Guest bonga77 Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Nasza suczka, owczarek niemiecki, urodziłą właśnie pierwsze swoje szczeniaki. Miot jest liczny - 9 szczeniaków. W tym dwa zdecydowanie mniejsze od reszty. Pieski mają już prawie tydzień. Posiadana przez nas literatura specjalistyczna jest dosyć brutalna w kwestiach liczebności miotu. Według autorów najlepiej zostawić suczce do 6 szczeniaków, a najsłabsze uśpić. Motywują to ogromnym wysiłkiem, jakim jest dla suki wykarmienie takiej ilości szczeniąt oraz obawami o jakość piesków. Nie mieliśmy serca podjąć takiej decyzji. Suka dostaje preparaty witaminowe, dobrą karmę itp. Szczeniaki próbowaliśmy dokarmiać, ale nie chcą mleka od nas. Póki co rozwijają się fajnie. Są żywe i energiczne (te małe też), ssają chętnie mleczko. Najmniejsze przystawiamy do tylnych sutków. Często dzielimy szczeniaki na dwie grupy i pozwalamy się małym najeść zanim duże harpagany się dorwą do baru. Zasada jest taka, że najmniejsze są zawsze przy matce. Chciałabym się zapytać o Wasze doświadczenia w tym zakresie. Czy zdecydowaliście się na zatrzymanie całego miotu? Czy ktoś kiedyś podejmował decyzję o uśpieniu części szczeniąt i dlaczego? Jakie macie sposoby na zapewnienie najlepszego rozwoju wszystkim pieskom? Quote
Gazuś Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Uśpić zdrowe szczeniaki?! Dla mnie to kompletna bzdura, jeżeli i one i suka są zdrowe... :crazyeye: Przecyztaj sobie na forum - było coś o mniejszych szczeniakach i co robić, by dogoniły resztę... Suki raczej dzięwiątka szczeniaków nie "wykończy", przecież są i takie sunie które mają po 12 szczeniąt i nieźle sobie radzą :lol: Większość hodowców zatrzymuje całe mioty (chyba, że jakiś piesek jest baardzo chory) i nie ma z tym problemu... Mam pytanie, chociaż do tematu może i nie za dużo wnosi - czy szczenięta są rodowodowe? Quote
Nor(a) Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [quote name='Gazuś'] Suki raczej dzięwiątka szczeniaków nie "wykończy", przecież są i takie sunie które mają po 12 szczeniąt i nieźle sobie radzą :lol: [/quote] W jednej hodowli gordonów przyszlo niedawno na świat... 12 szczeniąt ;), a że śledze temat na ich stronce to mogę powiedzieć, że wszystkie (2 miesięczne już) psiaki są śliczne ;) ..pięknie odchowane i co mnie zadziwia..wszystkie są..jednakowe jak kopia jednego! (bardzo wyrównany piękny miot) Quote
Gazuś Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 [quote name='Nor(a)']W jednej hodowli gordonów przyszlo niedawno na świat... 12 szczeniąt ;), a że śledze temat na ich stronce to mogę powiedzieć, że wszystkie (2 miesięczne już) psiaki są śliczne ;) ..pięknie odchowane i co mnie zadziwia..wszystkie są..jednakowe jak kopia jednego! (bardzo wyrównany piękny miot)[/quote] No właśnie Nora :lol: Jeśli szczenięta są zdrowe, to nic, tylko je odchować :lol: Quote
coztego Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Z tego co wiem, to u ON 9 szczeniąt to raczej dolna norma ;) Quote
Kati Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Ja spotkałam się z miotem liczącym 13 szczeniaków (amstaffy), wszystkie szczeniaki wyrosły na ładne i zdrowe psy. :) suka znajomego urodziła 13 szczeniaków (1 martwy i jeden nieprzeżył pierwszego dnia). Cały czas dokarmiał maluchy, ale jakoś bardzo przy tym się nie namęczył - szczeniakami głównie zajmowała się suka. To był pierwszy miot suki i hodowcy, wiec doświadczenia nie mieli za dużego. Niestety zdażają się takie hodowle i tacy znawcy co usypiają kilka szczeniaków z miotu. Kiedyś słyszałam na wystawie rozmowe hodowcy, właśnie na temat licznych miotów. (już wcześniej nie miałam o nim dobrego zdania). U niego suki odchowują tylko kilka szczeniaków, bo za bardzo by się suka zniszczyła, szczeniaki byłyby słabsze, bo nie miałyby tyle jedzenia ile potrzebują, a jak szczeniaki sa duże to i tak na nich wiecej zarobi. I niby wszystko dla dobra suki. Quote
Aten@ Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 moja atena tez jest ze szczesliwej 13 :D wszystkie maluszki mamusia sama odchowala bez zadnych problemow :) Quote
daga10011 Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 o matko swieta:crazyeye: ,,te ksiazki to do lamusa radze odstawic:crazyeye: :lol: ..ja mam suke jedna z 15 w miocie i to czolg jest a nie pies:crazyeye: :lol: . Quote
Eurasierka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 ja w ogóle nie rozumiem, jak prowadząc hodowlę można rozważać uśpienie zdrowego szczenięcia? :angryy: Tym bardziej, że obecnie hodowca ma naprawdę super możliwości, jeśli chodzi o opiekę nad miotem, nawet baaaardzo licznym. Tylko, żeby mu się jeszcze [B]chciało[/B] zakasać rękawy, a nie tylko liczyć kasę :-( ... Eurasierka [SIZE=1][B]ps.: daga - [SIZE=2]3:18[/SIZE] ?!, nie możesz spać, czy co?[/B][/SIZE] ;) :eviltong: Quote
Recommended Posts