przybyciu do mojego domu? wiem ze dostane od hodowcy "karme na pierwsze dni.." wiec moze z nia moglabym mieszac?? tylko nie wiem ile tej karmy moge dostac... i jakos glupio mi zapytac. prosze o rady Quote
murakami Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Mogę Ci opowiedzieć o swoich doświadczeniach. Też wzięłam z hodowli szczeniaka na Royalu, w wyprawce dostałam starter, tam jest kilogram karmy. I też zaczęłam od razu zmieniać, mieszając Acanę z Royalem. Ale gdybym jeszcze raz miała podjąć taką decyzję, to zostałabym na Royalu co najmniej przez rok. Bo Acana mu jednak nie posłużyła w sensie strawności, były non stop bąki, po prostu cały czas. Więc zaczął się taniec ze zmianami karmy, bo jednak nie chciałam wracać do Royala. Jak wiesz każda zmiana karmy to stres dla wrażliwego przewodu pokarmowego szczeniaka. Ponieważ pies nie chciał jeść suchego (po Acanie był Orijen, Chicken Soup) postanowiłam mu gotować. Przez miesiąc jadł tylko gotowane. Wszystko to razem doprowadziło mojego psa w wieku 8 m-cy do przerostu flory bakteryjnej, objawiającego się częstym, luźnym wypróżnianiem. Pies zaczął znowu załatwiać się w domu, nie mógł nad tym zapanować. Dość kosztowne leczenie antybiotykami, wspomagane Royalem Intestinal pomogło i jest już ok, ale na wszelki wypadek karmię go teraz karmami z jagnięciną. Gdybym nie zaczęła zmieniać karmy, może by tak nie było. Nie masz pewności, że Acana psiakowi posłuży i też może będziesz musiała szukać czegoś innego, a potem znowu innego. Moim zdaniem lepiej zacisnąć zęby i skarmiać szczeniaka tym, do czego jest przyzwyczajony i co mu służy. Już przyjście do nowego domu będzie dla niego stresem, po co mu fundować dodatkowy. Niech się spokojnie rozwija i rośnie. Royal nie jest przecież zła karmą, a w karmach dla szczeniaków ma prebiotyki wspomagające trawienie. Szczeniory mają naprawdę wrażliwy przewód pokarmowy. Często lepsze jest wrogiem dobrego. Acana jest super karmą i jej skład mi się bardzo podoba, no ale mojemu psu akurat nie posłużyła. Quote
dexterka Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 hmm no i teraz zupelnie nie wiem co zrobic... jezeli tylko mialabym pewnosc ze royal posluzy pieskowi, bedzie na nim zdrowo rosl to bede go karmila RC. tyle ze ja nie mam do niego zaufania... Quote
Sylwia M. Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='dexterka']hmm no i teraz zupelnie nie wiem co zrobic... jezeli tylko mialabym pewnosc ze royal posluzy pieskowi, bedzie na nim zdrowo rosl to bede go karmila RC. tyle ze ja nie mam do niego zaufania...[/QUOTE] Jedni karmią RC inni narzekają. Ale [B]murakami[/B] ma rację :) Na razie zostaw młodego na RC, niech je to - do czego jest przyzwyczajony. Ja mojej suni karmy nie zmieniałam na samym początku. Dostawała do pół roku karmę poleconą przez hodowcę (był to HAPPY DOG) fakt, że kupy były śmierdzące i puszczała straszne bąki, miała też dziwny zapach, więc dlatego zaczęłyśmy szukać czegoś innego :) Quote
ewtos Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='dexterka']potrzebuje rady... za dwa tygodnie odbieram od hodowcy pieska. aktualnie piesek je royal canin maxi baby dog ale ja nie mam zaufania do royala dlatego tez chcialabym zmienic maluchowi karme na acane puppy large breed......... i jakos glupio mi zapytac. prosze o rady[/QUOTE] Głowę bym dała sobie obciąć ,że wczoraj odpisywałam Ci na ten post a dziś zniknął więc jeszcze raz. Tu masz link jak wprowadzić nową karmę u szczeniąt [URL]http://www.aniwet.pl/zywieniezmiana.htm[/URL]. Starej musisz mieć w związku z tym tyle ,żeby starczyło Ci minimum na tydzień do łączenia z nową. Faktycznie Royal choć drożeje jest w rankingu karm tylko o stopień wyżej od pedigri pod względem składu. Zdania co do tej karmy jak zwykle są podzielone - są zwolennicy i przeciwnicy.Skład mówi sam za siebie. Ja osobiście poczekałabym ze zmianą karmy przynajmniej do czasu aż minie stres u szczeniaka w związku ze zmiana miejsca zamieszkania, rozstania z matką itp. Wszystkie problemy z żołądkiem, z florą bakteryjną (o którym piszą dziewczyny powyżej)są przyczyną nagłych zmian karmy. Każdą karmę należy wprowadzać stopniowo (jak w linku podanym wyżej) właśnie po to by flora jelit zmieniała się stopniowo. [I][U]A pytać hodowcę trzeba o wszystko co tylko przyjdzie Ci do głowy i co Cię zaniepokoi, czego nie wiesz.[/U][/I] Quote
murakami Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 [quote name='ewtos']Głowę bym dała sobie obciąć ,że wczoraj odpisywałam Ci na ten post a dziś zniknął więc jeszcze raz. Nie zniknął ja go widziałam! Dexterka wpisała swoje zapytanie i w Acanę i w RC - Ty odpisywałaś w RC i Twój post tam sobie spokojnie siedzi ;) Quote
dexterka Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 dziekuje kochani za wasze odpowiedzi. zrobie jak radzicie, bo tak chyba bedzie najlepiej dla pieska. a przy okazji mam do was jeszcze jedno pytanie, odbieram psa 7tygodniowego wiec kiedy powinnam sie z nim udac do weterynarza na kotrole? czy robiliscie to od razu po odbiorze psa czy dopiero przy kolejnym szczepieniu ( ktore powinno byc miedzy 8-9ty jesli sie nie myle). chodzi mi dokladnie o to ze jak np odbiore go w sobote czy juz w pon powinnam jechac do weta... pozdrawiam Quote
murakami Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Jeżeli nic Cię nie zaniepokoi, to wystarczy przy okazji szczepienia moim zdaniem. Ja odebrałam swojego wyczekanego posokowca dopiero w wieku 10 tygodni, był już po 2-ch szczepieniach, wet go oglądał przy okazji 3-go, to było po 10 dniach w domu. Jakiej rasy jest Twój szczeniaczek? Quote
murakami Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 A, już zerknęłam w innym wątku, że to wyżeł weimarski. Piękny pies, życzę powodzenia i dużo radości:lol: Quote
ewtos Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 [quote name='dexterka']dziekuje kochani za wasze odpowiedzi. zrobie jak radzicie, bo tak chyba bedzie najlepiej dla pieska. a przy okazji mam do was jeszcze jedno pytanie, odbieram psa 7tygodniowego [/QUOTE] A czemu tak wcześnie odbierasz? To propozycja hodowcy? Pies powinien być jeszcze nawet i 2 tygodnie z matką i rodzeństwem, to po karmieniu najważniejszy okres w jego życiu. Quote
Bura Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Mój Igor o hodowczyni też był na RC ale ja na dzieńdobry go przestawiłam, co prawda na ProPlan z łososiem, ale nie było problemów żadnych. Suchego jadł do 8 miesiąca życia a w zasadzie skubał a nie jadł, bo był chudy jak szczapa, teraz jest na barfie i w końcu zaczyna wyglądać jak pies. Quote
dexterka Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 mam pierwszeństwo wyboru u hodowcy psa, a ze inni zainteresowani chca odebrac swoje psy w 7 tyg takze ja musze byc kilka godzin przed nimi. po wyborze moge zostawic jeszcze psa u hodowcy, ale chyba tego nie przezyje... czekam na mojego psa juz od 8msc... myslicie ze ten 7 tydz to za wczesnie? Po przeczytaniu ksiazki Johna Fishera Okiem psa, ktory pisze iz najlepszym czasem na odebranie szczeniaka jest 7 tydz poniewaz wtedy maluch swietnie sie socjalizuje z czlowiekiem uznalam ze bedzie to dobry czas Quote
murakami Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 To ja znowu się wypowiem. Nie bez powodu napisałam wcześniej, że odebrałam 10-tygodniowego szczeniaka, też mi się bowiem wydawało, ze 7 tygodni to bardzo wcześnie. No ale nie mam za wiele doświadczeń i to była decyzja hodowcy. Cóż mogę powiedzieć o swoim rocznym w tej chwili psie? Jest super zsocjalizowany i z ludźmi i z innymi psami, Zero agresji, ale też zero bojaźliwości. Ciekawość świata, otwartość. Nie ma żadnych fobii. Taki był od początku, ja tylko starałam się tego nie zepsuć.Więc jak się da, to wybierz malucha i pozwól mu pobyć jeszcze z mamą i rodzeństwem. Czekałaś tyle, to poczekasz jeszcze tydzień lub dwa, a dla malca to będą chwile nie do odrobienia. Quote
Bura Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 Mój Igor jechał 2500 km do Polski spod granicy z Azarbejdżanem przez Moskwę i Białoruś w wieku prawie 9 tygodni i też nie bardzo się tym całym zgiełkiem przejął. Ale na początku miał pewne problemy z akceptacją nowych rzeczy, dźwiękami. Nic jednak, czego nie dąłoby się odkręcić cierpliwą socjalizacją. Pamiętam, jak pierwsze strzyżenie pysia i łap odbywało się przy 4 osobach trzymających gada. Potem już było z górki :P Quote
karjo2 Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='dexterka']mam pierwszeństwo wyboru u hodowcy psa, a ze inni zainteresowani chca odebrac swoje psy w 7 tyg takze ja musze byc kilka godzin przed nimi. po wyborze moge zostawic jeszcze psa u hodowcy, ale chyba tego nie przezyje... czekam na mojego psa juz od 8msc... myslicie ze ten 7 tydz to za wczesnie? Po przeczytaniu ksiazki Johna Fishera Okiem psa, ktory pisze iz najlepszym czasem na odebranie szczeniaka jest 7 tydz poniewaz wtedy maluch swietnie sie socjalizuje z czlowiekiem uznalam ze bedzie to dobry czas[/QUOTE] Poczepiam sie troche, odczekaj ten tydzien/dwa na szczylka i poszukaj madrych lektur, np. bloga p. Mrzewinskiej, jej autorstwa ksiazki, Coren, Pryor, a wywal Fishera i Fennel. Warto tez rozejrzec sie za dobrym psim przedszkolem, potem szkoleniem i raptem sie okaze, ze czasu sie robi krotko, szczylek szybko rosnie ;). Co do karmy, pomysl moze nad normalnym, domowym zywieniem, akurat niekoniecznie "najlepsza" przemyslowka jest dobra. Quote
Bura Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 [quote name='karjo2']Poczepiam sie troche, odczekaj ten tydzien/dwa na szczylka i poszukaj madrych lektur, np. bloga p. Mrzewinskiej, jej autorstwa ksiazki, Coren, Pryor, a wywal Fishera i Fennel. Warto tez rozejrzec sie za dobrym psim przedszkolem, potem szkoleniem i raptem sie okaze, ze czasu sie robi krotko, szczylek szybko rosnie ;). Co do karmy, pomysl moze nad normalnym, domowym zywieniem, akurat niekoniecznie "najlepsza" przemyslowka jest dobra.[/QUOTE] Popieram, szczególnie co do Fennel i domowego żarełka :) Quote
Recommended Posts